ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Delphi Economic Forum: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και επάρκειας φαρμάκων

Pharma News
Delphi Economic Forum: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και επάρκειας φαρμάκων
Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε η πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την οικονομία και την κάλυψη των ασθενών.
Παρασκευή, 28/04/2023 - 17:32
News4Health Team News4Health Team

Στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και συγκεκριμένα στο τραπέζι με τίτλο «Greek Local Champions: Building resilient health systems with added value investments» που διεξήχθη την Πέμπτη 27 Απριλίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΦ και συν-διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Θ. Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της Demo, κ. Δ. Δέμος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δ. Γιαννακόπουλος, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Rafarm κ. Α. Μητσόπουλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που επιμένουν να επενδύουν και να δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Βέττας σημείωσε πως οι κατευθύνσεις της Νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για τον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της ΕΕ και την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στο επιτυχές μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε «είμαστε περήφανοι γιατί ως χώρα διαθέτουμε ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ. Η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με τις επενδύσεις του κλάδου οδήγησε στην έγκριση 53 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ ενώ το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το 2026 και να ενισχυθεί με πρόσθετο ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στο πλαίσιο του στόχου της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μας στο επίπεδο του 15% του ΑΕΠ. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της ELPEN ύψους 155 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει το ήδη σε λειτουργία νέο μεγάλο εργοστάσιο στην Κερατέα και τη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας στα Σπάτα, επισημαίνοντας ότι το 2026, ο όμιλος ELPEN αναμένεται ότι θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Δέμος τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες παραγωγικές βάσεις στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια φαρμάκων όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ επισήμανε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμβου έρευνας και παραγωγής στην ΝΑ. Ευρώπη. Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Δέμος ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης στον τομέα των γενοσήμων.

Παράλληλα, στην Ελλάδα δόθηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα. Εντοπίσαμε την ευκαιρία και την αξιοποιήσαμε με την υλοποίηση ενός προγράμματος επενδύσεων, που ανακοινώθηκε το 2021, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Το πλάνο απλώνεται σε δύο κατευθύνσεις: τη συμβατική τεχνολογία, δηλαδή την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης, ενώ, παράλληλα, εγκαινιάζουμε την παρουσία μας στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με την ίδρυση Κέντρου για την έρευνα και ανάπτυξη βιοομοειδών φαρμάκων. Οι επενδύσεις μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επάρκεια σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά».

Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε πως «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην αναγκαιότητα εθνικής αυτάρκειας στα φάρμακα, καθώς είναι ένας δυναμικός και ελπιδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στήριξε τους Έλληνες ασθενείς και την κοινωνία, ενώ υπενθύμισε πως η ΒΙΑΝΕΞ διέθεσε το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Αναφερόμενος στις δυναμικές επενδύσεις της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε πως ο στόχος της επόμενης ημέρας είναι η ανάδειξη της VIANEX στη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις της RAFARM 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που αφορούν στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για την ανάπτυξη και παραγωγή οφθαλμικών και σύνθετων ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για ένα πιο υγιές μέλλον. Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, σταθερότητας και εξασφάλισης επάρκειας φαρμάκων για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι σημαντικές επενδύσεις γίνονται με ιδία κεφάλαια των εταιρειών, την υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το όραμα κάποιων τολμηρών να πάρουν το ρίσκο και να προχωρήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ένα βήμα μπροστά.

Το τραπέζι συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ν. Βέττας, ενώ εκ μέρους της Πολιτείας συμμετείχε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Μαντζούφας.

Διαβάστε επίσης=> Φαρμακευτικές για clawback: Πολύμηνη αναμονή στην ενημέρωση των εταιρειών για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • CLAWBACK
  • DELPHI ECONOMIC FORUM
  • ΔΕΛΦΟΙ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΕ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολιστική προσέγγιση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην υγεία - Οι προτάσεις της AbbVie
Ολιστική προσέγγιση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην υγεία - Οι προτάσεις της AbbVie 28 Απριλίου 2023
Κίνητρα για καινοτομία θα φέρουν ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη 02 Μαϊος 2023
Κίνητρα για καινοτομία θα φέρουν ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»

PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19

PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback

Σήψη: Ένας θάνατος στον κόσμο κάθε 2,8 δευτερόλεπτα
Υγεία
15/09/2025 - 15:57

Σήψη: Ένας θάνατος στον κόσμο κάθε 2,8 δευτερόλεπτα

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 10:33

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Σκοτώνει περισσότερους άνδρες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει γυναίκες
Υγεία
15/09/2025 - 09:00

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Σκοτώνει περισσότερους άνδρες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει γυναίκες

Τεχνητή νοημοσύνη, παλιά φάρμακα με νέα δράση και εμβόλια φέρνουν καλά νέα στη μάχη κατά των καρδιοπαθειών
Υγεία
15/09/2025 - 11:30

Τεχνητή νοημοσύνη, παλιά φάρμακα με νέα δράση και εμβόλια φέρνουν καλά νέα στη μάχη κατά των καρδιοπαθειών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα και για την στοματική υγεία
Υγεία
16/09/2025 - 11:00
Διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία: Ο εμβολιασμός πυλώνας της πρόληψης
Pharma Policy
16/09/2025 - 10:00
Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Κυστική Ίνωση: Τα θέματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του σε ασθενή
Patient Talk
16/09/2025 - 09:00
Ένας στους έξι Αμερικανούς αποφεύγει ή καθυστερεί τον εμβολιασμό των παιδιών του
Υγεία
16/09/2025 - 08:04
ΥΠΑΑΤ-Περιφερειάρχες συμφώνησαν σε σχέδιο δέκα ημερών για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
16/09/2025 - 06:44
Η Haleon Ελλάς έλαβε την πιστοποίηση Great Place to Work
Pharma News
16/09/2025 - 03:24
Ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού στις 21 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη
Pharma Policy
16/09/2025 - 00:12
Προδιαβήτης και παχυσαρκία: Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Health Talk
15/09/2025 - 20:36
Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου το InnoHealth Forum 2025 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 20:08
Ο καθηγητής Γιαμαρέλλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Global Sepsis Alliance
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 19:49
Συνεργασία-ορόσημο με την Cleveland Clinic για τη Rafarm
Pharma News
15/09/2025 - 19:32
Στην Αθήνα το 34ο διεθνές συνέδριο ενδοσκοπικής χειρουργικής
Health Talk
15/09/2025 - 19:14
«GΟal στην Πρόληψη, Άμυνα στον Καρκίνο!» - Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών στο Χαϊδάρι
Patient Talk
15/09/2025 - 18:52
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Affidea και ΕΣΑΕ για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2025 - 18:34
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
Τροφικές Αλλεργίες: Τα φρούτα που πρέπει να προσέχουμε το φθινόπωρο!
Διατροφή
15/09/2025 - 17:58
«Οι Επισκέπτες Υγείας αναγκαίος κρίκος στην αλυσίδα ενός ισχυρού και ανθρωποκεντρικού συστήματος»
Υγεία
15/09/2025 - 17:37
PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19
«Light It Green»: Η εκστρατεία που δίνει φως στη μάχη κατά του λεμφώματος
Pharma News
15/09/2025 - 17:01
Αρναούτογλου: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποσπασματικά την ευλογιά των αιγοπροβάτων»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 16:34
Καρδιακή ανεπάρκεια: Από την επιβράδυνση της νόσου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με τις νέες λύσεις της Bayer
Pharma News
15/09/2025 - 16:18
Σήψη: Ένας θάνατος στον κόσμο κάθε 2,8 δευτερόλεπτα
Υγεία
15/09/2025 - 15:57
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
Μήνας ευαισθητοποίησης για τις αιματολογικές κακοήθειες ο Σεπτέμβριος
Υγεία
15/09/2025 - 15:13
Οι οφθαλμολογικοί έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του αίματος εντός δεκαετίας
Υγεία
15/09/2025 - 15:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες: Εκστρατεία της ΕΕ για την υπεύθυνη χρήση σκευασμάτων χωρίς συνταγή
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 13:42
Επιτυχημένο το 3ο σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 13:10
Όταν τα βακτήρια των όγκων γίνονται σύμμαχοι για την εξόντωση τους
Υγεία
15/09/2025 - 13:00
Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 12:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
Οι οφθαλμολογικοί έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του αίματος εντός δεκαετίας
Υγεία
15/09/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo