ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαρτογράφηση εγκεφάλου ασθενών με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες με επαναστατική μέθοδο

Health Talk
Χαρτογράφηση εγκεφάλου ασθενών με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες με επαναστατική μέθοδο
Παρουσίαση νέων κλινικών δεδομένων για τη νευροπλοηγούμενη προεγχειρητική στο 37ο Διεθνές Νευροχειρουργικό Συνέδριο
Δευτέρα, 01/07/2024 - 21:22
News4Health Team News4Health Team

Την επαναστατική τεχνολογία NTMS - N(avigated) T(ranscranial) M(agnetic) S(timulation) - και τον καθοριστικό ρόλο της στη σύγχρονη νευροχειρουργική παρουσίασε ο κορυφαίος νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ειδικό σεμινάριο, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στην Κέρκυρα η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρία (ΕΝΧΕ).

«Θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους συναδέλφους μου, τον πρόεδρο Δρα Μόσχο Φραντζόγλου και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΧΕ για την τιμητική πρόσκληση να πραγματοποιήσουμε με την ομάδα μου ειδικό σεμινάριο, αναφορικά με τα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της καινοτόμου Νευροπλοηγούμενης τεχνολογίας NTMS», δήλωσε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής της Α´ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER και πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

Πείρα εννέα ετών

«Στο σεμινάριο αυτό παραθέσαμε την εννιάχρονη εμπειρία μας, που μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους διεθνώς, καθώς το NTMS υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, από το έτος 2015.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ είναι το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα 14 παγκοσμίως, στα οποία υφίσταται σήμερα η τεχνολογία NTMS, η μοναδική στον κόσμο με FDA και CE πιστοποίηση για προεγχειρητική χαρτογράφηση της κίνησης και της ομιλίας - λόγου. Το NTMS υπάρχει επίσης σε εξειδικευμένα Κέντρα Νευροχειρουργικής της Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και της Αμερικής».

Όπως αναφέρει ο Δρ. Χρήστος Γεωργόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές του κατά τη ριζική εξαίρεση όγκων, αγγειακών δυσπλασιών και σηραγγωδών αιμαγγειωμάτων από εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου, «το NTMS, αποκαλούμενο στα ελληνικά “Νευροπλοηγούμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός Εγκεφάλου”, είναι μία ασφαλής, ανώδυνη, αναίμακτη – μη επεμβατική, μη φαρμακευτική, ακριβής, αναπαράξιμη και αποτελεσματική, τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική μέθοδος. Διαγνωστικά, με το NTMS πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του στρατηγικού θεραπευτικού σχεδιασμού, χαρτογράφηση εγκεφάλου πριν από την υποβολή του ασθενούς σε νευροχειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου ή αγγειακής δυσπλασίας από λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου που εξυπηρετούν την κίνηση και την ομιλία. Μάλιστα, εκτός από την αποτύπωση των περιοχών που εξυπηρετούν κίνηση και ομιλία, διερευνούμε πλέον με την χαρτογράφηση εγκεφάλου και άλλες ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή».

«Ανεπιθύμητος επισκέπτης»

«Ο όγκος εγκεφάλου είναι ένας απρόσκλητος, “παράξενος” και ανεπιθύμητος επισκέπτης», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1500 νέοι ασθενείς με όγκο εγκεφάλου. Από αυτούς τους όγκους, οι μισοί περίπου είναι καλοήθεις και οι άλλοι μισοί κακοήθεις. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, ο όγκος εγκεφάλου εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό ανεξίτηλο “στίγμα” για τον ασθενή και το περιβάλλον του: ντροπή, όνειδος, καταισχύνη, ταπείνωση. Καθώς κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, καθυστερούν να δώσουν τη σωστή λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας τον όγκο να αναπτύσσεται και να προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αγγειακές δυσπλασίες.

Η NTMS χαρτογράφηση του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με διεγχειρητικό ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου όπου απαιτείται, επιτρέπει στον έμπειρο και ικανό νευροχειρουργό να κινείται με απόλυτη ακρίβεια κατά τη διενέργεια των αναγκαίων χειρουργικών χειρισμών, διαφυλάσσοντας έτσι τις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση και την ομιλία και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών, όπως ημιπληγία ή/και δυσφασία. Τέτοιες καταστροφικές επιπλοκές, αν και είναι αναγνωρισμένες και αποδεκτές από τη διεθνή νευροχειρουργική κοινότητα, αποθαρρύνουν, με εξαιρετικά δυσμενείς τελικά επιπτώσεις, τόσο τους νευροχειρουργούς, όσο και τους ασθενείς και συγγενείς τους στη λήψη απόφασης για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση εξεργασιών από τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Επισημαίνω ότι, ο χειρισμός του NTMS είναι εξαιρετικά απαιτητικός, γίνεται μόνον από διαπιστευμένους ιατρούς και κατά τη χρήση του εφαρμόζονται ειδικά κλινικά πρωτόκολλα».

Αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών

Στο ειδικό σεμινάριο του συνεδρίου, ο κ. Γεωργόπουλος παρουσίασε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών στους οποίους πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις για ριζική εξαίρεση όγκων -όπως μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα, γλοιώματα, μεταστατικούς όγκους αλλά και αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και σηρραγγωδών αιμαγγειωμάτων- μετά από προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, «εν σωτηρίω έτει 2024, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίκληση του ανεγχείρητου στην νευρο-ογκολογία και στην αγγειακή νευροχειρουργική. Επιστρατεύουμε, προς όφελος των ασθενών μας, τις πλέον προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και τεχνολογία. Επιδιωκόμενος και ευκταίος στόχος είναι η επιμήκυνση της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η διασφάλιση ποιότητας ζωής, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα» και πρόσθεσε: «Τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου, η Νευροπλοηγούμενη κρανιοτομία, η συνεχής διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, η Ελάχιστα επεμβατική, ελάχιστα τραυματική, μέγιστα αποτελεσματική Μικροσκοπική-ενδοσκοπική χειρουργική, η διαυλακική προσπέλαση του εγκεφάλου και η χρήση τεχνολογίας αιχμής σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Έτσι επιτυγχάνεται η ριζικότερη δυνατή, ασφαλής εξαίρεση των εξεργασιών αυτών, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας (3-5 ημέρες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών) και οι ασθενείς εμφανίζουν βελτίωση των νευρολογικών ελλειμμάτων τους μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αντιλαμβάνεστε πόσο θλίβομαι, για να μην πω εξοργίζομαι, όταν ακόμα επιστρατεύεται η φράση “αυτή η νόσος δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα”, για να παραπέμπονται ασθενείς με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες σε συγκεκριμένα νευροχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Το μέλλον της νευρο-ογκολογίας και της αγγειακής νευροχειρουργικής βρίσκεται ήδη στην Πατρίδα μας»!

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει τα εξής: «Κανένας, λοιπόν, ασθενής της χώρας μας μετανάστης στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις και υπηρεσίες Αποκατάστασης! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι θα κάναμε για την οικογένειά μας!».

  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΟΓΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ
  • ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δέκα απλές οδηγίες στα άτομα με διαβήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές
Δέκα απλές οδηγίες στα άτομα με διαβήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές 01 Ιουλίου 2024
Πότε είναι αθώοι και τι μπορεί να κρύβουν οι πόνοι της περιόδου 02 Ιουλίου 2024
Πότε είναι αθώοι και τι μπορεί να κρύβουν οι πόνοι της περιόδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο
Υγεία
25/02/2026 - 21:11

Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο

Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές
Υγεία
25/02/2026 - 11:00

Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές

Πώς επιδρά ο καρκίνος του μαστού στην ψυχολογία των ασθενών
Health Talk
24/02/2026 - 20:08

Πώς επιδρά ο καρκίνος του μαστού στην ψυχολογία των ασθενών

Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο
Υγεία
24/02/2026 - 17:06

Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν ποτέ την απώλεια ενός αγαπημένου τους
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 19:18

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν ποτέ την απώλεια ενός αγαπημένου τους

Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30

Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο
Υγεία
25/02/2026 - 21:11
Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33
«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:08
Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
25/02/2026 - 19:41
Δύο νέοι σκύλοι διασώστες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με δωρεά της Βουλής
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 19:14
Ρίο: Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή το μωράκι από τη Ζάκυνθο που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 18:47
Δεν είναι μόνο ο καφές ή το τσάι - Ποια τρόφιμα και ποτά «κρύβουν» καφεΐνη!
Διατροφή
25/02/2026 - 18:21
Οι νέες προοπτικές που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην κατανόηση και διαχείριση της άνοιας
Health Talk
25/02/2026 - 17:39
Σημαντική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Ζάππειο, στις 7 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 17:02
Έξι στις δέκα γυναίκες στις ΗΠΑ προβλέπεται να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ως το 2050
Υγεία
25/02/2026 - 16:27
Φαινόμενο γιο- γιο: Ακόμα και η ανάκτηση του βάρους δεν καταργεί όλα τα οφέλη της προσπάθειας
Υγεία
25/02/2026 - 16:00
Έως και 40% των ενηλίκων εμφανίζουν φλεβικά προβλήματα
Υγεία
25/02/2026 - 15:42
Και οι ιδιώτες κτηνίατροι στη μάχη κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 15:18
Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;
Υγεία
25/02/2026 - 15:00
Αναβάθμιση της πυρασφάλειας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 14:34
ΕΣΑμεΑ: Έως 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρία!
Patient Talk
25/02/2026 - 14:21
Τα μοναχικά παιδιά είναι πιο πιθανό να βγάλουν επιθετικότητα
Ψυχική Υγεία
25/02/2026 - 14:00
Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA
Pharma Policy
25/02/2026 - 13:36
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 13:13
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Συνελήφθη ο Ρομά που το είχε σκάσει με ορούς από τη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 12:45
Εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στο 90% των καρκινικών όγκων του προστάτη
Υγεία
25/02/2026 - 12:00
Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές
Υγεία
25/02/2026 - 11:00
Θάνατος 46χρονου ναυτικού: Λάθος διάγνωση καταγγέλλουν οι συγγενείς - Τι απαντά το Πολυδύναμο Σκύρου
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 10:33
Γιατί ο πόνος επιμένει περισσότερο στις γυναίκες
Υγεία
25/02/2026 - 10:00
Δεκαπέντε πολιτείες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ για τον παιδικό εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 09:00
InteramerICAN Day: Μία ημέρα αφιερωμένη στoν εθελοντισμό
Υπηρεσίες Υγείας
25/02/2026 - 07:58
Παπανικολάου: «Δεκάδες νέοι γιατροί και νοσηλευτές χτυπήθηκαν από αστυνομικούς στη Νίκαια»
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 03:37
Δράση στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 00:04
Υψηλά τα ποσοστά διαδικτυακής εξάρτησης και βίας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 21:39
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί συνάντηση με Μιχαηλίδου για τη συνέχεια του Προσωπικού Βοηθού
Patient Talk
24/02/2026 - 20:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo