ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ναι» από Πλεύρη στο αίτημα Πατούλη για σύναψη συλλογικών συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Πολιτική Υγείας
«Ναι» από Πλεύρη στο αίτημα Πατούλη για σύναψη συλλογικών συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
Ένα από τα κυριότερα αιτήματα του ΙΣΑ είναι να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς. Ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα. Εντός της εβδομάδας θα έχει πάντως οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022.
Πέμπτη, 05/05/2022 - 10:17
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Αυτά ειπώθηκαν στην ευρύτατη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., παρουσία των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα συζήτησης το clawback στην ΠΦΥ, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. θέλησε να τονίσει ότι το clawback είναι η Δαμόκλειος σπάθη της επιχειρηματικότητας στην υγεία και ότι το «κούρεμα» έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των δαπανών των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, καθιστά την επιβίωση του κλάδου λίαν δυσχερή.

Τα αιτήματα τα οποία καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και τα οποία τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας είναι:

1) Κούρεμα του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (2013-2020), όπως αντίστοιχα κουρεύτηκαν οφειλές άλλων κατηγοριών πολιτών.

2) Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηνιαία παρακράτηση έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των παρόχων υγείας η οποία προκύπτει αθροιστικά από το claw back και την παρακράτηση φόρου, όταν η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κάνει αποδεκτό το ότι το μέγιστο παρακράτησης για το claw back που μπορεί να γίνεται προς τους παρόχους υγείας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

3) Άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού των κωδικών που αφορούν τις προληπτικές εξετάσεις του εντάσσονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και τις εξετάσεις που αφορούν τα post covid περιστατικά. Οι ξεχωριστοί αυτοί κωδικοί θα χρηματοδοτηθούν με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022. Τονίστηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωνε για την δημιουργία αυτών των κατηγοριών εξετάσεων από το Φεβρουάριο και ότι ήταν εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός αυτών των κωδικών, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα, παρότι έχουν ήδη παρέλθει 2 μήνες!

4) Εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες επιτροπές από το 2018 και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα αφού δεν έχουν ενταχθεί ως "κόφτες" στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άμεση συνέπεια αυτού θα ήταν ο περιορισμός της παραγωγής εξετάσεων και κατ΄επέκταση η σημαντική μείωση του claw back.

5) Στο ζήτημα των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που στην ουσία είναι κριτήρια εκπτώσεων οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων συνέκλειαν στο ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυιατρείων. Αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες, όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή των θεσμικών φορέων ώστε να επανεξεταστούν τα νέα κριτήρια και να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας θα είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι θα είναι και οι αδειοδοτούσες αρχές, όπως ισχύει και τώρα. Ομόφωνα δεν έγινε αποδεκτή η εφαρμογή ποιότητας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τέτοιου είδους ελέγχους, ενώ υπάρχουν αρμόδια όργανα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εργαστηρίων και των πολυϊατρείων (ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι). Τονίστηκε δε, ότι αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

6) Κατάργηση της προείσπραξης του 70% του claw back από τη μηνιαία δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, διότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στη ρευστότητα των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

7) Έγινε αίτημα στον Υπουργό Υγείας να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς, όπου ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα.

8) Βασικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. το οποίο και προσυπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες της χθεσινής σύσκεψης είναι όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

Επισημάνθηκε στον Υπουργό Υγείας ότι ακόμα δεν είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις και με μεγαλύτερη αγωνία του διατυπώθηκε ότι είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί το τι θα πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου ότι εντός της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022 και θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον τελικό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του 2021. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back από την πληρωμή κάθε μήνα διότι είναι δημοσιονομικό μέτρο, ενώ απέρριψε την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους επικαλούμενος δημοσιονομικούς λόγους.

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε όλος τον ιατρικός κόσμος και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπεται στους ιατρούς να πάρουν σύνταξη, αλλά ούτε και να πεθάνουν, διότι το τεχνητό αυτό χρέος θα μεταβιβαστεί ως «κληρονομιά» στα παιδιά τους.

Με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022 εντός της εβδομάδας και γνωρίζοντας τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας στα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω, θα κλιμακωθούν οι ενέργειές μας για την προάσπιση των αιτημάτων του Ιατρικού κόσμου και της επιβίωσης της Δημόσιας Υγείας.

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. που έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις εντός του Μαϊου.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2022 - 10:30
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΙΣΑ
  • CLAWBACK
  • ΠΦΥ
  • ΠΑΤΟΥΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Σπάει» στα δύο η φαρμακευτική δαπάνη: Τι αλλάζει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τους προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ
«Σπάει» στα δύο η φαρμακευτική δαπάνη: Τι αλλάζει για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τους προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ 05 Μαϊος 2022
Γκάγκα στα Ιωάννινα: Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων 05 Μαϊος 2022
Γκάγκα στα Ιωάννινα: Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00

ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο

Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32

Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»

Στη φυλακή ο 34χρονος φαρμακοποιός που θεωρείται αρχηγός κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 19:24

Στη φυλακή ο 34χρονος φαρμακοποιός που θεωρείται αρχηγός κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ

Προσωπικός Ιατρός: «Κόκκινη γραμμή» οι κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς αποζημίωση
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 19:07

Προσωπικός Ιατρός: «Κόκκινη γραμμή» οι κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς αποζημίωση

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη
Patient Talk
09/12/2025 - 16:22

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη

Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ - Ζητεί την πληρωμή του clawback Σεπτεμβρίου σε δόσεις
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 23:14

Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ - Ζητεί την πληρωμή του clawback Σεπτεμβρίου σε δόσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo