ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν: Σε θετική πορεία η Ελλάδα και στην Υγεία, αν και με εκκρεμότητες

Πολιτική Υγείας
Έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν: Σε θετική πορεία η Ελλάδα και στην Υγεία, αν και με εκκρεμότητες
Υπέρβαση δαπανών για φάρμακα, κεντρικές προμήθειες και πρωτοβάθμια υγεία περιγράφει η 14η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τρίτη, 24/05/2022 - 03:30
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τη συνολική θετική πορεία της χώρας μας, όπως περιγράφεται στη 14η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία σηματοδοτεί την έξοδό της Ελλάδας από το καθεστώς επιτήρησης, ακολουθεί και ο τομέας της Υγείας. Η Κομισιόν σημειωνει, ωστόσο, μια σειρά από «ανοικτά» θέματα, μέτρα που μένει να υλοποιηθούν για επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι.

Η Έκθεση αναφέρεται ειδικότερα στο θέμα των υπέρογκων υπερβάσεων δαπανών, ιδιαίτερα στη φαρμακευτική δαπάνη, το ζήτημα της κεντρικοποίησης των προμηθειών αλλά και στη μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με την επέκταση του Προσωπικού Ιατρού και την εγγραφή των πολιτών, με στόχο την αποτελεσματικότερη καθοδήγηση τους στο σύστημα υγείας.

Ομαλή η είσπραξη του clawback, που όμως παραμένει υψηλό

Σύμφωνα με την έκθεση, βάση του προγράμματος εξελίσσονται τα διάφορα clawback στην υγεία τόσο στο Φάρμακο όσο και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Clawback ονομάζονται οι δαπάνες που υπερβαίνουν το θεσμοθετημένο «ταβάνι» της δημόσιας δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες υγειονομικές υπηρεσίες και οι οποίες επιστρέφονται από φαρμακευτικές εταιρείες και υγειονομικούς παρόχους στο ελληνικό δημόσιο.

Με κανονικούς ρυθμούς η είσπραξη των clawback, σύμφωνα με την πρόοδο που καταγράφει η έκθεση. Ειδικότερα, σημειώνεται πως επιτυγχάνεται ο στόχος είσπραξης του 45% των clawback και των εκπτώσεων φαρμακευτικών προϊόντων για το 2021 και το 60% του clawback του 2021 για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το clawback των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι κατέστη εφικτό χάρη στην πρόσθετη θεσμοθέτηση της είσπραξης του ποσού της υπέρβασης σε κυλιόμενη βάση κατά τη διάρκεια του έτους, για το 70% του συνόλου.

Οι αρχές έχουν αναπτύξει ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την πορεία της είσπραξης των clawback το 2ο εξάμηνο του 2022, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί μετά τακτική επιτήρηση.

Ωστόσο και η έκθεση υπογραμμίζει ότι το μέγεθος του clawback παραμένει μεγάλο. Σε ό,τι αφορά το Φάρμακο υπολογίζεται, αυτή τη στιγμή, πως θα φθάσει το 2021 στα περίπου 830 εκατομμύρια ευρώ στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει προσδιοριστεί στα 430 εκατομμύρια ευρώ).

Βέβαια, όπως σημειώνεται, συνολικά φθάνουμε στο 1,4 δισ. ευρώ όταν προστεθούν clawback και rebate, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, που προκύπτουν από τον κλειστό προϋπολογισμό για νοσοκομειακά φάρμακα.

«Το θεσμοθετημένο ανώτατο όριο για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ και στα 590 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά, οπότε η πραγματική δαπάνη αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα «ταβάνια» κατά περίπου 50%», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Commission. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει σχετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Προσωπικός Ιατρός και ΤΟΜΥ

Όπως περιγράφεται στην Έκθεση έως τον Οκτώβριο 2022 το ελληνικό δημόσιο έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει τα παρακάτω βήματα, σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της υιοθέτησης τροπολογιών στην αρχική νομοθεσία που αφορά στο σύστημα της ΠΦΥ, οι ελληνικές αρχές θα θεσμοθετήσουν περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές έως τις αρχές Ιουνίου 2022. Οι ρυθμίσεις αυτές θα διευκρινίζουν τις παραμέτρους του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την εγγραφή των ασθενών καθώς και του gatekeeping, τη διαδικασία «μετακίνησης» των πολιτών στο σύστημα υγείας υπό την καθοδήγηση του προσωπικού ιατρού.

Η χώρα μας έχει επίσης δεσμευτεί να ξεκινήσει την εγγραφή των ασθενών, με στόχο το 25% του συνολικού πληθυσμού να έχει εγγραφή στο σύστημα έως τα τέλη του Οκτωβρίου και το 50έως τα τέλη του 2022.

Βάσει των δεσμεύσεων, η εφαρμογή της νέας ΠΦΥ θα ξεκινήσει με την εγγραφή γιατρών ως Προσωπικούς Ιατρούς στο σύστημα: οικογενειακών γιατρών υπό νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αυτομάτως γενικών ιατρών και παθολόγων που εργάζονται ήδη στην ΠΦΥ, έως τέλη Μαΐου. Ακόμη, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποδομή πληροφορικής για την εγγραφή των πολιτών και για τα ραντεβού έως τα τέλη Ιουνίου.

Έως τα τέλη Ιουλίου η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα θα πρέπει να έχει φτάσει σε επίπεδα ικανά να καλύψουν τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού. Έως τον Οκτώβριο οι αρχές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή και το gatekeeping.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του συστήματος ΠΦΥ τη λειτουργία 240 μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, έως το Ιούνιου 2023.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ΠΦΥ αποτελούσε βασικό παράγοντα του προγράμματος οικονομικής βοήθειας με κύριους στόχους την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της αποτελεσματικότητας. Η εγγραφή του πληθυσμού και ένα αποτελεσματικό σύστημα gatekeeping κρίνονται καθοριστικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων. Στο νέο πλαίσιο αυτά τα βασικά συστατικά συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα.

Ένα τέτοιο σύστημα, εάν εφαρμοστεί πλήρως, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Αν και παράλληλα συνοδεύεται από προκλήσεις στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και στην επίτευξη του στόχου της κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού, που θα πρέπει να ελέγχεται προσεχτικά.

Κεντρικές Προμήθειες

Ο στόχος για 40% μερίδιο κεντρικοποιημένων προμηθειών στο σύνολο των νοσοκομειακών δαπανών, έως τα μέσα 2022, αναμένεται να επιτευχθεί, εκτιμά η Κομισιόν. Αν και με μικρές καθυστερήσεις που αφορούν θέματα τεχνικής εξειδίκευσης των προσφορών, το σχέδιο φαίνεται να προχωράει. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν να άμεσα με την έκδοση των προγραμματισμένων διαγωνισμών για να επιτευχθεί ο στόχος του 40%.

Το ποσοστό αυτό της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης που μπορεί να υπόκειται σε κεντρικές προμήθειες αντιστοιχεί στα 320 εκατ. ευρώ.

Οι διαγωνισμοί αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί και είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν οι συμβάσεις. Σχεδόν 30 διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, αν και σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων. Οι προσφορές αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ είναι κοντά στην ολοκλήρωση, η οποία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος έως τον Μάιο.

Επίσης πρόσθετοι διαγωνισμοί αξίας άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζονται για τον Ιούνιο, αλλά απαιτούν περαιτέρω εργασίες για την οριστικοποίηση στοιχείων όπως οι τεχνικές προδιαγραφές και η τιμολόγηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/05/2022 - 00:41
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • CLAWBACK
  • ΥΠΕΡΒΑΣΗ
  • ΕΚΘΕΣΗ
  • ΠΦΥ
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βέλγιο: Στον κάδο...σκουπιδιών μισό εκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό που λήγουν τέλος Μαΐου
Βέλγιο: Στον κάδο...σκουπιδιών μισό εκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό που λήγουν τέλος Μαΐου 23 Μαϊος 2022
Ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να μας προστατεύσει 24 Μαϊος 2022
Ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να μας προστατεύσει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04

Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA
Pharma Policy
25/02/2026 - 13:36

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA

PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»
Pharma Policy
19/02/2026 - 17:58

PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η πιο αποτελεσματική δόση της ενέσιμης σεμαγλουτίδης για ενήλικες με παχυσαρκία
Pharma Policy
19/02/2026 - 09:00

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η πιο αποτελεσματική δόση της ενέσιμης σεμαγλουτίδης για ενήλικες με παχυσαρκία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι 14 συστάσεις για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 17:18

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι 14 συστάσεις για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας

Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32

Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 18:37
Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11
Ποδόσφαιρο για καλό σκοπό: Εικόνες και βίντεο από αγώνα βετεράνων του Απόλλωνα και της ομάδας του ΙΣΑ
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 17:38
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο για τις στεγαστικές δομές ατόμων με ψυχική αναπηρία»
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 17:04
Ινστιτούτο Prolepsis: Έρευνα και προτάσεις πολιτικής για τους πρώιμους γάμους και τις εφηβικές εγκυμοσύνες στους Ρομά
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 16:39
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36
Facebook vs Instagram, Tik-Tok: Ποιο επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των νέων
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 15:19
Γενική συνέλευση και επαναληπτικές εκλογές στον ΠΙΣ στις 25 και 26 Απριλίου
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 14:57
Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00
Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους
Υγεία
19/03/2026 - 11:00
Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο
Υγεία
19/03/2026 - 10:00
Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους
Υγεία
19/03/2026 - 09:00
Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21
ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 03:37
Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 00:12
Ασκηση διάσωσης και επιβίωσης στον Όλυμπο από τον ΕΕΣ με ρεαλιστικό σενάριο
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 23:17
Γιατί μας ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες και πώς θεραπεύονται - Πότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση
Health Talk
18/03/2026 - 22:49
ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την επιδημία μηνιγγίτιδας στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 22:02
Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας
Υγεία
18/03/2026 - 21:26
Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03
Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA
Pharma Policy
18/03/2026 - 20:19
Σκληροθεραπεία: Μια αξιόπιστη λύση για την εξάλειψη των ευρυαγγειών
Health Talk
18/03/2026 - 19:44
«Ηλικία» και πηγή προέλευσης του νερού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Πάρκινσον
Υγεία
18/03/2026 - 19:27
Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.
Patient Talk
18/03/2026 - 19:02
Office Eye Syndrome: Συμβουλές για προστασία των ματιών από τις οθόνες
Health Talk
18/03/2026 - 19:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιτυχημένες ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις με το σύστημα Da Vinci
Υπηρεσίες Υγείας
17/03/2026 - 07:19
Μπλόκο από ομοσπονδιακό δικαστή στην αναδιοργάνωση της εμβολιαστικής πολιτικής Τραμπ
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:00
Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo