ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φαρμακευτική πολιτική: Πιθανό «ανάχωμα» οι αλλαγές χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Πολιτική Υγείας
Photo by Anna Shvets from Pexels
Κατ’ αρχήν θετικές χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Εμφανίζονται όμως προβληματισμένοι για την απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων.
Κυριακή, 08/05/2022 - 21:28
— Photo: Photo by Anna Shvets from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στην τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται η τροπολογία που θα ανατρέψει σημαντικές παραμέτρους της φαρμακευτικής πολιτικής, με κυριότερη την κατάργηση της μεθόδου κατανομής του clawback (του ποσού υπέρβασης της δαπάνης).

Όπως είχε γράψει το News4Health, ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα της αγοράς για κατάργηση της συνταγής κατανομής του clawback της εξωνοσοκομειακής δαπάνης «80-20». Επρόκειτο, μάλιστα, να κοινοποιούσε τις προθέσεις του σε συνάντηση με τους επικεφαλής των 4 φορέων της αγοράς (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ), όπως και έγινε την Πέμπτη του Πάσχα, 28 Απριλίου. Στη συνέχεια, όπως φάνηκε, η Αριστοτέλους αποφάσισε να προχωρήσει και στην κατάργηση του «90-10», του τρόπου κατανομής της υπέρβασης (clawback) στη νοσοκομειακή δαπάνη.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή προς τον κ. Πλεύρη, που απέστειλε το Pharma Innovation Forum (PIF) περίπου μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση, η κατάργηση του «80-20», το οποίο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «επιβαρύνει δυσανάλογα τα καινοτόμα προϊόντα», περιγράφεται ως «σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της πρόσβασης στην καινοτομία». Σημειώνεται, δε, η ανάγκη να συνοδευτεί με την κατάργηση και του «90-10», εξέλιξη που, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες του News4Health, ήταν ήδη στα σχέδια του Υπουργείου.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται πως εκτινάχθηκε το 2021 το 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ!

Βάσει, λοιπόν, των 80/20 και 90/10, το 80% και 90% του clawback, της υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, αντίστοιχα, υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% και 10%, αντίστοιχα βάσει της ανάπτυξης της. Με την κατάργηση τους, θεωρητικά επιστρέφουμε στον καταμερισμό του clawback μόνο βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της αγοράς.

Προκειμένου να «εξισορροπηθούν» οι επιπτώσεις από την κατάργηση των 80/20 και 90/10 το Υπουργείο φέρνει αύξηση στα rebate, τις υποχρεωτικές δηλαδή εκπτώσεις, που καταβάλλουν οι εταιρείες. Αν και τελικές αλλαγές στις υποχρεωτικές εκπτώσεις δεν έχουν φιξαριστεί, η σκέψη είναι να υπάρξει rebate μεταξύ 3% και 5% για ΦΥΚ που δεν έχουν γενόσημο και μεταξύ 2% και 3%, για τα σκευάσματα υψηλής κατανάλωσης.

Ακόμη μια εξέλιξη που φαίνεται να φέρει η υπό διαμόρφωση τροπολογία είναι και η διάσπαση της φαρμακευτικής δαπάνης, εκείνης που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, σε δύο τμήματα. Το Υπουργείο Υγείας έκρινε πως για να έχουν νόημα οι αλλαγές θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (στον οποίο θα εντάσσονται τα 1Α και 1Β φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, όπως έγραψε το News4Health).

Ωστόσο, η ανησυχία που διατρέχει τον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών και η οποία αποτυπώνεται και στην επιστολή της PIF προς τον κ. Πλεύρη σχετίζεται με την υλοποίηση των παραπάνω χωρίς να συνοδεύονται από βασικές δομικές αλλαγές, όπως τα αυστηρότερα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, τα μητρώα ασθενών, κατάλληλων υποδομών σε ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο, διεύρυνση της ψηφιοποίησης και η εφαρμογή φίλτρων ελέγχου της δαπάνης.

Ειδικότερα, ο φορέας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στη συνάντησης της 28/4 καθώς «για άλλη μια φορά, απουσιάζουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στοχεύουν ουσιαστικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξάλειψη των υπερβάσεων».

Αντιθέτως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα προτεινόμενα μέτρα εστιάζουν στη μεταφορά του βάρους των υποχρεωτικών επιστροφών από το clawback στο rebate, ως εκ τούτου στη λογιστική μεταφορά των υποχρεωτικών επιστροφών και όχι στην απομείωση τους».

Επιπλέον, τονίζεται πως η κατάργηση του 80/20 στον υπολογισμό του clawback των καινοτόμων φαρμάκων, ουσιαστικά φαίνεται ότι αντικαθίσταται από μια παρόμοια επιβάρυνση στα ποσοστά του rebate, «χωρίς να οδηγεί σε μείωση των επιστροφών και διατηρώντας την άδικη κατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών μεταξύ των καινοτόμων και μη φαρμάκων».

Πάντως, ασαφές παραμένει πότε και στο πλαίσιο ποιου νομοσχεδίου θα κατατεθεί η τροπολογία, καθώς αν και στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας ήταν να έρθει στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Προσωπικού Ιατρού, η διαμόρφωση των αλλαγών ίσως απαιτήσει περισσότερο χρόνο μεταθέτοντας την υποβολή του σε ένα από τα επόμενο νομοθετήματα του Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος είναι αναμονή της αποστολής από την Αριστοτέλους, της τροπολογίας και της αναλυτικής περιγραφής των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων, με τον Υπουργό να φέρεται να δεσμεύθηκε πως θα αποστείλει και των δεδομένων που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την τεκμηρίωση της αποδοτικότητας των συγκεκριμένων προτάσεων, ώστε στη συνέχεια να υποβάλλουν εκπρόσωποι των εταιρειών τις δικές τους προτάσεις, στο πλαίσιο της ανοικτής επικοινωνίας και του θεσμικού διαλόγου, που έχει υιοθετήσει η νυν ηγεσία του Υπουργείου.

«Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου, να προηγηθεί η διαβούλευση που ανακοινώσατε και όχι να βρεθούμε προ τετελεσμένων αποφάσεων, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν», σημειώνεται στην επιστολή η οποία κλείνει με την ανάγκη ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου, «με μόνο γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα στις καλύτερες και αποδοτικότερες θεραπείες».

Τελευταία τροποποίηση στις 09/05/2022 - 14:27
  • ΦΥΚ
  • CLAWBACK
  • REBATE
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
  • PIF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχεται νέο κύμα κορονοϊού από φθινόπωρο μετά την έξαρση στην Αφρική, ελπίδες για ισορροπία από τα ενισχυμένα εμβόλια
Έρχεται νέο κύμα κορονοϊού από φθινόπωρο μετά την έξαρση στην Αφρική, ελπίδες για ισορροπία από τα ενισχυμένα εμβόλια 08 Μαϊος 2022
Πλεύρης: 250 εκατ. ευρώ σε Κέντρα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 09 Μαϊος 2022
Πλεύρης: 250 εκατ. ευρώ σε Κέντρα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46

ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 21:57

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο

Η ΠΟΕΡΓΙ αποχαιρετά την Θεανώ Καρποδίνη με αιχμές για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 17:23

Η ΠΟΕΡΓΙ αποχαιρετά την Θεανώ Καρποδίνη με αιχμές για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02

ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026

ΣΦΕΕ: Ζητεί από τον Υπουργό Υγείας κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιστροφών
Pharma Policy
19/06/2026 - 11:42

ΣΦΕΕ: Ζητεί από τον Υπουργό Υγείας κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιστροφών

Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00

Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λήξη συναγερμού για τον χανταϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Υγεία
02/07/2026 - 19:08
Γιόγκα με... συνταγή γιατρού και εμπόδια στην πρόσβαση - Το παράδειγμα της Βρετανίας
Fitness
02/07/2026 - 18:13
Το Ωνάσειο δημιουργεί την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2026 - 17:24
«Αγλαΐα Κυριακού»: Σε στάση εργασίας την Παρασκευή 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι για τη φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 17:07
Ο θάνατος 53χρονης δίνει δώρα ζωής σε ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση
Υγεία
02/07/2026 - 16:21
Τα συμπληρώματα σιδήρου για βρέφη συνδέονται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των τριών ετών
Υγεία
02/07/2026 - 16:02
Θεμιστοκλέους: «Δολοφονία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις το θλιβερό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη»
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 15:38
Γιατί το «καλό» μας χέρι είναι... καλύτερο; Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε
Υγεία
02/07/2026 - 15:00
Hot dog: Οι κίνδυνοι για την υγεία, τι περιέχουν και πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνονται
Διατροφή
02/07/2026 - 14:00
Εμμηνόπαυση: Όταν οι ωοθήκες αναλαμβάνουν ρόλο... ανοσοποιητικού!
Υγεία
02/07/2026 - 13:00
Γλοιοβλάστωμα: Νέα ανοσοθεραπεία CAR-T εξαλείφει όγκους σε προκλινική μελέτη
Υγεία
02/07/2026 - 12:00
«Γέφυρα ζωής» από το Ρέθυμνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Επιτυχής η επέμβαση στο 6χρονο παιδί
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 11:50
Νέα ιατρική διευθύντρια της Pfizer Hellas η Χριστίνα Μιχαηλίδη
Pharma News
02/07/2026 - 11:00
Υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και σήψης σε ασθενείς με τραύματα
Υγεία
02/07/2026 - 11:00
ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση για την ένταξη όλων των επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 09:58
Αντικαρκινικό φάρμακο φαίνεται να αποκαθιστά τη γονιμότητα σε γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
Υγεία
02/07/2026 - 09:00
Στελέχωση, υποδομές και λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο επίκεντρο συνάντησης εργαζομένων με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 07:29
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για τις ανθεκτικές κοινότητες στην Κύπρο
Επικαιρότητα
02/07/2026 - 00:06
MyPBCVoice: Webinar για την πρωτοπαθή χολική χολαγγειΐτιδα και τα εμπόδια πρόσβασης στη φροντίδα υγείας
Health Talk
01/07/2026 - 23:29
Σουδάν: Νέα επιδημία χολέρας, με τουλάχιστον 120 νεκρούς το τελευταίο δίμηνο
Υγεία
01/07/2026 - 22:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
Θεσσαλονίκη: Πέθανε στο Ιπποκράτειο η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 20:44
Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα
Υγεία
01/07/2026 - 19:16
Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32
SOS από τους Γιατρούς του Κόσμου για τους σεισμόπληκτους και τις δομές υγείας της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 18:09
Αλτσχάιμερ: Η ελπίδα από τα νέα φάρμακα και η σημασία της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με άνοια
Υγεία
01/07/2026 - 17:42
Ρήξη μηνίσκου: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
01/07/2026 - 16:54
Κρεατίνη και κατάθλιψη: Μπορεί ένα συμπλήρωμα να βοηθήσει και την ψυχική υγεία;
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 16:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας – Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 08:19
Θεμιστοκλέους: «Εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 14:36
Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27
ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46
Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo