ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ανοσοτροποιητικές θεραπείες στη μάχη κατά της COVID-19

Pharma News
Edward Jenner by Pexels
Οι ανοσοτροποιητικές θεραπείες στην COVID-19, και ειδικά στις πιο σοβαρές μορφές της, μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών.
Σάββατο, 28/11/2020 - 17:33
— Photo: Edward Jenner by Pexels
News4Health Team News4Health Team

Τα θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη RECOVERY καθιέρωσαν την δεξαμεθαζόνη σαν βασική θεραπεία για τους περισσότερους νοσηλευόμενους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο.

Επιπλέον, το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκκαθάριση αυτού του ιού. Τέθηκε λοιπόν από τη αρχή το ερώτημα αν θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με πιο στοχευμένες προσεγγίσεις: είτε με αναστολή της υπερβολικής ανοσολογικής απόκρισης, είτε με «ενίσχυση» του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το πρώτο φάρμακο με το οποίο ξεκίνησαν οι μελέτες των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων στην COVΙD-19 είναι το tocilizumab, ένας αναστολέας της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Το tocilizumab χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως, εκτός ένδειξης, για τη θεραπεία της COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας. Πολλές μελέτες παρατήρησης και μικρές προοπτικές μελέτες έδειχναν ότι η χρήση του tocilizumab έχει κλινικά οφέλη. Τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τέσσερις πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές του tocilizumab – οι τρεις σε περιοδικά με κριτές και μία ως προ-δημοσίευση. Όλες αφορούσαν νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν λάμβαναν μηχανικό αερισμό (δεν ήταν διασωληνωμένοι) και σε όλες συγκρίθηκε το tocilizumab με την «συνηθισμένη φροντίδα».

Οι τέσσερις αυτές μελέτες ήταν:

  • Μελέτη RCT-TCZ-COVID-19 (ενέταξε 126 ασθενείς): Το κύριο τελικό σημείο ήταν η υποξαιμία (όπως καθορίστηκε από το πρωτόκολλο), η εισαγωγή σε ΜΕΘ ή ο θάνατος. Οι ερευνητές σταμάτησαν τη μελέτη νωρίς λόγω «ματαιότητας» (δηλαδή η προκαταρκτική ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορά).
  • Μελέτη CORIMUNO-19-TOCI-1 (ενέταξε 131 ασθενείς): Δύο τελικά σημεία ήταν πρωταρχικού ενδιαφέροντος - βαθμολογίες υψηλότερες από 5 στην κλίμακα κλινικής προόδου 10 σημείων της WHO (WHO-CPS) την ημέρα 4 και επιβίωση χωρίς ανάγκη μηχανικού αερισμού (συμπεριλαμβανομένου μη επεμβατικού αερισμού) την 14η ημέρα. Το Tocilizumab δεν έδειξε αποτελεσματικότητα στο πρώτο μέτρο και το «ίσως» μείωσε την ανάγκη για μηχανικό αερισμό (τα αποτελέσματα ήταν οριακά). Δεν υπήρχε διαφορά στη θνησιμότητα.
  • Μελέτη BACC Bay Tocilizumab (ενέταξε 243 ασθενείς): Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες, αυτή ήταν μια δοκιμή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, με τυχαιοποίηση 2: 1 σε tocilizumab ή εικονικό φάρμακο. Το Tocilizumab δεν μείωσε σημαντικά την πιθανότητα διασωλήνωσης ή τη θνησιμότητα, το κύριο καταληκτικό σημείο. Δεδομένου όμως ότι τα διαστήματα εμπιστοσύνης γύρω από την εκτίμηση του σημείου για όφελος ή βλάβη ήταν ευρύ, η μελέτη δεν μπορούσε να αποκλείσει κανένα.
  • Μελέτη EMPACTA (ενέταξε 389 ασθενείς): Επίσης αυτή η μελέτη ήταν ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Το κύριο καταληκτικό σημείο αυτής της μελέτης ήταν ο θάνατος ή ανάγκη για διασωλήνωση / μηχανικό αερισμό μέχρι την ημέρα 28. Εδώ, το tocilizumab μείωσε την πιθανότητα για μηχανικό αερισμό, αλλά η θνησιμότητα την ημέρα 28 δεν βελτιώθηκε και ήταν αριθμητικά υψηλότερη με τη θεραπεία με tocilizumab (10,4% έναντι 8,6%). (Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από κριτές)

Επιπλέον, ένα δελτίο τύπου τον Σεπτέμβριο που αφορούσε τη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη – την μελέτη COVACTA, με 450 συμμετέχοντες – ανέφερε ότι η μελέτη δεν πέτυχε το κύριο καταληκτικό σημείο της βελτίωσης της κλινικής κατάστασης ούτε το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της μειωμένης θνησιμότητας.

Έτσι, τα βασικά δεδομένα σήμερα δεν υποστηρίζουν τη χρήση του tocilizumab στο πλαίσιο της καθιερωμένης θεραπείας για την αντιμετώπιση της COVID-19. Ο χρόνος θα δείξει εάν τυχόν υπάρχουν δευτερεύοντα οφέλη από αυτή την στοχευμένη και ισχυρή ανοσοκατασταλτική θεραπεία η οποία όμως έχει υψηλό κόστος και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κινδύνου λοιμώξεων).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πολλά υποσχόμενες θεραπείες - αλλά το εάν είναι πράγματι αποτελεσματικά, και αν ναι σε ποιους ασθενείς, παραμένει ασαφές. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται από τις εταιρείες Lilly και Regeneron και που βρίσκονται σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές, δεν βελτιώνουν την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Πρώτον, το NIH σταμάτησε τη μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματος LY-CoV555 (της Lilly) σε αυτόν τον πληθυσμό, δηλ, σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Ακολούθησε μια παύση της ένταξης στην μελέτη για ένα πιθανό ζήτημα ασφάλειας, αλλά τελικά, η απόφαση προέκυψε από την έλλειψη οφέλους, επίσης γνωστή ως ανάλυση ματαιότητας. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη του LY-CoV555 συνεχίζεται σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι μπορούν να ωφεληθούν όπως αποδεικνύεται από τη μειωμένη ανάγκη για νοσηλεία στη μελέτη φάσης 2. Με βάση μάλιστα αυτή τη μελέτη σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς το φάρμακο (πλέον με το όνομα bamlanivimab) έλαβε άδεια από τον FDA για ενδοφλέβια χορήγηση νωρίς στην πορεία της νόσου σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου ή νοσηλείας.

Στη συνέχεια, η Regeneron ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη δική της μελέτη για το REGN-COV2 (ένα «κοκτέιλ» αντισωμάτων) σε ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο σε υψηλή ροή ή μηχανικό αερισμό, αναφέροντας τόσο την έλλειψη αποτελεσματικότητας όσο και μια πιθανή ανησυχία για την ασφάλεια.

Θα μπορούσε να παίζει ρόλο η «ανοσολογική ενίσχυση»; Οι δοκιμές αυτής της θεραπείας σε άλλους πληθυσμούς ασθενών συνεχίζονται. Το REGN-COV2 είναι μία από τις πολλές θεραπείες που δόθηκαν στον πρόεδρο Ν. Τραμπ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Είναι επίσης μέρος της μεγαλύτερης μελέτης RECOVERY που διεξήχθη στη Βρετανία και αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση δεδομένων από την ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης.

Έτσι, καμία θεραπεία με αντισώματα δεν ήταν αποτελεσματική στους πιο σοβαρά ασθενείς με COVID-19. Και αν τελικά αυτές οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες για ήπια νόσο αποδειχθούν αποτελεσματικές, τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την μαζική χορήγηση αυτών των ενδοφλέβιων θεραπειών σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19 θα είναι τεράστια.

Μια άλλη θεραπεία με ανοσοτροποποιητικό φάρμακο για την COVID-19, αφορά το anakinra, έναν αναστολέα της ιντερλευκίνης-1 (IL-1). Το anakinra βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην κλινική μελέτη ANACONDA, που συνέκρινε το anakinra με την βέλτιστη καθιερωμένη θεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Είναι μια ανοιχτή μελέτη, με προγραμματισμένη ένταξη 240 ασθενών, και πρωταρχικό καταληκτικό σημείο την επιβίωση χωρίς ανάγκη για μηχανικό αερισμό ή οξυγόνωση με εξωσωματική μεμβράνη (ECMO). Η μελέτη έχει προς το παρόν σταματήσει λόγω υπερβολικής θνησιμότητας στο σκέλος της παρέμβασης (του anakinra) ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες. Μελέτες με την χορήγηση anakinra γίνονται και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας όμως μια πιο στοχευμένη προσέγγιση με βάση το προφίλ της ανοσολογικής απάντησης των ασθενών. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική.

Τι γίνεται με τις μελέτες παρατήρησης που έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα; Τόσο για το tocilizumab όσο και για το anakinra, τα δεδομένα μπορεί να είναι παραπλανητικά, ακόμη και όταν τα μηχανιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η θεραπεία θα πρέπει να λειτουργεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο. Πιθανόν δεν μπορούμε να καταστέλλουμε επιλεκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναμένουμε ευνοϊκά αποτελέσματα κατά τη θεραπεία μιας νέας ασθένειας. Γι 'αυτό, όλες αυτές οι θεραπείες χρειάζονται δεδομένα από ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές προτού μπορούν να εγκριθούν ευρέως.

  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα 27 Νοεμβρίου 2020
Οι κατάλληλες θεραπείες κατά της COVID-19 ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου 30 Νοεμβρίου 2020
Οι κατάλληλες θεραπείες κατά της COVID-19 ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39

Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»

Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30

Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες

Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59

Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα

ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41

ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΦΕΤ: Μοναδικός ελληνικός όμιλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην έκθεση WHX Dubai
Pharma News
18/02/2026 - 14:49
Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24
Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59
ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 19 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 10:43
Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στο στόλο του ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης διασωστών
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo