ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα βήμα πιο κοντά η αποστολή φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις στο σπίτι: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (Υπουργική Απόφαση)

Pharma Policy
Ευρωκίνηση
Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.
Δευτέρα, 05/02/2024 - 16:57
— Photo: Ευρωκίνηση
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τους δικαιούχους για αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, τα σκευάσματα που θα αποστέλλονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τον τρόπο υποβολής των αιτημάτων αλλά και τη διαδικασία και τον χρόνο εκτέλεσης της ιατρικής συνταγής, τον τρόπο παρακολούθησης της αποστολής, της παράδοσης και παραλαβής του φαρμάκου καθορίζει Υπουργική Απόφαση του Άδ. Γεωργιάδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου του χαρτοφυλακίου στις αρχές του Ιανουαρίου, ο Υπ. Υγείας σημειώνοντας πως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης «είμαστε έτοιμοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποστέλλουμε τα φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ασθενών, περίπου 100.000 ασθενών».

Σύμφωνα με τον προκάτοχο του κ. Γεωργιάδη, η διαδικασία επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου. «Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες, ταλαιπωρίας που πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών (ν. 3816/2010), θα μπορούν να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων - φαρμακαποθηκών.

Συγκεκριμένα, είναι ασθενείς που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες δραστικών ουσιών, οι οποίες όμως θα ορίζονται και θα επικαιροποιούνται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου ή τυχόν άλλου αρμοδίου οργάνου του.

Πρόκειται για δραστικές ουσίες που αφορούν στις παθήσεις: Πνευμονική υπέρταση, Κυστική ίνωση, Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία, Νόσος κινητικού νευρώνα.

παθήσεις και σκευάσματα που θα παραδίδονται κατ' οικον από τον ΕΟΠΥΥ

Η διαδικασία

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή των φαρμάκων κατ’ οίκον είναι η προηγούμενη ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης από τον ασθενή στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ο ιατρός ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής το δηλώσει, επισημαίνει στο σύστημα το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον».

Στη συνέχεια ο ασθενής εισέρχεται στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον ασθενή, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή.

«Είναι δυνατή η εκτέλεση δίμηνης συνταγής καθώς και συνταγών που μπορεί να περιέχουν περισσότερα από ένα σκευάσματα», αναφέρει το ΦΕΚ, προσθέτοντας πως λεπτομερείς οδηγίες για τη εφαρμογή της διαδικασίας αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Χρόνοι παράδοσης

Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων κατ’ οίκον θα κυμαίνεται από δύο έως πέντε εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής «αναλόγως των συνθηκών συντήρησης του φαρμάκου και του τελικού προορισμού, με την επιφύλαξη τυχόν καθυστερήσεων λόγω αργιών, αποστολών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές, έκτακτων καιρικών συνθηκών, απεργιών και οποιουδήποτε άλλου λόγου ανωτέρας βίας».

Η επιλογή της εταιρείας θα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΕΟΠΥΥ.

Η παρακολούθηση της αποστολής του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να γίνεται και διαδικτυακά, μέσω του μοναδικού αριθμού του αποδεικτικού της αποστολής, ο οποίος συνδέεται με την ιατρική συνταγή ή μέσω οποιουδήποτε άλλου δόκιμου τρόπου τυχόν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί από τον Οργανισμό.

Για την παράδοση στον ορισμένο παραλήπτη θα απαιτείται κωδικός επιβεβαίωσης παραλαβής, ο οποίος θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά από την εταιρεία αποστολής.

Σε περίπτωση που ο ασθενής, για οποιονδήποτε λόγο, δεν παραλάβει το φάρμακο, η ταχυδρομική εταιρεία ενημερώνει αμελλητί το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ώστε ο φαρμακοποιός να ακυρώσει την αποστολή και να αποδεσμεύει το φάρμακο το οποίο επιστρέφεται στο φαρμακείο του Οργανισμού.

Αν η διαδικασία παράδοσης του φαρμάκου ακυρωθεί, τότε ο ασθενής μπορεί, με τη συγκεκριμένη συνταγή, να μεταβεί σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβει το φάρμακό του ή να υποβάλλει εκ νέου αίτημα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/02/2024 - 17:01

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνούν και το 2023 τη δημόσια χρηματοδότηση
Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνούν και το 2023 τη δημόσια χρηματοδότηση 05 Φεβρουαρίου 2024
Υπό στενή παρακολούθηση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα: Με μηνύματα και κόφτες η συνταγογράφηση 06 Φεβρουαρίου 2024
Υπό στενή παρακολούθηση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα: Με μηνύματα και κόφτες η συνταγογράφηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία
Pharma Policy
16/07/2026 - 17:01
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τη Χάρτα της ΕΠΕ για τα αναπνευστικά νοσήματα
Υγεία
16/07/2026 - 16:44
Η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει τις δηλώσεις του δημάρχου Άργους-Μυκηνών για τον θάνατο του 20χρονου Θοδωρή
Patient Talk
16/07/2026 - 16:22
Νοσηλευτές του ΕΕΣ εν δράσει στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 15:54
Ο Κυανούς Σταυρός δημιουργεί πρότυπο κέντρο ρομποτικής χειρουργικής στη Βόρεια Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2026 - 15:18
Κυστική Ίνωση: Οι νέες θεραπείες αλλάζουν την πορεία της νόσου
Υγεία
16/07/2026 - 15:00
Αγέραστοι Πρωταθλητές: Πώς διατηρούν τα «σκήπτρα» κόντρα στο βιολογικό ρολόι;
Health Talk
16/07/2026 - 14:33
Η Angelini Pharma ολοκλήρωσε την εξαγορά της Catalyst Pharmaceuticals ενισχύοντας την διεθνή παρουσία της
Pharma News
16/07/2026 - 14:14
Νέα Υόρκη: Σε επιφυλακή λόγω έξαρσης της νόσου των Λεγεωναρίων – Μέτρα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο
Υγεία
16/07/2026 - 14:00
Επανεκλογή Βαλτά στην προεδρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Pharma Policy
16/07/2026 - 13:34
Χυμός παντζαριού: Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθάει τους ασθενείς με ΧΑΠ
Διατροφή
16/07/2026 - 13:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μπορεί να ευθύνονται για τo ένα τρίτο των περιστατικών καρδιοπάθειας
Υγεία
16/07/2026 - 12:00
Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18
Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες λύση για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/07/2026 - 11:10
Sam Neill: Πέθανε από πνευμονία όπως αποκαλύπτει ο ατζέντης του
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Καλά τα νέα στην Ουγκάντα - Κοντά στο εξιτήριο ο μοναδικός νοσηλευόμενος
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 10:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45
Η Eli Lilly εξαγοράζει την Atai Beckley για έως 3,8 δισ. δολάρια - Σημαντική επένδυση στα ψυχεδελικά φάρμακα
Pharma News
16/07/2026 - 09:30
Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44
Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00
Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 14:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo