ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως και πόσο επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση

Health Talk
Πως και πόσο επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση
Σαφείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος κλασικών τσιγάρων, της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων Heat-not-Burn (HnB), καθώς και του παθητικού καπνίσματος στη γονιμότητα και στην έκβαση των προγραμμάτων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μελέτες από όλον τον κόσμο καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα μπορεί να πλήξει σημαντικά το γυναικείο αναπαραγωγικό δυναμικό.
Πέμπτη, 27/06/2024 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

«Η υπογονιμότητα, δηλαδή η αδυναμία σύλληψης μετά από τουλάχιστον 12 μήνες τακτικής σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς αντισυλληπτικά μέτρα, επηρεάζει περίπου το 15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, παγκοσμίως. Το φαινόμενο παρατηρείται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Κίνα και βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη Νότια Ασία, Μέση Ανατολή, και τη Βόρεια Αφρική. Ανησυχεί τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και επηρεάζει την ποιότητα ζωής ιδίως των γυναικών, οι οποίες υφίστανται ψυχολογική ταλαιπωρία, κοινωνικό στίγμα, οικονομική πίεση, αλλά και συζυγικά προβλήματα.

Οι αιτίες είναι διάφορες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ωοθυλακιορρηξίας, της σαλπιγγικής βλάβης φλεγμονώδους αιτιολογίας και της ενδομητρίωσης. Τη γονιμότητα επηρεάζουν, επίσης, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, όπως και παράγοντες του τρόπου ζωής, π.χ. η παχυσαρκία και η χρήση προϊόντων καπνού» εξηγεί ο εξειδικευθείς στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

Η τοξικότητα του καπνού

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ή συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων παθήσεων, μεταξύ αυτών και των αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών. Κάθε μία από τις 4.000 διαφορετικές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός είναι τοξική για το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι νυν καπνίστριες έχουν χαμηλότερη γονιμότητα.

Η χρήση προϊόντων καπνού έχει επιπτώσεις στη στεροειδογένεση (δηλαδή την παραγωγή ανδρογόνων, προγεστερόνης, οιστρογόνων, κορτιζόνης και αλδοστερόνης) από τις ωοθήκες και τη ωοθυλακιογένεση. Επηρεάζει αρνητικά τη σαλπιγγική και ενδομήτρια λειτουργία, καθώς και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Καθυστερημένη σύλληψη και πρώιμη εμμηνόπαυση

Στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με καθυστερημένη σύλληψη και πρώιμη εμμηνόπαυση. Υπάρχουν υποψίες ότι τα αλκαλοειδή (νικοτίνη), τα βαρέα μέταλλα (κάδμιο), οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (βενζο-α-πυρένιο), οι νιτροζαμίνες και οι αρωματικές αμίνες που περιέχονται στο τσιγάρο μπορεί να διαταράξουν την αναπαραγωγή με διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA.

Έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως για πάνω από μια δεκαετία έχουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, σε σύγκριση με τις εκείνες που δεν κάπνιζαν ποτέ. Δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση προϊόντων καπνού ειδικά γύρω από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γονιμότητας, της έκτοπης εγκυμοσύνης, του χαμηλού βάρους γέννησης και του πρόωρου τοκετού.

Επικίνδυνο και το παθητικό κάπνισμα

Έχει βρεθεί επίσης ότι και το παθητικό κάπνισμα εμποδίζει τη σύλληψη. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν κατά 64% με κάθε μονάδα αύξησης των επιπέδων κοτινίνης (μια χημική ένωση που προέρχεται από τη νικοτίνη), στον ορό πάνω από 0,136 ng/mL. Βάσει των ευρημάτων τους οι ερευνητές υπογράμμισαν τη σημασία της αποφυγής του παθητικού καπνίσματος από τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Από μειωμένη γονιμότητα καθώς και αυξημένο κίνδυνο αποβολής απειλούνται, όμως, και οι κόρες των γυναικών που εξετίθεντο στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της κύησης είτε κατά την παιδική ηλικία.

Διεξοδικός έλεγχος και τροποποιήσεις

«Τις τελευταίες δεκαετίες οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις μεταθέτουν την απόφαση για απόκτηση απογόνων σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν πλέον οι γυναίκες έχουν μειωμένο ωοθηκικό απόθεμα και χαμηλότερης ποιότητας ωάρια. Έτσι τα ζευγάρια εναποθέτουν συχνά τις ελπίδες τους στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οποιοσδήποτε παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά μια εγκυμοσύνη πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά και να τροποποιείται. Και το κάπνισμα είναι ένας από αυτούς, αφού έχει αποδειχθεί ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες απόκτησης παιδιών. Έχει μάλιστα δοσοεξαρτώμενη επίδραση - όσο αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται καθημερινά και ο χρόνος έκθεσης στον καπνό τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος βλάβης του ωοθηκικού αποθέματος.

Στις γυναίκες που πραγματοποιούν κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ενεργό κάπνισμα έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες γεννήσεις ζώντων βρεφών και λιγότερες πιθανότητες κλινικής εγκυμοσύνης ανά κύκλο, υψηλότερο κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης και υψηλότερες πιθανότητες αποβολής», υπογραμμίζει ο Δρ Παπακωνσταντίνου.

Ο αντίκτυπος του ατμίσματος

Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του καπνίσματος κλασικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων όπως και προϊόντων heat-not burn (HnB), σε υπογόνιμες γυναίκες που πραγματοποιούσαν εξωσωματική γονιμοποίηση και συγκεκριμένα στην ποιότητα των ωαρίων που λαμβάνονται από γυναίκες που πραγματοποιούν κύκλους ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI).

Σε αυτήν συμμετείχαν 410 γυναίκες που παραπέμφθηκαν στη Μονάδα Φυσιοπαθολογίας Αναπαραγωγής και Ανδρολογίας του Νοσοκομείου Sandro Pertini, από το 2019-2022. Όλες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που διερευνούσε την κατανάλωση καπνίσματος, πριν από την έναρξη της ωοθηκικής διέγερσης με πρωτόκολλο ανταγωνιστή, τη λήψη των ωαρίων και την επακόλουθη τεχνική ICSI. Ερευνήθηκαν ο αριθμός των ανακτηθέντων ωαρίων, των ανώριμων ωαρίων και το ποσοστό γονιμοποίησης και συγκρίθηκαν μεταξύ καπνιστριών και μη καπνιστριών και μεταξύ των καπνιστριών τσιγάρων έναντι των καπνιστριών ηλεκτρονικού τσιγάρου και προϊόντων heat-not-burn (HnB).

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τσιγάρων καπνού μειώνει το ωοθηκικό απόθεμα και επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών. Αν και ακόμη είναι λίγα γνωστά για τις πιθανές επιπτώσεις των εναλλακτικών μεθόδων καπνίσματος (ηλεκτρονικού τσιγάρου και προϊόντων HnB), τα αποτελέσματα δείχνουν μια αρνητική επίδραση στις παραμέτρους των ωαρίων σε κύκλους ICSI. Απαιτούνται βεβαίως περαιτέρω κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η διατήρηση της γονιμότητας πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των γυναικών. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, περιλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος κάθε μορφής και της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μια επιτυχούς φυσικής σύλληψης ή τεχνητής γονιμοποίησης», καταλήγει ο Δρ Παπακωνσταντίνου.

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να αποτρέψετε τον πόνο της οσφυαλγίας το καλοκαίρι
Πώς να αποτρέψετε τον πόνο της οσφυαλγίας το καλοκαίρι 26 Ιουνίου 2024
ΕΚΟΓΙ: Τα τεστ DNA στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και την εξατομικευμένη διατροφή 27 Ιουνίου 2024
ΕΚΟΓΙ: Τα τεστ DNA στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και την εξατομικευμένη διατροφή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27

Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι

Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00

Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11

Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;

Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!
Health Talk
24/02/2026 - 16:42

Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Φάρμακο για τα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας
Υγεία
11/02/2026 - 16:00

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Φάρμακο για τα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ - Οι πέντε πυλώνες του σχεδίου
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 17:28
ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την επιδημία μηνιγγίτιδας στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 22:02
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo