ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς δεν θα σας χαλάσει τις διακοπές ο πόνος στη μέση

Health Talk
Πώς δεν θα σας χαλάσει τις διακοπές ο πόνος στη μέση
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνει ο άνθρωπος είναι ο πόνος στη μέση. Περίπου το 80% του πληθυσμού τον έχει εκδηλώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ πολλοί υποφέρουν επί μήνες ή και χρόνια από αυτόν.
Τετάρτη, 19/06/2024 - 15:09
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα η μέση (ή οσφύς) είναι ουσιαστικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από πέντε σπονδύλους που χωρίζονται μεταξύ τους από «μαξιλαράκια» (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) τα οποία τους προστατεύουν από την τριβή και τους κραδασμούς.
Όπως ισχύει για όλη την σπονδυλική στήλη, έτσι και στην οσφυϊκή μοίρα της ο ένας σπόνδυλος βρίσκεται πάνω από τον άλλο, δημιουργώντας έναν «σωλήνα» (νωτιαίος σωλήνας) μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός. Από τον νωτιαίο μυελό ξεκινούν νεύρα, τα οποία βγαίνουν μέσω οπών που δημιουργούνται στα πλάγια των οσφυϊκών σπονδύλων, για να καταλήξουν στα πόδια.

Μύες, σύνδεσμοι και τένοντες

Η μέση (όπως και η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη) σταθεροποιείται από ένα δίκτυο μυών, συνδέσμων και τενόντων της ράχης αλλά και της κοιλιάς.
Όταν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποια από τις προαναφερθείσες δομές, η συνέπεια είναι πόνος, ο οποίος όμως δεν περιορίζεται πάντοτε στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να αντανακλάται στους γλουτούς, στο ισχίο, ακόμα και στο πόδι ή στη βουβωνική περιοχή.

«Η αντιμετώπιση κάθε επεισοδίου πόνου στη μέση είναι πολύ σημαντική, διότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ανοίγει ο δρόμος για ένα επόμενο, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο, πιο παρατεταμένο και με συμπτώματα που μπορεί να επεκτείνονται μακριά από τη ρίζα του προβλήματος.
Αν δεν διακοπεί ο κύκλος και αν δεν βρεθεί η αιτία του πόνου, ώστε να γίνει η ενδεδειγμένη θεραπεία, θα υπάρχουν υποτροπές και θα συσσωρεύονται βλάβες οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειασθεί πιο εκτεταμένη θεραπεία, η οποία φθάνει έως την εγχείρηση στη μέση» αναφέρει ο Φυσικοθεραπευτής - Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab.

Επιστήμονες από την Cleveland Clinic, των ΗΠΑ, επισημαίνουν πως με την άμεση αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, μπορεί να αποφευχθεί το 95% των χειρουργικών επεμβάσεων για κήλη. Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως όσο νωρίτερα από την εμφάνιση του πόνου αρχίσει ο ασθενής την φυσικοθεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει. Αν, δηλαδή η έναρξη της φυσικοθεραπείας γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες από την εμφάνιση του πόνου σχετίζεται με καλύτερες εκβάσεις, ακόμα και με μείωση της ανάγκης για ενέσεις στη σπονδυλική στήλη ή και εγχειρήσεις.

Καλοκαίρι και φυσικοθεραπείες

Τώρα το καλοκαίρι και πριν την αναχώρηση για τις διακοπές, είναι ιδανική εποχή για να κάνει κάποιος φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση. «Η φυσικοθεραπεία έχει ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και η σύγχρονη παγκόσμια τάση είναι να χορηγείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής, συχνά πριν από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, ακόμα και από τις πρώτες μέρες της κρίσης του πόνου», τονίζει ο κ. Κακαβάς και συνεχίζει: «Επιπλέον, στις διακοπές οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν (ή θέλουν να έχουν) μεγαλύτερη κινητικότητα (π.χ. να κολυμπούν, να κάνουν μεγάλους περιπάτους στην εξοχή ή δουλειές στο εξοχικό κ.λπ.), η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για την υγεία της μέσης μας. Αν περιοριστεί ο πόνος και βελτιωθεί η κινητικότητα πριν από τις διακοπές, στη διάρκειά τους θα συνεχιστεί η ενίσχυση της μέσης και η βελτίωση της κατάστασής της».

Είναι σημαντικό όμως, το φυσικοθεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθήσει ο ασθενής. «Η φυσικοθεραπεία είναι μία αποδοτική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία, ιδιαίτερα όταν στοχεύει στην αιτία της», τονίζει ο κ. Κακαβάς εξηγώντας πως «με τα σύγχρονα μηχανήματα και μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως η fysiotek, μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία του πόνου και να καταρτίσουμε το κατάλληλο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα που θα την αντιμετωπίσει, ούτως ώστε να αναρρώσει ταχύτερα ο ασθενής και να ανακτήσει η καθημερινότητά του τους φυσιολογικούς της ρυθμούς».

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη για διάφορα είδη πόνου στη μέση όπως:

  • Ο μη ειδικός πόνος στη μέση: Είναι αυτός που δεν οφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία (π.χ. σε έναν τραυματισμό ή πάθηση). Τα περισσότερα περιστατικά πόνου στη μέση θεωρούνται μη-ειδικά, αφού προκαλούνται από διαστρέμματα, δυσλειτουργίες, κακώσεις ή/και καταπονήσεις στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
  • Η ισχιαλγία: Είναι ο πόνος της μέσης που επεκτείνεται προς το ισχίο και το πόδι. Μπορεί να προκληθεί από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, όταν ένα νεύρο δεχθεί πίεση από τον δίσκο με την κήλη.
  • Ο πόνος στη μέση που οφείλεται σε εκφυλιστική δισκοπάθεια, δηλαδή σε φυσική φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων λόγω ηλικίας.
  • Ο πόνος στη μέση που οφείλεται σε σπονδυλική στένωση, δηλαδή σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό.

«Η φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση στοχεύει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, στην αποκατάσταση της μυϊκής ευλυγισίας, της κινητικότητας των σπονδυλικών αρθρώσεων και του εύρους κινήσεων της σπονδυλικής στήλης, καθώς και στην ενίσχυση των μυών της περιοχής. Παράλληλα στοχεύει και στην αποτροπή μελλοντικών υποτροπών και στον έλεγχο των εξάρσεων του πόνου. Γι' αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία να εντοπίζουμε τη ρίζα του πόνου και να αρχίζουμε από εκεί την παρέμβασή μας» καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

  • ΜΕΣΗ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

25o Πανελλήνιο Νεφρολογικό Συνέδριο: Η καταιγίδα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
25o Πανελλήνιο Νεφρολογικό Συνέδριο: Η καταιγίδα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου 19 Ιουνίου 2024
Προστάτης: Βασικά δεδομένα για τη νέα επεμβατική θεραπεία Rezum 20 Ιουνίου 2024
Προστάτης: Βασικά δεδομένα για τη νέα επεμβατική θεραπεία Rezum

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή
Health Talk
21/01/2026 - 16:17

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 22:01
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36
Χοληδόχος κύστη και πολύποδες: Διάγνωση και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Health Talk
21/01/2026 - 21:03
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 19:34
ΕΠΑΨΥ: Επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Κοινοτικής Ψυχιατρικής σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 19:17
Γαλακτομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Διατροφή
21/01/2026 - 18:51
Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 18:32
«Ψηφιδωτό: Μνήμη και Δημιουργικότητα» - Διήμερο τέχνης, μνήμης και ανθρώπινης σύνδεσης στη Θεσσαλονίκη!
Patient Talk
21/01/2026 - 18:16
Παραίτηση Εξαδάκτυλου από την προεδρία του ΠΙΣ - Τρία νέα πρόσωπα στο ΔΣ του συλλόγου
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 17:51
Ανάκληση γνωστού βρεφικού γάλακτος και μήνυση από την οργάνωση Foodwatch
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 17:42
Ασημένια διάκριση από τoν EcoVadis στην GEP για τις επιδόσεις της στη βιωσιμότητα
Υπηρεσίες Υγείας
21/01/2026 - 17:24
Η φθορίωση του νερού δεν συνδέεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης
Υγεία
21/01/2026 - 17:02
ΕΕΕΔΕΕ: Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και όχι μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 16:34
Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή
Health Talk
21/01/2026 - 16:17
Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών στην εγκυμοσύνη φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού
Υγεία
21/01/2026 - 16:00
Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00
Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο
Διατροφή
21/01/2026 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος παρουσιάζει διαρκή οφέλη σε βάθος πενταετίας
Pharma News
21/01/2026 - 13:00
ΦΣΘ: Καθυστέρηση 7 μηνών για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 12:00
Γιατί δεν χρειάζεστε «αποτοξίνωση» τον Ιανουάριο – Πότε μπορεί να κάνει κακό
Διατροφή
21/01/2026 - 11:00
ΕΚΠΑ: Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 10:11
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - Πώς αυτή η χειρονομία απομακρύνει το στρες και φέρνει κοντά τους ανθρώπους
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 10:00
Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/01/2026 - 09:00
ΠΣΦ: Τα οκτώ ζητήματα των φυσικοθεραπευτών που τέθηκαν στον Γεωργιάδη και οι δεσμεύσεις
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 07:27
Μαζί για το Παιδί: Στοχευμένες δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας και το 2025
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 03:34
Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 00:08
Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική εγκαινιάζει το Τμήμα Δομικών Καρδιοπαθειών - Ορόσημο η πρώτης επιτυχής επέμβαση TAVI
Υπηρεσίες Υγείας
20/01/2026 - 23:23
Κόκκινος συναγερμός για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία - Ποιες περιοχές αναμένεται να χτυπηθούν
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo