ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέσεις και προτάσεις του PIF για μια δίκαιη και βιώσιμη αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα

Pharma News
PIXABAY
Την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για το σύστημα υγείας, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα ανέδειξε η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum Greece κατά την ομιλία της στο HealthWorld 2023.
Πέμπτη, 12/10/2023 - 14:09
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα η κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) για τη δημιουργία μιας δίκαιης, προβλέψιμης και βιώσιμης αγοράς φαρμάκου, που θα είναι φιλική προς τη φαρμακευτική καινοτομία από το βήμα του 22ου Health World 2023, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για το σύστημα υγείας, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Εισαγωγικά η πρόεδρος του PIF τόνισε ότι «οι καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκονται σε μια κατάσταση «επιβίωσης» αντί να βρίσκονται σε μια φάση ανάπτυξης», καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως εχθρικό και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δίκαιο, προβλέψιμο και βιώσιμο σύστημα». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «δεν υπάρχει προβλεψιμότητα όταν καλούνται οι εταιρίες να κάνουν πλάνα για το 2024 χωρίς να έχουν κλείσει από την πλευρά του κράτους οι επιστροφές που ζητούνται για το 2022» και «δεν υπάρχει βιωσιμότητα όταν το ύψος των επιστροφών αυτών αγγίζει το 70% ή ισότητα και δικαιοσύνη όταν η φαρμακευτική καινοτομία επιβαρύνεται δυσανάλογα σε σχέση με τα φάρμακα κοινότητας».
Στη συνέχεια, κατέστησε σαφές τι πραγματικά σημαίνει η φαρμακευτική καινοτομία για το σύστημα συνολικά και τα πολυεπίπεδα οφέλη που αυτή επιφέρει στους ασθενείς, το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Μπαρμπετάκη τόνισε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, το αποτύπωμα των καινοτόμων φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα παραμένει εντυπωσιακό». Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι 26 εταιρίες του PIF απασχολούν περισσότερους από 4.100 εργαζόμενους στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «για κάθε 4 εργαζόμενους που απασχολούν τα μέλη του PIF, δημιουργείται 1 επιπλέον θέση εργασίας σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, στο εγχώριο οικοσύστημα της υγείας». Επίσης, σημείωσε ότι «μεταξύ 2019 και 2021 οι εταιρίες του PIF υλοποίησαν 520 προγράμματα υποστήριξης για 90.000 ασθενείς, 290 προγράμματα υποστήριξης ασθενών, 740 προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με 480.000 ωφελούμενους πολίτες και 100 προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος που είχαν θετική επίδραση στις ζωές 350.000 ανθρώπων.»

Ακόμη, επισήμανε ότι οι καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρίες «αποτελούν μεγαλύτερο χρηματοδότη της αγοράς φαρμάκου από το ίδιο το κράτος μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών», υπογραμμίζοντας ότι «από τις συνολικές υποχρεωτικές επιστροφές που κατέβαλαν όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες το 2021 πάνω από το 55% αφορούσε τις μόλις 26 εταιρείες μέλη του PΙF», ενώ «μόνο το 2021 υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος €1,3 δις μέσω του συστήματος επιστροφών».

Εξαιρετική σημασία απέδωσε η κυρία Μπαρμπετάκη στα τεράστια οφέλη που έχουν οι καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς, καθώς αυτές «αυξάνουν την μακροζωϊα, βελτιώνουν σημαντικά τα πρότυπα φροντίδας και την ποιότητα ζωής των ασθενών και συμβάλλουν σε υγιέστερες κοινωνίες», σημειώνοντας ότι αυτές «έχουν συμβάλλει στη μετατροπή απειλητικών για τη ζωή νόσων όπως συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου σε χρόνιες παθήσεις, στην εκρίζωση ή εξάλειψη άλλων νόσων, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των προτύπων φροντίδας». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «οι καινοτόμες θεραπείες εξοικονομούν πόρους από το σύστημα υγείας μέσω της μείωσης των επισκέψεων στο νοσοκομείο, μείωση νοσηλειών, αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων και μείωση παραμονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες και γενικότερα του χρόνου νοσηλείας», ενώ οι καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρίες εκπαιδεύουν και ενημερώνουν την ιατρική κοινότητα, προωθούν συνεργασίες με ακαδημαϊκή ιδρύματα και συνολικά «επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, προσελκύουν ταλέντα, επαναπατρίζοντας τους επιστήμονες μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και δημιουργούν εργασιακά πρότυπα.»

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του PIF κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι «θα πρέπει επιτέλους να δούμε τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος γιατί από τη μία ο πληθυσμός γηράσκει συνεχώς, οι νοσηρότητες αυξάνονται, όπως και οι ανάγκες για καλύτερη υγεία, ενώ από την άλλη η επιστήμη εξελίσσεται και η θεραπευτική καινοτομία που συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ασθενειών παραμένει δέσμια των προβλημάτων του συστήματος και της υποχρηματοδότησης».

Η κυρία Μπαρμπετάκη σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι ανάγκες για τη φαρμακευτική καινοτομία σε όλη την Ευρώπη είναι αντίστοιχες, δεν υπάρχει στη χώρα μας μεγαλύτερη «κατανάλωση» καινοτόμων φαρμάκων έναντι άλλων χωρών λόγω «υπερσυνταγογράφησης», μιας και μιλάμε για σοβαρές ασθένειες, ούτε θα πρέπει να βλέπουμε την καινοτομία ως φορέα κόστους για το σύστημα υγείας, αλλά περισσότερο ως επένδυση για υγιέστερους πολίτες και ως μια ευκαιρία ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για το σύστημα συνολικά».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το PhARMA Innovation Forum «τώρα είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις, καθώς τα επόμενα 2 χρόνια θα υπάρχουν 90 νέες θεραπείες, οι οποίες δεν θα βρουν το δρόμο τους προς τη χώρα μας, σε ένα σύστημα χωρίς προβλεψιμότητα, δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Για αυτό το λόγο, εμείς, ως PIF έχουμε ξεκινήσει το διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για μια νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, που θα αγκαλιάσει την καινοτομία.»

  • PHARMA INNOVATION FORUM
  • ΛΑΜΠΡΙΝΑ ΜΠΑΡΜΠΕΤΑΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγγελική Αγγέλη-Roche: «Συμπερίληψη και διαφορετικότητα στο επίκεντρο της κουλτούρας μας»
Αγγελική Αγγέλη-Roche: «Συμπερίληψη και διαφορετικότητα στο επίκεντρο της κουλτούρας μας» 12 Οκτωβρίου 2023
ELPEN: Ο ιδρυτής της Δημήτρης Πενταφράγκας βραβεύτηκε ως πρωτεργάτης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας 12 Οκτωβρίου 2023
ELPEN: Ο ιδρυτής της Δημήτρης Πενταφράγκας βραβεύτηκε ως πρωτεργάτης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»

Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα
Pharma Policy
19/01/2026 - 19:22

Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων

ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00

ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία

Αλτσχάιμερ: Αισιοδοξία στους ειδικούς για επαναστατικά φάρμακα ακόμα και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια
Υγεία
29/12/2025 - 14:07

Αλτσχάιμερ: Αισιοδοξία στους ειδικούς για επαναστατικά φάρμακα ακόμα και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56

EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γόνατο: Γιατί τα φλατ παπούτσια είναι εξίσου βλαβερά με τα ψηλοτάκουνα
Health Talk
28/01/2026 - 13:00
"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 12:11
Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια
Υγεία
28/01/2026 - 11:00
Ινδία: Κρούσματα του ιού Nipah προκαλούν ενισχυμένους ελέγχους σε ασιατικά αεροδρόμια
Υγεία
28/01/2026 - 10:00
Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00
Τραγωδία στη Ρουμανία: Οι δύο τραυματίες μπορούν να επιστρέψουν με κανονική πτήση
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 07:46
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Digital Health
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Pet
27/01/2026 - 19:32
Σημαντική υποτροφία σε διδακτορική φοιτήτρια που ωθεί την έρευνα των βιοδεικτών για τον καρκίνο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Pharma Policy
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo