ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή PIF στον Μητσοτάκη για το clawback: H ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Pharma Policy
EUROKINISSI
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με «αίτημα για επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο του φαρμάκου» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Δευτέρα, 11/11/2024 - 17:53
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τα μέλη του PIF και του AMCHAM Pharma Committee ζητούν την παρέμβαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του clawback, την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα της αγοράς και την έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για την τριετία 2025-2027.

Αναλυτικά η επιστολή του PIF έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε αυτή την ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον κλάδο του Φαρμάκου, απευθυνόμαστε σε εσάς ως Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και ως Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για την επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο.

Το PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εκπροσωπούν τις ηγέτιδες βιοφαρμακευτικές εταιρείες που παρέχουν θεραπείες υψηλής θεραπευτικής αξίας σε ασθενείς με σοβαρές νόσους και φέρουν εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) στις εταιρείες μας, που αφορούν στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023, και σύμφωνα με τα οποία οι υποχρεωτικές επιστροφές που βαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, ανέρχονται σε 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για εξεύρεση λύσης για ένα θέμα που προϋπήρχε της δικής του θητείας, καθώς και για το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για προηγούμενες χρήσεις. Εν τούτοις, είναι προφανές ότι η ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική -η μόνη πολιτική που παρέμεινε ίδια από την εποχή του Μνημονίου- έχει πλέον καταρρεύσει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος, τόσο στον δημόσιο διάλογο με δικές σας τοποθετήσεις επί του θέματος, αλλά και στην πράξη ενισχύοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από εθνικούς πόρους και λαμβάνοντας κάποια διαρθρωτικά μέτρα, που όμως δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις υποχρεωτικές επιστροφές αν δεν συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και το χρηματοδοτικό κενό δυσθεώρητο. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διατέθηκαν με τρόπο που θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, όπως π.χ. στην κλινική έρευνα, τότε γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όπου η καινοτόμος βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει το επιπλέον αυτό κόστος χωρίς οδυνηρές συνέπειες.

Οι επιπτώσεις αυτών των υποχρεωτικών επιστροφών είναι βαρύτατες. Απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στην καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση και σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας στα οποία οι εταιρείες μας είναι ιδιαίτερα δραστήριες. Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Οδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα, όπου τα υπέρογκα ύψη των αυτόματων επιστροφών καθιστούν την κυκλοφορία νέων φαρμάκων οικονομικά μη-βιώσιμη, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών αλλά και στην ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν θα μπορούν ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία να διατηρήσουν και στο μέλλον την πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες πολλών ερωτήσεων και πιέσεων από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών μας σχετικά με το θέμα αυτό και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να τις ξεπεράσουμε και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας μας.

Η πρόσφατη πρόταση της Κυβέρνησης για επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 με 20 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ απέχουν πολύ από τη λύση του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στην καλύτερη των προβλέψεων, η ελάχιστη αυτή παρέμβαση από μέρους της κυβέρνησης θα διατηρήσει το ύψος του clawback κοντά στο 80% για το 2023. Τα ύψη των επιστροφών πλέον ενδέχεται να είναι σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ε.Ε.

Οι εταιρείες μέλη του PhARMA Innovation Forum και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιθυμούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, αλλά η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ζητούμε, συνεπώς, τη δική σας παρέμβαση ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην:

  1. Ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τα έτη 2023 και 2024 ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αγοράς και
  2. Έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για τα έτη 2025-2027 μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του Κράτους που θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και σε ορθολογική χρήση των πόρων τόσο από κλινική όσο και οικονομική σκοπιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εταιρείες μέλη μας δεσμεύονται για την αποστολή και το όραμά τους να συνεχίσουν να υπηρετούν όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα, σκοπό στον οποίο ανταποκριθήκαμε με ευθύνη ακόμα και σε περιόδους βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή, μια δική σας πρωτοβουλία μπορεί να άρει το σημερινό αδιέξοδο και να βοηθήσει στην εξεύρεση πραγματικά βιώσιμων λύσεων που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα και ασφυκτικά τον κλάδο μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 11/11/2024 - 21:51
  • PHARMA INNOVATION FORUM
  • CLAWBACK
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025
Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025 09 Νοεμβρίου 2024
ΠΦΣ: Παράνομη η διανομή σκευασμάτων μέσω delivery όταν τα φαρμακεία είναι υποχρεωτικά κλειστά 13 Νοεμβρίου 2024
ΠΦΣ: Παράνομη η διανομή σκευασμάτων μέσω delivery όταν τα φαρμακεία είναι υποχρεωτικά κλειστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27

Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath

PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»
Pharma Policy
19/02/2026 - 17:58

PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ

ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18

ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 23:13

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα
Υγεία
04/03/2026 - 08:53
Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01
ΑΔΕΔΥ: Να διατεθούν άμεσα τεστ γρίπης στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 03:39
Δωρεά απινιδωτή στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Τρίπολης από το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 00:11
ΕΙΕΠ: «Οκτώ δισεκατομμύρια λόγοι να δράσουμε κατά της παχυσαρκίας»
Health Talk
03/03/2026 - 23:23
Θεσσαλονίκη: Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος
Υγεία
03/03/2026 - 22:08
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27
Νέα θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού
Υγεία
03/03/2026 - 18:44
Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική και τις συνθήκες εφημέρευσης
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 18:09
Γεωργιάδης: Επιδιώκεται παράταση της δράσης για την παχυσαρκία και μετά το Ταμείο Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 17:46
Απλές συμβουλές για υγιέστερα, ομορφότερα μαλλιά την Άνοιξη
Ομορφιά
03/03/2026 - 17:08
Γεωργιάδης: «Πολύτιμο εργαλείο για το πρόγραμμα "Health-IQ" πλατφόρμα "Quality-for-All"»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 16:41
Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11
ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00
Τιμητική διάκριση για την UCB Ελλάδας: Παράσημο από το Βελγικό Στέμμα στον Λεωνίδα Ισσόπουλο
Pharma News
03/03/2026 - 07:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo