ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη για τα συστήματα υγείας «φωτογραφίζει» τα προβλήματα πριν και μετά τον κορονοϊό στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις

Πολιτική Υγείας
Μελέτη για τα συστήματα υγείας «φωτογραφίζει» τα προβλήματα πριν και μετά τον κορονοϊό στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις
Μελέτη για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας εγκαινιάζεται στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως τρόπος να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας για να αντέχουν ενδεχόμενους κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα;
Τετάρτη, 22/06/2022 - 13:20
News4Health Team News4Health Team

Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης για τη χώρα μας παρουσίασε ο επικεφαλής της μελέτης για την Ελλάδα Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε και η εναρκτήρια συνάντηση της διεθνούς συνεργασίας Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR). Τη συνάντηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο (LSE).

Η διεθνής συνεργασία Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR) από το London School of Economics, το World Economic Forum, και την AstraZeneca δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση ης ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, το 2020 που αργότερα πλαισιώθηκαν από άλλους παγκόσμιας εμβέλειας εταίρους, μεταξύ των οποίων η Royal Philips.

Η πρωτοβουλία ήδη δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες με τη συνεργασία πανεπιστημιακών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιοεπιστημών και επιστημών υγείας, υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας καθώς και επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, της μελέτης ηγείται ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Τα προβλήματα των συστημάτων υγείας πριν και μετά την πανδημία

Πριν από την πανδημία, πολλά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο ήδη πάλευαν να συγκρατήσουν τα κόστη και να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ ο πληθυσμός γηράσκει και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο επιπολασμός των μεταδιδόμενων νοσημάτων μεγεθύνεται. Σε αυτές τις προκλήσεις προστίθενται –μεταξύ άλλων– και τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού. Η πανδημία επιδείνωσε περεταίρω τα παραπάνω προβλήματα και ανέδειξε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση της συνεργασίας PHSSR που συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας για τη συνεργασία PHSSR είπε πως η πανδημία ανέδειξε ότι υπάρχει κενό στην διακυβέρνηση της υγείας σε παγκόσμιο αλλά και περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ό,τι αφορά την παγκόσμια διακυβέρνηση έχει περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες και είναι ανάγκη να επανεξετάσουμε τον ρόλο του. Η πανδημία μάς δίδαξε πολλά και βελτίωσε την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, που δεν ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία Covid-19, τελικά έδρασε στρατηγικά αναλαμβάνοντας κάποιες πρωτοβουλίες: ενίσχυσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και έθεσε τα θεμέλια, μετά την πανδημία, για μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας (HERA), για την αντιμετώπιση όχι μόνο πανδημιών αλλά και προβλημάτων όπως αυτό της μικροβιακής αντοχής. Επίσης, η πολύ σημαντική στρατηγική επιλογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία (European Health Data Space - EHDS) θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης φαρμάκων κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος υγείας σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Μόσιαλος αρίθμησε πολλά, αλλά κυρίως τόνισε ότι η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης και της δημόσιας υγείας αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος και βελτιώνουν τη σχέση κόστους - οφέλους. Δεν μειώνουν κατ’ ανάγκη το κόστος, υπογράμμισε, αλλά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Ο George Wharton από την πλευρά του, παρουσίασε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η PHSSR, την οποία έχει αναπτύξει το London School of Economics και διαμορφώσει από κοινού με τους ειδικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο του έργου έως σήμερα και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Ο Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης αναφορικά με τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται σήμερα, για τη διασφάλιση του μέλλοντος του συστήματος, σε όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Η ανάλυση εστίασε σε επτά τομείς του ελληνικού συστήματος υγείας: στη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τη διαχείριση του φαρμάκου και τεχνολογίας υγείας, την παροχή των υπηρεσιών υγείας, το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος υγείας.

Οι βασικές απειλές του συστήματος υγείας και οι ευκαιρίες για βελτίωση

Σύμφωνα με την μελέτη, βασικές απειλές για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας αποτελούν η κεντρομόλος διοίκηση του συστήματος, οι ημιτελείς μεταρρυθμίσεις, η περιορισμένη εμπειρία σε πολιτικές που βασίζονται στα τεκμήρια και την ανάλυση των δεδομένων, η υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας, η σχεδόν μονομερής διαχρονική εστίαση στη νοσοκομειακή φροντίδα, τα στεγανά μεταξύ των επαγγελματιών υγείας κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας, η απουσία συστηματικών προσεγγίσεων για την κατανομή των πόρων για τις τεχνολογίες υγείας, η απουσία δομών μακροχρόνιας φροντίδας, η υψηλή έκθεση στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία και η απουσία πολιτικών που θα προβλέπουν τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας στο μέλλον, με βάση το φορτίο νοσηρότητας αλλά και τις μεταβολές στο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον (π.χ. κλιματική αλλαγή).

Αντίθετα, σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας αποτελούν ο ταχύς ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η ανάδειξη της Δημόσιας Υγείας ως τομέα προτεραιότητας της κοινωνικής πολιτικής, η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –ιδίως με την εντατική χρήση νέων πολιτικών αποζημίωσης των παρόχων, όπως η κατά κεφαλήν αποζημίωση ή η αποζημίωση βάσει αποτελεσμάτων, η εισαγωγή προγραμμάτων πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, η χρήση συμπεριφορικών πολιτικών για τον περιορισμό της έκθεσης στους μείζονες παράγοντες κινδύνου για την υγεία κ.ά.

Το βασικό πρόβλημα του συστήματος υγείας –κατέληξε ο Κώστας Αθανασάκης– είναι πως διαχρονικά, η πολιτική υγείας στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την πλευρά της προσφοράς ενώ αντίθετα, για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας, οι πολιτικές υγείας πρέπει να βασίζονται στις ανάγκες υγείας και να ανταποκρίνονται στη μελλοντική ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και τις προτιμήσεις των πολιτών.

«Σήμερα –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– βλέπουμε ασθενείς να περιστρέφονται συνεχώς, και πολλές φορές χωρίς κατεύθυνση, γύρω από το σύστημα υγείας, αναζητώντας εναγωνίως, από επαγγελματία υγείας σε επαγγελματία υγείας, από δομή σε δομή, τις κατάλληλες υπηρεσίες για το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί. Αυτό όμως που πραγματικά θέλουμε –πρόσθεσε– είναι ένα σύστημα υγείας που το ίδιο θα περιστρέφεται γύρω από τους ασθενείς, γύρω από τους πολίτες, οργανώνοντας την κατάλληλη φροντίδα με βάση τις ανάγκες τους, αλλά και προλαμβάνοντας τις ανάγκες αυτές, προτού ακόμα δημιουργηθούν».

Τη συνεργασία χαιρέτισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία και τη στηρίζει, καθώς θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης. Επίσης, η Κοσμήτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ελπίδα Πάβη, επικρότησε τη συνεργασία και τόνισε ότι η μελέτη είναι καίρια για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Kelly McCaine (World Economic Forum), η Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca Hellas & Cyprus), Enrico Bellini (Philips Italy, Israel & Greece), οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσδοκίες των εταίρων από τη συνεργασία PHSSR. Με ποιους τρόπους θα ωφεληθούν από την PHSSR το ΕΣΥ και οι ασθενείς σχολίασαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/06/2022 - 13:29
  • ΕΣΥ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα αυτή τη στιγμή»
Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα αυτή τη στιγμή» 22 Ιουνίου 2022
Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει σήμερα για τέταρτη δόση σε όλους μέσα στο καλοκαίρι 23 Ιουνίου 2022
Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει σήμερα για τέταρτη δόση σε όλους μέσα στο καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49

Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση

Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Υγεία
21/10/2026 - 07:28

Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»

Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός
Υγεία
19/10/2026 - 08:15

Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός

Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21

Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία

Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 17:08

Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41
ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08
H ανοσοθεραπεία ως θεραπευτική επιλογή ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου
Υγεία
22/10/2026 - 17:33
Αρθροπλαστική γόνατος: Απαλλάσσει από τον πόνο η μέθοδος της 3D εκτυπωμένης πρόθεσης;
Health Talk
22/10/2026 - 17:06
Δωρεά νεφρών και κερατοειδών από δότη που πέθανε στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Υγεία
22/10/2026 - 16:43
ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων
Υγεία
22/10/2026 - 16:26
Περισσότερα βήματα καθημερινά συνδέονται με καλύτερη συγκέντρωση και γνωστική υγεία
Υγεία
22/10/2026 - 16:00
Οι τροφές που βοηθούν στη μείωση των ρυτίδων και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος
Ομορφιά
22/10/2026 - 15:00
Τι μπορεί να αποκαλύπτουν τα αυτιά για την υγεία μας
Υγεία
22/10/2026 - 14:00
Υπουργείο Υγείας: 235 νέα φάρμακα στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων
Pharma Policy
22/10/2026 - 13:02
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Συναγερμός στην Ευρώπη για τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που συνδέεται με τον ιό Shamonda
Υγεία
22/10/2026 - 12:15
Σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο των κρουσμάτων ιλαράς σε παιδιά κάτω των πέντε ετών
Υγεία
22/10/2026 - 12:00
Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι δυσλειτουργίες όπως τις κατέγραψε το Ελεγκτικό Συνέδριο – Τι απαντά η διοίκηση
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 10:50
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Γυναίκα διπλωμάτη το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νιγηρία
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 08:58
Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Οι ανάγκες φροντίδας πέρα από το ποσοστό αναπηρίας – Τα κενά στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2026 - 07:27
Ημερίδα για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Υγεία
22/10/2026 - 03:49
Πρώτα κρούσμα Έμπολα και στη Νιγηρία - Έντονος ο φόβος για εξάπλωση του ιού στη χώρα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 00:07
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής
Pharma Policy
21/10/2026 - 20:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo