ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο «χρυσός» λογαριασμός για φάρμακα : Πόσα πλήρωσαν οι πολίτες το 2019

Pharma News
Ο «χρυσός» λογαριασμός για φάρμακα : Πόσα πλήρωσαν οι πολίτες το 2019
Σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ κατέβαλαν οι πολίτες για την αγορά φαρμάκων, συνταγογραφούμενων και μη, το 2019.
Τρίτη, 23/06/2020 - 06:00
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως οι επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν είναι όμως, μόνο, οι υπέρογκες επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Η κατάσταση έχει επηρεάσει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα, καινοτόμα φάρμακα. Ταυτόχρονα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τα ποσά που καταβάλλουν οι πολίτες για την αγορά των φαρμάκων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, σε συνεργασία με το ΣΦΕΕ, «Η Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2019», η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 3,9 δισ. ευρώ το 2019. Από αυτό το ποσό, μόλις το 1,945 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια χρηματοδότηση, τα υπόλοιπα είναι τα ποσά που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό της υπερφορολόγησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα €2 δισ. για το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, εκτιμάται πως αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις 2 δισ. ευρώ θα είναι το ύψος μόνο του clawback έως το 2023!

Την ίδια ώρα, η αποτυχημένη συνταγή της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με δυσλειτουργίες στις Επιτροπές Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσης είναι και ο λόγος που η χώρα έχει στερηθεί νέα καινοτόμα φάρμακα για περίπου 2,5 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Τι μέλλει γενέσθαι με το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα

Η φαρμακευτική δαπάνη συνιστάται από τη δημόσια και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Η δημόσια δαπάνη φαρμάκου περιλαμβάνει τις δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), τα σκευάσματα δηλαδή που αποζημιώνονται.

Η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι το τελικό ποσό που αποζημιώνουν οι ΦΚΑ μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών, γνωστά πλέον ως rebates και clawback, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί πάνω από 1,8 δισ. ευρώ το 2019!

Διαβάστε επίσης: Το 2022 η ιδιωτική δαπάνη θα είναι μεγαλύτερη της δημόσιας!

Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα αποζημιούμενα φάρμακα. Στην πράξη η συμμετοχή είναι τρόπων τινά διπλή. Υπάρχει η θεσμοθετημένη συμμετοχή (που μπορεί να είναι μηδενική, αλλά μπορεί να είναι και 10% ή 25%) αλλά και η μια πιθανή επιπρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με υψηλότερη Λιανική Τιμή σε σχέση με τη Τιμή Αποζημίωσης, η οποία αντιστοιχεί κατά κανόνα στο φθηνότερο φάρμακο της κατηγορίας.

Επιπλέον, στην ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνονται οι δαπάνες των ασθενών για τα φάρμακα ή συναφή είδη που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και όσα φάρμακα πληρώνουν ή επιλέγουν να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι, καθώς και η αποζημίωση μέρους της δαπάνης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα και από τους πολίτες

Η μελέτη του ΙΟΒΕ, όμως, έδειξε για άλλη μια φορά πως οι αδιέξοδες πολιτικές των τελευταίων χρόνων στον τομέα του Φαρμάκου επηρεάζει και τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό, λοιπόν, πως παρά μια ελαφριά κάμψη, τα ποσά που δαπανήσαμε για φαρμακευτικά σκευάσματα το 2019 παρέμειναν σε υψηλά επίπεδο. Συγκεκριμένα, πληρώσαμε σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ για φάρμακα πέρσι, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2018 διαμορφώθηκε σε 1,64 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα διακρίνεται λοιπόν, στη:

  • Θεσμοθετημένη Συμμετοχή: 0% ή 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης
  • Επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά Λιανικής Τιμής και Τιμής Αποζημίωσης όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με Λιανική Τιμή Υψηλότερη της Τιμής Αποζημίωσης

Οι λοιπές ιδιωτικές πληρωμές για φάρμακο αφορούν:

  • είτε σε φάρμακα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ),
  • είτε σε συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται (Αρνητική Λίστα)
  • είτε σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που όμως ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και επέλεξε να τα πληρώσει εξ’ ολοκλήρου από την τσέπη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, πέρυσι πληρώσαμε για συμμετοχή μόνο για συνταγογραφούμενα φάρμακα που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ, περίπου 636 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της αξίας των εν λόγω φαρμάκων ανήλθε σε 3,93 δις. ευρώ.

Από τα 636 εκατ. ευρώ, τα 375 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%,10%, 25%). Τα 261 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής με τιμή αποζημίωσης, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου επιλέχθηκε όχι το φθηνότερο φάρμακο, αλλά κάποιο αντίστοιχο σκεύασμα της κατηγορίας με υψηλότερη λιανική τιμή. Το ποσό είναι κατά τι μεγαλύτερο από τα 625 εκατ. ευρώ που πληρώσαμε για συμμετοχή το 2018 (σε σύνολο αγοράς 3,59 δις. ευρώ).

Παράλληλα, πληρώσαμε 285 εκατ. ευρώ για ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή τα φάρμακα εκείνα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους (όπως κάποια αναλγητικά). Στα 96 εκατ. ευρώ φέρεται να ανήλθε το ποσό που κατέβαλαν οι πολίτες για φάρμακα που είναι ενταγμένα στην Αρνητική Λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα φάρμακα που αν και συνταγογραφούνται δεν αποζημιώνονται. Τέλος, περίπου 580 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό για φάρμακα που ενώ συνταγογραφούνται αγοράστηκαν χωρίς την εκτέλεση συνταγής και αποζημίωση του (πρόκειται κυρίως για φάρμακα ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, αν και πιθανόν να αφορά και αγορές φαρμάκων από «ιδιώτες» με στόχο την παράνομη παράλληλη εξαγωγή τους).

«Τόσο στα χρόνια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης όσο και πρόσφατα με την πανδημία του COVID-19 ο κλάδος απέδειξε πως είναι εδώ, εξασφαλίζοντας επάρκεια φαρμάκων και καλύπτοντας όλες τις φαρμακευτικές ανάγκες των Ελλήνων ασφαλισμένων και ασθενών, στηρίζοντας τους επαγγελματίες υγείας, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και το ίδιο το σύστημα υγείας. Η βιωσιμότητά του κλάδου μας, όμως, απειλείται από την έλλειψη προβλεψιμότητας, την υπερφορολόγηση, την απουσία καινοτομίας, την μερική μόνο υλοποίηση των απαραίτητων και ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί να απειλείται άλλο, γιατί έτσι απειλείται και η ίδια η βιωσιμότητα του συστήματος δημόσιας υγείας», προειδοποίησε στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Καταθέσαμε πρόσφατα μια πλήρη σειρά θέσεων και προτάσεων που συμπυκνώνονται σε 7 πυλώνες δράσεων και που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδιασμού για την δημόσια Υγεία. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν από τους κυβερνώντες σοβαρά υπόψη και μάλιστα άμεσα, γιατί τώρα είναι η ευκαιρία να εφαρμοστεί μια ασθενοκεντρική βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, να αναγνωριστεί από την Πολιτεία η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου μας και να μας επιτραπεί να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΣΦΕΕ
  • ΙΟΒΕ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιγαντιαία δωρεά της Sobi και της Sanofi
Γιγαντιαία δωρεά της Sobi και της Sanofi 22 Ιουνίου 2020
Δοκιμάζεται εισπνεόμενη θεραπεία που θα σταματά πρόωρα το νέο κορονοϊό 23 Ιουνίου 2020
Δοκιμάζεται εισπνεόμενη θεραπεία που θα σταματά πρόωρα το νέο κορονοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων
Pharma Policy
24/07/2026 - 16:34

Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων

Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05

Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Διατροφή
24/07/2026 - 15:00

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30

Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο

«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού
Υγεία
23/07/2026 - 12:00

«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνεται το καλοκαίρι
Health Talk
24/07/2026 - 17:34
Συνεργασία για τη δημόσια υγεία μεταξύ του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Υγεία
24/07/2026 - 17:09
Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων
Pharma Policy
24/07/2026 - 16:34
Ψεκασμοί από αέρος για τα κουνούπια στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 16:17
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας το ξαναρίχνουν στον χορό
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 16:00
Έρχονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 15:36
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Διατροφή
24/07/2026 - 15:00
Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05
Τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία συνδέονται με σημαντική μείωση των αναρρωτικών αδειών
Υγεία
24/07/2026 - 13:28
Βρουξισμός: Γιατί σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας
Health Talk
24/07/2026 - 12:30
Matcha και σίδηρος: Επηρεάζει πραγματικά την απορρόφησή του; Τι απαντούν οι ειδικοί
Διατροφή
24/07/2026 - 11:30
Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30
Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30
Συναγερμός στην Καστοριά για κρούσματα σαλμονέλας σε νεαρά άτομα και παιδιά
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 08:30
ΕΕΣ και Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνουν δράση ενημέρωσης στην παραλία Εδέμ για την ασφάλεια στο νερό
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 07:34
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19
Συγκλονιστικές στιγμές στην τελετή μνήμης για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 22:12
ΕΛΔΕ: Κίνδυνοι, πρόληψη και σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας - Η εικόνα στην Ελλάδα
Health Talk
23/07/2026 - 21:08
Πένθος στο ΕΚΑΒ Αττικής: Νεκρή διασώστρια από μαχαίρωμα στη Σύρο
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 20:52
Νέος CEO της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου στη θέση της Έλενας Χουλιάρα ο Σταύρος Ντογιάκος
Pharma News
23/07/2026 - 20:17
Ναυαγοσώστης έσωσε από τον θάνατο κοριτσάκι δυόμιση ετών με ΚΑΡΠΑ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 19:51
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34
Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07
ΠΦΣ: Με κρατική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας
Pharma Policy
23/07/2026 - 17:38
Μνημόσυνο στο Κόκκινο Λιμανάκι για τους 104 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 16:52
Hashimoto: Η «αόρατη» πάθηση πίσω από την κόπωση και την έλλειψη ενέργειας
Health Talk
23/07/2026 - 16:33
Γεωργιάδης: «Μεγάλο στοίχημα η συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 16:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης» και «Nanopoulos Foundation» ενισχύουν τη σύμπραξή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Pharma News
21/07/2026 - 22:52
Πότε τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση
Διατροφή
22/07/2026 - 14:00
Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης στον αιώνιο ρυπαντή TFA με απόφαση του EFSA
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 15:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo