ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύρης vs Ξανθός: Δυσθεώρητο το clawback που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης στην κριτική

Πολιτική Υγείας
Πλεύρης vs Ξανθός: Δυσθεώρητο το clawback που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης στην κριτική
«Το πρόβλημα του clawback είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε είχε αναφέρει σε προηγούμενη δήλωσή του» ο υπουργός Υγείας ενώ με νεότερη δήλωση απαντά στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ ενώ εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε 3μερη κινητοποίηση.
Τετάρτη, 25/05/2022 - 13:04
— Photo: eurokinissi
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

«Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο clawback των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντας τα με σωρεία εξετάσεων χωρίς να μεταφέρει κανένα επιπλέον πόρο. Ήδη για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκ επιπλέον, για το 2021 57 εκ επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022. Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά τα περί έλλειψης διαλόγου μέσα σε 9 μήνες έχουμε δει τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων περισσότερες φορές από όσες τους είδαν οι υπουργοί Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 έτη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι επί της θητείας μας για πρώτη φορά είδαν αύξηση των προϋπολογισμών τους» αναφέρει ο Υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης είχε επίσης τονίσει ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη».

Και υπογράμμισε: «Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του» καταλήγει.

Στην δήλωσή του ο τομεράρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρει πάντως ότι «ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο «καταφύγιο» μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πια να λύσει κανένα πρόβλημα» ενώ κάνει λόγο για «δυναξία» της κυβέρνησης στην κριτική.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Από αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε 3μερη κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), λόγω της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κινητοποίηση αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης.

Είναι γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των υπουργών της απέναντι στην κριτική, στην απόδοση πολιτικών ευθυνών και στην αγωνιστική διεκδίκηση «από όπου κι αν προέρχεται». Ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο «καταφύγιο» μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πια να λύσει κανένα πρόβλημα και ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει.

Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Πλεύρης την πολιτική «πυγμής» και «μηδενικής ανοχής» και ας προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέρεται δια στόματος Ξανθού πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1. Να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη πολυεπίπεδων διαρθρωτικών παρεμβάσεων ώστε να περιοριστεί το claw back σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας.

2. Να ελεγχθεί αξιόπιστα η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

3. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και η σύγκλισή τους με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.

4. Να αυξηθεί η δυναμικότητα (capacity) των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατά προτεραιότητα στήριξη του ΕΣΥ σε τομείς που υπολείπεται όπως η διάγνωση, είναι το πρόταγμα της μετα-covid εποχής.

5. Να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του claw back, με βάση τη συμβολή κάθε είδους εξετάσεων ή παρόχων στη συνολική ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού.

6. Να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.

7. Στη λογική της ελάφρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας από ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, να υπάρξει ειδική μέριμνα για διαγραφή μέρους των επιπλέον χρεών που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους αυτή την περίοδο και άρα του αυξημένου claw back.

8. Να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια η ιδέα του «αναπτυξιακού clawback», δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών.

9. Να επανεξεταστεί πλήρως η ιδέα των ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και να υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις ότι δεν θα παγιωθεί η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων που ανήκουν σε ελευθεροπαγγελματίες γιατρούς.

10. Να μην υλοποιηθεί η πρόσφατη ρύθμιση για κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ) και η εκχώρηση της αρμοδιότητας του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/05/2022 - 13:10
  • CLAWBACK
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
  • ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΞΑΝΘΟΣ
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάσκες: Νέες οδηγίες από CDC λόγω αύξησης κρουσμάτων
Μάσκες: Νέες οδηγίες από CDC λόγω αύξησης κρουσμάτων 25 Μαϊος 2022
Ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα - Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ 25 Μαϊος 2022
Ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα - Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39

Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις

Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52

Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»

PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»
Pharma Policy
19/02/2026 - 17:58

PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17

ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών

ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23

ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος
Υγεία
03/03/2026 - 22:08
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27
Νέα θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού
Υγεία
03/03/2026 - 18:44
Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική και τις συνθήκες εφημέρευσης
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 18:09
Γεωργιάδης: Επιδιώκεται παράταση της δράσης για την παχυσαρκία και μετά το Ταμείο Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 17:46
Απλές συμβουλές για υγιέστερα, ομορφότερα μαλλιά την Άνοιξη
Ομορφιά
03/03/2026 - 17:08
Γεωργιάδης: «Πολύτιμο εργαλείο για το πρόγραμμα "Health-IQ" πλατφόρμα "Quality-for-All"»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 16:41
Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11
ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00
Τιμητική διάκριση για την UCB Ελλάδας: Παράσημο από το Βελγικό Στέμμα στον Λεωνίδα Ισσόπουλο
Pharma News
03/03/2026 - 07:16
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Αναβάθμιση του γαστρεντερολογικού τμήματος χάρη σε δωρεά της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 03:41
Δωρεά υπερηχογράφου στο Πολυδύναμο Ιατρείο Φολεγάνδρου από τη Seajets
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 00:12
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Στατιστικά που σοκάρουν και ανάγκη για άμεσες δράσεις!
Υγεία
02/03/2026 - 22:54
«Όχι» της ΕΙΝΑΠ για την συνεφημέρευση ειδικευόμενων ιατρών στο Νοσοκομείο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 22:27
Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων κατά των ιογενών λοιμώξεων
Health Talk
02/03/2026 - 21:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo