ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή PIF στον Μητσοτάκη για το clawback: H ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Pharma Policy
EUROKINISSI
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με «αίτημα για επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο του φαρμάκου» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Δευτέρα, 11/11/2024 - 17:53
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τα μέλη του PIF και του AMCHAM Pharma Committee ζητούν την παρέμβαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του clawback, την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα της αγοράς και την έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για την τριετία 2025-2027.

Αναλυτικά η επιστολή του PIF έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε αυτή την ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον κλάδο του Φαρμάκου, απευθυνόμαστε σε εσάς ως Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και ως Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για την επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο.

Το PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εκπροσωπούν τις ηγέτιδες βιοφαρμακευτικές εταιρείες που παρέχουν θεραπείες υψηλής θεραπευτικής αξίας σε ασθενείς με σοβαρές νόσους και φέρουν εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) στις εταιρείες μας, που αφορούν στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023, και σύμφωνα με τα οποία οι υποχρεωτικές επιστροφές που βαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, ανέρχονται σε 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για εξεύρεση λύσης για ένα θέμα που προϋπήρχε της δικής του θητείας, καθώς και για το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για προηγούμενες χρήσεις. Εν τούτοις, είναι προφανές ότι η ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική -η μόνη πολιτική που παρέμεινε ίδια από την εποχή του Μνημονίου- έχει πλέον καταρρεύσει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος, τόσο στον δημόσιο διάλογο με δικές σας τοποθετήσεις επί του θέματος, αλλά και στην πράξη ενισχύοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από εθνικούς πόρους και λαμβάνοντας κάποια διαρθρωτικά μέτρα, που όμως δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις υποχρεωτικές επιστροφές αν δεν συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και το χρηματοδοτικό κενό δυσθεώρητο. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διατέθηκαν με τρόπο που θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, όπως π.χ. στην κλινική έρευνα, τότε γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όπου η καινοτόμος βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει το επιπλέον αυτό κόστος χωρίς οδυνηρές συνέπειες.

Οι επιπτώσεις αυτών των υποχρεωτικών επιστροφών είναι βαρύτατες. Απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στην καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση και σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας στα οποία οι εταιρείες μας είναι ιδιαίτερα δραστήριες. Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Οδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα, όπου τα υπέρογκα ύψη των αυτόματων επιστροφών καθιστούν την κυκλοφορία νέων φαρμάκων οικονομικά μη-βιώσιμη, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών αλλά και στην ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν θα μπορούν ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία να διατηρήσουν και στο μέλλον την πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες πολλών ερωτήσεων και πιέσεων από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών μας σχετικά με το θέμα αυτό και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να τις ξεπεράσουμε και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας μας.

Η πρόσφατη πρόταση της Κυβέρνησης για επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 με 20 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ απέχουν πολύ από τη λύση του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στην καλύτερη των προβλέψεων, η ελάχιστη αυτή παρέμβαση από μέρους της κυβέρνησης θα διατηρήσει το ύψος του clawback κοντά στο 80% για το 2023. Τα ύψη των επιστροφών πλέον ενδέχεται να είναι σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ε.Ε.

Οι εταιρείες μέλη του PhARMA Innovation Forum και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιθυμούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, αλλά η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ζητούμε, συνεπώς, τη δική σας παρέμβαση ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην:

  1. Ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τα έτη 2023 και 2024 ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αγοράς και
  2. Έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για τα έτη 2025-2027 μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του Κράτους που θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και σε ορθολογική χρήση των πόρων τόσο από κλινική όσο και οικονομική σκοπιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εταιρείες μέλη μας δεσμεύονται για την αποστολή και το όραμά τους να συνεχίσουν να υπηρετούν όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα, σκοπό στον οποίο ανταποκριθήκαμε με ευθύνη ακόμα και σε περιόδους βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή, μια δική σας πρωτοβουλία μπορεί να άρει το σημερινό αδιέξοδο και να βοηθήσει στην εξεύρεση πραγματικά βιώσιμων λύσεων που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα και ασφυκτικά τον κλάδο μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 11/11/2024 - 21:51
  • PHARMA INNOVATION FORUM
  • CLAWBACK
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025
Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025 09 Νοεμβρίου 2024
ΠΦΣ: Παράνομη η διανομή σκευασμάτων μέσω delivery όταν τα φαρμακεία είναι υποχρεωτικά κλειστά 13 Νοεμβρίου 2024
ΠΦΣ: Παράνομη η διανομή σκευασμάτων μέσω delivery όταν τα φαρμακεία είναι υποχρεωτικά κλειστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρόκης: «Το clawback δεν αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αυξάνει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες»
Pharma News
11/06/2025 - 13:47

Καρόκης: «Το clawback δεν αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αυξάνει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες»

Συντονισμένες ενέργειες του ΣΙΔΕΙΔΙΚΑ για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου
Πολιτική Υγείας
07/06/2025 - 03:23

Συντονισμένες ενέργειες του ΣΙΔΕΙΔΙΚΑ για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου

Παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον από τον ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 07:43

Παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον από τον ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

ΠΟΕΡΓΙ κατά Γεωργιάδη: «Ποιος είναι ο ανήθικος τελικά; Εμείς δεν εκβιάζουμε...»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 00:06

ΠΟΕΡΓΙ κατά Γεωργιάδη: «Ποιος είναι ο ανήθικος τελικά; Εμείς δεν εκβιάζουμε...»

Έντονες αντιδράσεις από γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές για τη νέα ρύθμιση του clawback
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 09:00

Έντονες αντιδράσεις από γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές για τη νέα ρύθμιση του clawback

KKΕ: Τα περί “σημαντικής προόδου” στο ΕΣΥ του Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες αναμονές και την εμπορευματοποίηση της Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2025 - 07:58

KKΕ: Τα περί “σημαντικής προόδου” στο ΕΣΥ του Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες αναμονές και την εμπορευματοποίηση της Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo