ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΦΣ: Επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων

Pharma Policy
EUROKINISSI
Με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές» ξεκίνησε και εφέτος η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Παρασκευή, 17/11/2023 - 18:37
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα «Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού», παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων. Ταυτόχρονα, αναλύθηκε η πορεία διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και αυτή τη χρονιά.

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Για εμάς τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό ζήτημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία των συμπολιτών μας είναι μέσω της πρόληψης και σε αυτή την κατεύθυνση – όπως και όλα τα χρόνια – οι φαρμακοποιοί θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να συνδράμουμε. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 εμβολιασμοί και από αυτούς στα φαρμακεία μας έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό. Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία να συνεργαστούμε σε προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Τέλος, ήθελα να προσθέσω ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που χρόνια τώρα λέμε και φάνηκε και εν μέσω πανδημίας, ότι τα φαρμακεία στη χώρα μας αποτελούν το φυσικό χώρο του εμβολιασμού ενηλίκων και αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και εφέτος θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, για μία ακόμη χρονιά, υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού. Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη»

Στη συνέχεια ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι: «Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες».

Τέλος ο Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι: «Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού».

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν. Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη Χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατασκευή εμβολίων χωρίς σύριγγα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates
Κατασκευή εμβολίων χωρίς σύριγγα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates 17 Νοεμβρίου 2023
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της ΠΕΦ - Τα θέματα που θα συζητηθούν 19 Νοεμβρίου 2023
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της ΠΕΦ - Τα θέματα που θα συζητηθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26

ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»

Απάντηση ΠΦΣ στην ΠΟΜΕΠ για τα εμβόλια: «Εισηγηθήκαμε πρώτοι την απαγόρευση εξαγωγών»
Pharma Policy
27/11/2025 - 14:54

Απάντηση ΠΦΣ στην ΠΟΜΕΠ για τα εμβόλια: «Εισηγηθήκαμε πρώτοι την απαγόρευση εξαγωγών»

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 12:00

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο

Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 07:54

Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00
Γεωργιάδης: «Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε ένα καινούριο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 15:23
ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00
Νέα ζάχαρη έχει την ίδια γεύση με την πραγματική χωρίς τα συνήθη μειονεκτήματα
Διατροφή
15/01/2026 - 14:19
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 13:56
Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι μεθούν χωρίς να πίνουν αλκοόλ
Υγεία
15/01/2026 - 13:00
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 12:00
Γιατί οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους
Υγεία
15/01/2026 - 11:00
Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00
Οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44
Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17
Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
Η πρώτη μηχανή εξωσωματικής συντήρησης οργάνων στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 13:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo