ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως ευθύνεται η υπέρταση;

Health Talk
Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως ευθύνεται η υπέρταση;
Οι άνδρες με υπέρταση, είτε λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είτε όχι, θα πρέπει να ελέγχουν συχνά την πίεσή τους, καθώς οι αυξημένες τιμές σχετίζονται με στυτική δυσλειτουργία. Θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση της νόσου με σκοπό την πρόληψη της δυσλειτουργίας ή τη βελτίωση της.
Δευτέρα, 25/11/2024 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

«Τα τελευταία χρόνια μεγάλης κλίμακας μελέτες ασχολήθηκαν με τη συχνότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους υπερτασικούς άνδρες. Από τα αποτελέσματά τους έγινε γνωστό ότι οι δύο αυτές παθήσεις συνδέονται. Μια ισπανική μελέτη, για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι το 45,8% των ανδρών με υπέρταση αντιμετώπιζε προβλήματα επίτευξης και διατήρησης της στύσης σε σύγκριση με τον ανδρικό πληθυσμό που είχε φυσιολογική πίεση. Η διαπίστωση ότι η δυσλειτουργία είναι συχνότερη σε ασθενείς με μακροχρόνια ή σοβαρή υπέρταση, ενισχύει περαιτέρω τη στενή σχέση μεταξύ υπέρτασης και κινδύνου εμφάνισής της», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται ως ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει έως εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως. Μια αμερικανική μελέτη (MMAS), σε ηλικιωμένους έδειξε ότι πάνω από το 52% των ανδρών μεταξύ 40 και 70 ετών αναφέρουν περιστατικά αδυναμίας για επιτυχή σεξουαλική δραστηριότητα. Μεταξύ των ανδρών κάτω των 49 ετών, το ποσοστό ήταν περίπου 6%, στην ηλικία των 50-59 ετών ήταν 16%, στις ηλικίες 60-69 ετών ήταν 32%, ενώ για τα άτομα ηλικίας 70-79 ετών το ποσοστό ανερχόταν στο 44%. Σύμφωνα με προβλέψεις, έως το 2025, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 322 εκατομμύρια.

Η πάθηση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών αυτών, καθώς και των συντρόφων και των οικογενειών τους, αφού επιδρά στο επίπεδο αυτοεκτίμησης και παρεμβαίνει στη συναισθηματική διαχείριση. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι αδυνατούν να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις βιώνουν έκπτωση στην ποιότητα ζωής τους.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη στυτική δυσλειτουργία είναι πολλοί. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τη γήρανση, τη χαμηλή τεστοστερόνη, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το στρες και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως και την κούραση. Επίσης, η υψηλή χοληστερόλη, τα καρδιακά και ορμονικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις, κακοήθειες, αλλά και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της.

Η υπέρταση είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου, διότι μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, δηλαδή να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται μέσα ή προς το πέος, με συνέπεια την ανεπαρκή ροή αίματος σε αυτό και την αδυναμία στύσης.

Οι υπερτασικοί όμως, δεν χρειάζεται να πάψουν να απολαμβάνουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Όσοι έχουν ελεγχόμενη υπέρταση μπορούν να λάβουν θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία και να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητά τους.

Πως επιτυγχάνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος της πάθησης στους υπερτασικούς άνδρες μπορεί να επιτευχθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, χωρίς άλλες θεραπείες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η μείωση της πρόσληψης νατρίου, η μείωση του σωματικού βάρους (για τους παχύσαρκους) και η τακτική άσκηση.

Η λήψη φαρμάκων από το στόμα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης αποτελεί το πρώτο φαρμακευτικό βήμα, το οποίο ακολουθείται από την επιλογή της σωστής αγωγής για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ωστόσο, τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά για όλους. Περίπου 3 στους 10 υπερτασικούς δεν ανταποκρίνονται. Έχει υπολογιστεί ότι το 25% όλων των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας προκαλείται από κάποια φαρμακευτική αγωγή, με εκείνες για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης να βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας.

Τα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία - που προορίζονται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και μόνο, χωρίς διόρθωση της υποκείμενης παθοφυσιολογίας, όπως οι αγγειακές βλάβες- μπορεί να μην είναι καλά ανεκτά. Ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, έχουν αντενδείξεις ή παρουσιάζουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ρινική συμφόρηση ή ζάλη.

Επιπλέον θεραπευτικές επιλογές

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές. Την τελευταία δεκαετία, έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τη χρήση εξωσωματικής θεραπείας με χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα (Li-ESWT). Η μέθοδος στοχεύει στην παθοφυσιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της και να διεγερθεί η νεοαγγειογένεση. Θεωρείται μια ασφαλής και μη επεμβατική μέθοδος που προκαλεί ελάχιστες, ήπιες παρενέργειες.

Μια ανασκόπηση πέντε συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων, που περιέλαβε συνολικά 3.908 ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία, διαπίστωσε ότι τα κρουστικά κύματα βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της δυσλειτουργίας.

Από τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Personalized Medicine, φάνηκε ότι είναι επίσης αποτελεσματικά στην ενίσχυση της σκληρότητας του πέους κατά τη στύση και πολλά υποσχόμενα, καθώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής για εκείνους που υποφέρουν από αυτή την πάθηση.

«Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν περίπου 38% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση συγκριτικά με εκείνους που έχουν φυσιολογική πίεση, δεδομένου ότι οι δύο καταστάσεις μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου. Επομένως, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αναζήτηση της αιτίας πρόκλησής της, διότι η υπέρταση δεν προκαλεί μόνο στυτική δυσλειτουργία αλλά είναι απειλητική για τη ζωή. Και επειδή το σεξ είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής και έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και στην αυτοπεποίθηση, η οποία είναι πιθανόν να επηρεάσει την ικανότητα για στύση δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, είναι απαραίτητο και οι υπερτασικοί να ξεπερνούν τους φόβους τους και να αναζητούν βοήθεια από τον ουρολόγο τους, να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

  • ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι τρεις βασικές παθήσεις του αγκώνα, η αντιμετώπισή τους και τα σημαντικά οφέλη
Οι τρεις βασικές παθήσεις του αγκώνα, η αντιμετώπισή τους και τα σημαντικά οφέλη 24 Νοεμβρίου 2024
Ανησυχητική η αύξηση του παγκρεατικού καρκίνου σε νεότερες ηλικίες 25 Νοεμβρίου 2024
Ανησυχητική η αύξηση του παγκρεατικού καρκίνου σε νεότερες ηλικίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος

Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00

Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης

Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55

Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ειδικό βίντεο του ΕΕΣ: Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 18:24
Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29
PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17
Τα γιλέκα πάγου ή τα καθημερινά κρύα ντους μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Υγεία
18/05/2026 - 15:00
Η Kavita Patel, της Roche Ελλάδας, νέα πρόεδρος του Pharma Innovation Forum
Pharma Policy
18/05/2026 - 14:38
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Φαινόμενο γιο-γιο: Τελικά τα σκαμπανεβάσματα του βάρους δεν προκαλούν οπωσδήποτε κακό
Υγεία
18/05/2026 - 13:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00
Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια
Digital Health
18/05/2026 - 09:00
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Επιδημία Ebola σε Κονγκό, Ουγκάντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας κήρυξε ο ΠΟΥ
Υγεία
18/05/2026 - 08:00
Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo