ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόνος στη μέση: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

Patient Talk
Pexels
Προσοχή και εντατική φροντίδα χρειάζονται τα άτομα με οσφυαλγία που διαρκεί περισσότερο από ενάμιση μήνα, καθώς κινδυνεύουν να μετατραπεί ο πόνος στη μέση τους σε χρόνια κατάσταση.
Πέμπτη, 28/11/2024 - 17:48
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Σε μια ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με οξεία και υπο-οξεία οσφυαλγία παρουσιάζουν βελτίωση του πόνου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα εξαιτίας του μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες.

Υπάρχει, όμως, ένα ποσοστό ασθενών με υπο-οξεία οσφυαλγία που αναρρώνει πολύ αργά. Επειδή τα συμπτώματα αυτών είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε χρόνια και να μην καλυτερεύουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου (όπως φάνηκε και από τη μελέτη), κρίνεται σκόπιμος ο εντοπισμός και η εντατικοποίηση της φροντίδας τους, προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

«Η οσφυαλγία είναι πολύ συχνό ορθοπαιδικό πρόβλημα, δεδομένου ότι πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν πόνο στη μέση κάθε χρόνο. Ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε δομή της περιοχής, όπως από οστά, αρθρώσεις, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι και νεύρα.

Αν και δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, η οσφυαλγία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30-50 ετών, ιδίως σε όσους δεν ασκούνται, αφού τότε οι μύες δεν είναι τόσο ισχυροί για να μπορούν να στηρίξουν επαρκώς τη σπονδυλική στήλη.

Το αυξημένο βάρος, η επανειλημμένη άρση βάρους, η κακή στάση σώματος και το κάπνισμα (εξαιτίας της πρόκλησης μειωμένης ροής αίματος στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης) είναι οι συχνότερες αιτίες πρόκλησής της. Η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς ευθύνεται για την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα», εξηγεί ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.

Μερικές φορές, ο πόνος προκαλείται από συγκεκριμένο λόγο, όπως από τραυματισμό ή πάθηση (δισκοκήλη, στένωση, οστεοπόρωση, κ.ά), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι μη ειδικός, δηλαδή δεν έχει διασαφηνιστεί η αιτία που τον προκαλεί. Είναι συχνά αποτέλεσμα απλής καταπόνησης.

Η έναρξη του πόνου στη μέση διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ διαφοροποιείται και από περιστατικό σε περιστατικό στον ίδιο ασθενή. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, μετά από μια κακή κίνηση ή λανθασμένη στάση σώματος ή άρσης βάρους, ή σταδιακά. Άλλοτε είναι ήπιος και υποφερτός και άλλες φορές ανυπόφορος.

Η υποχώρησή του έχει, επίσης, μεγάλη χρονική διακύμανση, από λίγες ημέρες έως εβδομάδες, ή πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες. Στο 90% περίπου των περιπτώσεων ο πόνος είναι προσωρινός. Όμως, το 50% των ανθρώπων που βιώνουν πόνο στη μέση θα υποτροπιάσουν εντός ενός έτους.

Η κατανόηση της κλινικής πορείας της οσφυαλγίας είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν να μονιμοποιηθεί ο πόνος που νιώθουν στη μέση, ώστε να λάβουν τις σωστές θεραπευτικές αγωγές και συμβουλές.

Στην ανασκόπησή τους οι Αυστραλοί ερευνητές περιέλαβαν 95 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν άτομα με μη ειδική, κατά την έναρξη της μελέτης, οξεία οσφυαλγία (< 6 εβδομάδες), υπο-οξεία (6 έως 12 εβδομάδες) ή επίμονη-χρόνια (12 έως λιγότερο από 52 εβδομάδες).

Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην τρίτη κατηγορία είχαν υψηλά επίπεδα πόνου και αναπηρίας με ελάχιστες βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου. Τα περισσότερα άτομα που ανήκαν στις δύο άλλες κατηγορίες, άρχισαν να καλυτερεύουν μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες, αλλά σημαντικός αριθμός στην ομάδα της υπο-οξείας οσφυαλγίας είχε συνεχή πόνο και σωματικές δυσκολίες. Ο εντοπισμός αυτών και η λήψη αυξημένης φροντίδας αποτελεί το καταληκτικό σημείο της μελέτης, προκειμένου να επισπευστεί η αργή ανάρρωσή τους και να αποφύγουν να καταστεί η οσφυαλγία τους χρόνια.

«Η διαχείριση της μη ειδικής οσφυαλγίας περιλαμβάνει φαρμακευτικές αγωγές, όπως από του στόματος μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά ή/και τοπικά αναλγητικά, μη φαρμακευτικές επιλογές, όπως ανάπαυση (όχι ακινησία αλλά περιορισμένη δραστηριότητα) και ζέστη. Η φυσικοθεραπεία είναι πολύτιμη τόσο για την ανάρρωση από ένα επεισόδιο όσο και για την πρόληψη της υποτροπής, καθώς ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και της κοιλιάς, ενισχύει την ευλυγισία και εκπαιδεύει τον ασθενή να στέκεται και να κάθεται ευθυγραμμίζοντας σωστά το σώμα του, ώστε να μην καταπονείται η μέση του.

Για την αντιμετώπιση του πόνου σε ασθενείς που δεν βελτιώνεται με συντηρητικούς τρόπους, υπάρχουν επεμβατικές τεχνικές. Στη διάθεσή μας έχουμε φάρμακα, που χορηγούνται μέσω ένεσης στη σπονδυλική στήλη (ενδοτρηματικές – περινευρικές – επισκληρίδιες εγχύσεις), τα οποία στοχεύουν στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής των νωτιαίων νεύρων. Γίνονται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς, χωρίς νάρκωση, υπό ακτινολογική καθοδήγηση. Η διάρκεια της διαδικασίας δεν ξεπερνάει συνολικά τα 10 λεπτά. Η επανάληψη αυτών των εγχύσεων επιτρέπεται σε άτομα που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, ανεξαρτήτως λόγου, αλλά υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ανά έτος.

Οι ασθενείς με ειδικό πόνο, δηλαδή που είναι γνωστός ο λόγος πρόκλησής του, η θεραπευτική πορεία είναι η ίδια, μόνο που έχουν άλλη μία τελική επιλογή: τη χειρουργική επέμβαση, η οποία δίνει οριστική λύση στον πόνο και τις καθημερινές δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης λόγω αυτού. Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από την πάθηση.

Το κυριότερο, όμως, που πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι βιώνουν πόνο στη μέση είναι ότι πρέπει να απευθύνονται στον εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερες από δύο έως τρεις εβδομάδες, προκειμένου αυτός να αξιολογήσει και να πραγματοποιήσει κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία του και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επισπεύσει την οριστική θεραπεία και να τους απαλλάξει από επαναλαμβανόμενα περιστατικά που έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους», καταλήγει ο δρ Σταραντζής.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:39
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΜΕΣΗ
  • ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Legends 2004 κατά του καρκίνου του προστάτη
Οι Legends 2004 κατά του καρκίνου του προστάτη 28 Νοεμβρίου 2024
Το πρόγραμμα «Ζεύξη» του συλλόγου «“95” Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» 02 Δεκεμβρίου 2024
Το πρόγραμμα «Ζεύξη» του συλλόγου «“95” Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή
Health Talk
21/01/2026 - 16:17

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;

Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47

Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo