ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 12+1 σημεία παρέμβασης στο Φάρμακο: Ενισχύεται ο προϋπολογισμός την επόμενη διετία

Pharma Policy
Shutterstock
Στόχους σε πολλαπλά πεδία της φαρμακευτικής πολιτικής θέτει η ηγεσία του Υπ. Υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης και άρα μείωση του clawback. Μεταξύ αυτών και η ενίσχυση της δαπάνης, με το νοσοκομειακό φάρμακο να παίρνει «τη μερίδα του λέοντος».
Τρίτη, 30/01/2024 - 23:00
— Photo: Shutterstock
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Νέα συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Αυτή τη φορά ήταν ο τομέας φαρμάκου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι πλέον εμφανές ότι τα κομμάτια του παζλ των παρεμβάσεων στη φαρμακευτική πολιτική έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους.

Ενίσχυση της δαπάνης και η κατανομή της

Η ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού αποδεικνύεται όπως φαίνεται αναπόφευκτη, πλέον.

Η προσέγγιση θα ακολουθήσει τη λογική της προσθήκης εμπροσθοβαρώς των ποσών που αντιστοιχούν στους στόχους μείωσης του clawback, όπως έχει γράψει το News4Health.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback, με διαφορετικούς στόχους ανά χρονιά. Για το 2024, η υπέρβαση της δαπάνης θα έπρεπε να έχει περιοριστεί κατά 300 εκατ. ευρώ (σε σχέση με το 2020).

Το ποσό, λοιπόν, θα προστεθεί εμπροσθοβαρώς για το 2024. Σε αυτό το ποσό για το τρέχον έτος όμως θα προστεθούν και περίπου 70 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την σύνδεση του προϋπολογισμού για το φάρμακο με την πορεία του ΑΕΠ. Τα 370 εκατ. ευρώ συνιστούν την πρώτη παρέμβαση, η κατανομή τους αφορά το δεύτερο πεδίο παρέμβασης.

Προτεραιότητα, όπως έχουμε αναφέρει, θα δοθεί στο νοσοκομειακό φάρμακο, οι προϋπολογισμοί του οποίου αυξάνονται ραγδαία.

Αλλά η κυβέρνηση δεν αναμένεται να μείνει εκεί. Αντιθέτως, σχεδιάζει έξτρα χρηματοδότηση για το 2025 και πάλι κατ’ αντιστοιχία του στόχου του RRF, που για το επόμενο έτος είναι στα 400 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε και περίπου αντίστοιχη αύξηση λόγω της πορείας του ΑΕΠ, τότε για το 2025 η επιπλέον χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 470 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκφράζονται και σκέψεις για μια αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, από το 2026 και μετά.

Πριν φθάσουμε, όμως, στο 2025, το ερώτημα είναι πως θα κατανεμηθούν τα 300 εκατ. ευρώ στα κανάλια του φαρμάκου.

Βάσει όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή, μια και η τελική κατανομή δεν έχει κλειδώσει, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στο νοσοκομειακό φάρμακο, περίπου 130 εκατ. ευρώ, με το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων να λαμβάνει 50-60 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό δεν θα προστεθεί άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδοτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, όποτε προκύψουν ανάγκες, με την προσοχή να στρέφεται και στο κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Για αυτό και η παρακολούθηση της πορείας των δαπανών θα είναι στενή. Ακόμη μία παρέμβαση σχετίζεται άλλωστε με τον έλεγχο της εξέλιξης του clawback, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συσταθεί Διυπουργική Ομάδα με στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που θα αναλάβει την παρακολούθηση της υπέρβασης για να γίνονται οι απαραίτητες άμεσες κινήσεις.

Μη ενεργά ΑΜΚΑ και τιμολόγηση

Άλλη μια «χρηματοδοτική ανάσα» αναμένεται να έρθει από την απενεργοποίηση των λεγόμενων «μη ενεργών» ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, άμεσα θα απενεργοποιηθούν 172.000 «μη ενεργά» ΑΜΚΑ. Στην πλειονότητα τους αφορούν παλαιότερους μετανάστες γειτονικών χωρών που δεν κατοικούν όμως πλέον στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται να διατηρούν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας. Αυτή και μόνο η κίνηση εκτιμάται ότι θα μείωση τη φαρμακευτική δαπάνη σταδιακά κατά 140 εκατ. ευρώ.

Συζήτηση γίνεται και για αλλαγές στους κανόνες τιμολόγησης. Θυμίζουμε πως μια από τις σκέψεις ήταν η επαναφορά του «καλαθιού» των χωρών βάσει των οποίων προσδιορίζονται οι τιμές των φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε., έναντι των χωρών της Ευρωζώνης, όπως είχαμε γράψει.

Ωστόσο, παρεμβάσεις στο πεδίο της τιμολόγησης φαίνεται πως είναι μέτρο που θα καταφύγει το Υπ. Υγείας εφόσον δεν αποδώσουν διαρθρωτικά μέτρα, όπως τα αυστηρά πρωτόκολλα και οι «κόφτες». Αυτό που δεν αποκλείεται να υπάρξει όμως είναι περαιτέρω μείωση στα βιοομοειδή.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη Θετική Λίστα, τον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, φαρμάκων με χαμηλή τιμή. Για τα φάρμακα αυτά θα είναι δυνατή η αύξηση της τιμής τους εως 15%.

Οι υπόλοιπες 5+1 παρεμβάσεις: Έρχονται μέτρα για το ΙΦΕΤ

Πεδίο παρέμβασης παραμένει και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα στοχεύσει στο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες για κλειστούς προϋπολογισμούς.

Στο πεδίο των διαρθρωτικών μέτρων, όπως αναφέραμε, αναμένεται να ενισχυθεί η ισχύς των θεραπευτικών πρωτόκολλων. Επιπροσθέτως, όμως, αναμένεται να θεσμοθετηθούν και μητρώα ασθενών για τον Καρκίνο. Η σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει τον επόμενο μήνα, με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

Στο στόχαστρο μπαίνει όμως και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς ο Αδ. Γεωργιάδης αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης του ινστιτούτου.

Νοσοκομειακό φάρμακο και γενόσημα

Με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι», λόγω της διαρκούς αύξησης των υποχρεωτικών επιβαρύνσεων, το Υπουργείο Υγείας στρέφει το βλέμμα και στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Η δαπάνη των εν λόγω φαρμάκων φαίνεται να «πέφτει» στο σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, παρότι δεν θα έπρεπε να συνδέεται, και η υπέρβαση που προκύπτει κατανέμεται στο σύνολο των εταιρειών. Έτσι, τα εν λόγω σκευάσματα αναμένεται να μπουν σε διαγωνισμούς της ΕΚΑΠΥ, ώστε να αποδεσμευτούν από το clawback που επιβαρύνει τις εταιρείες της συνταγογραφούμενης αγοράς.

Μια ακόμη παρέμβαση που συζητήθηκε αφορά στα οικονομικότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας φαίνεται να εξετάζει, αν και όχι με ιδιαίτερη θέρμη, το ενδεχόμενο να περιορίσει (αλλά όχι να καταργήσει) την προστασία που ισχύει για τα εν λόγω φάρμακα έναντι του clawback. Τα σκευάσματα με τιμή χαμηλότερη των 30 ευρώ είτε απαλλάσσονται από το clawback είτε αποδίδουν μικρότερο ποσοστό και το ποσό της υπέρβασης που απομένει επιμερίζεται και πάλι στα υπόλοιπα φάρμακα. Ωστόσο, αν υπάρξει κάποια αλλαγή αυτή θα αφορά φάρμακα με τιμή έως 15 ευρώ.

Αν και οι παρεμβάσεις του Υπ. Υγείας για την ενίσχυση των οικονομικότερων φαρμάκων και συγκεκριμένα η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν απασχόλησαν ιδιαιτέρως τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο θυμίζουμε πως από τις πρώτες κινήσεις του κ. Γεωργιάδη αφορούν αυτό το πεδίο.

Όπως έγραψε το News4Health, μεταξύ άλλων, προωθούνται αποφάσεις που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού που αντιστοιχεί στο σύνολο της δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ για τα γενόσημα από το 15% στο 30%. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και μια σημαντική αλλαγή που θα δίνει στους γιατρούς δυνατότητα συνταγογράφησης περισσότερων γενοσήμων. Ειδικότερα, προωθείται αύξηση της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία των γενοσήμων κατά 15% ώστε να φθάσει το σύνολο του ποσοστού συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία στο 30%.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2024 - 22:52
  • CLAWBACK
  • RRF
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΑΜΚΑ
  • ΙΦΕΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα κίνηση στήριξης των οικονομικότερων φαρμάκων
Νέα κίνηση στήριξης των οικονομικότερων φαρμάκων 26 Ιανουαρίου 2024
ΦΣΠ: Διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων οι ελλείψεις φαρμάκων 31 Ιανουαρίου 2024
ΦΣΠ: Διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων οι ελλείψεις φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24

Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν

Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34

Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα

Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30

Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19
Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
02/10/2026 - 11:37
Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16
Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58
Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41
«Άλμα Ζωής»: Από το Πεδίο του Άρεως η εκκίνηση του 18ου Greece Race for the Cure
Patient Talk
02/10/2026 - 10:14
Άσκηση και μακροζωία: Και μισή ώρα περπάτημα τη μέρα μπορεί να είναι χρήσιμο
Fitness
02/10/2026 - 09:56
Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29
Επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών η βουβωνοκήλη; - Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
02/10/2026 - 09:03
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία που εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς... αντίκρυσμα
Patient Talk
02/10/2026 - 08:41
Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17
Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57
Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34
Novartis Hellas: Άνω των 4,3 δισ. ευρώ ετησίως το αποτύπωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα
Pharma News
29/09/2026 - 21:41
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24
Πουλής: «Αποτελεσματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους στον χώρο της Υγείας»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 23:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo