ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαστήρια βιοτεχνολογίας και data centres το μέλλον των επενδύσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα

Pharma Policy
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Περίπου δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και των επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). Στην εκτενή ατζέντα κυριάρχησαν πεδία πιθανών μελλοντικών επενδύσεων από τις εταιρείες στη χώρα μας, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Πέμπτη, 04/04/2024 - 08:10
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερες πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σας και της κυβέρνησής μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών μας πολιτικών, όσο και στο επίπεδο ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα.

Η στήριξη της καινοτομίας περιγράφηκε ως κεντρική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και από όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.

«Κάναμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες, για τις προτάσεις της Κομισιόν για το data protection [περίοδος προστασίας δεδομένων – διάρκεια ισχύος της πατέντας], για το market access [κυκλοφορία των φαρμάκων στην αγορά], για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, για το επενδυτικό clawback, για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, για το clawback», δήλωνε αργότερα ο Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management με τίτλο «PHARMADISE - Leading healthcare intelligence», της ΕΕΦΑΜ.

«Μακάρι να ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες επενδύσεις από τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου στο ίδιο συνέδριο.

Πρόσθεσε, όμως, πως «το low hanging fruit [ο πιο επιτεύξιμος στόχος] είναι η εντονότερη δραστηριοποίηση στον τομέα των κλινικών μελετών, κάτι που συζητήθηκε και πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε πιο δραστήριοι και θα καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα».

Πεδία επενδύσεων

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης παρουσίασαν στους CEO των βιοφαρμακευτικών εταιρειών και τους επικεφαλής των ενώσεων φαρμακευτικών επιχειρήσεων το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις για πιθανές συνεργασίες, ώστε να προωθηθεί η καινοτομία των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, «που είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση».

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα», ανέφερε ο Πρόεδρος της IFPMA και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, εκφράζοντας την επιθυμία των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουρλά, οι επιστημονικές εξελίξεις των επόμενων δέκα ετών θα φέρουν σημαντικό αριθμό επενδύσεων.

Η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του CDI, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας φαίνεται πως λειτούργησε ως παράδειγμα για τους πιθανούς τομείς υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.

Διαφάνηκε, λοιπόν, η πρόθεση για πιθανές μελλοντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και όχι τόσο σε επίπεδο παραγωγικών επενδύσεων, για τις οποίες απηύθυνε εκ νέου κάλεσα ο Υπ. Υγείας προς τις πολυεθνικές εταιρείες, στο συνέδριο της ΕΕΦΑ.

Άλλωστε, η Boehringer-Ingelheim, ο CEO της ο οποίας συμμετείχε στη συνάντηση, είναι η μοναδική πολυεθνική εταιρεία, που έχει αναπτύξει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Συνεπώς, οι επενδύσεις που φαίνεται πιο πιθανό να προσελκύσει η χώρα μας είναι στο επίπεδο των εργαστηρίων βιοτεχνολογίας (biotech labs) και των data centres, που αποτελούν όμως κρίσιμα στάδια στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

Το επεσήμανε και ο κ. Μπουρλά: περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, κυρίως από τις εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.

«Πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γενικές γραμμές ήταν στο ίδιο επίπεδο. Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό είναι, πιστεύω, μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε πως: «εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα πιστεύω ότι έχει μικρό μερίδιο στις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας. Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να συζητήσουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και τα οφέλη της Boehrigner από την επένδυση φάνηκε να προκαλούν το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη. «Η Boehrigner Ingelheim πήγε τις εξαγωγές της από 200 εκατ. στο 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι και αναμένεται να περάσει τα 2 δισ. εξαγωγές από την Ελλάδα. Είδαμε σήμερα ενδιαφέρον από πολλούς. Το καταλαβαίνουν μάλλον ότι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται να το κάνουν», είπε στο συνέδριο της ΕΕΦΑΜ.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε και το «αγκάθι» των υπερβολικών υποχρεωτικών επιστροφών, με τον Πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι το clawback είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αποτελεί μάλιστα προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/04/2024 - 10:38
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΕΦΑΜ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • IFPMA
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • BCR

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμα κινδύνου από τον ΕΟΦ για λιποδιαλυτικό σκεύασμα με δηλητηριώδη χημική ουσία!
Σήμα κινδύνου από τον ΕΟΦ για λιποδιαλυτικό σκεύασμα με δηλητηριώδη χημική ουσία! 02 Απριλίου 2024
Γεωργιάδης: Επιφυλακτική η Αθήνα για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης από τις αλλαγές στη διάρκεια της πατέντας 04 Απριλίου 2024
Γεωργιάδης: Επιφυλακτική η Αθήνα για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης από τις αλλαγές στη διάρκεια της πατέντας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας

Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21

Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας

ΕΣΥ: Πάνω από 6 στους 10 πολίτες έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 11:22

ΕΣΥ: Πάνω από 6 στους 10 πολίτες έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη

Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49

Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία

Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31

Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo