ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ναι» από Πλεύρη στο αίτημα Πατούλη για σύναψη συλλογικών συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Πολιτική Υγείας
«Ναι» από Πλεύρη στο αίτημα Πατούλη για σύναψη συλλογικών συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
Ένα από τα κυριότερα αιτήματα του ΙΣΑ είναι να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς. Ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα. Εντός της εβδομάδας θα έχει πάντως οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022.
Πέμπτη, 05/05/2022 - 10:17
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Αυτά ειπώθηκαν στην ευρύτατη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., παρουσία των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα συζήτησης το clawback στην ΠΦΥ, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. θέλησε να τονίσει ότι το clawback είναι η Δαμόκλειος σπάθη της επιχειρηματικότητας στην υγεία και ότι το «κούρεμα» έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των δαπανών των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, καθιστά την επιβίωση του κλάδου λίαν δυσχερή.

Τα αιτήματα τα οποία καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και τα οποία τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας είναι:

1) Κούρεμα του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (2013-2020), όπως αντίστοιχα κουρεύτηκαν οφειλές άλλων κατηγοριών πολιτών.

2) Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηνιαία παρακράτηση έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των παρόχων υγείας η οποία προκύπτει αθροιστικά από το claw back και την παρακράτηση φόρου, όταν η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κάνει αποδεκτό το ότι το μέγιστο παρακράτησης για το claw back που μπορεί να γίνεται προς τους παρόχους υγείας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

3) Άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού των κωδικών που αφορούν τις προληπτικές εξετάσεις του εντάσσονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και τις εξετάσεις που αφορούν τα post covid περιστατικά. Οι ξεχωριστοί αυτοί κωδικοί θα χρηματοδοτηθούν με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022. Τονίστηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωνε για την δημιουργία αυτών των κατηγοριών εξετάσεων από το Φεβρουάριο και ότι ήταν εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός αυτών των κωδικών, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα, παρότι έχουν ήδη παρέλθει 2 μήνες!

4) Εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες επιτροπές από το 2018 και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα αφού δεν έχουν ενταχθεί ως "κόφτες" στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άμεση συνέπεια αυτού θα ήταν ο περιορισμός της παραγωγής εξετάσεων και κατ΄επέκταση η σημαντική μείωση του claw back.

5) Στο ζήτημα των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που στην ουσία είναι κριτήρια εκπτώσεων οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων συνέκλειαν στο ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυιατρείων. Αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες, όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή των θεσμικών φορέων ώστε να επανεξεταστούν τα νέα κριτήρια και να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας θα είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι θα είναι και οι αδειοδοτούσες αρχές, όπως ισχύει και τώρα. Ομόφωνα δεν έγινε αποδεκτή η εφαρμογή ποιότητας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τέτοιου είδους ελέγχους, ενώ υπάρχουν αρμόδια όργανα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εργαστηρίων και των πολυϊατρείων (ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι). Τονίστηκε δε, ότι αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

6) Κατάργηση της προείσπραξης του 70% του claw back από τη μηνιαία δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, διότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στη ρευστότητα των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

7) Έγινε αίτημα στον Υπουργό Υγείας να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς, όπου ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα.

8) Βασικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. το οποίο και προσυπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες της χθεσινής σύσκεψης είναι όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

Επισημάνθηκε στον Υπουργό Υγείας ότι ακόμα δεν είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις και με μεγαλύτερη αγωνία του διατυπώθηκε ότι είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί το τι θα πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου ότι εντός της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022 και θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον τελικό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του 2021. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back από την πληρωμή κάθε μήνα διότι είναι δημοσιονομικό μέτρο, ενώ απέρριψε την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους επικαλούμενος δημοσιονομικούς λόγους.

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε όλος τον ιατρικός κόσμος και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπεται στους ιατρούς να πάρουν σύνταξη, αλλά ούτε και να πεθάνουν, διότι το τεχνητό αυτό χρέος θα μεταβιβαστεί ως «κληρονομιά» στα παιδιά τους.

Με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022 εντός της εβδομάδας και γνωρίζοντας τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας στα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω, θα κλιμακωθούν οι ενέργειές μας για την προάσπιση των αιτημάτων του Ιατρικού κόσμου και της επιβίωσης της Δημόσιας Υγείας.

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. που έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις εντός του Μαϊου.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2022 - 10:30
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΙΣΑ
  • CLAWBACK
  • ΠΦΥ
  • ΠΑΤΟΥΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Σπάει» στα δύο η φαρμακευτική δαπάνη: Τι αλλάζει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τους προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ
«Σπάει» στα δύο η φαρμακευτική δαπάνη: Τι αλλάζει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τους προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ 05 Μαϊος 2022
Γκάγκα στα Ιωάννινα: Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων 05 Μαϊος 2022
Γκάγκα στα Ιωάννινα: Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:59

Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ

Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17

Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων

Δίκτυο Κέντρων Μαστού σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ: Το στοίχημα της ολοκληρωμένης φροντίδας
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 09:00

Δίκτυο Κέντρων Μαστού σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ: Το στοίχημα της ολοκληρωμένης φροντίδας

ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback
Pharma Policy
19/10/2026 - 17:24

ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback

Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00

Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Pfizer Hellas: Νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις κλινικές μελέτες
Pharma News
04/11/2026 - 11:15
Η ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος
Υγεία
04/11/2026 - 11:00
Αναιμία στη ΜΕΘ: Το 64% των ασθενών την εμφανίζει κατά τη νοσηλεία – Πώς επηρεάζει την ανάρρωση
Υγεία
04/11/2026 - 10:00
Γιατί ο εγκέφαλος «μπλοκάρει» μετά από έντονη πνευματική προσπάθεια
Υγεία
04/11/2026 - 09:00
Ενημερωτική δράση στο Ρέθυμνο για τον μητρικό θηλασμό την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Υγεία
04/11/2026 - 07:26
Η Ελλάδα προσφέρει 600.000 ευρώ για τα νοσοκομεία των Ανατολικών Ιεροσολύμων
Επικαιρότητα
04/11/2026 - 03:44
Η ELPEN στο REBRAIN GREECE 2026 στο Μόναχο, στις 28 Νοεμβρίου
Pharma News
04/11/2026 - 00:04
Παρούσα σε δύο δράσεις πρόληψης και κοινωνικής προσφοράς η ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 22:48
Στο μικροσκόπιο του EMA φάρμακο για την κατάθλιψη και το άγχος με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Pharma Policy
03/11/2026 - 22:11
ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σεράφειο την Παρασκευή 6 Νομεβρίου
Υγεία
03/11/2026 - 21:24
Γιατί είναι κρίσιμες οι πρώτες 24 ώρες της ίωσης - Φροντίζουμε τον εαυτό μας χωρίς αναβολή
Health Talk
03/11/2026 - 20:51
Συναγερμός και στην Ελλάδα από τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε Βουλγαρία και Αλβανία
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 20:09
Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑΜΕΑ για τις υπομεταγγίσεις των θαλασσαιμικών στο Αγρίνιο
Patient Talk
03/11/2026 - 19:42
Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;
Digital Health
03/11/2026 - 18:57
Δωρεάν πρόγραμμα ομαδικού coaching διάρκειας 150 διδακτικών ωρών για τους φοιτητές ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
03/11/2026 - 18:32
Αγαπημένες ηθοποιοί έστειλαν μήνυμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μέσω του ΕΕΣ
Υγεία
03/11/2026 - 18:04
ΕΙΝΑΠ: Να ακυρωθεί η προκήρυξη πρόσληψης Ιατρού Εργασίας με μειοδοτικό διαγωνισμό στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 17:37
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά και οικογένειες μέσα από αποτελέσματα έρευνας
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 17:04
Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια;
Health Talk
03/11/2026 - 16:39
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Νέο ΔΣ στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας - Παραμένει στην προεδρία η Μαρία Τσεκούρα
Patient Talk
03/11/2026 - 16:00
Ιδιοπαθής κυστίτιδα στις γάτες: Τα συμπτώματα και πότε κινδυνεύει η ζωή τους
Pet
03/11/2026 - 15:00
Θηλασμός: Πώς η σωστή διατροφή της μητέρας υποστηρίζει την υγεία της και την ανάπτυξη του μωρού
Διατροφή
03/11/2026 - 13:59
HIV: Εγκρίθηκε γενόσημο ενέσιμο φάρμακο που προσφέρει προστασία με μόλις δύο δόσεις τον χρόνο
Pharma Policy
03/11/2026 - 13:00
Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:59
«Άσκηση σημαίνει ζωή»: Η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:15
Φτώχεια περιόδου: Μείωση ΦΠΑ στα σχετικά προϊόντα από 24% σε 13% – Τι δείχνει νέα πανελλαδική έρευνα
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:00
Καρκίνος του τραχήλου: Προβλέψεις για αύξηση θανάτων παγκοσμίως - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Υγεία
03/11/2026 - 11:00
Πέθανε παιδί από ιλαρά στη Νέα Υόρκη – Ανησυχία για λάθος διαγνώσεις που συμβάλλουν στην διάδοση
Υγεία
03/11/2026 - 10:00
Μονοκλωνική πρωτεΐνη στο αίμα: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεται έλεγχος
Υγεία
03/11/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
Θηλασμός: Πώς η σωστή διατροφή της μητέρας υποστηρίζει την υγεία της και την ανάπτυξη του μωρού
Διατροφή
03/11/2026 - 13:59
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo