ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος για το Ηospital@Home: Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, με πρώτο σταθμό το Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας»

Πολιτική Υγείας
Γ.Γ. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος (photos by Pexels)
Δυνατή θα καταστεί η χορήγηση της απαραίτητης θεραπείας κατ΄ οίκον για ένα μεγάλο εύρος ασθενών με το Ηospital@Home, όπως αναφέρει με άρθρο του στο News4Health, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, περιγράφοντας τους άξονες, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Όπως σημειώνει, η αρχή θα γίνει με ογκολογικούς ασθενείς από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», οπού έχει αναπτυχθεί η δράση ΟΙΚΟΘΕΝ, ενώ ανάλογα προγράμματα θα αναπτυχθούν σε 8 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Τρίτη, 29/11/2022 - 16:20
— Photo: Γ.Γ. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος (photos by Pexels)
News4Health Team News4Health Team

Γράφει για το πρόγραμμα Ηospital@Home ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

«Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας γίνεται σύντομα πραγματικότητα, καθώς ξεκινά εντός των επόμενων μηνών το Πρόγραμμα Ηospital@Home, με ανάπτυξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου αλλά και νέων καινοτόμων υπηρεσιών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που σήμερα λαμβάνουν εξειδικευμένη και κυρίως μακροχρόνια φροντίδα στο νοσοκομείο και στους οποίους, υπό προϋποθέσεις, θα είναι δυνατή η χορήγηση της απαραίτητης θεραπείας κατ΄ οίκον. Θα δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, η μυασθένεια, η κυστική ίνωση, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων, να λάβουν φροντίδα νοσοκομειακού επιπέδου στον προσωπικό τους χώρο. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για να παράσχουν τη συγκεκριμένη πολύτιμη υπηρεσία. Επιπλέον, η φροντίδα των ασθενών θα υποστηρίζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα τηλε-συμβουλευτικής.

Προβλέπεται ότι, εντός των επόμενων μηνών, θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Το ποσό αυτό θα καλύψει το κόστος πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, και την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρειάζονται οι επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο της καινοτόμου αυτής υγειονομικής δράσης.

Στο Υπουργείο Υγείας επεξεργαζόμαστε τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει του όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ασφάλεια των ασθενών αλλά και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών υγείας.

Στο πρώτο του στάδιο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, όπως προβλέπεται στα άρθρα 50 και 51 του Ν. 4931/2022, ενώ εντός του επόμενου έτους θα προετοιμαστεί το νέο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα ρυθμίζει θέματα και περιορισμούς που έχουν ανακύψει από την υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε η χώρα μας να εναρμονισθεί σε αυτόν τον τομέα με τις πιο προηγμένες χώρες από τις οποίες θα θέλαμε να υιοθετήσουμε τις καλύτερες πρακτικές.

Η αρχή με το ΟΙΚΟΘΕΝ και το ΓΑΟΝΑ «Αγ. Σάββας»

Φιλοδοξούμε να κάνουμε την αρχή από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο έχει γίνει μια ιδιαίτερα λεπτομερής μελέτη για την κατ’ οίκον φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήριά στη διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Όλγα Μπαλαούρα για την ένθερμη υποστήριξη της ιδέας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, με τίτλο «ΟΙΚΟΘΕΝ», εξετάστηκε σε βάθος τι χρειάζεται, ή καλύτερα τι απαιτείται, να γίνει στην πράξη, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε ασθενείς με καρκίνο που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις να κάνουν τις θεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουν την εφαρμογή της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας και άλλα ογκολογικά νοσοκομεία στη χώρα.

Εξίσου ώριμη είναι και η έναρξη της Παιδιατρικής Κατ’ Οικον φροντίδας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί πιλοτικά η υπηρεσία αυτή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του Ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής-Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Ν. Τσανάκα, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ κόπο ώστε οι προσπάθειές του να βρουν μιμητές και σε άλλα Νοσοκομεία.

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά την ιστορία που μου διηγήθηκε ο κ. Τσανάκας σε κάποια από τις πρώτες μας συναντήσεις για ένα 12χρονο παιδί, τον Κωνσταντίνο, που ζούσε έξω από τη Θεσσαλονίκη: Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα υγιέστατο αγόρι που δυστυχώς προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια, η οποία τον ανάγκασε να νοσηλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γονείς να μετακομίσουν στην Θεσσαλονίκη ώστε να μπορούν να είναι συνεχώς δίπλα του ως όφειλαν.

Εκεί λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα ότι υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας στο σπίτι σε κάποιες από τις αντίστοιχες περιπτώσεις παιδιών, αφού ταυτόχρονα εκπαιδεύσουμε τους γονείς και πρωτίστως τους πλαισιώσουμε με μια εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας. Ο κ. Τσανάκας προσέφερε στο Υπουργείο Υγείας το επιστημονικό μοντέλο γύρω από την παιδιατρική κατ’ οίκον φροντίδα που αφορά σε παιδιά που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι, και για αυτό του είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Σε αυτήν την επιστημονική βάση στηρίχθηκε η Επιτροπή του Προγράμματος Hospital@Home και φιλοδοξούμε να διευρύνουμε το ίδιο μοντέλο φροντίδας ώστε να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλα νοσήματα. Ο στόχος είναι να ανακουφίσουμε κάποιους χρονίως πάσχοντες που έχουν συχνές επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία, συνήθως με μακρά νοσηλεία, και οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών το κόστος της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι μικρότερο για το σύστημα υγείας από ότι η συνήθης νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ αντίστροφα η ποιότητα της φροντίδας για τους ασθενείς είναι καλύτερη, μιας και παρέχεται κοντά στην οικογένεια τους και με πλήρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη. Το Πρόγραμμα Hospital@Home κατέχει σημαντική θέση στο πλέγμα των νέων δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση της νοσοκομειακής περίθαλψης που στόχο έχει την προστασία και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών».

Τελευταία τροποποίηση στις 05/12/2022 - 12:35
  • ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
  • HOSPITAL AT HOME
  • ΚΑΤΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
  • ΚΑΤΟΙΚΟΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • ΟΙΚΟΘΕΝ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΟΙΚΟΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΥ: «Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις πιο επείγουσες και σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας»
ΠΟΥ: «Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις πιο επείγουσες και σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας» 28 Νοεμβρίου 2022
Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Μ. Νικολάου μιλά για το ΟΙΚΟΘΕΝ: Το πρόγραμμα που φέρνει την ογκολογική θεραπεία στο σπίτι του ασθενούς συνοδεία γιατρού και νοσηλευτών 05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Μ. Νικολάου μιλά για το ΟΙΚΟΘΕΝ: Το πρόγραμμα που φέρνει την ογκολογική θεραπεία στο σπίτι του ασθενούς συνοδεία γιατρού και νοσηλευτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρύ πένθος για 43χρονη νοσηλεύτρια που πέθανε στον ύπνο της έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα νυχτερινά
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 22:14

Βαρύ πένθος για 43χρονη νοσηλεύτρια που πέθανε στον ύπνο της έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα νυχτερινά

Στον «Άγιο Σάββα» η πρώτη πανευρωπαϊκή χορήγηση νέας θεραπείας για ανθεκτικό δερματικό λέμφωμα
Υγεία
29/06/2026 - 18:19

Στον «Άγιο Σάββα» η πρώτη πανευρωπαϊκή χορήγηση νέας θεραπείας για ανθεκτικό δερματικό λέμφωμα

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 16:14

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»

«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24

«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»

«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου
Patient Talk
17/02/2026 - 18:19

«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου

Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29

Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Άσθμα και ΧΑΠ: Η υπερβολική χρήση εισπνεόμενων συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
27/08/2026 - 15:00
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
Η δήμαρχος Λειψών έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της στην οργάνωση «Άλμα Ζωής»
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 14:26
Λιπώδης νόσος του ήπατος: Πενταπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις σε 10 χρόνια – Ποιοι κινδυνεύουν
Υγεία
27/08/2026 - 14:00
Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά; 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο όσο 1,5 ώρα ύπνου
Fitness
27/08/2026 - 12:00
Ακραία ζέστη: Τα 33 προβλήματα υγείας που προκαλεί - Πιο τρωτά τα παιδιά
Υγεία
27/08/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo