ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Roche: Ανοίγοντας τον δρόμο για την καινοτομία στην υγειονομική φροντίδα

Pharma News
ROCHE/Ansgar Hebborn
Ο Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche, στο πάνελ "Paving the Way to Innovation in Care", στο 28th Annual Economist Government Roundtable.
Παρασκευή, 05/07/2024 - 14:07
— Photo: ROCHE/Ansgar Hebborn
News4Health Team News4Health Team

Η αξία της επένδυσης στην υγεία και τις καινοτόμες τεχνολογίες υγείας που καλύπτουν θεραπείες αλλά και λύσεις υγειονομικής περίθαλψης, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Paving the Way to Innovation in Care», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο του 28th Annual Economist Government Roundtable.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στα εμπόδια της υιοθέτησης της καινοτομίας στην υγεία στην Ελλάδα και πρότειναν βιώσιμες λύσεις μέσω της καινοτόμου παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Daniel Franklin, Executive Editor και Senior Editor του Economist στις Η.Π.Α., συντόνισε τη συζήτηση με ομιλητές τους: Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche.

Οι επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα και λύσεις

Στην ομιλία του, ο κ. Hebborn, τόνισε πως οι επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα και λύσεις στον τομέα της υγείας οδηγούν σε καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς, καθώς και σε ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Μίλησε επίσης για τη συνεχιζόμενη πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνοντας ότι: «Ζούμε σε αυτό που οι New York Times αποκαλούν «χρυσή εποχή για την ιατρική», με την τεχνολογία mRNA, τις εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και τις θεραπείες που βασίζονται στο μικροβίωμα, ως τα επόμενα όπλα στη φαρέτρα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των επαγγελματιών υγείας. Ταυτόχρονα, ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά εργαλεία για τη συμμόρφωση των ασθενών, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και παρέχεται η καινοτομία στον τομέα της υγείας».

Αναφέρθηκε στις αναδυόμενες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών αλλαγών, της γήρανσης του πληθυσμού με συννοσηρότητες, και του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Hebborn τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού του συστήματος υγείας, ώστε αυτό να εστιάζει στην ευεξία, την πρόληψη και τις διάφορες μορφές συμπερίληψης των ασθενών. Ανέφερε ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το πιλοτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», του Γενικού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών, Άγιος Σάββας, όπου πάνω από 100 ασθενείς έχουν λάβει κατ' οίκον τις ογκολογικές θεραπείες τους.

ROCHE 2

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι: Daniel Franklin, Executive Editor και Senior Editor του Economist στις Η.Π.Α., Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche και Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Hebborn τόνισε τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για την αξιοποίηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας και των οφελών που δημιουργούνται από αυτή. Επίσης, σημείωσε την υστέρηση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση της υγείας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οδηγεί σε μη βιώσιμα επίπεδα clawback και rebates, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για υψηλότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα του συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις κατάλληλες θεραπείες.

Η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Ο κ. Hebborn αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment - HTA) στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι: «Ο μηχανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα το συντομότερο δυνατό. Αλλά για να επωφεληθεί από αυτή τη νέα διαδικασία, η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά κανόνες όπως το ‘’5/11’’ που επιβραδύνουν σημαντικά την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις για τις νέες θεραπείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο του clawback του περασμένου έτους και όχι στην αξία που προσφέρει ένα νέο φάρμακο στους ασθενείς και την κοινωνία. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον που δεν είναι ελκυστικό για την καινοτομία, επιβραδύνει την είσοδό της και στέλνει παραπλανητικά μηνύματα για όσους αναζητούν την καινοτομία του αύριο. Η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τη διαδικασία πρόσβασης στην καινοτομία (από το horizon scanning έως την διαδικασία αξιολόγησης της επιτροπής ΗΤΑ και τις αποφάσεις αποζημίωσης) για να διασφαλίσει ότι η καινοτομία εισέρχεται γρήγορα στη χώρα και με βιώσιμο τρόπο. Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετη εστίαση στην έγκαιρη διαθεσιμότητα συμπληρωματικών υπηρεσιών που απαιτούνται για την κατάλληλη χρήση ενός νέου φαρμάκου όπως π.χ. η πρόσβαση σε εξετάσεις ανίχνευσης βιοδεικτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο σωστός ασθενής λαμβάνει τη σωστή θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή».

Η συμβολή της Roche στην Ελλάδα

Κλείνοντας, ο κ. Hebborn σκιαγράφησε τη συμβολή της Roche στο οικοσύστημα υγείας της Ελλάδας, μέσω καινοτόμων λύσεων και ως εταίρου στη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που βασίζεται στην αξία. Τόνισε την ανάγκη για αυξημένη εστίαση στην παροχή υγειονομικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα υποδόρια σκευάσματα που βελτιώνουν την εμπειρία των ασθενών και των φροντιστών τους, μειώνοντας τόσο τον χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο όσο και την επιβάρυνση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης.

Το πάνελ κατέληξε στην έκκληση για μετασχηματισμό του εθνικού συστήματος υγείας με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος, προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί δημιουργική συνεργασία μεταξύ των αρχών, του ιδιωτικού τομέα και των επαγγελματιών υγείας.

  • ROCHE
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η MSD Ελλάδος ανάμεσα στις 50 εταιρείες-πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας
Η MSD Ελλάδος ανάμεσα στις 50 εταιρείες-πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας 04 Ιουλίου 2024
Η MSD ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio μέσω θυγατρικής εταιρείας 08 Ιουλίου 2024
Η MSD ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio μέσω θυγατρικής εταιρείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία
Pharma Policy
16/07/2026 - 17:01

Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»
Pharma Policy
10/07/2026 - 22:09

Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»

Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»
Υγεία
11/07/2026 - 08:11

Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:38

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»

Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29

Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: Λιγότερο τραύμα, μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτερη ανάρρωση
Health Talk
24/07/2026 - 22:19
Φρίκη στην Καλλιθέα με την άγρια κακοποίηση τυφλής εγκύου που τελικά έχασε το έμβρυο
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 21:54
Οι έμπειρες νοσηλεύτριες του ΕΕΣ συνεχίζουν το έργο τους στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 21:33
Εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα
Υγεία
24/07/2026 - 20:56
Σφοδρή νεροποντή και μπουρίνια έπληξαν την Αττική - Σε κόκκινο συναγερμό 11 περιοχές της χώρας
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 20:04
Καρκίνος μαστού: Ώριμα δεδομένα από την παρακολούθηση μελετών για την καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας
Υγεία
24/07/2026 - 19:43
ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»
Pharma Policy
24/07/2026 - 18:29
Πρόγραμμα επτά ασκήσεων με ειδικό λάστιχο αντίστασης για πιο δυνατά χέρια και ώμους
Fitness
24/07/2026 - 18:03
Γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνεται το καλοκαίρι
Health Talk
24/07/2026 - 17:34
Συνεργασία για τη δημόσια υγεία μεταξύ του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Υγεία
24/07/2026 - 17:09
Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων
Pharma Policy
24/07/2026 - 16:34
Ψεκασμοί από αέρος για τα κουνούπια στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 16:17
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας το ξαναρίχνουν στον χορό
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 16:00
Έρχονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 15:36
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Διατροφή
24/07/2026 - 15:00
Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05
Τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία συνδέονται με σημαντική μείωση των αναρρωτικών αδειών
Υγεία
24/07/2026 - 13:28
Βρουξισμός: Γιατί σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας
Health Talk
24/07/2026 - 12:30
Matcha και σίδηρος: Επηρεάζει πραγματικά την απορρόφησή του; Τι απαντούν οι ειδικοί
Διατροφή
24/07/2026 - 11:30
Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30
Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30
Συναγερμός στην Καστοριά για κρούσματα σαλμονέλας σε νεαρά άτομα και παιδιά
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 08:30
ΕΕΣ και Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνουν δράση ενημέρωσης στην παραλία Εδέμ για την ασφάλεια στο νερό
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 07:34
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19
Συγκλονιστικές στιγμές στην τελετή μνήμης για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 22:12
ΕΛΔΕ: Κίνδυνοι, πρόληψη και σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας - Η εικόνα στην Ελλάδα
Health Talk
23/07/2026 - 21:08
Πένθος στο ΕΚΑΒ Αττικής: Νεκρή διασώστρια από μαχαίρωμα στη Σύρο
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 20:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση
Διατροφή
22/07/2026 - 14:00
Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης στον αιώνιο ρυπαντή TFA με απόφαση του EFSA
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 15:32
Takeda Hellas: Ανάγκη ενίσχυσης της επάρκειας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
22/07/2026 - 17:34
ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49
Ελληνική μελέτη με προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 20:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo