ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ανοσοτροποιητικές θεραπείες στη μάχη κατά της COVID-19

Pharma News
Edward Jenner by Pexels
Οι ανοσοτροποιητικές θεραπείες στην COVID-19, και ειδικά στις πιο σοβαρές μορφές της, μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών.
Σάββατο, 28/11/2020 - 17:33
— Photo: Edward Jenner by Pexels
News4Health Team News4Health Team

Τα θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη RECOVERY καθιέρωσαν την δεξαμεθαζόνη σαν βασική θεραπεία για τους περισσότερους νοσηλευόμενους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο.

Επιπλέον, το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκκαθάριση αυτού του ιού. Τέθηκε λοιπόν από τη αρχή το ερώτημα αν θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με πιο στοχευμένες προσεγγίσεις: είτε με αναστολή της υπερβολικής ανοσολογικής απόκρισης, είτε με «ενίσχυση» του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το πρώτο φάρμακο με το οποίο ξεκίνησαν οι μελέτες των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων στην COVΙD-19 είναι το tocilizumab, ένας αναστολέας της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Το tocilizumab χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως, εκτός ένδειξης, για τη θεραπεία της COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας. Πολλές μελέτες παρατήρησης και μικρές προοπτικές μελέτες έδειχναν ότι η χρήση του tocilizumab έχει κλινικά οφέλη. Τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τέσσερις πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές του tocilizumab – οι τρεις σε περιοδικά με κριτές και μία ως προ-δημοσίευση. Όλες αφορούσαν νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν λάμβαναν μηχανικό αερισμό (δεν ήταν διασωληνωμένοι) και σε όλες συγκρίθηκε το tocilizumab με την «συνηθισμένη φροντίδα».

Οι τέσσερις αυτές μελέτες ήταν:

  • Μελέτη RCT-TCZ-COVID-19 (ενέταξε 126 ασθενείς): Το κύριο τελικό σημείο ήταν η υποξαιμία (όπως καθορίστηκε από το πρωτόκολλο), η εισαγωγή σε ΜΕΘ ή ο θάνατος. Οι ερευνητές σταμάτησαν τη μελέτη νωρίς λόγω «ματαιότητας» (δηλαδή η προκαταρκτική ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορά).
  • Μελέτη CORIMUNO-19-TOCI-1 (ενέταξε 131 ασθενείς): Δύο τελικά σημεία ήταν πρωταρχικού ενδιαφέροντος - βαθμολογίες υψηλότερες από 5 στην κλίμακα κλινικής προόδου 10 σημείων της WHO (WHO-CPS) την ημέρα 4 και επιβίωση χωρίς ανάγκη μηχανικού αερισμού (συμπεριλαμβανομένου μη επεμβατικού αερισμού) την 14η ημέρα. Το Tocilizumab δεν έδειξε αποτελεσματικότητα στο πρώτο μέτρο και το «ίσως» μείωσε την ανάγκη για μηχανικό αερισμό (τα αποτελέσματα ήταν οριακά). Δεν υπήρχε διαφορά στη θνησιμότητα.
  • Μελέτη BACC Bay Tocilizumab (ενέταξε 243 ασθενείς): Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες, αυτή ήταν μια δοκιμή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, με τυχαιοποίηση 2: 1 σε tocilizumab ή εικονικό φάρμακο. Το Tocilizumab δεν μείωσε σημαντικά την πιθανότητα διασωλήνωσης ή τη θνησιμότητα, το κύριο καταληκτικό σημείο. Δεδομένου όμως ότι τα διαστήματα εμπιστοσύνης γύρω από την εκτίμηση του σημείου για όφελος ή βλάβη ήταν ευρύ, η μελέτη δεν μπορούσε να αποκλείσει κανένα.
  • Μελέτη EMPACTA (ενέταξε 389 ασθενείς): Επίσης αυτή η μελέτη ήταν ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Το κύριο καταληκτικό σημείο αυτής της μελέτης ήταν ο θάνατος ή ανάγκη για διασωλήνωση / μηχανικό αερισμό μέχρι την ημέρα 28. Εδώ, το tocilizumab μείωσε την πιθανότητα για μηχανικό αερισμό, αλλά η θνησιμότητα την ημέρα 28 δεν βελτιώθηκε και ήταν αριθμητικά υψηλότερη με τη θεραπεία με tocilizumab (10,4% έναντι 8,6%). (Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από κριτές)

Επιπλέον, ένα δελτίο τύπου τον Σεπτέμβριο που αφορούσε τη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη – την μελέτη COVACTA, με 450 συμμετέχοντες – ανέφερε ότι η μελέτη δεν πέτυχε το κύριο καταληκτικό σημείο της βελτίωσης της κλινικής κατάστασης ούτε το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της μειωμένης θνησιμότητας.

Έτσι, τα βασικά δεδομένα σήμερα δεν υποστηρίζουν τη χρήση του tocilizumab στο πλαίσιο της καθιερωμένης θεραπείας για την αντιμετώπιση της COVID-19. Ο χρόνος θα δείξει εάν τυχόν υπάρχουν δευτερεύοντα οφέλη από αυτή την στοχευμένη και ισχυρή ανοσοκατασταλτική θεραπεία η οποία όμως έχει υψηλό κόστος και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κινδύνου λοιμώξεων).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πολλά υποσχόμενες θεραπείες - αλλά το εάν είναι πράγματι αποτελεσματικά, και αν ναι σε ποιους ασθενείς, παραμένει ασαφές. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται από τις εταιρείες Lilly και Regeneron και που βρίσκονται σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές, δεν βελτιώνουν την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Πρώτον, το NIH σταμάτησε τη μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματος LY-CoV555 (της Lilly) σε αυτόν τον πληθυσμό, δηλ, σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Ακολούθησε μια παύση της ένταξης στην μελέτη για ένα πιθανό ζήτημα ασφάλειας, αλλά τελικά, η απόφαση προέκυψε από την έλλειψη οφέλους, επίσης γνωστή ως ανάλυση ματαιότητας. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη του LY-CoV555 συνεχίζεται σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι μπορούν να ωφεληθούν όπως αποδεικνύεται από τη μειωμένη ανάγκη για νοσηλεία στη μελέτη φάσης 2. Με βάση μάλιστα αυτή τη μελέτη σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς το φάρμακο (πλέον με το όνομα bamlanivimab) έλαβε άδεια από τον FDA για ενδοφλέβια χορήγηση νωρίς στην πορεία της νόσου σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου ή νοσηλείας.

Στη συνέχεια, η Regeneron ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη δική της μελέτη για το REGN-COV2 (ένα «κοκτέιλ» αντισωμάτων) σε ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο σε υψηλή ροή ή μηχανικό αερισμό, αναφέροντας τόσο την έλλειψη αποτελεσματικότητας όσο και μια πιθανή ανησυχία για την ασφάλεια.

Θα μπορούσε να παίζει ρόλο η «ανοσολογική ενίσχυση»; Οι δοκιμές αυτής της θεραπείας σε άλλους πληθυσμούς ασθενών συνεχίζονται. Το REGN-COV2 είναι μία από τις πολλές θεραπείες που δόθηκαν στον πρόεδρο Ν. Τραμπ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Είναι επίσης μέρος της μεγαλύτερης μελέτης RECOVERY που διεξήχθη στη Βρετανία και αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση δεδομένων από την ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης.

Έτσι, καμία θεραπεία με αντισώματα δεν ήταν αποτελεσματική στους πιο σοβαρά ασθενείς με COVID-19. Και αν τελικά αυτές οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες για ήπια νόσο αποδειχθούν αποτελεσματικές, τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την μαζική χορήγηση αυτών των ενδοφλέβιων θεραπειών σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19 θα είναι τεράστια.

Μια άλλη θεραπεία με ανοσοτροποποιητικό φάρμακο για την COVID-19, αφορά το anakinra, έναν αναστολέα της ιντερλευκίνης-1 (IL-1). Το anakinra βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην κλινική μελέτη ANACONDA, που συνέκρινε το anakinra με την βέλτιστη καθιερωμένη θεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Είναι μια ανοιχτή μελέτη, με προγραμματισμένη ένταξη 240 ασθενών, και πρωταρχικό καταληκτικό σημείο την επιβίωση χωρίς ανάγκη για μηχανικό αερισμό ή οξυγόνωση με εξωσωματική μεμβράνη (ECMO). Η μελέτη έχει προς το παρόν σταματήσει λόγω υπερβολικής θνησιμότητας στο σκέλος της παρέμβασης (του anakinra) ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες. Μελέτες με την χορήγηση anakinra γίνονται και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας όμως μια πιο στοχευμένη προσέγγιση με βάση το προφίλ της ανοσολογικής απάντησης των ασθενών. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική.

Τι γίνεται με τις μελέτες παρατήρησης που έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα; Τόσο για το tocilizumab όσο και για το anakinra, τα δεδομένα μπορεί να είναι παραπλανητικά, ακόμη και όταν τα μηχανιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η θεραπεία θα πρέπει να λειτουργεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο. Πιθανόν δεν μπορούμε να καταστέλλουμε επιλεκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναμένουμε ευνοϊκά αποτελέσματα κατά τη θεραπεία μιας νέας ασθένειας. Γι 'αυτό, όλες αυτές οι θεραπείες χρειάζονται δεδομένα από ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές προτού μπορούν να εγκριθούν ευρέως.

  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα 27 Νοεμβρίου 2020
Οι κατάλληλες θεραπείες κατά της COVID-19 ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου 30 Νοεμβρίου 2020
Οι κατάλληλες θεραπείες κατά της COVID-19 ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός εντός ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
20/10/2026 - 16:46

Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός εντός ΕΔΟΕΑΠ

Καρκίνος παγκρέατος: Νέα στοχευμένη θεραπεία παρατείνει την επιβίωση - Πρόσβαση για τους ασθενείς και στην Ελλάδα
Υγεία
20/10/2026 - 10:29

Καρκίνος παγκρέατος: Νέα στοχευμένη θεραπεία παρατείνει την επιβίωση - Πρόσβαση για τους ασθενείς και στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid

Καρκίνος ήπατος: Έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
19/10/2026 - 19:09

Καρκίνος ήπατος: Έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες αλλάζουν τα δεδομένα

Αλτσχάιμερ: Στην Ελλάδα οι νέες θεραπείες - Ποιοι μπορούν να τις λάβουν και πώς
Υγεία
19/10/2026 - 08:00

Αλτσχάιμερ: Στην Ελλάδα οι νέες θεραπείες - Ποιοι μπορούν να τις λάβουν και πώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41
ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08
H ανοσοθεραπεία ως θεραπευτική επιλογή ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου
Υγεία
22/10/2026 - 17:33
Αρθροπλαστική γόνατος: Απαλλάσσει από τον πόνο η μέθοδος της 3D εκτυπωμένης πρόθεσης;
Health Talk
22/10/2026 - 17:06
Δωρεά νεφρών και κερατοειδών από δότη που πέθανε στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Υγεία
22/10/2026 - 16:43
ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων
Υγεία
22/10/2026 - 16:26
Περισσότερα βήματα καθημερινά συνδέονται με καλύτερη συγκέντρωση και γνωστική υγεία
Υγεία
22/10/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo