ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα βήμα πιο κοντά η αποστολή φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις στο σπίτι: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (Υπουργική Απόφαση)

Pharma Policy
Ευρωκίνηση
Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.
Δευτέρα, 05/02/2024 - 16:57
— Photo: Ευρωκίνηση
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τους δικαιούχους για αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, τα σκευάσματα που θα αποστέλλονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τον τρόπο υποβολής των αιτημάτων αλλά και τη διαδικασία και τον χρόνο εκτέλεσης της ιατρικής συνταγής, τον τρόπο παρακολούθησης της αποστολής, της παράδοσης και παραλαβής του φαρμάκου καθορίζει Υπουργική Απόφαση του Άδ. Γεωργιάδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου του χαρτοφυλακίου στις αρχές του Ιανουαρίου, ο Υπ. Υγείας σημειώνοντας πως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης «είμαστε έτοιμοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποστέλλουμε τα φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ασθενών, περίπου 100.000 ασθενών».

Σύμφωνα με τον προκάτοχο του κ. Γεωργιάδη, η διαδικασία επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου. «Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες, ταλαιπωρίας που πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών (ν. 3816/2010), θα μπορούν να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων - φαρμακαποθηκών.

Συγκεκριμένα, είναι ασθενείς που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες δραστικών ουσιών, οι οποίες όμως θα ορίζονται και θα επικαιροποιούνται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου ή τυχόν άλλου αρμοδίου οργάνου του.

Πρόκειται για δραστικές ουσίες που αφορούν στις παθήσεις: Πνευμονική υπέρταση, Κυστική ίνωση, Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία, Νόσος κινητικού νευρώνα.

παθήσεις και σκευάσματα που θα παραδίδονται κατ' οικον από τον ΕΟΠΥΥ

Η διαδικασία

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή των φαρμάκων κατ’ οίκον είναι η προηγούμενη ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης από τον ασθενή στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ο ιατρός ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής το δηλώσει, επισημαίνει στο σύστημα το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον».

Στη συνέχεια ο ασθενής εισέρχεται στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον ασθενή, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή.

«Είναι δυνατή η εκτέλεση δίμηνης συνταγής καθώς και συνταγών που μπορεί να περιέχουν περισσότερα από ένα σκευάσματα», αναφέρει το ΦΕΚ, προσθέτοντας πως λεπτομερείς οδηγίες για τη εφαρμογή της διαδικασίας αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Χρόνοι παράδοσης

Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων κατ’ οίκον θα κυμαίνεται από δύο έως πέντε εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής «αναλόγως των συνθηκών συντήρησης του φαρμάκου και του τελικού προορισμού, με την επιφύλαξη τυχόν καθυστερήσεων λόγω αργιών, αποστολών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές, έκτακτων καιρικών συνθηκών, απεργιών και οποιουδήποτε άλλου λόγου ανωτέρας βίας».

Η επιλογή της εταιρείας θα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΕΟΠΥΥ.

Η παρακολούθηση της αποστολής του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να γίνεται και διαδικτυακά, μέσω του μοναδικού αριθμού του αποδεικτικού της αποστολής, ο οποίος συνδέεται με την ιατρική συνταγή ή μέσω οποιουδήποτε άλλου δόκιμου τρόπου τυχόν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί από τον Οργανισμό.

Για την παράδοση στον ορισμένο παραλήπτη θα απαιτείται κωδικός επιβεβαίωσης παραλαβής, ο οποίος θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά από την εταιρεία αποστολής.

Σε περίπτωση που ο ασθενής, για οποιονδήποτε λόγο, δεν παραλάβει το φάρμακο, η ταχυδρομική εταιρεία ενημερώνει αμελλητί το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ώστε ο φαρμακοποιός να ακυρώσει την αποστολή και να αποδεσμεύει το φάρμακο το οποίο επιστρέφεται στο φαρμακείο του Οργανισμού.

Αν η διαδικασία παράδοσης του φαρμάκου ακυρωθεί, τότε ο ασθενής μπορεί, με τη συγκεκριμένη συνταγή, να μεταβεί σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβει το φάρμακό του ή να υποβάλλει εκ νέου αίτημα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/02/2024 - 17:01

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνούν και το 2023 τη δημόσια χρηματοδότηση
Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνούν και το 2023 τη δημόσια χρηματοδότηση 05 Φεβρουαρίου 2024
Υπό στενή παρακολούθηση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα: Με μηνύματα και κόφτες η συνταγογράφηση 06 Φεβρουαρίου 2024
Υπό στενή παρακολούθηση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα: Με μηνύματα και κόφτες η συνταγογράφηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι 14 συστάσεις για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 17:18
Αλλεργία στο κρύο: Όχι μόνο είναι αληθινή αλλά μπορεί να γίνει και θανατηφόρα
Υγεία
03/02/2026 - 16:51
Νέα ελπίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος: Tριπλή θεραπεία εξάλειψε τη νόσο σε ποντίκια
Υγεία
03/02/2026 - 16:42
ΕΟΘΑ-ΕΣΑμεΑ.: Δραματική η ανεπάρκεια αίματος στη χώρα και αναβολές στις μεταγγίσεις σε ασθενείς
Patient Talk
03/02/2026 - 16:23
Bayer Ελλάς: Παρουσίασε στο Innovation Greece 7.0 τις στρατηγικές της προτεραιότητες σε υγεία και διατροφή
Pharma News
03/02/2026 - 15:56
Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Επικαιρότητα
03/02/2026 - 15:31
Ετεροταξία: Όταν τα εσωτερικά όργανα είναι... ανάποδα
Υγεία
03/02/2026 - 15:00
Επίσημη ένταξη του Εθνικού Πρωτοκόλλου Παχυσαρκίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 14:00
Γιατί κοιμόμαστε άσχημα σε ένα νέο περιβάλλον; Το εγκεφαλικό κύκλωμα που μάς κρατάει σε εγρήγορση
Υγεία
03/02/2026 - 13:00
Ανοσοθεραπεία: Μέχρι ποια ώρα της ημέρας είναι πιο αποτελεσματική στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
03/02/2026 - 12:00
Γεωργιάδης για καθηκοντολόγιο μαιών – μαιευτών: Δεν πρόκειται να αλλάξει
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:19
Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:00
GSΚ: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη έναντι του Έρπητα Ζωστήρα
Pharma News
03/02/2026 - 10:57
Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 10:00
Την παραγωγή κυτταρικών θεραπειών κατά του καρκίνου σε δημόσιες δομές σχεδιάζει το Υπ. Υγείας
Pharma Policy
03/02/2026 - 09:58
Διαταραχή αναπνοής στον ύπνο: Ο φυσιολογικός ορός βελτιώνει τα συμπτώματα σε 1 στα 3 παιδιά
Υγεία
03/02/2026 - 09:00
Το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ ζητεί αύξηση 30% στην κοστολόγηση των απεικονιστικών εξετάσεων
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 22:44
Σύμπραξη ΠΕΦ-Υπουργείου Παιδείας για την πρώτη δημόσια σχολή στον τομέα του φαρμάκου
Pharma Policy
02/02/2026 - 22:07
CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα
Υγεία
02/02/2026 - 21:23
Και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα social media στους κάτω των 16 ετών
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 20:57
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης
Patient Talk
02/02/2026 - 20:19
ΕΠΕΠΑΔΙΕ: Υπολειτουργούν δομές που αφορούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Health Talk
02/02/2026 - 19:53
Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 19:11
Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας – Τα «ναι» και τα «όχι»
Διατροφή
02/02/2026 - 18:43
Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»
Health Talk
02/02/2026 - 18:06
Η Medochemie επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον - Tα εργοστάσιά της λειτουργούν με πράσινη ενέργεια
Pharma News
02/02/2026 - 17:39
ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 17:16
Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 16:32
Αναλογία μέσης–γοφών: Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον ΔΜΣ;
Υγεία
02/02/2026 - 16:17
Δύο ακόμα μικρά παιδιά στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» με γρίπη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 15:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo