ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς: Τα μέτρα επιβολής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του

Pet
Παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς: Τα μέτρα επιβολής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του
Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς επηρεάζει την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων συντροφιάς και τη δημόσια υγεία, αλλά επηρεάζει επίσης τους καταναλωτές και προκαλεί οικονομική ζημία μέσω της φοροδιαφυγής ή των αδήλωτων εσόδων.
Δευτέρα, 20/03/2023 - 15:32
— Photo: Photo by Nadia Vasil'eva
News4Health Team News4Health Team

Η Alicja Muznik από την ομάδα της ΓΔ SANTE για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα επιβολής της ΕΕ που δρομολογήθηκαν από την Επιτροπή και τις χώρες ΕΕ/ΕΖΕΣ στις 1 Ιουλίου 2022 για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου γατών και σκύλων.

Παράνομο εμπόριο γατών και σκύλων - Είναι πραγματικά πρόβλημα;

Το 2021, οι πολίτες της ΕΕ είχαν περίπου 72.7 εκατομμύρια σκύλους και 83.6 εκατομμύρια γάτες. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα αποκτήθηκαν από πραγματικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων εγγεγραμμένων εκτροφέων και καταφυγίων. Άλλες, ωστόσο, αγοράστηκαν μέσω εναλλακτικών διαύλων, οι οποίοι συχνά παρέχουν έναν ταχύτερο αλλά πιο επικίνδυνο τρόπο για την προσέλκυση νέων μελών της οικογένειας.

Οι παλαιές φράσεις «παίρνετε ό, τι πληρώνετε» και «αγοράστε» ισχύουν εδώ. Οι εν λόγω σκύλοι και γάτες μπορεί να έχουν μη έγκυρα εμβόλια, παραποιημένα έγγραφα, προβλήματα υγείας ή δυσκολίες συμπεριφοράς λόγω της ενδογένεσης, της διαβίωσης σε κακές συνθήκες ή του χωρισμού τους από τις μητέρες τους πολύ νωρίς. Και μπορεί ακόμη και να πάσχουν από λύσσα ή άλλες σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες.

Και η οικονομική ζημία είναι τεράστια. Η δραστηριότητα των παράνομων εμπόρων και των εμπορικών επιχειρήσεων κουμπιών δεν δηλώνεται δεόντως και παρέχει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε όσους πωλούν νεαρά ζώα συντροφιάς κάτω της νόμιμης ηλικίας ή παρακάμπτουν τις νομικές υγειονομικές υποχρεώσεις. Για μια ιδέα της κλίμακας του προβλήματος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάθηκαν 5 393 035 λίρες στερλίνες σε φόρους από μόλις 257 περιπτώσεις παράνομων συναλλαγών για σκύλους.

Τι ώθησε την Επιτροπή να δρομολογήσει τη δράση;

Τα κράτη μέλη ανέφεραν αυξανόμενο αριθμό ύποπτων κρουσμάτων και σημειώθηκε τεράστια αύξηση της παράνομης διασυνοριακής μεταφοράς ζώων συντροφιάς που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία, όταν όλοι επιθυμούσαν ξαφνικά ένα ζώο συντροφιάς.

Η δράση ήταν επίσης η απάντηση της Επιτροπής στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12 Φεβρουαρίου 2020 (2019/2814) σχετικά με την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και των δικαιωμάτων των καταναλωτών από τις αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς. Στην ανακοίνωση του Απριλίου 2021 σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η Επιτροπή αναγνώρισε το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς ως οργανωμένο έγκλημα, δηλώνοντας ότι συμβαίνει «συχνά σε μεγάλη κλίμακα και ενίοτε με πιθανές καταστροφικές συνέπειες». Και αυτό υπογράμμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος αυτού.

Ποιος συμμετέχει σε αυτή τη δράση;

ΗΓΔ SANTE και το δίκτυο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής συντονίζουν τη δράση αυτή και, αν και η συμμετοχή είναι εθελοντική, τα περισσότερα κράτη μέλη συμμετέχουν ενεργά.

Η δράση είχε προγραμματιστεί να λήξει στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά παρατείνεται έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023 κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών. Η δράση έχει αποδειχθεί επιτυχής — έχει στηρίξει την επιβολή των ελέγχων, την πολύπλευρη συλλογή δεδομένων και την οργανωμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.

Με τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD), η δράση καθιστά αυστηρότερη την παράνομη μεταφορά σκύλων και γατών από τους απατεώνες.

Οι πληροφορίες και η καθοδήγηση ανταλλάσσονται με τα συνοριακά σημεία ελέγχου και τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Δεδομένου ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, η SANTE συνεργάζεται επίσης στενά με την Ευρωπόλ και συμβάλλει στη δράση της Ευρωπαϊκής Πολυκλαδικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών (EMPACT) για το παράνομο εμπόριο σκύλων.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, τα ευρωπαϊκά σωματεία κλήθηκαν να συμμετάσχουν, κυρίως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες που παρατηρήθηκαν από οργανώσεις υγείας των ζώων στα κράτη μέλη.

Τι θέλουν να επιτύχουν οι ελεγκτικές αρχές μέσω αυτής της δράσης;

Οι αρχές αποσκοπούν στην προστασία των ζώων και των ανθρώπων από ασθένειες όπως η λύσσα και η λεπτοσπείρωση μέσω του εντοπισμού παρατυπιών και της παραποίησης των υγειονομικών πιστοποιητικών, των διαβατηρίων ζώων συντροφιάς κ.λπ., καθώς και μέσω του εντοπισμού του εμπορίου ζώων ως μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεων.

Βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης για άτομα που ισχυρίζονται ότι μεταφέρουν δικά τους ζώα συντροφιάς, αλλά προσπαθούν πραγματικά να κάνουν γρήγορα χρήματα μεταφέροντας γάτες και σκύλους παράνομα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα ή φορτηγά επαγγελματικής χρήσης.

Οι αρχές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς κάθε ύποπτο για συμμετοχή σε αυτό το δόλιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των εκτροφέων, των εμπόρων και των κτηνιάτρων.

Οι παραβάσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής αφορούν κυρίως πλαστά έγγραφα με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, την προέλευση ή το καθεστώς εμβολιασμού του ζώου κατά της λύσσας· ζώα που μεταφέρονται όταν είναι πολύ νεαρά για να ταξιδέψουν μόνα τους· καταφύγια που χρησιμοποιούνται ως καλύμματα για παράνομες μετακινήσεις σκύλων που εκτρέφονται· διακίνηση υλικών που χρησιμοποιούνται για απάτη· και η κατάχρηση των εγγράφων του συστήματος ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές (TRACES).

Οι παρατυπίες αυτές εντοπίζονται όχι μόνο στην αγορά της ΕΕ αλλά και στα σύνορα, για ζώα που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, κυρίως από το Türkiye, τη Σερβία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τι συμβαίνει όταν τελειώσει η δράση;

Η δράση συνέβαλε ήδη στον εντοπισμό παράνομων εισαγωγέων, εκτροφέων και εμπόρων που εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και στην άμεση παύση των δραστηριοτήτων τους στην αγορά της ΕΕ.

Σε ορισμένα κράτη μέλη βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες και η συνεργασία μεταξύ αρχών και δικτύων που ενισχύθηκε μέσω αυτής της δράσης θα συνεχίσει να βοηθά την ΕΕ να καταπολεμήσει αυτό το είδος εγκλήματος.

Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης, όλο και περισσότεροι δυνητικοί αγοραστές μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι μια «διαπραγμάτευση» συνεπάγεται υπερβολικά υψηλή τιμή, και οι απατεώνες θα συνειδητοποιήσουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.

Διαβάστε επίσης=> Σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς: Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος

Τελευταία τροποποίηση στις 20/03/2023 - 16:02
  • ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
  • ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
  • ΣΚΥΛΟΙ
  • ΓΑΤΕΣ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

FDA: Ανακαλείται γνωστή ζωοτροφή - Κίνδυνος μέχρι και για νεφρική ανεπάρκεια
FDA: Ανακαλείται γνωστή ζωοτροφή - Κίνδυνος μέχρι και για νεφρική ανεπάρκεια 13 Μαρτίου 2023
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Καμπανάκι» για την προστασία των αλόγων - «Έρχονται» νέες πρωτοβουλίες 22 Μαρτίου 2023
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Καμπανάκι» για την προστασία των αλόγων - «Έρχονται» νέες πρωτοβουλίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Γαλλία η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα αποζημιώνει τα φάρμακα απώλειας βάρους
Pharma Policy
28/05/2026 - 13:45

Η Γαλλία η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα αποζημιώνει τα φάρμακα απώλειας βάρους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 23:34

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση

Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32

Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όζος στον θυρεοειδή: Πότε είναι καρκίνος και ποιες εξετάσεις χρειάζονται
Health Talk
31/05/2026 - 08:51
Αγαπηδάκη: «Η τέχνη είναι από τα πιο σπουδαία εργαλεία για την ψυχική υγεία και τη ζωή»
Ψυχική Υγεία
31/05/2026 - 08:27
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09
Σε επαναλειτουργία από μεθαύριο, Τρίτη, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
31/05/2026 - 07:39
Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo