ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη για τα συστήματα υγείας «φωτογραφίζει» τα προβλήματα πριν και μετά τον κορονοϊό στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις

Πολιτική Υγείας
Μελέτη για τα συστήματα υγείας «φωτογραφίζει» τα προβλήματα πριν και μετά τον κορονοϊό στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις
Μελέτη για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας εγκαινιάζεται στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως τρόπος να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας για να αντέχουν ενδεχόμενους κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα;
Τετάρτη, 22/06/2022 - 13:20
News4Health Team News4Health Team

Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης για τη χώρα μας παρουσίασε ο επικεφαλής της μελέτης για την Ελλάδα Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε και η εναρκτήρια συνάντηση της διεθνούς συνεργασίας Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR). Τη συνάντηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο (LSE).

Η διεθνής συνεργασία Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR) από το London School of Economics, το World Economic Forum, και την AstraZeneca δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση ης ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, το 2020 που αργότερα πλαισιώθηκαν από άλλους παγκόσμιας εμβέλειας εταίρους, μεταξύ των οποίων η Royal Philips.

Η πρωτοβουλία ήδη δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες με τη συνεργασία πανεπιστημιακών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιοεπιστημών και επιστημών υγείας, υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας καθώς και επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, της μελέτης ηγείται ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Τα προβλήματα των συστημάτων υγείας πριν και μετά την πανδημία

Πριν από την πανδημία, πολλά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο ήδη πάλευαν να συγκρατήσουν τα κόστη και να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ ο πληθυσμός γηράσκει και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο επιπολασμός των μεταδιδόμενων νοσημάτων μεγεθύνεται. Σε αυτές τις προκλήσεις προστίθενται –μεταξύ άλλων– και τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού. Η πανδημία επιδείνωσε περεταίρω τα παραπάνω προβλήματα και ανέδειξε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση της συνεργασίας PHSSR που συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας για τη συνεργασία PHSSR είπε πως η πανδημία ανέδειξε ότι υπάρχει κενό στην διακυβέρνηση της υγείας σε παγκόσμιο αλλά και περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ό,τι αφορά την παγκόσμια διακυβέρνηση έχει περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες και είναι ανάγκη να επανεξετάσουμε τον ρόλο του. Η πανδημία μάς δίδαξε πολλά και βελτίωσε την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, που δεν ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία Covid-19, τελικά έδρασε στρατηγικά αναλαμβάνοντας κάποιες πρωτοβουλίες: ενίσχυσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και έθεσε τα θεμέλια, μετά την πανδημία, για μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας (HERA), για την αντιμετώπιση όχι μόνο πανδημιών αλλά και προβλημάτων όπως αυτό της μικροβιακής αντοχής. Επίσης, η πολύ σημαντική στρατηγική επιλογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία (European Health Data Space - EHDS) θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης φαρμάκων κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος υγείας σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Μόσιαλος αρίθμησε πολλά, αλλά κυρίως τόνισε ότι η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης και της δημόσιας υγείας αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος και βελτιώνουν τη σχέση κόστους - οφέλους. Δεν μειώνουν κατ’ ανάγκη το κόστος, υπογράμμισε, αλλά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Ο George Wharton από την πλευρά του, παρουσίασε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η PHSSR, την οποία έχει αναπτύξει το London School of Economics και διαμορφώσει από κοινού με τους ειδικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο του έργου έως σήμερα και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Ο Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης αναφορικά με τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται σήμερα, για τη διασφάλιση του μέλλοντος του συστήματος, σε όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Η ανάλυση εστίασε σε επτά τομείς του ελληνικού συστήματος υγείας: στη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τη διαχείριση του φαρμάκου και τεχνολογίας υγείας, την παροχή των υπηρεσιών υγείας, το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος υγείας.

Οι βασικές απειλές του συστήματος υγείας και οι ευκαιρίες για βελτίωση

Σύμφωνα με την μελέτη, βασικές απειλές για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας αποτελούν η κεντρομόλος διοίκηση του συστήματος, οι ημιτελείς μεταρρυθμίσεις, η περιορισμένη εμπειρία σε πολιτικές που βασίζονται στα τεκμήρια και την ανάλυση των δεδομένων, η υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας, η σχεδόν μονομερής διαχρονική εστίαση στη νοσοκομειακή φροντίδα, τα στεγανά μεταξύ των επαγγελματιών υγείας κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας, η απουσία συστηματικών προσεγγίσεων για την κατανομή των πόρων για τις τεχνολογίες υγείας, η απουσία δομών μακροχρόνιας φροντίδας, η υψηλή έκθεση στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία και η απουσία πολιτικών που θα προβλέπουν τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας στο μέλλον, με βάση το φορτίο νοσηρότητας αλλά και τις μεταβολές στο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον (π.χ. κλιματική αλλαγή).

Αντίθετα, σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας αποτελούν ο ταχύς ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η ανάδειξη της Δημόσιας Υγείας ως τομέα προτεραιότητας της κοινωνικής πολιτικής, η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –ιδίως με την εντατική χρήση νέων πολιτικών αποζημίωσης των παρόχων, όπως η κατά κεφαλήν αποζημίωση ή η αποζημίωση βάσει αποτελεσμάτων, η εισαγωγή προγραμμάτων πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, η χρήση συμπεριφορικών πολιτικών για τον περιορισμό της έκθεσης στους μείζονες παράγοντες κινδύνου για την υγεία κ.ά.

Το βασικό πρόβλημα του συστήματος υγείας –κατέληξε ο Κώστας Αθανασάκης– είναι πως διαχρονικά, η πολιτική υγείας στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την πλευρά της προσφοράς ενώ αντίθετα, για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας, οι πολιτικές υγείας πρέπει να βασίζονται στις ανάγκες υγείας και να ανταποκρίνονται στη μελλοντική ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και τις προτιμήσεις των πολιτών.

«Σήμερα –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– βλέπουμε ασθενείς να περιστρέφονται συνεχώς, και πολλές φορές χωρίς κατεύθυνση, γύρω από το σύστημα υγείας, αναζητώντας εναγωνίως, από επαγγελματία υγείας σε επαγγελματία υγείας, από δομή σε δομή, τις κατάλληλες υπηρεσίες για το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί. Αυτό όμως που πραγματικά θέλουμε –πρόσθεσε– είναι ένα σύστημα υγείας που το ίδιο θα περιστρέφεται γύρω από τους ασθενείς, γύρω από τους πολίτες, οργανώνοντας την κατάλληλη φροντίδα με βάση τις ανάγκες τους, αλλά και προλαμβάνοντας τις ανάγκες αυτές, προτού ακόμα δημιουργηθούν».

Τη συνεργασία χαιρέτισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία και τη στηρίζει, καθώς θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης. Επίσης, η Κοσμήτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ελπίδα Πάβη, επικρότησε τη συνεργασία και τόνισε ότι η μελέτη είναι καίρια για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Kelly McCaine (World Economic Forum), η Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca Hellas & Cyprus), Enrico Bellini (Philips Italy, Israel & Greece), οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσδοκίες των εταίρων από τη συνεργασία PHSSR. Με ποιους τρόπους θα ωφεληθούν από την PHSSR το ΕΣΥ και οι ασθενείς σχολίασαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/06/2022 - 13:29
  • ΕΣΥ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα αυτή τη στιγμή»
Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα αυτή τη στιγμή» 22 Ιουνίου 2022
Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει σήμερα για τέταρτη δόση σε όλους μέσα στο καλοκαίρι 23 Ιουνίου 2022
Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει σήμερα για τέταρτη δόση σε όλους μέσα στο καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23

Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»

Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15

Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία

Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08

Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ

Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03

Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»

ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38

ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo