ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς την επόμενη κυβέρνηση: Επιτακτική ανάγκη ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς κλάδους

Πολιτική Υγείας
Μήνυμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς την επόμενη κυβέρνηση: Επιτακτική ανάγκη ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς κλάδους
Ενίσχυση των κινήτρων, που οδηγούν τις επενδύσεις, αλλά και μια φαρμακευτική πολιτική, που δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών με ξένα χρήματα, θα πρέπει να εντάσσονται σε μια κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα χρειαστεί να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Co CEO της ELPEN, Θ. Τρύφων.
Τετάρτη, 18/01/2023 - 07:23
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Κώδωνα κινδύνου» για τις επιπτώσεις που συνοδεύουν τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, έκρουσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Co CEO της ELPEN. Ο Θεόδωρος Τρύφων προειδοποίησε πως είναι οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ως χώρα ό,τι μπορούμε να παράγουμε, εξηγώντας πως στο επίκεντρο μιας ουσιαστικής πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να βρίσκονται τα κίνητρα για επενδύσεις.

Άλλωστε, ήταν τα κίνητρα των τελευταίων ετών, που επέτρεψαν, μετά από μια δεκαετία αποεπενδύσεων, την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και τη διαμόρφωση ενός οικοσύστηματος φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Επενδυτικά πρόγραμμα που συμβάλλουν στη θωράκιση του συστήματος υγείας και κυρίως διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.

Κατά την ομιλία του, στην παρουσίαση του νέου εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα, ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε πρόβλημα μεγαλύτερο και από το χρέος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγιού, που αγγίζει πλέον τα 35 δισ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους φόρους και λιγότερες δουλειές», εκτίμηβσε, προειδοποιώντας για την πορεία της χώρας, αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς κλάδους. «Είναι οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ότι μπορούμε να παράγουμε», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τη διέξοδο δείχνει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, με τα 45 εργοστάσια και τα επενδυτικά προγράμματα των ελληνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τρύφων, στην πενταετία 2019-2023 οι ελληνικές βιομηχανίες θα έχουν ολοκληρώσει επενδύσεις 415 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και 409 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη.

Αντίστοιχα οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για την τριετία 2024-2026 ανέρχονται σε περίπου 640 εκατ. για εγκαταστάσεις και 829 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά δηλαδή οι επενδύσεις την περίοδο 2019-2026 θα αγγίξουν τα 1,47 δισ. ευρώ.

Το «αγκάθι» των υπέρογκων επιβαρύνσεων

Τροχοπέδη, βέβαια, στην ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου και τον πολλαπλασιασμό των επενδύσεων συνιστούν οι υπέρογκες επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

«Θα πιέσουμε, με κάθε δυνατή ενέργεια, επικοινωνιακή και νομική, να σταματήσουν αυτές οι παράνομες υπέρογκες επιβαρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Σημαντικό μέρος των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς στη χώρα μας προέρχονται από τις ελληνικές εταιρείες. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες καλύπτουν με θεραπείες ακόμη και το 70% των ασθενών. Την ίδια στιγμή καλούνται να επιστρέψουν πάνω από 50% της αξίας του φαρμάκου, μέσω clawback και rebate, των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων.

Εκτιμάται, δε, ότι το 2022 για το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών clawback και rebate θα φθάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να αφορά στο clawback!

Όπως ανέφερε, 45 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, παρά το αντίξοο περιβάλλον με τις συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το υπέρογκο clawback και μια συνολική υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, την η αύξηση του κόστους παραγωγής και τον υψηλό πληθωρισμός.

Για τον επικεφαλής της ELPEN και της ΠΕΦ πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν από την επόμενη κυβέρνηση «διαφορετικά ο κλάδος θα χρειαστεί να στηριχθεί επιχειρηματικά στις εξαγωγές και να συρρικνωθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα από 75% εισαγόμενα φάρμακα να φθάσει στο 90%. Δεν νομίζω ότι έτσι θα κερδίσει κανείς και ειδικά ο ασθενής», τόνισε.

Η «ανάσα» των κινήτρων: Τα συστατικά μιας πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης

Θετικό πρόσημο έδωσε, όμως, ο κ. Τρύφων στην πολιτική κινήτρων για επενδύσεις που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια.

«Ένα μέρος αυτών των επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν από τα κίνητρα των τελευταίων ετών, που ήταν και υπερκομματικά κίνητρα, αφού ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιήθηκαν από την τωρινή», σημείωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως είναι εξίσου σημαντικό που η εν λόγω πολιτική θα συνεχιστεί, ειδικά τώρα που ανάλογη συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ευρώπη.

Ενόψει των εθνικών εκλογών, λοιπόν, απηύθυνε ένα μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση: «χρειάζεται κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, την οποία θα πρέπει να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, με έργα και όχι με λόγια». Πρόκειται, άλλωστε, για πολιτική που θα λειτουργήσει προς όφελος και των ασθενών.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να δίνονται κίνητρα σε όποιον δημιουργεί προστιθέμενη αξία, επενδύει στην παραγωγή και την έρευνα, ιδίως ενώ παραμένει το πλαίσιο των δυσβάστακτων επιστροφών. Αυτό είναι και το πρώτο και βασικό συστατικό που θα πρέπει να χαρακτηρίζει μια τέτοια πολιτική.

Με τα κίνητρα, δηλαδή, θα προσελκυστούν ελληνικές και ξένες επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ελληνικών εταιρειών, που από 100 εκατ. ευρώ ετησίως σε προγράμματα επενδύσεων πλέον αντιστοιχούν επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στην 4ετία.

«Τα κίνητρα δίνουν και προβλεψιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, εξηγώντας πως οι επενδύσεις στο φάρμακο αποδίδουν μετά από 7 χρόνια και έως τότε είναι άγνωστη η "τύχη" ενός φαρμάκου.

Δεύτερον, κατά τον κ. Τρύφων το κράτος πρέπει να λάβει αποφάσεις για το πως διανέμει τα κονδύλια που διαθέτει, δεδομένου ότι αναμφισβήτητα οι ασθενείς στη χώρα μας καταβάλλουν μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα και μια αύξηση της δεν θα πρέπει καν να προταθεί.

«Το φάρμακο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της ΠΕΦ, υπενθυμίζοντας πως από το 2012 έως σήμερα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη βαίνει ουσιαστικά μειούμενη, ενώ οι συνταγές για παράδειγμα του ΕΟΠΥΥ έχουν αυξηθεί κατά 35%.

«Θεωρώ ότι οι πόροι υπάρχουν. Χρειάζεται αφενός μια καλύτερη κατανομή τους και αφετέρου μια διαχείριση της συνταγογράφησης, αν θεωρηθεί ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Αλλά πλέον δεν μπορεί να θέλουν να καλύπτουν τον ασθενή με ξένα χρήματα», ξεκαθάρισε ο κ. Τρύφων.

Διαβάστε ακόμη⇒ ELPEN: Νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα, θα καλύψει πάνω από 6 εκατ. ασθενείς

  • ΠΕΦ
  • ΤΡΥΦΩΝ
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • ΣΧΕΔΙΟ
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • CLAWBACK
  • REBATE
  • ΚΙΝΗΤΡΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» του Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση: Να καταταχθεί στις πνευμονικές παθήσεις η νόσος
«Καμπανάκι» του Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση: Να καταταχθεί στις πνευμονικές παθήσεις η νόσος 17 Ιανουαρίου 2023
Dentist pass: Δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για παιδιά - Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας 18 Ιανουαρίου 2023
Dentist pass: Δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για παιδιά - Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:32

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback

Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51

Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 16:53

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα

Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27

Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»

Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 17:44

Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback

PIF: «Απαιτείται μόνιμη λύση για το ασφυκτικό clawback»
Pharma Policy
05/11/2025 - 19:28

PIF: «Απαιτείται μόνιμη λύση για το ασφυκτικό clawback»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Υγεία
20/11/2025 - 23:04
Θεσσαλονίκη: «Η έμφυλη βία αλλάζει μορφές και διαστάσεις με περιεχόμενο ψυχολογικού ελέγχου»
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 22:17
Health Care & Business Awards: Βράβευση της Ιουλία Τσέτη για την προσφορά της στην επιστήμη και το φάρμακο
Pharma News
20/11/2025 - 21:42
Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα
Pharma Policy
20/11/2025 - 20:54
Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26
ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03
Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι ρινικές πλύσεις καταπολεμούν αποτελεσματικά το κοινό κρυολόγημα
Υγεία
20/11/2025 - 19:42
Στις 23 Νοεμβρίου ο συμβολικός περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»
Patient Talk
20/11/2025 - 19:23
Μήνυση κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα ράντζα στο Αττικόν
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 19:11
Γεωργιάδης: «Σε τροχιά οριστικής υλοποίησης το Νοσοκομείο της Κω»
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 18:57
2ο Roche Partner’s Day: Δύο μέρες αφιερωμένες στις νέες εξελίξεις στον διαγνωστικό τομέα
Pharma News
20/11/2025 - 18:46
Το ΜΗΤΕΡΑ ως κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο του παγκρέατος
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 18:41
Η Μέμη Τσεκούρα νέα πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
20/11/2025 - 17:54
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες
Υγεία
20/11/2025 - 16:58
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παγκρέατος: Γάλλοι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες του mRNA
Υγεία
20/11/2025 - 16:00
ΔΕΠΥ: Ακόμα και μια συνεδρία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στις σχολικές επιδόσεις
Fitness
20/11/2025 - 15:00
Νέο χάπι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης κατά σχεδόν 60%
Υγεία
20/11/2025 - 14:00
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Πέθανε ο 22χρονος που προσπάθησε να καταπιεί ολόκληρο μπέργκερ για ένα... challenge
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 12:38
Γιατί οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν στοματικό διάλυμα από σκόρδο
Υγεία
20/11/2025 - 12:00
Σήμα κινδύνου από νέα έρευνα για σοβαρές παρενέργειες του ηλεκτροσόκ σε ψυχικά πάσχοντες
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 11:00
CDC: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 10:38
Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Ένα τρύπημα στο δάκτυλο μπορεί να ανιχνεύσει ασθένειες 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
20/11/2025 - 09:00
Πέντε συμβουλές για τη σωστή αποκατάσταση έπειτα από μαραθώνιο δρόμο
Health Talk
20/11/2025 - 07:16
Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ: «Αντιστεκόμαστε στην άνοια, δυναμώνουμε τη σκέψη, ενισχύουμε τον άνθρωπο!»
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 03:37
Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Νοσοκομείο
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 00:06
Δήμος Αθηναίων: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καθημερινά τα αδέσποτα ζώα της πόλης»
Pet
19/11/2025 - 23:24
Τα κέντρα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα vouchers για τον αυτισμό
Ψυχική Υγεία
19/11/2025 - 22:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo