ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή PIF στον Μητσοτάκη για το clawback: H ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Pharma Policy
EUROKINISSI
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με «αίτημα για επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο του φαρμάκου» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Δευτέρα, 11/11/2024 - 17:53
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τα μέλη του PIF και του AMCHAM Pharma Committee ζητούν την παρέμβαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του clawback, την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα της αγοράς και την έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για την τριετία 2025-2027.

Αναλυτικά η επιστολή του PIF έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε αυτή την ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον κλάδο του Φαρμάκου, απευθυνόμαστε σε εσάς ως Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και ως Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για την επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο.

Το PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εκπροσωπούν τις ηγέτιδες βιοφαρμακευτικές εταιρείες που παρέχουν θεραπείες υψηλής θεραπευτικής αξίας σε ασθενείς με σοβαρές νόσους και φέρουν εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) στις εταιρείες μας, που αφορούν στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023, και σύμφωνα με τα οποία οι υποχρεωτικές επιστροφές που βαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, ανέρχονται σε 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για εξεύρεση λύσης για ένα θέμα που προϋπήρχε της δικής του θητείας, καθώς και για το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για προηγούμενες χρήσεις. Εν τούτοις, είναι προφανές ότι η ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική -η μόνη πολιτική που παρέμεινε ίδια από την εποχή του Μνημονίου- έχει πλέον καταρρεύσει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος, τόσο στον δημόσιο διάλογο με δικές σας τοποθετήσεις επί του θέματος, αλλά και στην πράξη ενισχύοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από εθνικούς πόρους και λαμβάνοντας κάποια διαρθρωτικά μέτρα, που όμως δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις υποχρεωτικές επιστροφές αν δεν συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και το χρηματοδοτικό κενό δυσθεώρητο. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διατέθηκαν με τρόπο που θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, όπως π.χ. στην κλινική έρευνα, τότε γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όπου η καινοτόμος βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει το επιπλέον αυτό κόστος χωρίς οδυνηρές συνέπειες.

Οι επιπτώσεις αυτών των υποχρεωτικών επιστροφών είναι βαρύτατες. Απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στην καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση και σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας στα οποία οι εταιρείες μας είναι ιδιαίτερα δραστήριες. Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Οδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα, όπου τα υπέρογκα ύψη των αυτόματων επιστροφών καθιστούν την κυκλοφορία νέων φαρμάκων οικονομικά μη-βιώσιμη, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών αλλά και στην ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν θα μπορούν ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία να διατηρήσουν και στο μέλλον την πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες πολλών ερωτήσεων και πιέσεων από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών μας σχετικά με το θέμα αυτό και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να τις ξεπεράσουμε και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας μας.

Η πρόσφατη πρόταση της Κυβέρνησης για επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 με 20 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ απέχουν πολύ από τη λύση του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στην καλύτερη των προβλέψεων, η ελάχιστη αυτή παρέμβαση από μέρους της κυβέρνησης θα διατηρήσει το ύψος του clawback κοντά στο 80% για το 2023. Τα ύψη των επιστροφών πλέον ενδέχεται να είναι σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ε.Ε.

Οι εταιρείες μέλη του PhARMA Innovation Forum και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιθυμούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, αλλά η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ζητούμε, συνεπώς, τη δική σας παρέμβαση ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην:

  1. Ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τα έτη 2023 και 2024 ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αγοράς και
  2. Έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για τα έτη 2025-2027 μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του Κράτους που θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και σε ορθολογική χρήση των πόρων τόσο από κλινική όσο και οικονομική σκοπιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εταιρείες μέλη μας δεσμεύονται για την αποστολή και το όραμά τους να συνεχίσουν να υπηρετούν όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα, σκοπό στον οποίο ανταποκριθήκαμε με ευθύνη ακόμα και σε περιόδους βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή, μια δική σας πρωτοβουλία μπορεί να άρει το σημερινό αδιέξοδο και να βοηθήσει στην εξεύρεση πραγματικά βιώσιμων λύσεων που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα και ασφυκτικά τον κλάδο μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 11/11/2024 - 21:51
  • PHARMA INNOVATION FORUM
  • CLAWBACK
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025
Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025 09 Νοεμβρίου 2024
ΠΦΣ: Παράνομη η διανομή σκευασμάτων μέσω delivery όταν τα φαρμακεία είναι υποχρεωτικά κλειστά 13 Νοεμβρίου 2024
ΠΦΣ: Παράνομη η διανομή σκευασμάτων μέσω delivery όταν τα φαρμακεία είναι υποχρεωτικά κλειστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48

Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback

ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02

ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων

Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:17

Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»

ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04

ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»

Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»
Pharma Policy
24/04/2026 - 19:31

Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00
Τι δείχνουν τα πόδια για την υγεία μας
Υγεία
29/04/2026 - 15:00
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00
Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνδέονται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών
Υγεία
29/04/2026 - 11:00
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
ΗΠΑ: Καταδίκη για την Purdue Pharma για τα θύματα του οπιοειδούς οξυκωδόνη
Pharma Policy
29/04/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
Καθιστικός τρόπος ζωής: Τι προκαλεί στο σώμα μας
Υγεία
29/04/2026 - 09:00
Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» σε αποστολή προληπτικής ιατρικής στη Λέρο
Patient Talk
29/04/2026 - 07:26
Φόρουμ Δελφών: Πώς η τεχνολογία μπορεί να κλείσει το κενό για την προστασία των νέων
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 03:47
Αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ για το ωράριο στους δύο αξονικούς τομογράφους του «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 00:14
Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59
Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid
Υγεία
28/04/2026 - 23:37
Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16
«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
Ευρωκοινοβούλιο: Ο βιασμός πρέπει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης σε όλη την ΕΕ
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo