ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

HIV/AIDS: Υποχώρηση των κρουσμάτων HIV λοίμωξης το 2022 στη χώρα μας

Πολιτική Υγείας
Pexels
Η έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη των κρουσμάτων του HIV στην Ελλάδα τους πρώτους 10 μήνες του έτους δείχνει σημάδια μείωσης των νέων λοιμώξεων. Οι επιστήμονες, όμως, προειδοποιούν πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Τρίτη, 22/11/2022 - 21:20
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της λοίμωξης HIV στη χώρα μας προκύπτουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε για το 2022 ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας, όμως, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο 1/1/22 – 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4,0 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 343 (79,8%) αφορούν σε άνδρες και τα 87 (20,2%) σε γυναίκες.

«Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για την περίοδο αυτή, φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 11 προηγούμενων ετών», αναφέρει η έκθεση. Στην ίδια όμως έκθεση τονίζεται ότι «η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV/AIDS κατά τους δέκα μήνες του 2022 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή», εξηγώντας πως θα πρέπει να αναμένουμε και την αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας για το σύνολο του έτους.

Μιλώντας σε συνέντευξης τύπου ενόψει του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS, ο Λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς εξήγησε πως η μείωση των κρουσμάτων επιτυγχάνεται χάρη στην πιο έγκυρη διάγνωση, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών που μειώνουν τόσο το ιικό φορτίο που καθίσταται μη ανιχνεύσιμο, εμποδίζοντας τις μεταδόσεις και τη διασπορά, ενώ έχουν περιοριστεί και ο αριθμός που συνδεόταν με τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη, η εικόνα δεν ξεκάθαρη και τα στοιχεία οδηγούν σε διφορούμενα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, δεν είναι σαφές αν πρόκειται όντως για αποτέλεσμα της αποφυγής επικίνδυνων συμπεριφορών, που οδηγούν στην μετάδοση του ιού ή ουσιαστικά μιλάμε για υποδιάγνωση, δηλαδή για αποτέλεσμα λιγότερων τακτικών ελέγχων, ειδικά από τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι.

Βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα περιστατικά, που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν τους δέκα μήνες του 2022, αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών.

«Ειδικότερα, οι 202 (46,98%) νέες HIV διαγνώσεις αφορούν σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ), ενώ οι 94 (21,86%) αφορούν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής».

«Η από κοινού χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 52 (12,09%) νέα περιστατικά», προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης.

Όπως σημειώνεται, «κατά τους 10 μήνες του 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 5 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού, αλλοδαπής εθνικότητας, εκ των οποίων μόνο το ένα γεννήθηκε στην Ελλάδα το 2022. Τα υπόλοιπα τέσσερα είχαν μολυνθεί κατά τη γέννηση στη χώρα προέλευσής τους.

Διαβάστε σχετικά ⇒ Τα νέα κρούσματα HIV μειώθηκαν: Πρόκειται για επιτυχία στον έλεγχο ή αποτέλεσμα των περιορισμών της πανδημίας;

Διαχρονικά οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012 σημειώνεται σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας, η οποία συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας μειώθηκαν σταδιακά κατά το χρονικό διάστημα 2013-2015, ενώ από το 2016 μέχρι το 2019 καταγράφεται αύξηση. Από το έτος 2020 παρατηρείται μείωση των νέων διαγνώσεων τόσο στα άτομα αλλοδαπής όσο και στα άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Από το 2017 έως το 2021, η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας αφορούν σε άτομα προερχόμενα από την Υποσαχάριο Αφρική και την Κεντρική Ευρώπη. Το 2022 υπερτερούν και πάλι τα περιστατικά από την Υποσαχάριο Αφρική, και ακολουθούν οι διαγνώσεις ατόμων από την Ανατολική Ευρώπη.

Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών με εξαίρεση το 2012. Μετά την επιδημία στους ΧΕΝ την τριετία 2011-13, παρατηρείται μια μείωση σε αυτή την κατηγορία μετάδοσης με εξαίρεση το 2018».

συνεντευξη τυπου Πανελλήνιο Συνεδριο AIDS

Εμπόδια και πρόοδος: Υποστελεχωμένες μονάδες και PrEP

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το συνέδριο που γίνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS επισημάνθηκε πως πέραν των αποτελεσματικών θεραπειών, θετική εξέλιξη ειδικά για τη χώρα μας είναι και η υιοθέτηση της PrEP, της προφυλακτικής αγωγής.

Μάλιστα, η εφαρμογή της αναμένεται σύντομα, καθώς η Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του πλαισίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.

Διαβάστε σχετικά ⇒ Έρχεται και στην Ελλάδα η PrEp, η προφυλακτική αγωγή κατά του HIV: Τι προβλέπει τροπολογία του Υπ. Υγείας

Από την άλλη βέβαια, τονίστηκε μετ’ επιτάσεως η σοβαρή υποστελέχωση των μονάδων λοιμώξεων, που δέχθηκαν επιπλέον ασύμμετρη πίεση εν μέσω της πανδημίας της COVID-19. Αν και η χορήγηση των αντιρετροϊκών θεραπειών συνεχίστηκε κανονικά, παρατηρήθηκε πως λιγότερα άτομα με HIV απευθύνονταν στα νοσοκομεία και τις μονάδες.

Κατά την κα Τουλούμη, πάντως, το γεγονός ότι η HIV λοίμωξη έχει μετατραπεί σε χρόνια νόσο έχει ατονίσει την προσοχή γύρω από το θέμα, ενώ δεν έχουν καταφέρει να περάσουν βασικά μηνύματα.

Επιπλέον, σημαντικό εμπόδιο συνιστά και η μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα self test για τη νόσο, καθώς εκτιμάται ότι θα ενίσχυε την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία που απαγορεύει την εισαγωγή τους και θα πρέπει τα συγκεκριμένα self test να διατίθενεται σε φαρμακεία ή/και δομές, προσβάσιμα ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες. Η διάθεση self test στη χώρα μας θα πρέπει να συνοδευτεί με την ίδρυση μια γραμμής υποστήριξης, που θα βοηθήσει όσους και όσες βγαίνουν θετικοί-ες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όπως πρόσθεσε ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα καταγραφούν η επίδραση της Covid-19 λοίμωξης στους ασθενείς με HIV, οι νεότερες θεραπείες και ο ρόλος των εμβολίων για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο ρόλος των συννοσηροτήτων, ο ρόλος της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρόληψη κ.λπ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία, με στόχο την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών με HIV/AIDS. Παράλληλα θα υπάρχουν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι, με αντικείμενο το στίγμα και τις μορφές του, το οποίο θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας και στο οποίο θα συμμετέχουν ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οκονόμου-Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α. Μάριος Λαζανάς και ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Τελευταία τροποποίηση στις 22/11/2022 - 22:52
  • HIV
  • AIDS
  • PREP
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ AIDS
  • ΛΟΙΜΩΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα 141 τα φάρμακα που απαγορεύει o ΕΟΦ μεταξύ αυτών σκευάσματα για το άσθμα και αντικαταθληπτικά
Στα 141 τα φάρμακα που απαγορεύει o ΕΟΦ μεταξύ αυτών σκευάσματα για το άσθμα και αντικαταθληπτικά 22 Νοεμβρίου 2022
Ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα με τα «πολλά πρόσωπα», οι εταιρείες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, η ευρωπαϊκή διάσταση και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του 23 Νοεμβρίου 2022
Ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα με τα «πολλά πρόσωπα», οι εταιρείες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, η ευρωπαϊκή διάσταση και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39

Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου

Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18

Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα

Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
12/11/2025 - 18:07

Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνέδριο ΟΟΣΑ στην Κρήτη για το δημογραφικό - Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 17:16

Συνέδριο ΟΟΣΑ στην Κρήτη για το δημογραφικό - Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060

Ολοκληρώθηκε στο 4ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικών Μελετών - Προκλήσεις και ευκαιρίες
Digital Health
10/11/2025 - 22:14

Ολοκληρώθηκε στο 4ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικών Μελετών - Προκλήσεις και ευκαιρίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo