ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαρτογράφηση εγκεφάλου ασθενών με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες με επαναστατική μέθοδο

Health Talk
Χαρτογράφηση εγκεφάλου ασθενών με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες με επαναστατική μέθοδο
Παρουσίαση νέων κλινικών δεδομένων για τη νευροπλοηγούμενη προεγχειρητική στο 37ο Διεθνές Νευροχειρουργικό Συνέδριο
Δευτέρα, 01/07/2024 - 21:22
News4Health Team News4Health Team

Την επαναστατική τεχνολογία NTMS - N(avigated) T(ranscranial) M(agnetic) S(timulation) - και τον καθοριστικό ρόλο της στη σύγχρονη νευροχειρουργική παρουσίασε ο κορυφαίος νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ειδικό σεμινάριο, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στην Κέρκυρα η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρία (ΕΝΧΕ).

«Θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους συναδέλφους μου, τον πρόεδρο Δρα Μόσχο Φραντζόγλου και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΧΕ για την τιμητική πρόσκληση να πραγματοποιήσουμε με την ομάδα μου ειδικό σεμινάριο, αναφορικά με τα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της καινοτόμου Νευροπλοηγούμενης τεχνολογίας NTMS», δήλωσε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής της Α´ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER και πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

Πείρα εννέα ετών

«Στο σεμινάριο αυτό παραθέσαμε την εννιάχρονη εμπειρία μας, που μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους διεθνώς, καθώς το NTMS υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, από το έτος 2015.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ είναι το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα 14 παγκοσμίως, στα οποία υφίσταται σήμερα η τεχνολογία NTMS, η μοναδική στον κόσμο με FDA και CE πιστοποίηση για προεγχειρητική χαρτογράφηση της κίνησης και της ομιλίας - λόγου. Το NTMS υπάρχει επίσης σε εξειδικευμένα Κέντρα Νευροχειρουργικής της Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και της Αμερικής».

Όπως αναφέρει ο Δρ. Χρήστος Γεωργόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές του κατά τη ριζική εξαίρεση όγκων, αγγειακών δυσπλασιών και σηραγγωδών αιμαγγειωμάτων από εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου, «το NTMS, αποκαλούμενο στα ελληνικά “Νευροπλοηγούμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός Εγκεφάλου”, είναι μία ασφαλής, ανώδυνη, αναίμακτη – μη επεμβατική, μη φαρμακευτική, ακριβής, αναπαράξιμη και αποτελεσματική, τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική μέθοδος. Διαγνωστικά, με το NTMS πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του στρατηγικού θεραπευτικού σχεδιασμού, χαρτογράφηση εγκεφάλου πριν από την υποβολή του ασθενούς σε νευροχειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου ή αγγειακής δυσπλασίας από λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου που εξυπηρετούν την κίνηση και την ομιλία. Μάλιστα, εκτός από την αποτύπωση των περιοχών που εξυπηρετούν κίνηση και ομιλία, διερευνούμε πλέον με την χαρτογράφηση εγκεφάλου και άλλες ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή».

«Ανεπιθύμητος επισκέπτης»

«Ο όγκος εγκεφάλου είναι ένας απρόσκλητος, “παράξενος” και ανεπιθύμητος επισκέπτης», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1500 νέοι ασθενείς με όγκο εγκεφάλου. Από αυτούς τους όγκους, οι μισοί περίπου είναι καλοήθεις και οι άλλοι μισοί κακοήθεις. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, ο όγκος εγκεφάλου εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό ανεξίτηλο “στίγμα” για τον ασθενή και το περιβάλλον του: ντροπή, όνειδος, καταισχύνη, ταπείνωση. Καθώς κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, καθυστερούν να δώσουν τη σωστή λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας τον όγκο να αναπτύσσεται και να προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αγγειακές δυσπλασίες.

Η NTMS χαρτογράφηση του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με διεγχειρητικό ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου όπου απαιτείται, επιτρέπει στον έμπειρο και ικανό νευροχειρουργό να κινείται με απόλυτη ακρίβεια κατά τη διενέργεια των αναγκαίων χειρουργικών χειρισμών, διαφυλάσσοντας έτσι τις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση και την ομιλία και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών, όπως ημιπληγία ή/και δυσφασία. Τέτοιες καταστροφικές επιπλοκές, αν και είναι αναγνωρισμένες και αποδεκτές από τη διεθνή νευροχειρουργική κοινότητα, αποθαρρύνουν, με εξαιρετικά δυσμενείς τελικά επιπτώσεις, τόσο τους νευροχειρουργούς, όσο και τους ασθενείς και συγγενείς τους στη λήψη απόφασης για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση εξεργασιών από τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Επισημαίνω ότι, ο χειρισμός του NTMS είναι εξαιρετικά απαιτητικός, γίνεται μόνον από διαπιστευμένους ιατρούς και κατά τη χρήση του εφαρμόζονται ειδικά κλινικά πρωτόκολλα».

Αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών

Στο ειδικό σεμινάριο του συνεδρίου, ο κ. Γεωργόπουλος παρουσίασε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών στους οποίους πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις για ριζική εξαίρεση όγκων -όπως μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα, γλοιώματα, μεταστατικούς όγκους αλλά και αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και σηρραγγωδών αιμαγγειωμάτων- μετά από προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, «εν σωτηρίω έτει 2024, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίκληση του ανεγχείρητου στην νευρο-ογκολογία και στην αγγειακή νευροχειρουργική. Επιστρατεύουμε, προς όφελος των ασθενών μας, τις πλέον προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και τεχνολογία. Επιδιωκόμενος και ευκταίος στόχος είναι η επιμήκυνση της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η διασφάλιση ποιότητας ζωής, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα» και πρόσθεσε: «Τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου, η Νευροπλοηγούμενη κρανιοτομία, η συνεχής διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, η Ελάχιστα επεμβατική, ελάχιστα τραυματική, μέγιστα αποτελεσματική Μικροσκοπική-ενδοσκοπική χειρουργική, η διαυλακική προσπέλαση του εγκεφάλου και η χρήση τεχνολογίας αιχμής σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Έτσι επιτυγχάνεται η ριζικότερη δυνατή, ασφαλής εξαίρεση των εξεργασιών αυτών, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας (3-5 ημέρες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών) και οι ασθενείς εμφανίζουν βελτίωση των νευρολογικών ελλειμμάτων τους μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αντιλαμβάνεστε πόσο θλίβομαι, για να μην πω εξοργίζομαι, όταν ακόμα επιστρατεύεται η φράση “αυτή η νόσος δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα”, για να παραπέμπονται ασθενείς με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες σε συγκεκριμένα νευροχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Το μέλλον της νευρο-ογκολογίας και της αγγειακής νευροχειρουργικής βρίσκεται ήδη στην Πατρίδα μας»!

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει τα εξής: «Κανένας, λοιπόν, ασθενής της χώρας μας μετανάστης στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις και υπηρεσίες Αποκατάστασης! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι θα κάναμε για την οικογένειά μας!».

  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΟΓΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ
  • ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δέκα απλές οδηγίες στα άτομα με διαβήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές
Δέκα απλές οδηγίες στα άτομα με διαβήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές 01 Ιουλίου 2024
Πότε είναι αθώοι και τι μπορεί να κρύβουν οι πόνοι της περιόδου 02 Ιουλίου 2024
Πότε είναι αθώοι και τι μπορεί να κρύβουν οι πόνοι της περιόδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»

Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06

Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;

Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid
Υγεία
28/04/2026 - 23:37

Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo