ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΦΣ: Επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων

Pharma Policy
EUROKINISSI
Με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές» ξεκίνησε και εφέτος η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Παρασκευή, 17/11/2023 - 18:37
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα «Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού», παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων. Ταυτόχρονα, αναλύθηκε η πορεία διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και αυτή τη χρονιά.

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Για εμάς τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό ζήτημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία των συμπολιτών μας είναι μέσω της πρόληψης και σε αυτή την κατεύθυνση – όπως και όλα τα χρόνια – οι φαρμακοποιοί θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να συνδράμουμε. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 εμβολιασμοί και από αυτούς στα φαρμακεία μας έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό. Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία να συνεργαστούμε σε προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Τέλος, ήθελα να προσθέσω ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που χρόνια τώρα λέμε και φάνηκε και εν μέσω πανδημίας, ότι τα φαρμακεία στη χώρα μας αποτελούν το φυσικό χώρο του εμβολιασμού ενηλίκων και αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και εφέτος θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, για μία ακόμη χρονιά, υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού. Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη»

Στη συνέχεια ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι: «Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες».

Τέλος ο Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι: «Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού».

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν. Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη Χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατασκευή εμβολίων χωρίς σύριγγα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates
Κατασκευή εμβολίων χωρίς σύριγγα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates 17 Νοεμβρίου 2023
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της ΠΕΦ - Τα θέματα που θα συζητηθούν 19 Νοεμβρίου 2023
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της ΠΕΦ - Τα θέματα που θα συζητηθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»
Pharma Policy
30/09/2026 - 11:27

ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: «Η πρόληψη ξεκινά με ένα απλό βήμα» - Δείτε το βίντεο με το σποτάκι
Υγεία
28/09/2026 - 14:56

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: «Η πρόληψη ξεκινά με ένα απλό βήμα» - Δείτε το βίντεο με το σποτάκι

Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47

Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου

Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής σήμερα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 10:13

Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής σήμερα

ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»
Pharma Policy
24/07/2026 - 18:29

ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»

ΠΦΣ: Με κρατική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας
Pharma Policy
23/07/2026 - 17:38

ΠΦΣ: Με κρατική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37
Τσουκαλάς: «Τα πρώτα ευρήματα της εφαρμογής MedWatch εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση»
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 13:18
Ποιες οι επιπτώσεις από τις βαφές μαλλιών στην τρίχα και το δέρμα
Health Talk
30/09/2026 - 12:51
Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 12:34
Απονομή διπλωμάτων στο Φαρμακευτικό Market Access στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
30/09/2026 - 12:27
Η ομοσπονδία ΡευΜΑζήν στην Καλαμάτα - Εκδήλωση με τέσσερις ομιλίες για τα ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
30/09/2026 - 12:11
Συμβολική δράση της Bayer Ελλάς με μήνυμα πρόληψης για την καρδιαγγειακή υγεία
Pharma News
30/09/2026 - 11:52
ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»
Pharma Policy
30/09/2026 - 11:27
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Μήνυμα πρόληψης και κοινωνικής αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
30/09/2026 - 11:03
Στην Κέρκυρα αύριο η «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 10:46
H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών
Υγεία
30/09/2026 - 10:28
Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου
Υγεία
30/09/2026 - 10:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17
Από τον «κουμπαρά» με τα πρόστιμα η αναβάθμιση μονάδων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 22:46
EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo