ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος ενδομητρίου: Νέα δεδομένα για την θεραπεία

Πολιτική Υγείας
Καρκίνος ενδομητρίου: Νέα δεδομένα για την θεραπεία
Παγκοσμίως ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος ανάμεσα στις γυναίκες, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι 65-75 ετών.
Πέμπτη, 06/10/2022 - 14:18
News4Health Team News4Health Team

Στην Ευρώπη, είναι τέταρτος με συχνότητα 12.9-20:100.000, αλλά ευτυχώς με μικρή θνητότητα 2.0-2.7:100.000. Αυτό συμβαίνει γιατί στο 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε αρχόμενο στάδιο.

Πρόκειται για έναν καρκίνο που «μιλάει» και αυτό γιατί το βασικότερο σύμπτωμα είναι η μη φυσιολογική κολπική αιμόρροια στις προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι το άλγος, το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της πυέλου, η απώλεια βάρους και η παρατεταμένη αδυναμία.

«Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: παχυσαρκία, υπέρταση, υπερινσουλιναιμία και παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα, όπως λήψη οιστρογόνων ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Συχνά, ο καρκίνος του ενδομητρίου συνδέεται με ανωορρηκτικούς κύκλους, δηλαδή περίοδο σε αραιά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, με υπογονιμότητα που οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με τη λήψη ταμοξιφαίνης. Όσον αφορά την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου, φαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται κατά 21% για δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 22-27,2, 43% για ΔΜΣ 27,5-29,5 και 273% για ΔΜΣ>30.

Η θνησιμότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 1,9% κυρίως λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας», επισημαίνει η κ. Ελένη Αραβαντινού-Φατώρου, MD, MSC, Επιμελήτρια Παθολόγος-Ογκολόγος, στη Β΄ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital.

Αν και παραπάνω από το 90% των καρκίνων του ενδομητρίου είναι σποραδικοί, το 5-10% είναι κληρονομήσιμοι και συνήθως αποτελούν μέρος του συνδρόμου Lynch ή διαφορετικά κληρονομούμενου μη πολυποδιασικού καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου, όπως επίσης και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και των ωοθηκών. Συνήθως αυτοί οι όγκοι χαρακτηρίζονται από μικροδορυφορική αστάθεια και τείνουν να εμφανίζονται σε νεότερη ηλικία.

Για να αξιολογηθεί η εκάστοτε περίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου έχουν οριστεί κάποιοι παράγοντες, που αν υπάρχουν στη νόσο, η ασθενής είναι υψηλού κινδύνου για υποτροπή και χρήζει πιο εντατικής θεραπείας για να ιαθεί. Αυτοί οι παράγοντες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής: ιστολογικός υποτύπος (οποιοσδήποτε άλλος εκτός του ενδομητριοειδούς), βαθμός διαφοροποίησης 3, άνω του 50% διήθηση του ενδομητρίου, λεμφαγγειακή διήθηση, μετάσταση στους λεμφαδένες και μέγεθος όγκου μεγαλύτερο των 2 εκατοστών.

Ταξινόμηση Καρκίνου Ενδομητρίου

Παραδοσιακά, ο καρκίνος του ενδομητρίου ταξινομείται σε δύο τύπους με βάση την παθολογοανατομική εξέτασή του: τύπος Ι που αφορά όλα τα ενδομητριοειδή καρκινώματα και τύπος ΙΙ ο οποίος φαίνεται να είναι πιο επιθετικός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να αλλάξει αυτός ο τρόπος ταξινόμησης ακολουθώντας την εξατομικευμένη προσέγγιση που ισχύει και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γονιδιακό Άτλαντα του Καρκίνου (The Cancer Genome Atlas-TCGA) ο καρκίνος του ενδομητρίου ταξινομείται σε τέσσερις διαφορετικές μοριακές ομάδες, η καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της συμπεριφορά και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Οι ομάδες αυτές είναι:

1) η ομάδα POLEmut, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές μεταλλάξεις (>100 μεταλλάξεις/μεγαβάση) και έχει την καλύτερη πρόγνωση
2) η ομάδα μικροδορυφορικής αστάθειας (10-100 μεταλλάξεις/μεγαβάση), που συχνά σχετίζεται με το σύνδρομο Lynch
3) η ομάδα μεγάλου αριθμού σωματικών μεταλλάξεων με μεταλλαγμένο το TP53 , που συχνά υποτροπιάζει και
4) η ομάδα μικρού αριθμού σωματικών μεταλλάξεων με συχνές μεταλλάξεις στα μονοπάτια PI3K και WNT.

Τα περισσότερα παθολογοανατομικά εργαστήρια έχουν την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία ώστε να δώσουν αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση της νόσου.
Αντιμετώπιση τοπικής και τοπικοπεριοχικής νόσου.

Στον πρώιμο καρκίνο του ενδομητρίου η αρχική αντιμετώπιση είναι το χειρουργείο. Στόχος του χειρουργείου είναι η πλήρης εξαίρεση του όγκου, ο έλεγχος για μικροσκοπικές μεταστάσεις, ο καθορισμός του σταδίου της νόσου και η αξιολόγηση της αναγκαιότητας επικουρικής θεραπείας. Σε νέες γυναίκες με ενδομητριοειδή καρκίνο του ενδομητρίου, σταδίου ΙΑ κατά FIGO και βαθμού διαφοροποίησης 1, μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι ωοθήκες, όπως επίσης και σε στάδιο ΙΑ και βαθμού διαφοροποίησης 3 ή σταδίου Ι και βαθμού διαφοροποίησης 1 ή 2, μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο ελάχιστα επεμβατικού χειρουργείου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις γίνεται υστερεκτομή με αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων αμφοτερόπλευρα. Πλήρης χειρουργική σταδιοποίηση, δηλαδή επιπλεκτομή, λήψη βιοψιών περιτοναίου και αφαίρεση λεμφαδένων πρέπει πάντα να γίνεται σε ορώδη καρκινώματα ενδομητρίου και καρκινοσαρκώματα.

Ποιοι ασθενείς πρέπει να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία και ποια θα είναι αυτή;

«Μετά τη χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου του ενδομητρίου θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα χαρακτηριστικά της νόσου σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που μας δίνει η μοριακή ταξινόμηση, ώστε να αποφασίσουμε αν δεν χρειάζεται να δώσουμε καμία θεραπεία, αν χρειάζεται να δώσουμε μόνο ακτινοθεραπεία και ποιας μορφής ή αν χρειάζεται να λάβει η ασθενής συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας», εξηγεί η ιατρός.

Α. Καρκίνος ενδομητρίου χαμηλού κινδύνου

Οι γυναίκες με καρκίνο ενδομητρίου χαμηλού κινδύνου μπορεί να παρουσιάζουν:

1) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΑ, βαθμού διαφοροποίησης 1 ή 2 με απουσία λεμφαγγειακής διήθησης,
2) μη ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου, χωρίς διήθηση μυομητρίου και με απουσία λεμφαγγειακής διασποράς,
3) καρκίνο ενδομητρίου με μοριακό τύπο POLEmut σταδίου Ι-ΙΙ.

Οι ασθενείς αυτές φαίνεται να μην έχουν όφελος από τη συμπληρωματική χημειοθεραπεία, για αυτό συνήθως συστήνεται μόνο παρακολούθηση.

Β. Καρκίνος ενδομητρίου ενδιάμεσου κινδύνου

Οι γυναίκες με καρκίνο ενδομητρίου ενδιαμέσου κινδύνου μπορεί να παρουσιάζουν:

1) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΑ βαθμού διαφοροποίησης 3 με απουσία λεμφαγγειακής διήθησης,
2) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΒ βαθμού διαφοροποίησης 1 ή 2 με απουσία λεμφαγγειακής διήθησης,
3) ενδομητριοειδή καρκίνο του ενδομητρίου σταδίου ΙΙ βαθμού διαφοροποίησης 1 με απουσία λεμφαγγειακής διήθησης.

Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται βραχυθεραπεία, για να μειωθεί ο κίνδυνος τοπικής υποτροπής. Σε συζήτηση με την ασθενή, ειδικά αν είναι μικρότερη των 60 ετών μπορεί να ελεγχθεί και το ενδεχόμενο στενής παρακολούθησης και αποφυγής της βραχυθεραπείας.

Γ. Καρκίνος ενδομητρίου υψηλού ενδιάμεσου κινδύνου

Οι γυναίκες με καρκίνο ενδομητρίου υψηλού ενδιαμέσου κινδύνου μπορεί να παρουσιάζουν:

1) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΑ και ΙΒ με λεμφαγγειακή διήθηση,
2) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΒ βαθμού διαφοροποίησης 3,
3) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΙ βαθμού διαφοροποίησης 1 με παρουσία λεμφαγγειακής διήθησης και
4) ενδομητριοειδή καρκίνο ενδομητρίου σταδίου ΙΙ βαθμού διαφοροποίησης 2 ή 3.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται συμπληρωματική ακτινοθεραπεία με συγχορηγούμενη ή/και διαδοχική χημειοθεραπεία και βραχυθεραπεία. Πάντα γίνεται συζήτηση με την ασθενή για τις επιλογές των θεραπειών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρκίνου.

Δ. Καρκίνος ενδομητρίου υψηλού κινδύνου

Σε αυτή την ομάδα ασθενών η συμπληρωματική ακτινοθεραπεία με συγχορηγούμενη χημειοθεραπεία και ακολούθως συμπληρωματική χημειοθεραπεία είναι η πλέον ενδεικνυόμενη θεραπεία. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χορηγηθούν είτε διαδοχική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, είτε μόνο συμπληρωματική χημειοθεραπεία.

Υποτροπιάζων ή μεταστατικός καρκίνος του ενδομητρίου

Εάν ο καρκίνος του ενδομητρίου υποτροπιάσει πρέπει να λαμβάνονται υπόψη θεραπευτικοί χειρισμοί όπως χειρουργείο ή ακτινοβολία πέραν της χημειοθεραπείας που θα δοθεί. Η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να γίνεται από τα ογκολογικά συμβούλια και καθορίζεται από την κατάσταση υγείας της ασθενούς, την έκταση της νόσου, τους προηγούμενους θεραπευτικούς χειρισμούς και το μοριακό προφίλ της νόσου. Λαμβάνεται δηλαδή εξατομικευμένα απόφαση για την κάθε ασθενή.

Η χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής περιλαμβάνει την καρβοπλατίνη και την πακλιταξέλη. «Στις ασθενείς με ενδομητριοειδές καρκίνωμα ενδομητρίου καλής διαφοροποίησης μπορούμε να χορηγήσουμε ορμονοθεραπεία, συνήθως προγεστερόνη, ως πρώτη αντιμετώπιση.

Όταν ο καρκίνος του ενδομητρίου υποτροπιάσει εκ νέου μετά τη χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής, το λόγο έχει η ανοσοθεραπεία. Όλες οι ασθενείς θα λάβουν ανοσοθεραπεία. Το 30% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου εκφράζει μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H/dMMR). Οι γυναίκες αυτές είναι δυνατόν να λάβουν ανοσοθεραπεία με pembrolizumab ή dostarlimab. Οι υπόλοιπες ασθενείς που δεν εκφράζουν μικροδορυφορική αστάθεια (MSS/pMMR) θα λάβουν ανοσοθεραπεία μαζί με αντιαγγειογενετικό παράγοντα (pembrolizumab και lenvatinib). Πρόσφατη μελέτη (Keynote-775) έδειξε ότι ο συνδυασμός pembrolizumab και lenvatinib είναι αποτελεσματικός σε όλες τις ασθενείς που έχουν υποτροπιάσει μετά από προηγούμενη χημειοθεραπεία, ασχέτως αποτελέσματος μικροδορυφορικής αστάθειας.

Για τον λόγο αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων έχει εγκρίνει τη συγχορήγηση αυτή σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών με μεταστατικό/υποτροπιάζοντα καρκίνο του ενδομητρίου που έχουν λάβει τουλάχιστον μία χημειοθεραπεία», τονίζει η ειδικός.

Στην εποχή της μοριακής ογκολογίας, πολλά καινούρια ή παλιά στοχευμένα μόρια δοκιμάζονται μόνα τους ή σε συνδυασμό στον μεταστατικό καρκίνο του ενδομητρίου. Αναστολείς του μονοπατιού PI3K, bevacizumab, adavosetrib είναι, ενδεικτικά, κάποια από αυτά τα φάρμακα.

Επειδή το γονίδιο HER2 βρίσκεται ενισχυμένο στο 17%-33% των καρκινοσαρκωμάτων και του ορώδους καρκίνου του ενδομητρίου, μπορεί, σε αυτές τις περιπτώσεις, το trastuzumab (αντίσωμα έναντι του HER2) να δοθεί σε συνδυασμό με την καρβοπλατίνη και την πακλιταξέλη, αυξάνοντας το χρονικό διάστημα μέχρι την υποτροπή καθώς και τη συνολική επιβίωση αυτών των γυναικών. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται ότι νέοι συνδυασμοί φαρμάκων με συμμετοχή της κλασικής χημειοθεραπείας με ανοσοθεραπεία και στοχευτικούς παράγοντες θα αλλάξουν τη θεραπευτική στρατηγική και κατ’ επέκταση την πορεία της νόσου.

Μακροπρόθεσμες παρενέργειες

Το 80% του καρκίνου του ενδομητρίου διαγιγνώσκεται στο στάδιο Ι με εξαιρετικά καλή πρόγνωση. Έτσι, μεγάλος αριθμός ασθενών επιβιώνει από τον καρκίνο (survivors). Οι γυναίκες αυτές μπαίνουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο περιλαμβάνει φυσική και γυναικολογική εξέταση, εξετάσεις αίματος και απεικονίσεις.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν και τους προληπτικούς ελέγχους για άλλες κακοήθειες όπως καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς επίσης θα πρέπει να ρυθμίζουν τα συνοδά προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχουν. Συνήθως οι επιβιώσασες ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου υποφέρουν από συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την ηλικία ή την παχυσαρκία και αφορούν κυρίως το καρδιαγγειακό.

«Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, ψυχοκοινωνικό άγχος, σεξουαλικά προβλήματα, γυναικολογικά και ουρολογικά προβλήματα, χρόνιο πόνο, λεμφοίδημα και νευροπάθεια (το τελευταίο από τη χημειοθεραπεία).
Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής θα βελτιώσουν την κόπωση και τις φυσιολογικές λειτουργίες. Καλό θα είναι οι ασθενείς να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση, σωστή διατροφή και διατήρηση βάρους σε φυσιολογικές τιμές.

Επιπλέον, τα ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν βελτιώνουν τις διαταραχές άγχους και καλό θα είναι να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να τα παρακολουθούν.

Εν κατακλείδι, η σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνει τον αριθμό των γυναικών που επιβιώνουν από αυτόν. Η πρόοδος της επιστήμης που μας δώσει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις ειδικά για τη μεταστατική νόσο, έτσι ώστε να μεταφερθούμε από την ανίατη νόσο στη χρονολογία και, γιατί όχι, και στην ίαση», καταλήγει κ. Ελένη Αραβαντινού-Φατώρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/10/2022 - 14:07
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΑΝΔΟΜΗΤΡΙΟ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1ο Διεθνές Wellbeingr Forum: H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών
1ο Διεθνές Wellbeingr Forum: H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών 06 Οκτωβρίου 2022
Πόλος έλξης η Ελλάδα για φοιτητές Ιατρικής 06 Οκτωβρίου 2022
Πόλος έλξης η Ελλάδα για φοιτητές Ιατρικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;
Διατροφή
22/10/2025 - 20:26

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»

Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00

Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου

Επικίνδυνο χημικό σε πιπίλες - Συνδέεται με καρκίνο, παχυσαρκία και υπογονιμότητα
Υγεία
18/10/2025 - 10:38

Επικίνδυνο χημικό σε πιπίλες - Συνδέεται με καρκίνο, παχυσαρκία και υπογονιμότητα

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
17/10/2025 - 15:42

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η περιφέρεια του λαιμού «καμπανάκι» για προβλήματα στην καρδιά και διαβήτη
Υγεία
23/10/2025 - 11:00
Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα πριν από το χειρουργείο;
Health Talk
23/10/2025 - 10:00
Ο υποσιτισμός των εγκύων και των βρεφών στη Γάζα θα έχει συνέπειες για ολόκληρες γενιές προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 09:42
Θάνατος16χρονης έξω από κλαμπ στο Γκάζι: Η αστυνομία ειδοποιήθηκε λέει ο «Ευαγγελισμός»
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 09:20
Η σεμαγλουτίδη μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο ακόμα και στους ελαφρά υπέρβαρους
Υγεία
23/10/2025 - 09:00
Καρποδίνη: Σημαντική και καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 06:57
Δούκας: «Στον Δήμο Αθηναίων κανείς δεν είναι αόρατος»
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 03:27
Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για το Νοσοκομείο της Ρόδου: Τι συμβαίνει με τα απογευματινά χειρουργεία
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 00:04
Η Ανώτερη Σχολή ΑΚΜΗ στη μάχη κατά της παχυσαρκίας με τη δράση BACK2SCHOOL
Διατροφή
22/10/2025 - 23:21
Εστίες γρίπης των πτηνών σε Ολλανδία, Βέλγιο και Σλοβακία - Προς θανάτωση χιλιάδες πουλερικά
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 23:04
Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η Κομισιόν
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 22:42
ESPAD 2024: Επιρρεπή στις εθιστικές συμπεριφορές τα Ελληνόπουλα
Ψυχική Υγεία
22/10/2025 - 21:56
Ολοκληρώθηκε το έργο «Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υγεία
22/10/2025 - 20:51
Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;
Διατροφή
22/10/2025 - 20:26
Εγκεφαλικό: Πώς αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως τα σημάδια με το ακρωνύμιο Be Fast
Υγεία
22/10/2025 - 19:41
Συνεργασία INTEGRIS PHARMA με τη Citius Oncology σε 12 χώρες της Νότιας Ευρώπης
Pharma News
22/10/2025 - 19:22
Νέα μελέτη: Το mRNA εμβόλιο για την Covid-19 πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά του καρκίνου
Υγεία
22/10/2025 - 19:04
Συγκινητική ανάρτηση Γεωργιάδη για το 12χρονο κορίτσι που έκανε μεταμόσχευση μυελού και βγήκε νικήτρια
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:41
Κεφαλογιάννης: «Στόχος μας η δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων»
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:26
Γόνιμος διάλογος PIF και ΕΝΑΣΕΛ για την αλήθεια πίσω από την πρόσβαση στην καινοτομία
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:03
ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 17:39
Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη είναι και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης»
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 17:07
Προδρόμου και Σωτηρίου Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Pharma News
22/10/2025 - 16:52
Παχυσαρκία: H παγκόσμια επιδημία που απαιτεί την λήψη αποφασιστικών μέτρων
Υγεία
22/10/2025 - 16:43
ESMO 2025: Εκδήλωση της Bayer για τον μετασχηματισμό της φροντίδας του καρκίνου του προστάτη
Pharma News
22/10/2025 - 16:34
Παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας: Στη Ρόδο οι εκδηλώσεις του ΠΣΕ, στις 27 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 16:16
Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας: Θετικά νέα για τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Υγεία
22/10/2025 - 16:00
Γαλλία - προσχέδιο προϋπολογισμού: Οι φαρμακευτικές εταιρείες καταγγέλλουν ότι απειλεί την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα
Pharma Policy
22/10/2025 - 15:00
Η "σκοτεινή" πλευρά των πολύχρωμων bubble teas: Από μόλυνση με βαρέα μέταλλα μέχρι πέτρες στα νεφρά
Διατροφή
22/10/2025 - 14:00
Γονιδιακή παραλλαγή που προκαλεί παχυσαρκία προστατεύει επίσης από τις καρδιακές παθήσεις
Υγεία
22/10/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Digital Health
21/10/2025 - 10:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo