ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι αποφασισμένος να θεσπιστεί στη θητεία μου το Ταμείο Καινοτομίας

Pharma Policy
Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι αποφασισμένος να θεσπιστεί στη θητεία μου το Ταμείο Καινοτομίας
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας.
Παρασκευή, 11/04/2025 - 10:05
News4Health Team News4Health Team

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει, εντός της θητείας του ως Υπουργός Υγείας στην υλοποίηση του «Ταμείου Καινοτομίας», όπως είναι γνωστό, το κανάλι χρηματοδότησης νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας, ενώ μιλώντας ειδικά για το Ταμείο Καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης στόχος του οποίου είναι να προσφέρει μία τριετή προβλεψιμότητα στις αγορές ενώ εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά. Υπογράμμισε, ωστόσο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί και νέους πόρους αλλά και ανακατανομή πόρων που εξοικονομούνται από άλλους τομείς, θα απαιτηθεί διαβούλευση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν πόροι που θα φθάνουν περί τα 100 εκατ. ετησίως.

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με τον χώρο του φαρμάκου καθώς τόνισε πως «το κακό παρελθόν της χώρας μας αναγκάζει να έχουμε περισσότερους ελέγχους». Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ στον χώρο του φαρμάκου, σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις εκεί προσελκύουν την καινοτομία, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να εισάγει το 75% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην γηραιά ήπειρο.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας ανέφερε ότι «η υγεία δεν είναι κάτι φθηνό, χρειάζεται εξειδικευμένους ανθρώπους, έρευνα και ανάπτυξη που κοστίζει πολύ» υπογραμμίζοντας, εντούτοις, πως η υγεία θα είναι το κέντρο της οικονομίας στις επόμενες δεκαετίες. Όπως τόνισε, η καινοτομία έλκεται σε μεγάλο βαθμό από την διαφορετική τιμολογιακή πολιτική των ΗΠΑ δημιουργώντας ερωτήματα αναφορικά με την αυτονομία στον τομέα αυτόν για την Ευρώπη. Επιπλέον, τόνισε πως στους κρατικούς προϋπολογισμούς εκκρεμεί μία εξισορρόπηση στους στόχους που αφορούν στα γενόσημα φάρμακα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης περισσότερων πηγών πληροφορίας που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους και να αλλάξει τη φύση του τομέα της υγείας. Τέλος, υπογράμμισε πως το εθνικό σύστημα υγείας ήταν παραδοσιακά ιατροκεντρικό υπογραμμίζοντας πως πρέπει σταδιακά να εστιάζει στον ασθενή και στην πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας της Sanofi, Anthony Aouad, η φαρμακευτική καινοτομία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κράτος αν θέλουμε μία υγιή κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η αξία της καινοτομίας και να υπάρξουν περισσότερες κινήσεις για την προώθηση σχετικών πρωτοβουλιών. Όπως τόνισε, πρέπει να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες για το φάρμακο, έναν τομέα στον οποίο υστερεί η Νότια Ευρώπη. «Πρέπει να το δούμε όχι ως έξοδο, αλλά ως επένδυση», σημείωσε και τόνισε πως χρειάζεται ανακατανομή των προϋπολογισμών και η παροχή κινήτρων για κλινικές δοκιμές και για τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «Προσωπικά, μου είναι δύσκολο να φανταστώ δασμούς στα φάρμακα στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβάρυνση των ίδιων των κρατικών συστημάτων της, τα οποία βασίζονται σε δημόσια χρηματοδότηση», εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει ένας φαρμακευτικός πόλεμος ως αποτέλεσμα των κινήσεων Trump, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παράλογη επιβάρυνση των συστημάτων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τον τομέα του φαρμάκου που αποτελεί ένα εργαλείο για ένα πιο βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας που συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Την προσωπική της εμπειρία με το εθνικό σύστημα υγείας ανέφερε η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, αναφέροντας πως εδώ και πέντε χρόνια έχει διαγνωστεί με τη σπάνια νόσο του Addison. Όπως είπε η ζωή της κινδύνευσε 13 φορές λόγω της συμβατικής θεραπείας που δεν είχε αποτέλεσμα ενώ υπήρχε εγκεκριμένο φάρμακο στην Ευρώπη που δεν ήταν διαθέσιμο στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, παρότι είναι μία ανίατη ασθένεια είναι αναγκασμένη κάθε έξι μήνες να αποδεικνύει ότι χρειάζεται την αγωγή που λαμβάνει και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο απόρριψης. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως μόλις 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ακούγεται και η φωνή των μειοψηφιών που είναι αντιμέτωπες με ανίατες ασθένειες και το γεγονός πως πρέπει να υπάρξει εστίαση στην παροχή κινήτρων στη φαρμακοβιομηχανία για την εισαγωγή φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και καθολική πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά χρειαζόμαστε. «Η επένδυση στην καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον και στην κοινωνία» κατέληξε.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Ευγενίδης, Παρουσιαστής του Star Channel.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2025 - 21:53
  • ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα καινοτομίας
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα καινοτομίας 10 Απριλίου 2025
Μπαρμπετάκη: «Η καινοτομία είναι το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής» 11 Απριλίου 2025
Μπαρμπετάκη: «Η καινοτομία είναι το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47

Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»

Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03

Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»

ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09

ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Τα νεότερα για την κατάσταση των εγκαυματιών
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 08:13

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Τα νεότερα για την κατάσταση των εγκαυματιών

Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:17

Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου

Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21

Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47
ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 21:47
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13
Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48
Δωρεάν στοματικός έλεγχος για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:26
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03
Έμπολα: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί στο Κονγκό - Εξαπλώνεται εκθετικά η επιδημία
Υγεία
21/08/2026 - 16:37
Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19
Καμπανάκι Τσακρή για το έντονο επιδημικό κύμα του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία
Health Talk
21/08/2026 - 15:49
Το συστατικό των εσπεριδοειδών που «ανανεώνει» το γερασμένο ήπαρ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Υγεία
21/08/2026 - 15:00
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
Αλτσχάιμερ: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις βλαβερές πρωτεΐνες
Υγεία
21/08/2026 - 14:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς όταν συνεργάζονται
Ψυχική Υγεία
21/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Υγεία
21/08/2026 - 12:00
WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ηλικιωμένους
Υγεία
21/08/2026 - 11:00
Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00
Οι άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο
Υγεία
21/08/2026 - 09:00
Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26
Δύναμη, ισορροπία, αντοχή και αντανακλαστικά στην τρίτη ηλικία - Τι αλλάζει και πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Fitness
20/08/2026 - 21:53
Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής
Pharma News
20/08/2026 - 10:00
ΠΙΣ: Σηκώνουν το γάντι οι εκλεγμένοι και ζητούν άμεσες εκλογές από τη διορισμένη διοίκηση
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 11:00
Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 15:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo