ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καλπάζει» η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων: Τι σημαίνουν οι υψηλές επιστροφές για τα νοσοκομεία και το στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης

Πολιτική Υγείας
Photo by Anna Shvets from Pexels
«Σημάδι» υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων αποτελούν οι αυξημένες επιστροφές που απαιτείται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, προειδοποιώντας πως απομακρύνεται ο στόχος περιορισμού του clawback, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δευτέρα, 30/01/2023 - 08:00
— Photo: Photo by Anna Shvets from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε «νέα ύψη» εκτιμάται ότι θα κλείσει η δαπάνη για φάρμακα των δημόσιων νοσοκομείων του 2022, αγγίζοντας το 1,181 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η πρόβλεψη ακολουθεί το ρυθμό αύξησης που είχε η δαπάνη για το νοσοκομειακό φάρμακο το πρώτο 8μηνο του 2022, όταν και «έτρεχε» με +12,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Έτσι, δεδομένου ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται περίπου στο μισό δισεκ. ευρώ (461 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια, εξαιρώντας τους κλειστούς προϋπολογισμούς), βάσει των υπολογισμών προκύπτει πως η υπέρβαση του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να «καλυφθεί» από τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα ανέλθει για το 2022 σε 720 εκατ. ευρώ.

Εν ολίγοις, προκύπτει ένα ποσοστό υπέρβασης 61%, δηλαδή οι εταιρείες «χορηγούν» 3 στα 5 φάρμακα που διατίθενται στα δημόσια νοσοκομεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνολική δαπάνη του νοσοκομειακού φαρμάκου ανήλθε το 2021 σε 1,050 δισ. ευρώ, με 580 εκατ. ευρώ υπέρβαση (55,2%), ενώ το 2020 στα 969 εκατ. ευρώ, με 469 εκατ. ευρώ υπέρβαση (48,4%).

Μιλώντας στο News4Health παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η πορεία της δαπάνης μαρτυρά την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τους προϋπολογισμούς που απαιτούνται για να καλύψουν τα φάρμακα που χορηγούν στους ασθενείς τους, παρότι πρόκειται για ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Διαβάστε σχετικά ⇒ Νοσοκομειακό φάρμακο: Αύξηση «χωρίς φρένο» στην υπέρβαση της δαπάνης

Ο στόχος μείωσης του clawback για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει το clawback, το ποσό του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά, κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022 (συγκριτικά με τη δαπάνη του 2020).

Αν και στο ένα τμήμα της δαπάνης, αυτό που αφορά στον ΕΟΠΥΥ ο στόχος φέρει να επιτυγχάνεται, το clawback των νοσοκομείων βγάζει εκτός τροχιάς την επίτευξη του στόχου.

Ειδικότερα, το clawback του ΕΟΠΥΥ το 2022 φέρεται να διαμορφώνεται στα 828 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.

Στην περίπτωση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ (482 εκατ. ευρώ), συν του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» (10 εκατ. ευρώ), αν αφαιρέσουμε τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να χορηγήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, τότε το clawback υπολογίζεται στα 492 εκατ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε και το clawback των νοσοκομείων τότε το σύνολο του clawback που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέρθει σε 1,320 δισ. ευρώ!

Το clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2020 ανήλθε σε 888,9 εκατ. ευρώ και για τα νοσοκομεία στο 368,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1,258 δισ. ευρώ. Έτσι, αν και για τον ΕΟΠΥΥ καταγράφεται για το 2022 μια μείωση κατά 60,9 εκατ. ευρώ, στα νοσοκομεία διαφαίνεται μια αύξηση της τάξης των 123,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση συνολικά του clawback κατά 62,2 εκατ. ευρώ.

Η επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων θα σημαίνει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπληρώσει τη δέσμευση μείωσης έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να «βάλει» 50 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία για το ποσό του clawback, στο πλαίσιο της ρήτρας συνυπευθυνότητας. Το υπόλοιπο 1,270 δισ. ευρώ, βέβαια, θα καλυφθεί και πάλι από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ΕΚΑΠΥ στο «τιμόνι» της διαχείρισης των προμηθειών φαρμάκων για το ΕΣΥ

Στην ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ, ως κεντρικό αγοραστή φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό το Υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων. Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στην ΕΚΑΠΥ να αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και την πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία βρίσκεται ήδη σε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Επρόκειτο, να έχει ήδη τεθεί υπό ψήφιση, ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου, αλλά μεσολάβησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε σχετικά εδώ).

  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • CLAWBACK
  • ΥΠΕΡΒΑΣΗ
  • ΕΣΥ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία ΕΟΔΥ και IHI για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων
Συνεργασία ΕΟΔΥ και IHI για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων 27 Ιανουαρίου 2023
Ψαλτοπούλου: «20-25 ηλικιωμένοι πεθαίνουν καθημερινά από κορονοϊό» - Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση 30 Ιανουαρίου 2023
Ψαλτοπούλου: «20-25 ηλικιωμένοι πεθαίνουν καθημερινά από κορονοϊό» - Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Τηλεϊατρική παντού ανά την Ελλάδα με 305 σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον φροντίδας
Digital Health
27/05/2026 - 19:41

Τηλεϊατρική παντού ανά την Ελλάδα με 305 σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον φροντίδας

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo