ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο ενωσιακό κατάλογο φαρμάκων

Pharma Policy
EUROKINISSI
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τον πρώτο ενωσιακό κατάλογο φαρμάκων κρίσιμης σημασίας, από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τους επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων των κρατών μελών (HMA).
Τρίτη, 12/12/2023 - 16:19
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η δημοσίευση ακολουθεί τη δέσμευση που αναλήφθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ για επιτάχυνση των εργασιών σχετικά με τον εν λόγω κατάλογο, η οποία είχε εξαγγελθεί αρχικά στην πρόταση για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης Υγείας, για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται μέσω της προαγωγής της ασφάλειας του εφοδιασμού φαρμάκων κρίσιμης σημασίας και μέσω της αποτροπής της εμφάνισης ελλείψεων.

Αποτελεί επίσης μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της απέναντι σε γεωπολιτικές και απρόβλεπτες προκλήσεις.

Ένα φάρμακο χαρακτηρίζεται φάρμακο κρίσιμης σημασίας όταν είναι απαραίτητο για να διασφαλίζεται η παροχή και η συνέχεια ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης καθώς και υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Αυτός ο πρώτος ενωσιακός κατάλογος φαρμάκων κρίσιμης σημασίας περιέχει περισσότερες από 200 δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για ανθρώπινη χρήση, οι οποίες θεωρούνται ουσιώδους σημασίας στην ΕΕ / στον ΕΟΧ.

Η καταχώρηση ενός φαρμάκου στον εν λόγω κατάλογο δεν αποτελεί ένδειξη της πιθανότητας να παρουσιαστεί στο μέλλον έλλειψη στο εν λόγω φάρμακο. Αντιθέτως, σημαίνει ότι η αποτροπή της έλλειψης αυτών των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η μη διαθεσιμότητά τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να δημιουργήσει ουσιαστικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε μαζί με τον EMA και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακολουθεί αυστηρή μεθοδολογία για την εκτίμηση του κρίσιμου χαρακτήρα των φαρμάκων, η οποία αναπτύχθηκε κατά τον διαρθρωμένο διάλογο της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων που δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της φαρμακευτικής στρατηγικής, ο οποίος διεξάχθηκε το 2021 και άντλησε διδάγματα από την πανδημία COVID-19. Ζητήθηκε η γνώμη βασικών ομάδων ενδιαφερόμενων μερών, όπως ασθενείς, οργανώσεις επαγγελματιών του τομέα της υγείας και ενώσεις του κλάδου.

Η διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού των φαρμάκων κρίσιμης σημασίας που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή, η οποία θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη και με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη για την αποτροπή των ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής επιπρόσθετων μέτρων, αν απαιτείται.

Επόμενα βήματα

Ο ενωσιακός κατάλογος φαρμάκων κρίσιμης σημασίας θα επανεξετάζεται ετησίως. Όπως ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ, ο κατάλογος κρίσιμων φαρμάκων θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη και την επιτάχυνση της ανάλυσης της Επιτροπής σχετικά με τα τρωτά σημεία των αλυσίδων εφοδιασμού των φαρμάκων κρίσιμης σημασίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, με βάση μια σταδιακή προσέγγιση.

Στη βάση αυτή, η Επιτροπή και ο EMA, από κοινού με τα κράτη μέλη (μέσω της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων), μπορούν να προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, κατά περίπτωση, κατόπιν διαβούλευσης με τη συμμαχία για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας που θα συγκροτηθεί στις αρχές του 2024.

Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Η δημοσίευση αυτού του πρώτου καταλόγου κρίσιμης σημασίας υποστηρίζει τα προορατικά και προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε και αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη πρόσβαση όλων των πολιτών της Ένωσης σε φάρμακα ζωτικής σημασίας. Αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής μας, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ και στην πρόταση για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση, και ενισχύει τη δέσμευσή μας για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Καθώς προσεγγίζουμε αυτό το ορόσημο, η κοινή δέσμευσή μας παραμένει σταθερή και δίνει ώθηση στις τρέχουσες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ελλείψεων φαρμάκων και για τη συνεχή απόδοση προτεραιότητας στη δημόσια υγεία».

Από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Η διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού φαρμάκων κρίσιμης σημασίας είναι ουσιώδης για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Με τη δημοσίευση του ενωσιακού καταλόγου φαρμάκων κρίσιμης σημασίας σήμερα, υλοποιούμε την υπόσχεσή μας να επιταχύνουμε τις εργασίες στον τομέα αυτό και να λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο για την αποτροπή του κινδύνου ελλείψεων για τους πολίτες μας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στους οργανισμούς των κρατών μελών για τη συνεργασία τους στην κατάρτιση του καταλόγου αυτού και για το κρίσιμο έργο που επιτελούν για την πρόληψη των ελλείψεων φαρμάκων στην Ένωσή μας».

Δείτε εδώ χρήσιμες ερωταπαντήσεις για τον ενωσιακό κατάλογο φαρμάκων

Δείτε εδώ πληροφορίες για τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε ισχύ αυστηρά «φίλτρα» για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων: Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ
Σε ισχύ αυστηρά «φίλτρα» για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων: Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ 11 Δεκεμβρίου 2023
Φάρμακο: 8+1 προτάσεις του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας 14 Δεκεμβρίου 2023
Φάρμακο: 8+1 προτάσεις του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00

Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών

Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36

Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo