ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι αποφασισμένος να θεσπιστεί στη θητεία μου το Ταμείο Καινοτομίας

Pharma Policy
Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι αποφασισμένος να θεσπιστεί στη θητεία μου το Ταμείο Καινοτομίας
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας.
Παρασκευή, 11/04/2025 - 10:05
News4Health Team News4Health Team

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει, εντός της θητείας του ως Υπουργός Υγείας στην υλοποίηση του «Ταμείου Καινοτομίας», όπως είναι γνωστό, το κανάλι χρηματοδότησης νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας, ενώ μιλώντας ειδικά για το Ταμείο Καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης στόχος του οποίου είναι να προσφέρει μία τριετή προβλεψιμότητα στις αγορές ενώ εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά. Υπογράμμισε, ωστόσο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί και νέους πόρους αλλά και ανακατανομή πόρων που εξοικονομούνται από άλλους τομείς, θα απαιτηθεί διαβούλευση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν πόροι που θα φθάνουν περί τα 100 εκατ. ετησίως.

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με τον χώρο του φαρμάκου καθώς τόνισε πως «το κακό παρελθόν της χώρας μας αναγκάζει να έχουμε περισσότερους ελέγχους». Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ στον χώρο του φαρμάκου, σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις εκεί προσελκύουν την καινοτομία, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να εισάγει το 75% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην γηραιά ήπειρο.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας ανέφερε ότι «η υγεία δεν είναι κάτι φθηνό, χρειάζεται εξειδικευμένους ανθρώπους, έρευνα και ανάπτυξη που κοστίζει πολύ» υπογραμμίζοντας, εντούτοις, πως η υγεία θα είναι το κέντρο της οικονομίας στις επόμενες δεκαετίες. Όπως τόνισε, η καινοτομία έλκεται σε μεγάλο βαθμό από την διαφορετική τιμολογιακή πολιτική των ΗΠΑ δημιουργώντας ερωτήματα αναφορικά με την αυτονομία στον τομέα αυτόν για την Ευρώπη. Επιπλέον, τόνισε πως στους κρατικούς προϋπολογισμούς εκκρεμεί μία εξισορρόπηση στους στόχους που αφορούν στα γενόσημα φάρμακα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης περισσότερων πηγών πληροφορίας που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους και να αλλάξει τη φύση του τομέα της υγείας. Τέλος, υπογράμμισε πως το εθνικό σύστημα υγείας ήταν παραδοσιακά ιατροκεντρικό υπογραμμίζοντας πως πρέπει σταδιακά να εστιάζει στον ασθενή και στην πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας της Sanofi, Anthony Aouad, η φαρμακευτική καινοτομία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κράτος αν θέλουμε μία υγιή κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η αξία της καινοτομίας και να υπάρξουν περισσότερες κινήσεις για την προώθηση σχετικών πρωτοβουλιών. Όπως τόνισε, πρέπει να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες για το φάρμακο, έναν τομέα στον οποίο υστερεί η Νότια Ευρώπη. «Πρέπει να το δούμε όχι ως έξοδο, αλλά ως επένδυση», σημείωσε και τόνισε πως χρειάζεται ανακατανομή των προϋπολογισμών και η παροχή κινήτρων για κλινικές δοκιμές και για τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «Προσωπικά, μου είναι δύσκολο να φανταστώ δασμούς στα φάρμακα στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβάρυνση των ίδιων των κρατικών συστημάτων της, τα οποία βασίζονται σε δημόσια χρηματοδότηση», εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει ένας φαρμακευτικός πόλεμος ως αποτέλεσμα των κινήσεων Trump, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παράλογη επιβάρυνση των συστημάτων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τον τομέα του φαρμάκου που αποτελεί ένα εργαλείο για ένα πιο βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας που συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Την προσωπική της εμπειρία με το εθνικό σύστημα υγείας ανέφερε η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, αναφέροντας πως εδώ και πέντε χρόνια έχει διαγνωστεί με τη σπάνια νόσο του Addison. Όπως είπε η ζωή της κινδύνευσε 13 φορές λόγω της συμβατικής θεραπείας που δεν είχε αποτέλεσμα ενώ υπήρχε εγκεκριμένο φάρμακο στην Ευρώπη που δεν ήταν διαθέσιμο στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, παρότι είναι μία ανίατη ασθένεια είναι αναγκασμένη κάθε έξι μήνες να αποδεικνύει ότι χρειάζεται την αγωγή που λαμβάνει και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο απόρριψης. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως μόλις 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ακούγεται και η φωνή των μειοψηφιών που είναι αντιμέτωπες με ανίατες ασθένειες και το γεγονός πως πρέπει να υπάρξει εστίαση στην παροχή κινήτρων στη φαρμακοβιομηχανία για την εισαγωγή φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και καθολική πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά χρειαζόμαστε. «Η επένδυση στην καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον και στην κοινωνία» κατέληξε.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Ευγενίδης, Παρουσιαστής του Star Channel.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2025 - 21:53
  • ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα καινοτομίας
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα καινοτομίας 10 Απριλίου 2025
Μπαρμπετάκη: «Η καινοτομία είναι το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής» 11 Απριλίου 2025
Μπαρμπετάκη: «Η καινοτομία είναι το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23

Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 19:34

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο

Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 18:32

Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo