ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Άρειος Πάγος «μπλοκάρει» τις διώξεις κατά υγειονομικών και εκπαιδευτικών

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Αυστηρή εγκύκλιος προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας, απαγορεύονται οι διώξεις και τα αυτόφωρα κατά γιατρών και εκπαιδευτικών
Πέμπτη, 23/09/2021 - 13:18
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Γενικευμένη παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εκδηλώθηκε μετά τα περιστατικά έκνομων ενεργειών από αντιεμβολιαστές, που στρέφονται κατά γιατρών, υγειονομικών και κυρίως εκπαιδευτικών, μηνύοντας τους και σέρνοντας τους στα δικαστήρια.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ζητά να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, εκπαιδευτικοί, γιατροί ή άλλοι πολίτες, όταν μηνύονται από αντιεμβολιαστές.

Παραδειγματική τιμωρία για πλαστά πιστοποιητικά

Παράλληλα, αναφέρεται και στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και κινητοποιεί, για μία ακόμη φορά, τις εισαγγελικές αρχές για παραδειγματική τιμωρία όσων παραβαίνουν τον νόμο. Σημειώνει μάλιστα, ότι μπορεί ο όποιοι πολίτες να έχουν την άποψη τους για τα εμβόλια όμως δεν μπορεί να παραβαίνουν τον νόμο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ευσυνείδητων πολιτών και δημοσίων λειτουργών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά η εισαγγελική εγκύκλιος:

«Τις τελευταίες ημέρες, έλαβαν δημοσιότητα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται πρόσωπα εμφορούμενα από ιδέες αμφισβήτησης των παραδοχών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 («αντιεμβολιαστές», αρνητές της πανδημίας κ.λπ.), να στρέφονται, κυρίως, κατά εκπαιδευτικών λειτουργών (δασκάλων και καθηγητών), ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων των εν γένει δομών υγείας, υποβάλλοντας εναντίον τους εγκλήσεις και μηνύσεις, με εμφανή την πρόθεση να αποτρέψουν την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου. Η αρνητική όμως αυτή τακτική μπορεί να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για τα καθών στρέφεται πρόσωπα αλλά και ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο. Να αποτελέσει αφορμή αδικαιολόγητης προσωπικής ταλαιπωρίας ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών, που εκτίθενται στον κίνδυνο προσαγωγών και συλλήψεων, να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου ή αναλόγως μιας δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας και ακόμη, με εξελισσόμενη την αλληλουχία των καταστάσεων, να συμβάλλει στον κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δηλαδή βλάβης της υγείας ή της ζωής στο κοινωνικό περιβάλλον και σ΄ αυτό ακόμη το ευαίσθητο μαθητικό περιβάλλον.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, αδήριτη παρίσταται η ανάγκη και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ήδη, από το πρώιμο στάδιο υποβολής, έγκλησης ή μήνυσης, προεχόντως, των προσχηματικών ή και κακόβουλων, απευθύνοντας σαφείς οδηγίες προς όλους τους ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς σας.

Ειδικότερα:

Ι. Όταν ο ανακριτικός υπάλληλος λάβει έγκληση, μήνυση και εν γένει καταγγελία κατά εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας, με περιεχόμενο που άπτεται των προηγουμένων, πάραυτα θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα (εισαγγελέα υπηρεσίας – ποινικής δίωξης) και θα αναμένει τις συγκεκριμένες οδηγίες του, χωρίς στο μεταξύ να προβαίνει σε ενέργεια εναντίον του μηνυόμενου προσώπου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή του λόγω υπονοιών διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (κατά τα άρθρα 74 § 1 εδ. θ και 95 ΠΔ 141/1991). Μετά τη λήψη των οδηγιών θα συμμορφώνεται απολύτως με το περιεχόμενο αυτών.

ΙΙ. Ο Εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί για το επακριβές περιεχόμενο της καταμήνυσης, ζητώντας ενδεχομένως και πλείονες πληροφορίες για τις ιδιαίτερες περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή υποβλήθηκε και την αφορμή που την προκάλεσε, θα αξιολογεί (σύμφωνα με το δικονομικό καθήκον και τη λειτουργική αποστολή του) την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας, ώστε να δώσει τις προσήκουσες ανάλογες κατευθύνσεις για τον περαιτέρω χειρισμό της. Τονίζεται ότι και στην περίπτωση ακόμη που καταγγέλλεται φερόμενο ως επ΄ αυτοφώρω τελεσθέν πλημμέλημα, η ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ παρέχει τη δικονομική δυνατότητα στον εισαγγελέα, να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να μη εφαρμοστεί η συνοπτική διαδικασία του αυτοφώρου και να διατάξει, συνακόλουθα, να μη συλληφθεί και να μη προσαχθεί ο μηνυόμενος, η δε υποβολή – διαβίβαση της μήνυσης ή έγκλησης να επακολουθήσει. Ο εισαγγελέας, ως οιονεί «κυρίαρχος της ποινικής προδικασίας», θα λάβει υπόψη του και θα συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

ΙΙΙ. Υπενθυμίζονται και τα διαλαμβανόμενα σε προγενέστερες, πρόσφατες, εγκυκλίους μας και, ιδίως, η επιβαλλομένη προσπάθεια εξιχνίασης τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας.

Τέλος, αναντίρρητα είναι σεβαστή η ελευθερία και αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές απόψεις και ιδέες του για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού COVID-19, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι θεωρήσεις αυτές του παρέχουν, επ’ ουδενί, το δικαίωμα να τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου.

  • ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το lockdown δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης
Το lockdown δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης 23 Σεπτεμβρίου 2021
MyHealth: Οι ιατρικές βεβαιώσεις τώρα εκδίδονται με ένα κλικ 23 Σεπτεμβρίου 2021
MyHealth: Οι ιατρικές βεβαιώσεις τώρα εκδίδονται με ένα κλικ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19

Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 14:23

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 20:39

Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο

Στάση εργασίας σήμερα από εργαζόμενους στην υγεία μέχρι τις 15.00
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 11:21

Στάση εργασίας σήμερα από εργαζόμενους στην υγεία μέχρι τις 15.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo