ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαρτογράφηση εγκεφάλου ασθενών με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες με επαναστατική μέθοδο

Health Talk
Χαρτογράφηση εγκεφάλου ασθενών με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες με επαναστατική μέθοδο
Παρουσίαση νέων κλινικών δεδομένων για τη νευροπλοηγούμενη προεγχειρητική στο 37ο Διεθνές Νευροχειρουργικό Συνέδριο
Δευτέρα, 01/07/2024 - 21:22
News4Health Team News4Health Team

Την επαναστατική τεχνολογία NTMS - N(avigated) T(ranscranial) M(agnetic) S(timulation) - και τον καθοριστικό ρόλο της στη σύγχρονη νευροχειρουργική παρουσίασε ο κορυφαίος νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ειδικό σεμινάριο, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στην Κέρκυρα η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρία (ΕΝΧΕ).

«Θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους συναδέλφους μου, τον πρόεδρο Δρα Μόσχο Φραντζόγλου και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΧΕ για την τιμητική πρόσκληση να πραγματοποιήσουμε με την ομάδα μου ειδικό σεμινάριο, αναφορικά με τα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της καινοτόμου Νευροπλοηγούμενης τεχνολογίας NTMS», δήλωσε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής της Α´ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER και πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

Πείρα εννέα ετών

«Στο σεμινάριο αυτό παραθέσαμε την εννιάχρονη εμπειρία μας, που μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους διεθνώς, καθώς το NTMS υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, από το έτος 2015.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ είναι το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα 14 παγκοσμίως, στα οποία υφίσταται σήμερα η τεχνολογία NTMS, η μοναδική στον κόσμο με FDA και CE πιστοποίηση για προεγχειρητική χαρτογράφηση της κίνησης και της ομιλίας - λόγου. Το NTMS υπάρχει επίσης σε εξειδικευμένα Κέντρα Νευροχειρουργικής της Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και της Αμερικής».

Όπως αναφέρει ο Δρ. Χρήστος Γεωργόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές του κατά τη ριζική εξαίρεση όγκων, αγγειακών δυσπλασιών και σηραγγωδών αιμαγγειωμάτων από εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου, «το NTMS, αποκαλούμενο στα ελληνικά “Νευροπλοηγούμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός Εγκεφάλου”, είναι μία ασφαλής, ανώδυνη, αναίμακτη – μη επεμβατική, μη φαρμακευτική, ακριβής, αναπαράξιμη και αποτελεσματική, τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική μέθοδος. Διαγνωστικά, με το NTMS πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του στρατηγικού θεραπευτικού σχεδιασμού, χαρτογράφηση εγκεφάλου πριν από την υποβολή του ασθενούς σε νευροχειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου ή αγγειακής δυσπλασίας από λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου που εξυπηρετούν την κίνηση και την ομιλία. Μάλιστα, εκτός από την αποτύπωση των περιοχών που εξυπηρετούν κίνηση και ομιλία, διερευνούμε πλέον με την χαρτογράφηση εγκεφάλου και άλλες ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή».

«Ανεπιθύμητος επισκέπτης»

«Ο όγκος εγκεφάλου είναι ένας απρόσκλητος, “παράξενος” και ανεπιθύμητος επισκέπτης», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1500 νέοι ασθενείς με όγκο εγκεφάλου. Από αυτούς τους όγκους, οι μισοί περίπου είναι καλοήθεις και οι άλλοι μισοί κακοήθεις. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, ο όγκος εγκεφάλου εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό ανεξίτηλο “στίγμα” για τον ασθενή και το περιβάλλον του: ντροπή, όνειδος, καταισχύνη, ταπείνωση. Καθώς κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, καθυστερούν να δώσουν τη σωστή λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας τον όγκο να αναπτύσσεται και να προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αγγειακές δυσπλασίες.

Η NTMS χαρτογράφηση του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με διεγχειρητικό ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου όπου απαιτείται, επιτρέπει στον έμπειρο και ικανό νευροχειρουργό να κινείται με απόλυτη ακρίβεια κατά τη διενέργεια των αναγκαίων χειρουργικών χειρισμών, διαφυλάσσοντας έτσι τις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση και την ομιλία και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών, όπως ημιπληγία ή/και δυσφασία. Τέτοιες καταστροφικές επιπλοκές, αν και είναι αναγνωρισμένες και αποδεκτές από τη διεθνή νευροχειρουργική κοινότητα, αποθαρρύνουν, με εξαιρετικά δυσμενείς τελικά επιπτώσεις, τόσο τους νευροχειρουργούς, όσο και τους ασθενείς και συγγενείς τους στη λήψη απόφασης για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση εξεργασιών από τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Επισημαίνω ότι, ο χειρισμός του NTMS είναι εξαιρετικά απαιτητικός, γίνεται μόνον από διαπιστευμένους ιατρούς και κατά τη χρήση του εφαρμόζονται ειδικά κλινικά πρωτόκολλα».

Αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών

Στο ειδικό σεμινάριο του συνεδρίου, ο κ. Γεωργόπουλος παρουσίασε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών στους οποίους πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις για ριζική εξαίρεση όγκων -όπως μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα, γλοιώματα, μεταστατικούς όγκους αλλά και αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και σηρραγγωδών αιμαγγειωμάτων- μετά από προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, «εν σωτηρίω έτει 2024, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίκληση του ανεγχείρητου στην νευρο-ογκολογία και στην αγγειακή νευροχειρουργική. Επιστρατεύουμε, προς όφελος των ασθενών μας, τις πλέον προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και τεχνολογία. Επιδιωκόμενος και ευκταίος στόχος είναι η επιμήκυνση της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η διασφάλιση ποιότητας ζωής, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα» και πρόσθεσε: «Τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου, η Νευροπλοηγούμενη κρανιοτομία, η συνεχής διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, η Ελάχιστα επεμβατική, ελάχιστα τραυματική, μέγιστα αποτελεσματική Μικροσκοπική-ενδοσκοπική χειρουργική, η διαυλακική προσπέλαση του εγκεφάλου και η χρήση τεχνολογίας αιχμής σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Έτσι επιτυγχάνεται η ριζικότερη δυνατή, ασφαλής εξαίρεση των εξεργασιών αυτών, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας (3-5 ημέρες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών) και οι ασθενείς εμφανίζουν βελτίωση των νευρολογικών ελλειμμάτων τους μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αντιλαμβάνεστε πόσο θλίβομαι, για να μην πω εξοργίζομαι, όταν ακόμα επιστρατεύεται η φράση “αυτή η νόσος δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα”, για να παραπέμπονται ασθενείς με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες σε συγκεκριμένα νευροχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Το μέλλον της νευρο-ογκολογίας και της αγγειακής νευροχειρουργικής βρίσκεται ήδη στην Πατρίδα μας»!

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει τα εξής: «Κανένας, λοιπόν, ασθενής της χώρας μας μετανάστης στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις και υπηρεσίες Αποκατάστασης! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι θα κάναμε για την οικογένειά μας!».

  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΟΓΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ
  • ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δέκα απλές οδηγίες στα άτομα με διαβήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές
Δέκα απλές οδηγίες στα άτομα με διαβήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές 01 Ιουλίου 2024
Πότε είναι αθώοι και τι μπορεί να κρύβουν οι πόνοι της περιόδου 02 Ιουλίου 2024
Πότε είναι αθώοι και τι μπορεί να κρύβουν οι πόνοι της περιόδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30

Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο

Η πολλή τηλεόραση στη μέση ηλικία ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
22/07/2026 - 15:00

Η πολλή τηλεόραση στη μέση ηλικία ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Πρωτεΐνη του εγκεφάλου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Υγεία
21/07/2026 - 10:00

Πρωτεΐνη του εγκεφάλου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Μπορεί η πολυγλωσσία να μειώσει πραγματικά τον κίνδυνο άνοιας; Δεν είναι τόσο απλό...
Υγεία
17/07/2026 - 17:34

Μπορεί η πολυγλωσσία να μειώσει πραγματικά τον κίνδυνο άνοιας; Δεν είναι τόσο απλό...

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44

Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της Greenpeace και προτάσεις για την υπερθέρμανση των σπιτιών και του αστικού περιβάλλοντος
Επικαιρότητα
25/07/2026 - 07:32
ΠΑΝΔΗΚΙ – Νέα Αρχή: Ευθύνες της διοίκησης του ΠΙΣ για το θεσμικό αδιέξοδο
Πολιτική Υγείας
25/07/2026 - 03:47
Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: Λιγότερο τραύμα, μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτερη ανάρρωση
Health Talk
24/07/2026 - 22:19
Φρίκη στην Καλλιθέα με την άγρια κακοποίηση τυφλής εγκύου που τελικά έχασε το έμβρυο
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 21:54
Οι έμπειρες νοσηλεύτριες του ΕΕΣ συνεχίζουν το έργο τους στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 21:33
Εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα
Υγεία
24/07/2026 - 20:56
Σφοδρή νεροποντή και μπουρίνια έπληξαν την Αττική - Σε κόκκινο συναγερμό 11 περιοχές της χώρας
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 20:04
Καρκίνος μαστού: Ώριμα δεδομένα από την παρακολούθηση μελετών για την καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας
Υγεία
24/07/2026 - 19:43
ΠΦΣ: «Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες επιλογές»
Pharma Policy
24/07/2026 - 18:29
Πρόγραμμα επτά ασκήσεων με ειδικό λάστιχο αντίστασης για πιο δυνατά χέρια και ώμους
Fitness
24/07/2026 - 18:03
Γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνεται το καλοκαίρι
Health Talk
24/07/2026 - 17:34
Συνεργασία για τη δημόσια υγεία μεταξύ του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Υγεία
24/07/2026 - 17:09
Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων
Pharma Policy
24/07/2026 - 16:34
Ψεκασμοί από αέρος για τα κουνούπια στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 16:17
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας το ξαναρίχνουν στον χορό
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 16:00
Έρχονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 15:36
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Διατροφή
24/07/2026 - 15:00
Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05
Τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία συνδέονται με σημαντική μείωση των αναρρωτικών αδειών
Υγεία
24/07/2026 - 13:28
Βρουξισμός: Γιατί σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας
Health Talk
24/07/2026 - 12:30
Matcha και σίδηρος: Επηρεάζει πραγματικά την απορρόφησή του; Τι απαντούν οι ειδικοί
Διατροφή
24/07/2026 - 11:30
Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30
Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30
Συναγερμός στην Καστοριά για κρούσματα σαλμονέλας σε νεαρά άτομα και παιδιά
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 08:30
ΕΕΣ και Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνουν δράση ενημέρωσης στην παραλία Εδέμ για την ασφάλεια στο νερό
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 07:34
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση
Διατροφή
22/07/2026 - 14:00
Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης στον αιώνιο ρυπαντή TFA με απόφαση του EFSA
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 15:32
Takeda Hellas: Ανάγκη ενίσχυσης της επάρκειας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
22/07/2026 - 17:34
ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49
Ελληνική μελέτη με προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 20:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo