ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΦΣ: Επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων

Pharma Policy
EUROKINISSI
Με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές» ξεκίνησε και εφέτος η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Παρασκευή, 17/11/2023 - 18:37
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα «Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού», παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων. Ταυτόχρονα, αναλύθηκε η πορεία διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και αυτή τη χρονιά.

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Για εμάς τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό ζήτημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία των συμπολιτών μας είναι μέσω της πρόληψης και σε αυτή την κατεύθυνση – όπως και όλα τα χρόνια – οι φαρμακοποιοί θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να συνδράμουμε. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 εμβολιασμοί και από αυτούς στα φαρμακεία μας έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό. Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία να συνεργαστούμε σε προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Τέλος, ήθελα να προσθέσω ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που χρόνια τώρα λέμε και φάνηκε και εν μέσω πανδημίας, ότι τα φαρμακεία στη χώρα μας αποτελούν το φυσικό χώρο του εμβολιασμού ενηλίκων και αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και εφέτος θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, για μία ακόμη χρονιά, υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού. Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη»

Στη συνέχεια ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι: «Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες».

Τέλος ο Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι: «Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού».

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν. Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη Χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατασκευή εμβολίων χωρίς σύριγγα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates
Κατασκευή εμβολίων χωρίς σύριγγα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates 17 Νοεμβρίου 2023
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της ΠΕΦ - Τα θέματα που θα συζητηθούν 19 Νοεμβρίου 2023
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της ΠΕΦ - Τα θέματα που θα συζητηθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο
Υγεία
15/10/2025 - 14:10

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο

ΠΦΣ: Κρίσιμος ο ρόλος των φαρμακοποιών στα δημόσια συστήματα υγείας
Pharma Policy
25/09/2025 - 20:52

ΠΦΣ: Κρίσιμος ο ρόλος των φαρμακοποιών στα δημόσια συστήματα υγείας

Περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια θα παραλάβουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2025-2026
Πολιτική Υγείας
25/09/2025 - 11:23

Περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια θα παραλάβουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2025-2026

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει απάτη με στόχο τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα
Pharma Policy
29/08/2025 - 16:07

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει απάτη με στόχο τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα

ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»
Pharma Policy
26/07/2025 - 07:23

ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Δωρεάν πανεπιστημιακά σεμινάρια για φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα
Digital Health
22/07/2025 - 15:44

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Δωρεάν πανεπιστημιακά σεμινάρια για φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19
Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 10:45
Επικίνδυνο χημικό σε πιπίλες - Συνδέεται με καρκίνο, παχυσαρκία και υπογονιμότητα
Υγεία
18/10/2025 - 10:38
H Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital σε κλινική μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα
Υπηρεσίες Υγείας
18/10/2025 - 10:22
Η Brains ICS στη νέα ψηφιακή εποχή - Συνδέει τη στρατηγική με την τεχνητή νοημοσύνη και την Υγεία
Digital Health
18/10/2025 - 07:12
Θεσσαλονίκη: Οι θεματικές ενότητες στο 15ο Συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας
Επικαιρότητα
18/10/2025 - 03:31
Η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε μειώσεις σε σκευάσματά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Pharma News
18/10/2025 - 00:06
Πενικιλίνη: Η πραγματικότητα για την αλλεργία
Health Talk
17/10/2025 - 19:38
Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση
Υγεία
17/10/2025 - 19:07
ΕΛΕΤΕΜ: Το «κλειδί» κάθε γυναίκας για υγεία και ευεξία στην εμμηνόπαυση
Υγεία
17/10/2025 - 17:53
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 17:37
Σύλληψη 60χρονου για απόπειρα παράνομης εισαγωγής εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 17:13
O ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα γνωστού κέικ σταφίδας
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 16:52
Patients’ Summit 2025 – Η γιορτή των ασθενών επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά!
Patient Talk
17/10/2025 - 16:38
ΕΟΜ: Στους 15.000 οι νέοι δωρητές οργάνων μέσα σε δέκα ημέρες
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 16:26
Aνακαλύφθηκε νέος τύπος διαβήτη σε μωρά πριν από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
17/10/2025 - 16:04
Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
17/10/2025 - 15:42
Ένα βήμα πριν από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Pharma News
17/10/2025 - 15:13
Απάντηση ΠΙΣ στην ΠΑΝΔΗΚΙ: «Ψεύδη ότι στο ερωτηματολόγιο υπάρχει αναφορά στο ψευδοκράτος»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 14:51
Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»
Υγεία
17/10/2025 - 14:34
Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ
Υγεία
17/10/2025 - 14:17
Τα γενέθλια του Κέντρου Ημέρας «Ανάσα» με επιστημονική εκδήλωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Patient Talk
17/10/2025 - 13:54
ΠΙΣ: «Καταδικάζουμε την επέμβαση της Αστυνομίας στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 13:31
Η Ιουλία Τσέτη παρούσα και στο 9ο Sustainability Summit του ECONOMIST
Pharma News
17/10/2025 - 13:18
Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία
Digital Health
17/10/2025 - 13:00
Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση
Υγεία
17/10/2025 - 12:00
Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ
Pharma News
17/10/2025 - 11:00
Ξεκινά η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 10:30
Θεμιστοκλέους: Πώς θα είναι το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 10:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ενασχόληση με τους σκύλους επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση στις γυναίκες μέσης ηλικίας
Υγεία
16/10/2025 - 10:00
Νταϊάν Κίτον: Ο θάνατος από πνευμονία και η μάχη με τον καρκίνο του δέρματος και τη βουλιμία
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 10:34
Eli Lilly: Φάρμακο για τον διαβήτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δύο κλινικές δοκιμές
Pharma News
15/10/2025 - 19:27
Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»
Υγεία
17/10/2025 - 14:34
The Birth Center: Εγκαινιάστηκε το πρώτο ανεξάρτητο κέντρο φυσικού τοκετού - Τι υπηρεσίες προσφέρει
Υπηρεσίες Υγείας
15/10/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo