ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Delphi Economic Forum: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και επάρκειας φαρμάκων

Pharma News
Delphi Economic Forum: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και επάρκειας φαρμάκων
Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε η πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την οικονομία και την κάλυψη των ασθενών.
Παρασκευή, 28/04/2023 - 17:32
News4Health Team News4Health Team

Στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και συγκεκριμένα στο τραπέζι με τίτλο «Greek Local Champions: Building resilient health systems with added value investments» που διεξήχθη την Πέμπτη 27 Απριλίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΦ και συν-διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Θ. Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της Demo, κ. Δ. Δέμος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δ. Γιαννακόπουλος, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Rafarm κ. Α. Μητσόπουλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που επιμένουν να επενδύουν και να δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Βέττας σημείωσε πως οι κατευθύνσεις της Νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για τον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της ΕΕ και την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στο επιτυχές μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε «είμαστε περήφανοι γιατί ως χώρα διαθέτουμε ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ. Η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με τις επενδύσεις του κλάδου οδήγησε στην έγκριση 53 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ ενώ το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το 2026 και να ενισχυθεί με πρόσθετο ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στο πλαίσιο του στόχου της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μας στο επίπεδο του 15% του ΑΕΠ. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της ELPEN ύψους 155 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει το ήδη σε λειτουργία νέο μεγάλο εργοστάσιο στην Κερατέα και τη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας στα Σπάτα, επισημαίνοντας ότι το 2026, ο όμιλος ELPEN αναμένεται ότι θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Δέμος τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες παραγωγικές βάσεις στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια φαρμάκων όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ επισήμανε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμβου έρευνας και παραγωγής στην ΝΑ. Ευρώπη. Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Δέμος ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης στον τομέα των γενοσήμων.

Παράλληλα, στην Ελλάδα δόθηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα. Εντοπίσαμε την ευκαιρία και την αξιοποιήσαμε με την υλοποίηση ενός προγράμματος επενδύσεων, που ανακοινώθηκε το 2021, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Το πλάνο απλώνεται σε δύο κατευθύνσεις: τη συμβατική τεχνολογία, δηλαδή την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης, ενώ, παράλληλα, εγκαινιάζουμε την παρουσία μας στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με την ίδρυση Κέντρου για την έρευνα και ανάπτυξη βιοομοειδών φαρμάκων. Οι επενδύσεις μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επάρκεια σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά».

Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε πως «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην αναγκαιότητα εθνικής αυτάρκειας στα φάρμακα, καθώς είναι ένας δυναμικός και ελπιδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στήριξε τους Έλληνες ασθενείς και την κοινωνία, ενώ υπενθύμισε πως η ΒΙΑΝΕΞ διέθεσε το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Αναφερόμενος στις δυναμικές επενδύσεις της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε πως ο στόχος της επόμενης ημέρας είναι η ανάδειξη της VIANEX στη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις της RAFARM 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που αφορούν στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για την ανάπτυξη και παραγωγή οφθαλμικών και σύνθετων ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για ένα πιο υγιές μέλλον. Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, σταθερότητας και εξασφάλισης επάρκειας φαρμάκων για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι σημαντικές επενδύσεις γίνονται με ιδία κεφάλαια των εταιρειών, την υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το όραμα κάποιων τολμηρών να πάρουν το ρίσκο και να προχωρήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ένα βήμα μπροστά.

Το τραπέζι συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ν. Βέττας, ενώ εκ μέρους της Πολιτείας συμμετείχε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Μαντζούφας.

Διαβάστε επίσης=> Φαρμακευτικές για clawback: Πολύμηνη αναμονή στην ενημέρωση των εταιρειών για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • CLAWBACK
  • DELPHI ECONOMIC FORUM
  • ΔΕΛΦΟΙ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΕ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολιστική προσέγγιση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην υγεία - Οι προτάσεις της AbbVie
Ολιστική προσέγγιση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην υγεία - Οι προτάσεις της AbbVie 28 Απριλίου 2023
Κίνητρα για καινοτομία θα φέρουν ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη 02 Μαϊος 2023
Κίνητρα για καινοτομία θα φέρουν ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
12/08/2026 - 11:59

Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο

Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23

Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών

Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα
Υγεία
07/08/2026 - 17:17

Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών

Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΦ για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων
Pharma Policy
06/08/2026 - 13:54

Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΦ για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 09:00

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποχή από το σεξ: Γιατί είναι ταμπού και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 12:38
Διατροφικές «βόμβες» στα ράφια: Επτά προϊόντα που δεν πρέπει να αγγίζουμε
Διατροφή
13/08/2026 - 11:49
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά των βακτηριοφάγων
Υγεία
13/08/2026 - 11:04
ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 9 θάνατοι
Υγεία
13/08/2026 - 10:19
«Ο πρόεδρος δεν δείχνει καλά»: Κορυφαίος καρδιολόγος άνοιξε συζήτηση για την υγεία του Τραμπ
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 09:52
Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο χρόνιος βήχας και ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει
Health Talk
12/08/2026 - 17:59
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 17:33
Επαναστατικό ψηφιακό «τεστ» χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες
Digital Health
12/08/2026 - 17:11
Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία; Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να σώσει ζωές
Υγεία
12/08/2026 - 16:41
Κλειστοί οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου για τον κίνδυνο φωτιάς
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 15:48
ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26
Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44
Θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών και σήμερα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 14:08
Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34
Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03
Η Meta αντιμέτωπη με αγωγή τριάντα πολιτειών των ΗΠΑ για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 12:37
Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
12/08/2026 - 11:59
Βοήθεια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Κολομβία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 11:34
Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς
Υγεία
12/08/2026 - 11:12
Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21
Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών
Health Talk
12/08/2026 - 09:59
Το BBQ αλλιώς: Επτά καλοκαιρινές και φιλικές προς την καρδιά συνταγές για... σχάρα
Διατροφή
11/08/2026 - 17:12
Μετάθεση της πλήρους έναρξης του Ψηφιακού Αποθετηρίου για την 1η Ιανουαρίου ζητεί ο ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 16:39
Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Πιο συχνές και περισσότερο έντονες οι ακραίες ζέστες
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 16:04
Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι από την επιδημία του Έμπολα
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 15:37
Πρωτοποριακή επέμβαση σε επιβαρυμένο ηλικιωμένο ασθενή στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
11/08/2026 - 14:46
Γεωργιάδης: «Το "Παπανικολάου" ενισχύεται με 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 13:51
Safe Water Sports: Κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα για τους ηλικιωμένους
Υγεία
11/08/2026 - 13:24
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 12:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
Έκκληση για 10 κατεπείγουσες κοινές δράσεις κατά της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 16:46
Γεωργιάδης για Βενιζέλειο: «Κλειστό και άδειο το γραφείο που έπεσαν οι σοβάδες»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 10:14
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται... νευρική ορθορεξία - Ποιος ο ρόλος των social media
Διατροφή
11/08/2026 - 11:09
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo