ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Roche: Ανοίγοντας τον δρόμο για την καινοτομία στην υγειονομική φροντίδα

Pharma News
ROCHE/Ansgar Hebborn
Ο Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche, στο πάνελ "Paving the Way to Innovation in Care", στο 28th Annual Economist Government Roundtable.
Παρασκευή, 05/07/2024 - 14:07
— Photo: ROCHE/Ansgar Hebborn
News4Health Team News4Health Team

Η αξία της επένδυσης στην υγεία και τις καινοτόμες τεχνολογίες υγείας που καλύπτουν θεραπείες αλλά και λύσεις υγειονομικής περίθαλψης, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Paving the Way to Innovation in Care», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο του 28th Annual Economist Government Roundtable.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στα εμπόδια της υιοθέτησης της καινοτομίας στην υγεία στην Ελλάδα και πρότειναν βιώσιμες λύσεις μέσω της καινοτόμου παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Daniel Franklin, Executive Editor και Senior Editor του Economist στις Η.Π.Α., συντόνισε τη συζήτηση με ομιλητές τους: Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche.

Οι επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα και λύσεις

Στην ομιλία του, ο κ. Hebborn, τόνισε πως οι επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα και λύσεις στον τομέα της υγείας οδηγούν σε καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς, καθώς και σε ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Μίλησε επίσης για τη συνεχιζόμενη πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνοντας ότι: «Ζούμε σε αυτό που οι New York Times αποκαλούν «χρυσή εποχή για την ιατρική», με την τεχνολογία mRNA, τις εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και τις θεραπείες που βασίζονται στο μικροβίωμα, ως τα επόμενα όπλα στη φαρέτρα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των επαγγελματιών υγείας. Ταυτόχρονα, ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά εργαλεία για τη συμμόρφωση των ασθενών, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και παρέχεται η καινοτομία στον τομέα της υγείας».

Αναφέρθηκε στις αναδυόμενες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών αλλαγών, της γήρανσης του πληθυσμού με συννοσηρότητες, και του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Hebborn τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού του συστήματος υγείας, ώστε αυτό να εστιάζει στην ευεξία, την πρόληψη και τις διάφορες μορφές συμπερίληψης των ασθενών. Ανέφερε ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το πιλοτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», του Γενικού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών, Άγιος Σάββας, όπου πάνω από 100 ασθενείς έχουν λάβει κατ' οίκον τις ογκολογικές θεραπείες τους.

ROCHE 2

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι: Daniel Franklin, Executive Editor και Senior Editor του Economist στις Η.Π.Α., Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche και Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Hebborn τόνισε τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για την αξιοποίηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας και των οφελών που δημιουργούνται από αυτή. Επίσης, σημείωσε την υστέρηση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση της υγείας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οδηγεί σε μη βιώσιμα επίπεδα clawback και rebates, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για υψηλότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα του συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις κατάλληλες θεραπείες.

Η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Ο κ. Hebborn αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment - HTA) στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι: «Ο μηχανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα το συντομότερο δυνατό. Αλλά για να επωφεληθεί από αυτή τη νέα διαδικασία, η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά κανόνες όπως το ‘’5/11’’ που επιβραδύνουν σημαντικά την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις για τις νέες θεραπείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο του clawback του περασμένου έτους και όχι στην αξία που προσφέρει ένα νέο φάρμακο στους ασθενείς και την κοινωνία. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον που δεν είναι ελκυστικό για την καινοτομία, επιβραδύνει την είσοδό της και στέλνει παραπλανητικά μηνύματα για όσους αναζητούν την καινοτομία του αύριο. Η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τη διαδικασία πρόσβασης στην καινοτομία (από το horizon scanning έως την διαδικασία αξιολόγησης της επιτροπής ΗΤΑ και τις αποφάσεις αποζημίωσης) για να διασφαλίσει ότι η καινοτομία εισέρχεται γρήγορα στη χώρα και με βιώσιμο τρόπο. Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετη εστίαση στην έγκαιρη διαθεσιμότητα συμπληρωματικών υπηρεσιών που απαιτούνται για την κατάλληλη χρήση ενός νέου φαρμάκου όπως π.χ. η πρόσβαση σε εξετάσεις ανίχνευσης βιοδεικτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο σωστός ασθενής λαμβάνει τη σωστή θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή».

Η συμβολή της Roche στην Ελλάδα

Κλείνοντας, ο κ. Hebborn σκιαγράφησε τη συμβολή της Roche στο οικοσύστημα υγείας της Ελλάδας, μέσω καινοτόμων λύσεων και ως εταίρου στη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που βασίζεται στην αξία. Τόνισε την ανάγκη για αυξημένη εστίαση στην παροχή υγειονομικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα υποδόρια σκευάσματα που βελτιώνουν την εμπειρία των ασθενών και των φροντιστών τους, μειώνοντας τόσο τον χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο όσο και την επιβάρυνση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης.

Το πάνελ κατέληξε στην έκκληση για μετασχηματισμό του εθνικού συστήματος υγείας με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος, προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί δημιουργική συνεργασία μεταξύ των αρχών, του ιδιωτικού τομέα και των επαγγελματιών υγείας.

  • ROCHE
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η MSD Ελλάδος ανάμεσα στις 50 εταιρείες-πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας
Η MSD Ελλάδος ανάμεσα στις 50 εταιρείες-πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας 04 Ιουλίου 2024
Η MSD ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio μέσω θυγατρικής εταιρείας 08 Ιουλίου 2024
Η MSD ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio μέσω θυγατρικής εταιρείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πράσινο» και από τον FDA σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
24/08/2026 - 18:38

«Πράσινο» και από τον FDA σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ

Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία
Pharma Policy
16/07/2026 - 17:01

Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»
Pharma Policy
10/07/2026 - 22:09

Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»

Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»
Υγεία
11/07/2026 - 08:11

Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:38

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13
Πως ο εγκέφαλός μας «μαθαίνει» ανάγνωση - Μελέτη εξηγεί γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα με το διάβασμα
Υγεία
26/08/2026 - 18:27
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του
Pet
26/08/2026 - 17:31
ΑΜΚΕ Γαληνός: Ιατρικές αποστολές σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων και με κινητή μονάδα αιμοδοσίας
Υγεία
26/08/2026 - 17:06
Ένας θάνατος στην Ολλανδία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:39
Πολιτική Προστασία: Αυξημένη ετοιμότητα την Πέμπτη για φωτιές σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:24
Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε ο ΠΣΦ
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:02
Παιδικό άσθμα: Πώς συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
26/08/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Φρανκφούρτη: Θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο από ελονοσία
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 13:47
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος– Τι δείχνει νέα ανασκόπηση
Υγεία
26/08/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30
Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30
Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo