ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 12+1 σημεία παρέμβασης στο Φάρμακο: Ενισχύεται ο προϋπολογισμός την επόμενη διετία

Pharma Policy
Shutterstock
Στόχους σε πολλαπλά πεδία της φαρμακευτικής πολιτικής θέτει η ηγεσία του Υπ. Υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης και άρα μείωση του clawback. Μεταξύ αυτών και η ενίσχυση της δαπάνης, με το νοσοκομειακό φάρμακο να παίρνει «τη μερίδα του λέοντος».
Τρίτη, 30/01/2024 - 23:00
— Photo: Shutterstock
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Νέα συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Αυτή τη φορά ήταν ο τομέας φαρμάκου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι πλέον εμφανές ότι τα κομμάτια του παζλ των παρεμβάσεων στη φαρμακευτική πολιτική έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους.

Ενίσχυση της δαπάνης και η κατανομή της

Η ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού αποδεικνύεται όπως φαίνεται αναπόφευκτη, πλέον.

Η προσέγγιση θα ακολουθήσει τη λογική της προσθήκης εμπροσθοβαρώς των ποσών που αντιστοιχούν στους στόχους μείωσης του clawback, όπως έχει γράψει το News4Health.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback, με διαφορετικούς στόχους ανά χρονιά. Για το 2024, η υπέρβαση της δαπάνης θα έπρεπε να έχει περιοριστεί κατά 300 εκατ. ευρώ (σε σχέση με το 2020).

Το ποσό, λοιπόν, θα προστεθεί εμπροσθοβαρώς για το 2024. Σε αυτό το ποσό για το τρέχον έτος όμως θα προστεθούν και περίπου 70 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την σύνδεση του προϋπολογισμού για το φάρμακο με την πορεία του ΑΕΠ. Τα 370 εκατ. ευρώ συνιστούν την πρώτη παρέμβαση, η κατανομή τους αφορά το δεύτερο πεδίο παρέμβασης.

Προτεραιότητα, όπως έχουμε αναφέρει, θα δοθεί στο νοσοκομειακό φάρμακο, οι προϋπολογισμοί του οποίου αυξάνονται ραγδαία.

Αλλά η κυβέρνηση δεν αναμένεται να μείνει εκεί. Αντιθέτως, σχεδιάζει έξτρα χρηματοδότηση για το 2025 και πάλι κατ’ αντιστοιχία του στόχου του RRF, που για το επόμενο έτος είναι στα 400 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε και περίπου αντίστοιχη αύξηση λόγω της πορείας του ΑΕΠ, τότε για το 2025 η επιπλέον χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 470 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκφράζονται και σκέψεις για μια αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, από το 2026 και μετά.

Πριν φθάσουμε, όμως, στο 2025, το ερώτημα είναι πως θα κατανεμηθούν τα 300 εκατ. ευρώ στα κανάλια του φαρμάκου.

Βάσει όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή, μια και η τελική κατανομή δεν έχει κλειδώσει, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στο νοσοκομειακό φάρμακο, περίπου 130 εκατ. ευρώ, με το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων να λαμβάνει 50-60 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό δεν θα προστεθεί άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδοτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, όποτε προκύψουν ανάγκες, με την προσοχή να στρέφεται και στο κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Για αυτό και η παρακολούθηση της πορείας των δαπανών θα είναι στενή. Ακόμη μία παρέμβαση σχετίζεται άλλωστε με τον έλεγχο της εξέλιξης του clawback, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συσταθεί Διυπουργική Ομάδα με στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που θα αναλάβει την παρακολούθηση της υπέρβασης για να γίνονται οι απαραίτητες άμεσες κινήσεις.

Μη ενεργά ΑΜΚΑ και τιμολόγηση

Άλλη μια «χρηματοδοτική ανάσα» αναμένεται να έρθει από την απενεργοποίηση των λεγόμενων «μη ενεργών» ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, άμεσα θα απενεργοποιηθούν 172.000 «μη ενεργά» ΑΜΚΑ. Στην πλειονότητα τους αφορούν παλαιότερους μετανάστες γειτονικών χωρών που δεν κατοικούν όμως πλέον στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται να διατηρούν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας. Αυτή και μόνο η κίνηση εκτιμάται ότι θα μείωση τη φαρμακευτική δαπάνη σταδιακά κατά 140 εκατ. ευρώ.

Συζήτηση γίνεται και για αλλαγές στους κανόνες τιμολόγησης. Θυμίζουμε πως μια από τις σκέψεις ήταν η επαναφορά του «καλαθιού» των χωρών βάσει των οποίων προσδιορίζονται οι τιμές των φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε., έναντι των χωρών της Ευρωζώνης, όπως είχαμε γράψει.

Ωστόσο, παρεμβάσεις στο πεδίο της τιμολόγησης φαίνεται πως είναι μέτρο που θα καταφύγει το Υπ. Υγείας εφόσον δεν αποδώσουν διαρθρωτικά μέτρα, όπως τα αυστηρά πρωτόκολλα και οι «κόφτες». Αυτό που δεν αποκλείεται να υπάρξει όμως είναι περαιτέρω μείωση στα βιοομοειδή.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη Θετική Λίστα, τον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, φαρμάκων με χαμηλή τιμή. Για τα φάρμακα αυτά θα είναι δυνατή η αύξηση της τιμής τους εως 15%.

Οι υπόλοιπες 5+1 παρεμβάσεις: Έρχονται μέτρα για το ΙΦΕΤ

Πεδίο παρέμβασης παραμένει και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα στοχεύσει στο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες για κλειστούς προϋπολογισμούς.

Στο πεδίο των διαρθρωτικών μέτρων, όπως αναφέραμε, αναμένεται να ενισχυθεί η ισχύς των θεραπευτικών πρωτόκολλων. Επιπροσθέτως, όμως, αναμένεται να θεσμοθετηθούν και μητρώα ασθενών για τον Καρκίνο. Η σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει τον επόμενο μήνα, με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

Στο στόχαστρο μπαίνει όμως και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς ο Αδ. Γεωργιάδης αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης του ινστιτούτου.

Νοσοκομειακό φάρμακο και γενόσημα

Με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι», λόγω της διαρκούς αύξησης των υποχρεωτικών επιβαρύνσεων, το Υπουργείο Υγείας στρέφει το βλέμμα και στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Η δαπάνη των εν λόγω φαρμάκων φαίνεται να «πέφτει» στο σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, παρότι δεν θα έπρεπε να συνδέεται, και η υπέρβαση που προκύπτει κατανέμεται στο σύνολο των εταιρειών. Έτσι, τα εν λόγω σκευάσματα αναμένεται να μπουν σε διαγωνισμούς της ΕΚΑΠΥ, ώστε να αποδεσμευτούν από το clawback που επιβαρύνει τις εταιρείες της συνταγογραφούμενης αγοράς.

Μια ακόμη παρέμβαση που συζητήθηκε αφορά στα οικονομικότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας φαίνεται να εξετάζει, αν και όχι με ιδιαίτερη θέρμη, το ενδεχόμενο να περιορίσει (αλλά όχι να καταργήσει) την προστασία που ισχύει για τα εν λόγω φάρμακα έναντι του clawback. Τα σκευάσματα με τιμή χαμηλότερη των 30 ευρώ είτε απαλλάσσονται από το clawback είτε αποδίδουν μικρότερο ποσοστό και το ποσό της υπέρβασης που απομένει επιμερίζεται και πάλι στα υπόλοιπα φάρμακα. Ωστόσο, αν υπάρξει κάποια αλλαγή αυτή θα αφορά φάρμακα με τιμή έως 15 ευρώ.

Αν και οι παρεμβάσεις του Υπ. Υγείας για την ενίσχυση των οικονομικότερων φαρμάκων και συγκεκριμένα η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν απασχόλησαν ιδιαιτέρως τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο θυμίζουμε πως από τις πρώτες κινήσεις του κ. Γεωργιάδη αφορούν αυτό το πεδίο.

Όπως έγραψε το News4Health, μεταξύ άλλων, προωθούνται αποφάσεις που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού που αντιστοιχεί στο σύνολο της δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ για τα γενόσημα από το 15% στο 30%. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και μια σημαντική αλλαγή που θα δίνει στους γιατρούς δυνατότητα συνταγογράφησης περισσότερων γενοσήμων. Ειδικότερα, προωθείται αύξηση της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία των γενοσήμων κατά 15% ώστε να φθάσει το σύνολο του ποσοστού συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία στο 30%.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2024 - 22:52
  • CLAWBACK
  • RRF
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΑΜΚΑ
  • ΙΦΕΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα κίνηση στήριξης των οικονομικότερων φαρμάκων
Νέα κίνηση στήριξης των οικονομικότερων φαρμάκων 26 Ιανουαρίου 2024
ΦΣΠ: Διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων οι ελλείψεις φαρμάκων 31 Ιανουαρίου 2024
ΦΣΠ: Διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων οι ελλείψεις φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32

ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»

Γεωργιάδης: «Προσωρινά τα προβλήματα από τα έργα, θα παραδώσω καινούργιο το Νοσοκομείο της Νίκαιας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 21:17

Γεωργιάδης: «Προσωρινά τα προβλήματα από τα έργα, θα παραδώσω καινούργιο το Νοσοκομείο της Νίκαιας»

Ο ΙΣΑ ζητεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το clawback και όχι μόνο
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 16:37

Ο ΙΣΑ ζητεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το clawback και όχι μόνο

Επίσκεψη Γεωργιάδη-Ιερώνυμου στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Αλτσχάϊμερ
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 18:19

Επίσκεψη Γεωργιάδη-Ιερώνυμου στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Αλτσχάϊμερ

Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39

Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη

Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00

Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Για μια ανάλαφρη ζωή: Μήνυμα συνειδητοποίησης και υποστήριξης για τη νόσο της παχυσαρκίας από τη Novo Nordisk
Pharma News
02/04/2026 - 16:42
Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
02/04/2026 - 16:00
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς
Υπηρεσίες Υγείας
02/04/2026 - 15:38
Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly
Pharma Policy
02/04/2026 - 15:14
«Μπορούμε να επικοινωνήσουμε»: To μήνυμα της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 15:08
Θεμιστοκλέους: «Εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης των νοσοκομείων η αξιολόγηση από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 14:47
ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32
Πώς οι τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα λήψης ενός φαρμάκου
Υγεία
02/04/2026 - 14:09
Δένδιας: Δράσεις για τα παιδιά στελεχών και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 13:51
Ο EMA προσανατολίζεται στη χρήση «εικονικών πειραματόζωων» στην ανάπτυξη των φαρμάκων
Pharma Policy
02/04/2026 - 13:23
Μελάνωμα: Επίθεμα που ενεργοποιείται με την θερμότητα υπόσχεται θεραπεία χωρίς χειρουργείο
Υγεία
02/04/2026 - 13:00
ΚΕΣΥ: Νέα δεδομένα στη συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 12:42
ΕΦΕΤ: «Καμία εμπλοκή με την παράνομη εκτροφή ζώων στους Αμπελόκηπους»
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 12:17
Ευλογιά των πιθήκων: Συρροή τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων επικίνδυνου στελέχους στο Βερολίνο
Υγεία
02/04/2026 - 12:00
Βαρτζόπουλος για εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποτέ δεν ζήτησα την παράκαμψη οποιουδήποτε νόμου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 10:37
Ένα μικρό μόριο υπόσχεται επιβράδυνση ή και πάγωμα της εξέλιξης του Πάρκινσον
Υγεία
02/04/2026 - 10:00
Το προφίλ του ανθρώπου που θέλει να "χιονίζει" το φαγητό με αλάτι
Υγεία
02/04/2026 - 09:00
Πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατ. ευρώ για την Κούβα ενέκρινε η ΕΕ
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 07:34
Βέλγιο: Πολωνία και Ρουμανία υποχρεούνται να εξοφλήσουν την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid 19
Pharma Policy
02/04/2026 - 03:42
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για την εκπρόθεσμη αποδοχή των ιατρικών πράξεων του Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 00:06
Διαδικτυακό σεμινάριο των δικτύων του ΠΟΥ για την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 23:27
Στο έλεος της κακοκαιρίας Erminio η χώρα με ανέμους 10 μποφόρ και τόνους νερού
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 22:34
Εμμηνόπαυση και ρευματικά νοσήματα: Μια σιωπηλή κρίση που απαιτεί άμεση δράση
Patient Talk
01/04/2026 - 22:11
Γεωργιάδης: «Προσωρινά τα προβλήματα από τα έργα, θα παραδώσω καινούργιο το Νοσοκομείο της Νίκαιας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 21:17
Διαδερμικά επιθέματα οιστραδιόλης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη
Υγεία
01/04/2026 - 19:41
Οι προτάσεις της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας για τους συστηματικούς ελέγχους της όρασης των παιδιών
Health Talk
01/04/2026 - 18:46
Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο από την αφρικανική σκόνη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 18:18
Καρκίνος και άσκηση: Η σημασία της από την πρόληψη έως και την περίοδο μετά τη θεραπεία
Fitness
01/04/2026 - 17:52
ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 478 θέσεις σε νοσοκομεία από επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ/2024
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 17:27
Πώς αλλάζει τα δεδομένα στη ρινοπλαστική η τεχνολογία Piezo και ποια τα πλεονεκτήματά της!
Health Talk
01/04/2026 - 17:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
Η SOFMEDICA επεκτείνεται στη Σλοβενία, ενισχύοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες λύσεις υγείας
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:42
Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καρδιο-ογκολογία με τη συμμετοχή της GE HealthCare
Υπηρεσίες Υγείας
30/03/2026 - 21:34
Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo