ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ραιβοϊπποποδία στα νεογέννητα και η θεραπεία με τη μέθοδο Ponseti

Health Talk
Ραιβοϊπποποδία στα νεογέννητα και η θεραπεία με τη μέθοδο Ponseti
H ραιβοϊπποποδία είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του ποδιού κατά τη γέννηση. Το πόδι του μωρού είναι δύσκαμπτο και στρέφεται προς τα μέσα και κάτω. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα της ραιβοϊπποποδίας είναι 1-2 στα 1.000 μωρά. Η πάθηση είναι τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, και στο 40% των περιπτώσεων προσβάλλονται και τα δυο πόδια.
Παρασκευή, 01/11/2024 - 09:53
News4Health Team News4Health Team

«Τα αίτια της ραιβοϊπποποδίας δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται να είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που συμβαίνει κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αρκετά συχνά η πάθηση αναγνωρίζεται μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδος της κύησης, κατά την διάρκεια ενός προγραμματισμένου υπερηχογραφήματος της μητέρας. Εάν ένας γονέας πάσχει από ραιβοϊπποποδία τότε η πιθανότητα να πάσχει το παιδί είναι 3% - 4%. Όταν πάσχουν και οι δυο γονείς τότε η πιθανότητα εμφάνισης ραιβοϊπποποδίας στο παιδί είναι 15%. Παρ’ όλα αυτά, στα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται με ραιβοϊπποποδία, οι γονείς έχουν φυσιολογικά πόδια», εξηγεί η κυρία Χριστίνα Νείλα, εξειδικευμένη Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων, υπεύθυνη του Παιδοoρθοπαιδικού Τμήματος της Ορθοπαιδικής Κλινικής «OSTEON».

Η διάγνωση στα περισσότερα μωρά είναι ο τύπος της Iδιοπαθούς Ραιβοϊπποποδίας και πρόκειται για κατά τα άλλα φυσιολογικά στην ανάπτυξη παιδιά. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως η αρθρογρύπωση, η δισχιδής ράχη και διάφορα σύνδρομα. Στην περίπτωση αυτή η ραιβοϊπποποδία ονομάζεται τερατολογική ή συνδρομική.

Τόσο η Ιδιοπαθής όσο και η Συνδρομική Ραιβοϊπποποδία μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Μέθοδο Ponseti, αλλά με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στην ιδιοπαθή μορφή.

Πως θεραπεύεται η Ραιβοϊπποποδία

Ο χρυσός κανόνας για την αντιμετώπιση της ραιβοϊπποποδίας είναι η Mέθοδος Ponseti. Η μέθοδος Ponseti επινοήθηκε από τον δρ Ignacio Ponseti στην Αϊόβα των ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια. Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει την 1 ή 2 εβδομάδα της ζωής. Είναι προτιμότερο να πάει το μωρό με την μητέρα στο σπίτι και να επανέλθουν. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει νωρίς όταν το παιδί νοσηλεύεται για άλλους λόγους στην μονάδα αυξημένης φροντίδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα της διόρθωσης δεν έχουν σχέση με τον χρόνο έναρξης της θεραπείας.
Πρόκειται για μια μη παρεμβατική τεχνική η οποία περιλαμβάνει δύο φάσεις.

  • Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την σταδιακή διόρθωση της παραμόρφωσης του ποδιού με την εφαρμογή γύψων με ειδική τεχνική. Γίνεται εβδομαδιαίος χειρισμός του ποδιού και εν συνεχεία τοποθετείται ο γύψος. Ο γύψος αλλάζει κάθε εβδομάδα για μια περίοδο 4-8 εβδομάδων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται αρκετός χρόνος στους συνδέσμους να χαλαρώσουν και στα οστά να αναπτυχθούν στην σωστή θέση. Όταν το πόδι υπερδιορθωθεί σε πλήρη απαγωγή (δηλ. τα δάκτυλα κοιτάζουν προς τα έξω), τότε στο 90% των παιδιών χρειάζεται Διαδερμική Τενοτομή του Αχιλλείου Τένοντα. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία σε χώρο ιατρείου. Μετά την τενοτομή τοποθετείται ο τελευταίος γύψος, ο οποίος και παραμένει για 3 εβδομάδες.
  • Η δεύτερη φάση ξεκινά με την αφαίρεση του τελευταίου διορθωτικού γύψου. Περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού διορθωτικού κηδεμόνα απαγωγής που έχει στόχο την διατήρηση της διόρθωσης του σχήματος των ποδιών και την αποφυγή μελλοντικής υποτροπής. Αποτελεί το πιο δύσκολο και σημαντικό στάδιο της μεθόδου γιατί απαιτεί αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου. H μη συμμόρφωση σωστής εφαρμογής του κηδεμόνα ή διακοπή αυτού, οδηγεί μαθηματικά σε υποτροπή της ραιβοϊπποποδίας (90% τον 1ο χρόνο, 70-80% τον 2ο χρόνο, 30-40% τον 3ο χρόνο, 10-15% τον 4ο χρόνο και 6% για τα επόμενα έτη).

O κηδεμόνας απαγωγής πρέπει να είναι διαθέσιμος όταν αφαιρεθεί ο τελευταίος γύψος και να τοποθετηθεί άμεσα από τον γιατρό. Αν δεν τοποθετηθεί άμεσα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής - απώλειας της διόρθωσης καθώς και μη αποδοχής του κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας αυτός φοριέται για 23 ώρες τους τρεις πρώτους μήνες. Μετά το διάστημα αυτό φοριέται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου (βραδινού και μεσημεριανού) μέχρι την ηλικία των 4 -5 ετών.

Υπάρχει άλλη εναλλακτική χειρουργική μέθοδος;

H οπίσθια έσω απελευθέρωση είναι μια χειρουργική μέθοδος. Πρόκειται για μια εκτεταμένη ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία κόβονται πολλοί σύνδεσμοι και τένοντες του ποδιού. Το αποτέλεσμα είναι συχνά ένα δύσκαμπτο και επώδυνο πόδι. Παλιά η μέθοδος αυτή αποτελούσε τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της ραιβοϊπποποδίας αλλά σήμερα τείνει να εξαλειφθεί λόγω της επιτυχίας της μεθόδου Ponseti.

«Οι οικογένειες που έχουν ένα παιδί με ραιβοϊπποποδία επιβαρύνονται όχι μόνο με την πολυετή θεραπεία και φροντίδα του παιδιού αλλά και ψυχολογικά. Οι ανησυχίες των γονέων προκύπτουν από τη στιγμή της διάγνωσης και αφορούν κυρίως την αβεβαιότητα για το μέλλον του παιδιού, αφού η αποτυχία έγκαιρης θεραπείας μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και πορεία του. Η πρώιμη όμως προγεννητική διάγνωση κατά την διάρκεια ενός υπερήχου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δίνει στους μελλοντικούς γονείς την δυνατότητα της προγεννητικής ενημέρωσης και συμβουλής για την πάθηση. Ο εξειδικευμένος Παιδοορθοπαιδικός και Πιστοποιημένος στην εφαρμογή της Μεθόδου Ponseti είναι ο κατάλληλος για τη σωστή και σε βάθος ενημέρωση των νέων γονιών. Η γνώση είναι δύναμη και έτσι γονείς που γνωρίζουν νοιώθουν άμεσα ανακούφιση και μειώνεται το ψυχολογικό φορτίο. Γονείς και ιατρός είναι σύμμαχοι για το καλό του παιδιού μιας και η θεραπεία της ραιβοϊπποποδίας με την μέθοδο Ponseti απαιτεί στενή και συχνή συνεργασία μεταξύ τους. Εάν πρόκειται για ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί, και η ραιβοϊπποποδία αντιμετωπιστεί από κάποιον ειδικό στην Mέθοδο Ponseti, τότε αναμένεται ότι το παιδί θα έχει πόδια με φυσιολογική εμφάνιση και λειτουργικότητα για όλους τους πρακτικούς σκοπούς. Η καλά αντιμετωπισθείσα ραιβοϊπποποδία δεν αποτελεί αναπηρία και είναι πλήρως συμβατή με μια φυσιολογική και δραστήρια ζωή», καταλήγει η κυρία Νείλα.

Τελευταία τροποποίηση στις 31/10/2024 - 20:44
  • ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΜΕΘΟΔΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων: Τα τέσσερα αιτήματα της ΠΟΝ προς την πολιτεία
Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων: Τα τέσσερα αιτήματα της ΠΟΝ προς την πολιτεία 01 Νοεμβρίου 2024
ΠΟΝ: «Χιλιάδες ασθενείς με ανεπάρκειες οργάνων σε τελικό στάδιο περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή» 01 Νοεμβρίου 2024
ΠΟΝ: «Χιλιάδες ασθενείς με ανεπάρκειες οργάνων σε τελικό στάδιο περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε

Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση
Υγεία
21/05/2026 - 23:08

Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση
Υγεία
11/05/2026 - 13:30

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo