ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή επέστρεψαν οι εξαιρέσεις στην κατανομή της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης

Pharma News
Pexels
Βραχύβια επιβεβαιώθηκε πως ήταν η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό του clawback, η οποία ψηφίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Δευτέρα, 25/01/2021 - 20:58
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε σχέδιο νόμου κατατέθηκε η επαναφορά της ρύθμισης με την οποία τίθενται σε ισχύ οι εξαιρέσεις γενοσήμων και off patent φαρμάκων από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), η οποία ψηφίστηκε, όπως φάνηκε εκ παραδρομής, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Την αποκατάσταση της διάταξης είχε ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Υγείας με επιστολή στους εκπροσώπους του κλάδο, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες των φαρμακευτικών εταιρειών για διατήρηση της απόσυρσης της.

Όπως είχε γράψει το News4Health, στην επιστολή ο κ. Κικίλιας είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για λάθος, που έγινε εκ παραδρομής, αποτέλεσμα του βαρύτατου φόρτου εργασίας που συνεπάγεται η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού για τις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Έτσι, με το 2ο άρθρο στο Σχέδιο Νόμου που κυρώνει συμβάσεις δωρεών προς το ΕΣΥ επανέρχεται σε ισχύ η ρύθμιση για τον συνυπολογισμό, από 1η .7.2020, στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης και μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent φάρμακα), εξαιρουμένης της υπαγωγής τους στη συγκριτική κατανάλωση σε συνδυασμό με το μερίδιο αγοράς τους.

Η διάταξη προβλέπει την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων από 1.7.2020 από τον συνυπολογισμό του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως σημειώνεται, λοιπόν, «από 1ης.7.2020 αποκλειστικά και μόνο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, η δαπάνη των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent φάρμακα) οι επιμέρους κατηγορίες των οποίων εξειδικεύονται με την υπουργική απόφαση του εβδόμου εδαφίου, συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά εξαιρείται από τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής που προκύπτει από την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ως προς την παράμετρο iv) όπως αυτή ορίζεται κατωτέρω. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό αναζητείται εκ μέρους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είτε από τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων είτε από ευρωπαϊκούς πόρους».

Ήταν μία σύντομη αναφορά στο άρθρο 61 του νόμου 4764/2020 του Υπουργείου Υγείας, που έθεσε εκτός ισχύος το σημείο εκείνο διάταξης που προέβλεπε την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent (φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους) από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό του clawback. Αυτή την κίνηση έκαναν δεκττή με ικανοποίηση φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν μικρής διάρκειας.

Θυμίζουμε ότι το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. κατανέμεται στις φαρμακευτικές εταιρείες με τη «συνταγή του 80/20» ( η αναλογία μετατράπηκε, από 90/10, με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε μόλις στις 15 Δεκεμβρίου), δηλαδή το 80% της υπέρβασης (clawback) καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 20% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη. Βέβαια, η αναφορά του άρθρου 61 θεωρητικά επηρεάζει και τη νομική ισχύ της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του 4764/2020 στο σχετικό ρεπορτάζ του News4Health.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ),Θ. Τρύφων σημειώνοντας πως επαναφέρει τον τρόπο κατανομής του clawback χωρίς να λύνει το πρόβλημα και έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του ποσοστού, τονίζοντας ότι είναι δυσβάστακτος ο φόρος των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πληρώσουν πάνω από 1,9 δισ . ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το clawback στην Ελλάδα δεν διέπεται από κανένα όριο. «Η ρύθμιση του νομοσχεδίου το μόνο που κάνει είναι να περιορίσει το μέγεθος του clawback. Δεν προσφέρει τίποτα στη Πολιτεία, τιμωρεί την καινοτομία και είναι σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδυτών», όπως εξήγησε.

ΕΚΑΣ, εμβολιαστικά κέντρα, ΕΟΠΥΥ και άλλες ρυθμίσεις

Το νομοθέτημα ρυθμίζει τη δυνατότητα λειτουργίας των Εμβολιαστικών Κέντρων έξι ημέρες την εβδομάδα με διεύρυνση του ωραρίου έως και τις 22.00 και στην προς τούτο μετακίνηση ειδικευομένων ιατρών για την κάλυψη εμβολιαστικών αναγκών καθώς και στην παράταση ισχύος των συμβάσεων φύλαξης και καθαριότητας των Νοσοκομείων.

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή της φαρμακευτικής δαπάνης των δικαιούχων του ΕΚΑΣ ως και 31.12.2021, στην παράταση των συμβάσεων υπηρεσιών αρχειοθέτησης και διαχείρισης αρχείου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών του Οργανισμού από επικουρικό προσωπικό, στη διάθεση νοσοκομειακών χώρων, εγκαταστάσεων και κλινών για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, στην αποζημίωση των παρόχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στη συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών, στην αποπληρωμή δαπανών των Νοσοκομείων, αλλά και στην τροποποίηση της έγκρισης πολυετών αναλήψεων υποχρεώσεων ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη, περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στον καθορισμό αμοιβής για τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, στη δυνατότητα της λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και σε ανεξάρτητο λειτουργικό χώρο με μεταφορά κλινών, στη δυνατότητα επέκτασης των ιδιωτικών κλινικών, στην εξαίρεση του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου από την ΕΚΑΠΥ, στη δυνατότητα ορισμού επιστημονικά υπεύθυνων των τμημάτων του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου πανεπιστημιακών ιατρών, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύναψη σύμβασης εξαρτημένης εργασία και στη δυνατότητα διενέργειας γενικών συνελεύσεων από τον Π.Ι.Σ. με ηλεκτρονικά μέσα.

Επιπλέον, ρυθμίζει τη δυνατότητα οργάνωσης κέντρων δοτών του ΕΟΜ και από δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ληπτών συμπαγών οργάνων στο οποίο θα εντάσσεται κάθε υποψήφιος λήπτης, στη διεύρυνση του πλαισίου εφαρμογής άρθρου προκειμένου να συνεχίσουν να ενισχύονται τα νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό άνευ ειδικότητας, δεδομένης της παρατεταμένης ανάγκης αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19 και στη στελέχωση δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, στη ρύθμιση της διαδικασίας σύστασης έμμισθων θέσεων ειδικευομένων Φυσικών Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικών Ιατρικής.

Επίσης, εντάσσονται διατάξεις με:

  • την απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου για τους ιατρούς που έχουν αποκτήσει ή θα αποκτήσουν τον τίτλο της αναισθησιολογίας,
  • στην ένταξη, μετά από αξιολόγηση, ιατρών χωρίς ειδικότητα, που προέρχονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και υπηρετούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των Υγειονομικών Περιφερειών της Χώρας, στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ,
  • στην τροποποίηση των προθεσμιών του συμβουλίου κρίσης ιατρών,
  • στη ρύθμιση του ορίου αποδοχών των ιατρών που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα,
  • στην επαναφορά ισχύος του καθεστώτος διαίρεσης σε 7 Υγειονομικές Περιφέρειες,
  • στον καθορισμό και στην συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Δ.Σ. του Ο.ΔΙ.ΠΥ.,
  • στη δυνατότητα του Ο.ΔΙ.ΠΥ. να αποσπά προσωπικό από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, φορείς του Υπουργείου Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες,
  • στον τρόπο συγκρότησης του ΚεΣυΠε,
Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2021 - 00:26
  • CLAWBACK
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΥΠΕΡΒΑΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Moderna απαντά στις μεταλλάξεις με παραλλαγμένη έκδοση του εμβολίου της
H Moderna απαντά στις μεταλλάξεις με παραλλαγμένη έκδοση του εμβολίου της 25 Ιανουαρίου 2021
Κορονοϊός: Κοκτέιλ αντισωμάτων της Lilly μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ευπαθείς ομάδες 26 Ιανουαρίου 2021
Κορονοϊός: Κοκτέιλ αντισωμάτων της Lilly μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ευπαθείς ομάδες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41

Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση

Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29

Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων

Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34

Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025

Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59

Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025

Kavita Patel: «Βήματα προόδου στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας - Τι πρέπει να γίνει με clawback και rebate»
Pharma Policy
28/09/2026 - 16:34

Kavita Patel: «Βήματα προόδου στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας - Τι πρέπει να γίνει με clawback και rebate»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19
Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
02/10/2026 - 11:37
Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16
Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58
Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41
«Άλμα Ζωής»: Από το Πεδίο του Άρεως η εκκίνηση του 18ου Greece Race for the Cure
Patient Talk
02/10/2026 - 10:14
Άσκηση και μακροζωία: Και μισή ώρα περπάτημα τη μέρα μπορεί να είναι χρήσιμο
Fitness
02/10/2026 - 09:56
Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29
Επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών η βουβωνοκήλη; - Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
02/10/2026 - 09:03
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία που εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς... αντίκρυσμα
Patient Talk
02/10/2026 - 08:41
Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17
Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσουκαλάς: «Τα πρώτα ευρήματα της εφαρμογής MedWatch εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση»
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 13:18
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo