ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ναι» από Πλεύρη στο αίτημα Πατούλη για σύναψη συλλογικών συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Πολιτική Υγείας
«Ναι» από Πλεύρη στο αίτημα Πατούλη για σύναψη συλλογικών συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
Ένα από τα κυριότερα αιτήματα του ΙΣΑ είναι να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς. Ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα. Εντός της εβδομάδας θα έχει πάντως οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022.
Πέμπτη, 05/05/2022 - 10:17
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Αυτά ειπώθηκαν στην ευρύτατη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., παρουσία των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα συζήτησης το clawback στην ΠΦΥ, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. θέλησε να τονίσει ότι το clawback είναι η Δαμόκλειος σπάθη της επιχειρηματικότητας στην υγεία και ότι το «κούρεμα» έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των δαπανών των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, καθιστά την επιβίωση του κλάδου λίαν δυσχερή.

Τα αιτήματα τα οποία καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και τα οποία τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας είναι:

1) Κούρεμα του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (2013-2020), όπως αντίστοιχα κουρεύτηκαν οφειλές άλλων κατηγοριών πολιτών.

2) Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηνιαία παρακράτηση έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των παρόχων υγείας η οποία προκύπτει αθροιστικά από το claw back και την παρακράτηση φόρου, όταν η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κάνει αποδεκτό το ότι το μέγιστο παρακράτησης για το claw back που μπορεί να γίνεται προς τους παρόχους υγείας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

3) Άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού των κωδικών που αφορούν τις προληπτικές εξετάσεις του εντάσσονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και τις εξετάσεις που αφορούν τα post covid περιστατικά. Οι ξεχωριστοί αυτοί κωδικοί θα χρηματοδοτηθούν με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022. Τονίστηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωνε για την δημιουργία αυτών των κατηγοριών εξετάσεων από το Φεβρουάριο και ότι ήταν εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός αυτών των κωδικών, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα, παρότι έχουν ήδη παρέλθει 2 μήνες!

4) Εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες επιτροπές από το 2018 και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα αφού δεν έχουν ενταχθεί ως "κόφτες" στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άμεση συνέπεια αυτού θα ήταν ο περιορισμός της παραγωγής εξετάσεων και κατ΄επέκταση η σημαντική μείωση του claw back.

5) Στο ζήτημα των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που στην ουσία είναι κριτήρια εκπτώσεων οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων συνέκλειαν στο ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυιατρείων. Αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες, όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή των θεσμικών φορέων ώστε να επανεξεταστούν τα νέα κριτήρια και να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας θα είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι θα είναι και οι αδειοδοτούσες αρχές, όπως ισχύει και τώρα. Ομόφωνα δεν έγινε αποδεκτή η εφαρμογή ποιότητας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τέτοιου είδους ελέγχους, ενώ υπάρχουν αρμόδια όργανα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εργαστηρίων και των πολυϊατρείων (ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι). Τονίστηκε δε, ότι αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

6) Κατάργηση της προείσπραξης του 70% του claw back από τη μηνιαία δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, διότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στη ρευστότητα των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

7) Έγινε αίτημα στον Υπουργό Υγείας να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς, όπου ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα.

8) Βασικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. το οποίο και προσυπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες της χθεσινής σύσκεψης είναι όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

Επισημάνθηκε στον Υπουργό Υγείας ότι ακόμα δεν είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις και με μεγαλύτερη αγωνία του διατυπώθηκε ότι είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί το τι θα πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου ότι εντός της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022 και θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον τελικό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του 2021. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back από την πληρωμή κάθε μήνα διότι είναι δημοσιονομικό μέτρο, ενώ απέρριψε την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους επικαλούμενος δημοσιονομικούς λόγους.

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε όλος τον ιατρικός κόσμος και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπεται στους ιατρούς να πάρουν σύνταξη, αλλά ούτε και να πεθάνουν, διότι το τεχνητό αυτό χρέος θα μεταβιβαστεί ως «κληρονομιά» στα παιδιά τους.

Με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022 εντός της εβδομάδας και γνωρίζοντας τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας στα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω, θα κλιμακωθούν οι ενέργειές μας για την προάσπιση των αιτημάτων του Ιατρικού κόσμου και της επιβίωσης της Δημόσιας Υγείας.

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. που έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις εντός του Μαϊου.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2022 - 10:30
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΙΣΑ
  • CLAWBACK
  • ΠΦΥ
  • ΠΑΤΟΥΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Σπάει» στα δύο η φαρμακευτική δαπάνη: Τι αλλάζει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τους προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ
«Σπάει» στα δύο η φαρμακευτική δαπάνη: Τι αλλάζει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τους προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ 05 Μαϊος 2022
Γκάγκα στα Ιωάννινα: Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων 05 Μαϊος 2022
Γκάγκα στα Ιωάννινα: Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις για οδοντικά εμφυτεύματα
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 12:00

Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις για οδοντικά εμφυτεύματα

Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33

Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών

Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18

Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών

ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00

ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο

Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32

Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Νέα θεραπευτική αγωγή για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
23/12/2025 - 10:00
Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo