ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς δεν θα σας χαλάσει τις διακοπές ο πόνος στη μέση

Health Talk
Πώς δεν θα σας χαλάσει τις διακοπές ο πόνος στη μέση
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνει ο άνθρωπος είναι ο πόνος στη μέση. Περίπου το 80% του πληθυσμού τον έχει εκδηλώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ πολλοί υποφέρουν επί μήνες ή και χρόνια από αυτόν.
Τετάρτη, 19/06/2024 - 15:09
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα η μέση (ή οσφύς) είναι ουσιαστικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από πέντε σπονδύλους που χωρίζονται μεταξύ τους από «μαξιλαράκια» (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) τα οποία τους προστατεύουν από την τριβή και τους κραδασμούς.
Όπως ισχύει για όλη την σπονδυλική στήλη, έτσι και στην οσφυϊκή μοίρα της ο ένας σπόνδυλος βρίσκεται πάνω από τον άλλο, δημιουργώντας έναν «σωλήνα» (νωτιαίος σωλήνας) μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός. Από τον νωτιαίο μυελό ξεκινούν νεύρα, τα οποία βγαίνουν μέσω οπών που δημιουργούνται στα πλάγια των οσφυϊκών σπονδύλων, για να καταλήξουν στα πόδια.

Μύες, σύνδεσμοι και τένοντες

Η μέση (όπως και η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη) σταθεροποιείται από ένα δίκτυο μυών, συνδέσμων και τενόντων της ράχης αλλά και της κοιλιάς.
Όταν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποια από τις προαναφερθείσες δομές, η συνέπεια είναι πόνος, ο οποίος όμως δεν περιορίζεται πάντοτε στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να αντανακλάται στους γλουτούς, στο ισχίο, ακόμα και στο πόδι ή στη βουβωνική περιοχή.

«Η αντιμετώπιση κάθε επεισοδίου πόνου στη μέση είναι πολύ σημαντική, διότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ανοίγει ο δρόμος για ένα επόμενο, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο, πιο παρατεταμένο και με συμπτώματα που μπορεί να επεκτείνονται μακριά από τη ρίζα του προβλήματος.
Αν δεν διακοπεί ο κύκλος και αν δεν βρεθεί η αιτία του πόνου, ώστε να γίνει η ενδεδειγμένη θεραπεία, θα υπάρχουν υποτροπές και θα συσσωρεύονται βλάβες οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειασθεί πιο εκτεταμένη θεραπεία, η οποία φθάνει έως την εγχείρηση στη μέση» αναφέρει ο Φυσικοθεραπευτής - Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab.

Επιστήμονες από την Cleveland Clinic, των ΗΠΑ, επισημαίνουν πως με την άμεση αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, μπορεί να αποφευχθεί το 95% των χειρουργικών επεμβάσεων για κήλη. Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως όσο νωρίτερα από την εμφάνιση του πόνου αρχίσει ο ασθενής την φυσικοθεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει. Αν, δηλαδή η έναρξη της φυσικοθεραπείας γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες από την εμφάνιση του πόνου σχετίζεται με καλύτερες εκβάσεις, ακόμα και με μείωση της ανάγκης για ενέσεις στη σπονδυλική στήλη ή και εγχειρήσεις.

Καλοκαίρι και φυσικοθεραπείες

Τώρα το καλοκαίρι και πριν την αναχώρηση για τις διακοπές, είναι ιδανική εποχή για να κάνει κάποιος φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση. «Η φυσικοθεραπεία έχει ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και η σύγχρονη παγκόσμια τάση είναι να χορηγείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής, συχνά πριν από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, ακόμα και από τις πρώτες μέρες της κρίσης του πόνου», τονίζει ο κ. Κακαβάς και συνεχίζει: «Επιπλέον, στις διακοπές οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν (ή θέλουν να έχουν) μεγαλύτερη κινητικότητα (π.χ. να κολυμπούν, να κάνουν μεγάλους περιπάτους στην εξοχή ή δουλειές στο εξοχικό κ.λπ.), η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για την υγεία της μέσης μας. Αν περιοριστεί ο πόνος και βελτιωθεί η κινητικότητα πριν από τις διακοπές, στη διάρκειά τους θα συνεχιστεί η ενίσχυση της μέσης και η βελτίωση της κατάστασής της».

Είναι σημαντικό όμως, το φυσικοθεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθήσει ο ασθενής. «Η φυσικοθεραπεία είναι μία αποδοτική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία, ιδιαίτερα όταν στοχεύει στην αιτία της», τονίζει ο κ. Κακαβάς εξηγώντας πως «με τα σύγχρονα μηχανήματα και μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως η fysiotek, μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία του πόνου και να καταρτίσουμε το κατάλληλο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα που θα την αντιμετωπίσει, ούτως ώστε να αναρρώσει ταχύτερα ο ασθενής και να ανακτήσει η καθημερινότητά του τους φυσιολογικούς της ρυθμούς».

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη για διάφορα είδη πόνου στη μέση όπως:

  • Ο μη ειδικός πόνος στη μέση: Είναι αυτός που δεν οφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία (π.χ. σε έναν τραυματισμό ή πάθηση). Τα περισσότερα περιστατικά πόνου στη μέση θεωρούνται μη-ειδικά, αφού προκαλούνται από διαστρέμματα, δυσλειτουργίες, κακώσεις ή/και καταπονήσεις στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
  • Η ισχιαλγία: Είναι ο πόνος της μέσης που επεκτείνεται προς το ισχίο και το πόδι. Μπορεί να προκληθεί από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, όταν ένα νεύρο δεχθεί πίεση από τον δίσκο με την κήλη.
  • Ο πόνος στη μέση που οφείλεται σε εκφυλιστική δισκοπάθεια, δηλαδή σε φυσική φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων λόγω ηλικίας.
  • Ο πόνος στη μέση που οφείλεται σε σπονδυλική στένωση, δηλαδή σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό.

«Η φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση στοχεύει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, στην αποκατάσταση της μυϊκής ευλυγισίας, της κινητικότητας των σπονδυλικών αρθρώσεων και του εύρους κινήσεων της σπονδυλικής στήλης, καθώς και στην ενίσχυση των μυών της περιοχής. Παράλληλα στοχεύει και στην αποτροπή μελλοντικών υποτροπών και στον έλεγχο των εξάρσεων του πόνου. Γι' αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία να εντοπίζουμε τη ρίζα του πόνου και να αρχίζουμε από εκεί την παρέμβασή μας» καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

  • ΜΕΣΗ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

25o Πανελλήνιο Νεφρολογικό Συνέδριο: Η καταιγίδα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
25o Πανελλήνιο Νεφρολογικό Συνέδριο: Η καταιγίδα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου 19 Ιουνίου 2024
Προστάτης: Βασικά δεδομένα για τη νέα επεμβατική θεραπεία Rezum 20 Ιουνίου 2024
Προστάτης: Βασικά δεδομένα για τη νέα επεμβατική θεραπεία Rezum

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49

Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Health Talk
05/02/2026 - 08:24

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή
Health Talk
21/01/2026 - 16:17

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23
Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07
Η συνολική εικόνα για την ευλογιά αιγοπροβάτων και ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 17:52
Θεμιστοκλέους: «Έχουμε πετύχει 60% μείωση στην αναμονή με τα απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 17:34
Υπερμετρωπία: Πώς μπορεί να διορθωθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο
Health Talk
12/02/2026 - 17:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo