ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Προάγγελος» διαβήτη στους νέους η στυτική δυσλειτουργία

Health Talk
«Προάγγελος» διαβήτη στους νέους η στυτική δυσλειτουργία
Προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη στο κοντινό μέλλον, αλλά και ένδειξη ύπαρξης της νόσου ή της κατάστασης που προηγείται αυτής (προδιαβήτης), είναι η στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες.
Τρίτη, 28/11/2023 - 15:07
News4Health Team News4Health Team

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Saint Louis των ΗΠΑ έδειξε ότι το 75% των ασθενών ανέπτυξαν προδιαβήτη ή διαβήτη εντός ενός έτους από τη διάγνωσή της. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί μόνο επίπτωση του διαβήτη, αλλά και παράγοντα κινδύνου.

«Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται κυρίως στους μεσήλικες ή ηλικιωμένους άνδρες και είναι αποτέλεσμα της γήρανσης. Εκτός από αυτήν, υπάρχουν αρκετές άλλες αιτίες που την προκαλούν. Κάποιοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλοι με την συνύπαρξη συγκεκριμένων ασθενειών. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Μια παλαιότερη ανασκόπηση 145 μελετών έδειξε ότι ο συνολικός επιπολασμός της σε άνδρες με διαβήτη ήταν 52,5%. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η περιορισμένη ροή του αίματος, η βλάβη των νεύρων και τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό, ο έλεγχος και η πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Με άνδρες ηλικίας 18-40 ετών

Από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν κυρίως άνδρες άνω των 45 ετών. Τι συμβαίνει, όμως, με τους νεότερους; Για να το ανακαλύψουν, οι αμερικανοί ερευνητές επέλεξαν άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών που είχαν στυτική δυσλειτουργία, αλλά δεν έπασχαν από προδιαβήτη, υπεργλυκαιμία ή διαβήτη τύπου 2. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 28,3, το 81,7% ήταν λευκοί και το 14,0% Αφροαμερικανοί. Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η αδυναμία επίτευξης στύσης και επιτυχούς και ολοκληρωμένης σεξουαλικής πράξης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη.

Σε ποσοστό περίπου 30% η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας και του προδιαβήτη/διαβήτη έγινε την ίδια ημέρα, ενώ στο 75% σχεδόν των συμμετεχόντων εντός ενός έτους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελεί δείκτη για μη διαγνωσμένο προδιαβήτη/διαβήτη και παράγοντα κινδύνου για βραχυπρόθεσμη εμφάνιση των δύο διαταραχών. Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας επομένως μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του διαβήτη, ιδίως σε νεότερους άνδρες, αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας μακροπρόθεσμα.

Το αρχικό ζητούμενο

Το αρχικό, ωστόσο, ζητούμενο είναι να υποψιαστούν ότι τα περιστατικά ανικανότητας επίτευξης στύσης μπορεί να μην είναι τόσο αθώα, και να επιδιώξουν τη διάγνωση, δεδομένης της αναστολής που νιώθουν εξαιτίας της ντροπής.

«Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων ο διαβήτης επηρεάζει τη στυτική λειτουργία είναι πολλοί. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα με αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης. Ακόμη και αν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών είναι φυσιολογικά, είναι αδύνατη η επιτυχής και σταθερή στύση εάν δεν υπάρχουν υγιή αγγεία. Όταν η στυτική δυσλειτουργία προηγείται του διαβήτη, είναι πιθανό να παίζει ρόλο το κοιλιακό λίπος, αφού επηρεάζονται αρνητικά τα επίπεδα κάποιων ανδρογόνων. Ενδεχομένως, δηλαδή, τόσο ο διαβήτης όσο και η στυτική δυσλειτουργία να έχουν έναν κοινό παράγοντα κινδύνου», εξηγεί ο δρ. Λιβάνιος.

Στις περιπτώσεις που ο λόγος της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το υπερβολικό βάρος, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική άσκηση ίσως αρκούν για την αναστροφή της κατάστασης. Η μείωση του βάρους βοηθά και στις δύο παθήσεις.

Εάν ήδη ο διαβήτης έχει καταστρέψει αγγεία, η θεραπεία με κρουστικά κύματα μπορεί να χαρίσει ξανά σε αυτούς τους άνδρες τη σεξουαλική ζωή τους, αποκαθιστώντας επίσης και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της δυσλειτουργίας, αλλά και των σχέσεων με τους σεξουαλικούς συντρόφους που συχνά διαταράσσονται.

Τα κρουστικά κύματα είναι μια ανώδυνη μέθοδος που βοηθά στη δημιουργία καινούριων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος. Η συγκεκριμένη θεραπεία συνιστάται συνήθως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή ή δεν επιθυμούν πιο επεμβατικούς τρόπους αποκατάστασης της δυσλειτουργίας.

Για τη υποβολή σε αυτήν δεν απαιτείται προετοιμασία για το ραντεβού στο ιατρείο ούτε αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, μια μικρή συσκευή χρησιμοποιεί στοχευμένα ηχητικά κύματα για να διεγείρει τον ιστό του πέους και να ενθαρρύνει τη ροή του αίματος. Ο ασθενής αισθάνεται μόνο ελαφριές δονήσεις.

Οκτώ συνεδρίες

Απαιτούνται 8 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι οποίες πραγματοποιούνται ανά μία εβδομάδα, μετά την οποία 8 στους 10 ασθενείς έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές χωρίς να χρειάζονται φάρμακα ή ενέσεις.

Εκτός από τα κρουστικά κύματα, όταν η στυτική δυσλειτουργία είναι αγγειακής αιτιολογίας, υπάρχει η επιλογή των ενδοπεϊκών ενέσεων, αλλά και της χειρουργικής επέμβασης.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των ανδρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Το ποσοστό εκείνων που είναι κάτω των 40 υπολογίζεται στο 30%. Εκτός από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο που συνήθως συνυπάρχει, άλλοι οργανικοί λόγοι πρόκλησής της είναι ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του πέους, πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμοί και δισκοκήλη. Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η κατάθλιψη και το στρες, ενώ στον τρόπο ζωής το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η θεραπεία πάντοτε εξαρτάται από την αιτία», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • ΑΝΔΡΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οκτώ πρακτικές συμβουλές για να αποφύγετε τους πόνους στον αυχένα
Οκτώ πρακτικές συμβουλές για να αποφύγετε τους πόνους στον αυχένα 27 Νοεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής 29 Νοεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιότητα ύπνου και ανδρική τριχόπτωση: Τι λέει η επιστήμη για τη σύνδεσή τους
Health Talk
10/08/2026 - 12:12

Ποιότητα ύπνου και ανδρική τριχόπτωση: Τι λέει η επιστήμη για τη σύνδεσή τους

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια

Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
05/08/2026 - 10:00

Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος

Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13

Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές

Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03

Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες

Ποιους κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για την ανδρική υγεία
Health Talk
27/07/2026 - 19:44

Ποιους κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για την ανδρική υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
Σε αυξημένη επιφυλακή για τις φωτιές ο Δήμος Αθηναίων και συστάσεις στους πολίτες
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 13:49
ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»
Patient Talk
10/08/2026 - 13:22
Πυροσβεστική: «Δεν αφέθηκαν χωρίς τροφή και νερό τα στελέχη που επιχειρούσαν στη Δυτική Αττική»
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 12:36
Ποιότητα ύπνου και ανδρική τριχόπτωση: Τι λέει η επιστήμη για τη σύνδεσή τους
Health Talk
10/08/2026 - 12:12
Ρεμπέκα Λούνα: Η γυναίκα που διαγνώστηκε με πρώιμο Αλτσχάιμερ και αποφάσισε μόνη το τέλος της
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 11:03
Ζέστη χωρίς προηγούμενο στη δυτική Ευρώπη το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 10:17
Δραματική έκκληση για άμεση αιμοδοσία από την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Patient Talk
10/08/2026 - 09:49
Καινοτόμο εβδομαδιαίο χάπι για τον HIV είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθημερινή αγωγή
Υγεία
10/08/2026 - 09:13
Καλοκαίρι και διακοπές με παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε σε βουνό, θάλασσα, πισίνα και ήλιο
Υγεία
10/08/2026 - 08:22
ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58
ΕΚΕΑ: Δίνουμε αίμα ακόμα και στις διακοπές σε μία από τις 96 υπηρεσίες της χώρας
Υγεία
07/08/2026 - 20:24
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
Τι μπορεί να μας διδάξει η νέα ταινία του Spider-Man για την απώλεια και το πένθος
Ψυχική Υγεία
07/08/2026 - 18:11
Επιπλέον πόροι 12,5 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την ενίσχυση της βιοασφάλειας από το ΥΠΑΑΤ
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 17:42
Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα
Υγεία
07/08/2026 - 17:17
Πέθανε στα 26 της η influencer Σίντνεϊ Τάουλ που μοιράστηκε επί τρία χρόνια τη μάχη της με σπάνιο καρκίνο
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 16:41
Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42
Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 14:39
Ηλεκτρικά πατίνια: 3,5 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης
Υγεία
07/08/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Μεγάλη τράπεζα επενδύει 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο για φάρμακα GLP-1 στους εργαζομένους
Υπηρεσίες Υγείας
07/08/2026 - 13:00
Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές
Υγεία
07/08/2026 - 11:57
Γλοιοβλάστωμα: Νέο «παράθυρο» για πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο
Υγεία
07/08/2026 - 11:00
ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 4.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα
Υγεία
07/08/2026 - 10:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo