News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη δόση: Η εξήγηση πίσω από το αλαλούμ με τα sms σε μη ευπαθείς ομάδες

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη
6674
Τρίτη δόση: Η εξήγηση πίσω από το αλαλούμ με τα sms σε μη ευπαθείς ομάδες INTIME

Αρκετοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, γεγονός το οποίο δημιούργησε σύγχυση και φρενίτιδα τις τελευταίες δύο μέρες. Η εξήγηση πίσω από τα μηνήματα αυτά είναι απλή.

Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι έχει γίνει λάθος και αγνόησαν τα μηνύματα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το ΗΔΙΚΑ έχει την δυνατότητα να «διαβάζει» τα φάρμακα που έχει λάβει ο κάθε ασθενής και το ISD10 (Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας).

Κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μια ή περισσότερες ICD10 διαγνώσεις.

Η συσχέτιση κάθε φαρμάκου με τουλάχιστον μία ICD10 διάγνωση  είναι υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση εμφανίζεται απαγορευτικό μήνυμα κατά την καταχώρηση της συνταγής που κάνει ο γιατρός. 

emboliooo

Πότε το σύστημα σε κατατάσσει στους δυνητικά ανοσοκατεσταλμένους

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει πάρει κορτιζόνη, ή κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο λόγω ατυχήματος για παράδειγμα το σύστημα να τον καταχωρεί στα άτομα τα οποία χρειάζονται τρίτη δόση. Θεωρεί δηλαδή ότι είναι δυνητικά ανοσατεσταλμένος  για παράδειγμα και τον κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν φάρμακα τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη της ανοσίας συνεπώς το σύστημα «σκανάρει» και τα φάρμακα αυτά. Αυτή την εξήγηση έδωσαν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο news4heath.gr τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για λάθος sms.

Όπως τόνισαν σε κάθε περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυσης της προστασίας τους από τη νόσο Covid -19 και καλό θα είναι ο κάθε ένας ξεχωριστά σε συννενόηση με τον γιατρό να κλείνει το ραντεβού του για την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας από την πλευρά τους τονίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν είναι υποχρεωμένα να το προχωρήσουν σε αναμνηστική δόση. Καλό είναι ωστόσο να ενημερώνουν τον γιατρό τους εφόσον έχουν την δυνατότητα να το πράξουν καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν φουλ...ανοσία.

Εξάλλου τα άτομα τα οποία είχαν λάβει 20 mg κορτιζόνης για πάνω από 30 μέρες κατατάσσονται στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων όπως έχει διευκρινιστεί.

Eπιπλέον, όσες περιπτώσεις έφτασαν στο Υπουργείο Υγείας ως «λανθασμένα» μηνύματα εξετάστηκαν μία προς μία και δεν έχει προκύψει ότι έχει σταλεί λάθος μήνυμα μέχρι στιγμής.

Ποιοι παίρνουν σειρά

Περίπου 285.000 πολίτες άρχισαν να λαμβάνουν  από τις 13 Σεπτεμβρίου το υπενθυμιστικό μήνυμα στο κινητό τους για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού.

Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Θεμιστοκλέους ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Health ανα Tag:
  • ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • SMS
  • ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΗΔΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αλλαγή σελίδας» στην προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία: Η ΕΚΑΠΥ στο τιμόνι από τη Δευτέρα

«Αλλαγή σελίδας» στην προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία: Η ΕΚΑΠΥ στο τιμόνι από τη Δευτέρα

«Πρεμιέρα» κάνει την ερχόμενη Δευτέρα το νέο μοντέλο προμήθειας και αποζημίωσης φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται πλέον η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Αγγελική ΜαξούρηΒασιλική Αγγουρίδη
Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συμπεριληφθούν στη λίστα των «βασικών» φαρμάκων

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συμπεριληφθούν στη λίστα των «βασικών» φαρμάκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να εξετάσει μέσα στον επόμενο μήνα, το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν φάρμακα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στη λίστα των «βασικών» φαρμάκων. 

Αγγελική ΜαξούρηNews4Health Team
Κορονοϊός: Νέες οδηγίες ΠΟΥ- Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 60 δεν χρειάζονται επιπλέον δόση

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες ΠΟΥ- Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 60 δεν χρειάζονται επιπλέον δόση

Ο ΠΟΥ τροποποίησε τις συστάσεις του για τα εμβόλια - Τι ακριβώς προβλέπει για όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού και ποιες νέες κατηγορίες θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Αγγελική ΜαξούρηNews4Health Team
Λινού: O κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση

Λινού: O κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση

«O κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει γι αυτό και πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κα Aθηνά Λινού.

Αγγελική ΜαξούρηNews4Health Team

Newsroom

  • ΕΜΑ: Το νέο αναμνηστικό εμβόλιο Covid 19 που προτείνει για έγκριση

    30/03/2023 - 17:30
  • ΕΦΕΤ: Ανάκληση βιολογικής σοκολάτας δύο γεύσεων - Εντοπίστηκε τοξική ουσία

    30/03/2023 - 16:01
  • Έκθεση ΕΟΔΥ: Στους 65 οι νεκροί από κορονοϊό - Αυξήθηκαν οι γριπώδεις συνδρομές

    30/03/2023 - 15:16
  • Μάρτιος: Μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

    30/03/2023 - 14:29
  • Σε λειτουργία η πρώτη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων στο Μαραθώνα - Δωρεάν κατ’ οίκον υπηρεσίες στους δημότες

    30/03/2023 - 13:55
  • ΕΚΠΑ: Επιστολή καθηγητών στον πρωθυπουργό για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών

    30/03/2023 - 13:23
  • Candida Auris: Ο «φονικός» μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία - Οι παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης

    30/03/2023 - 12:52
  • Στυτική δυσλειτουργία: Σε τι βαθμό συνδέεται με την κατάθλιψη; Ειδικός εξηγεί

    30/03/2023 - 12:19
  • Ελπιδοφόρα μελέτη: Ένα παράσιτο σκύλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου - Επιστήμονες εξηγούν

    30/03/2023 - 11:51
  • Η «επικίνδυνη σχέση» σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας

    30/03/2023 - 11:22

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo