ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξι Κέντρα Αναφοράς για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Πολιτική Υγείας
Έξι Κέντρα Αναφοράς για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων
Για την δημιουργία των κατά τόπους κέντρων αναφοράς, έχουν ήδη συναφθεί από το Υπουργείο Υγείας τρία Μνημόνια Συνεργασίας με το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Π.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης κι έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρει μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στο 1ο Συνέδριο της «Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων».
Τετάρτη, 25/01/2023 - 16:53
News4Health Team News4Health Team

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτηπαρευρέθηκε στο 1ο Συνέδριο της «Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» για να υποστηρίξει την παρουσίαση του καινοτόμου αυτού Προγράμματος, το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων της χώρας μας, καθώς και την ενδυνάμωση των υποδομών για την πρόληψη, αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών με ανάγκες ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Η Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται σε στενή συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ‘ChildMindInstitute’ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το Ινστιτούτο παρέχει την επιστημονική τεχνογνωσία, ώστε οι στόχοι του προγράμματος να ανταποκρίνονται σε διεθνείς προδιαγραφές και βέλτιστες πρακτικές για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας:

«Το Πρόγραμμα αυτό έρχεται σε συνέχεια του Προγράμματος «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», που βασίζεται σε μία διευρυμένη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και σε διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων καινοτόμων δράσεων και υπηρεσιών για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων μας. Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκίνησε το 2021, το 5ετές επιστημονικό Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων», για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ψυχικής ευημερίας τους».

Η Υφυπουργός Υγείας επεσήμανε πως βασικοί άξονες του έργου είναι η δημιουργία ενός Πανελληνίου Δικτύου Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, με κατά τόπους Κέντρα Αναφοράς (Hubs) στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Περαιτέρω, στόχος είναι η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης στους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε όλη τη χώρα, καθώς αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και μέσων τηλε-ψυχιατρικής.

Για την δημιουργία των κατά τόπους κέντρων αναφοράς, έχουν ήδη συναφθεί από το Υπουργείο Υγείας τρία Μνημόνια Συνεργασίας με το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Π.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης κι έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κλείνοντας η κυρία Ράπτη, υπογράμμισε: «Το Υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μοιράζονται ένα κοινό όραμα, την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, φιλικών προς το παιδί, με ίση πρόσβαση στα παιδιά μας και τους εφήβους μας. Τιμούμε την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και δεσμευόμαστε τόσο στην υλοποίηση του Προγράμματος και τη συνέχιση αυτού με την ανάληψη του από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το σημαντικό αυτό έργο έρχεται να ενισχύσει μια σειρά υπηρεσιών που αναπτύσσουμε ήδη για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας και των οικογενειών. Έχοντας εξασφαλίσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 55 εκατομμύρια ευρώ δημιουργούμε 106 νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, σε όλη την Επικράτεια, για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά μας, τα οποία υπέστησαν το πιο δυσανάλογο ψυχικό κόστος από τις συνέπειες της πανδημίας. Από τις 106 Δομές, για τις 66 έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και για τις 54 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης».

Στην υλοποίηση του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» καθοριστικό ρόλο κατέχουν ο κ. Πάνος Παπούλιας, Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η κυρία Ελιάννα Κονιάλη, Υπεύθυνη Δωρεών, Πρωτοβουλία για την Υγεία, και ο Dr. Harold Koplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικό Διευθυντή του ‘ChildMindInstitute’, καθώς και ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/01/2023 - 17:16
  • ΡΑΠΤΗ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άμεση πρόσληψη προσωπικού ζητούν οι γιατροί - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Άμεση πρόσληψη προσωπικού ζητούν οι γιατροί - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις 25 Ιανουαρίου 2023
Επιστολή «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά 26 Ιανουαρίου 2023
Επιστολή «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00

Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 16:34

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 17:00
Νεογνικός γενωμικός έλεγχος για σπάνιες γενετικές παθήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
12/01/2026 - 16:00
Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00
Θάνατος από άνοια στα 24: Πώς μια τραγωδία μπορεί να δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες
Υγεία
12/01/2026 - 14:00
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ
Υγεία
12/01/2026 - 11:00
Γεωργιάδης για γρίπη: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 10:30
Νέα έρευνα έδειξε ότι ο καβουρδισμένος καφές διαθέτει ισχυρές αντιδιαβητικές ουσίες
Διατροφή
12/01/2026 - 10:00
Πώς λειτουργεί το υπερενισχυμένο ανοσοποιητικό των αιωνόβιων - Τι έδειξε έρευνα στη Βραζιλία
Υγεία
12/01/2026 - 09:00
Δώρα ζωής από 64χρονο δότη που νοσηλευόταν στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
Υγεία
12/01/2026 - 08:09
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
Δώρα ζωής από 64χρονο δότη που νοσηλευόταν στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
Υγεία
12/01/2026 - 08:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo