ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόνος στη φτέρνα: Προγνωστικοί παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές

Health Talk
Πόνος στη φτέρνα: Προγνωστικοί παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας αποδεικνύεται ότι είναι ο πόνος, αφού επηρεάζει το 20% των ενηλίκων. Εκείνος που εμφανίζεται συγκεκριμένα στον άκρο πόδα εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί το 13-36% του γενικού πληθυσμού, έχοντας επιπτώσεις στην κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τετάρτη, 05/06/2024 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

Η εύρεση των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να προστατεύσει μέρος αυτών και σίγουρα εκείνων στους οποίους ο πόνος είναι αποτέλεσμα τροποποιήσιμων παραγόντων.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Musculoskeletal Disorders έδειξε ότι οι προγνωστικοί παράγοντες στον ενήλικο πληθυσμό περιλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία, την ύπαρξη πρινισμού (τρόπος με τον οποίο το πόδι, κατά τη βάδιση, στρέφεται προς το εσωτερικό όταν έρχεται σε επαφή με το έδαφος), τον δείκτη μάζας σώματος, την προσωπική αντίληψη για το επίπεδο της υγείας και κινητικότητας του καθενός.

Η επίπτωση του βάρους

Οι μισοί από αυτούς θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, με κατάλληλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την τακτική άσκηση.
«Τα πόδια, από τον αστράγαλο μέχρι τα δάκτυλα, είναι το πιο παραμελημένο μέρος του σώματος, ενώ από αυτά εξαρτάται η μετακίνησή του για την εκτέλεση ακόμα και των πιο ασήμαντων εργασιών. Ο πόνος σε αυτά μπορεί να γίνει αιτία κινητικής αναπηρίας, να επηρεάσει την ισορροπία και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται με την ηλικία. Τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, όπως και όσοι έχουν ανατομικές δυσμορφίες. Υπάρχουν αναφορές ότι ευθύνεται και ο όγκος του ποδιού, ο οποίος αυξάνεται όταν είναι σε φάση ανάπαυσης, σε πολύωρη ορθοστασία και κατά την άθληση.
Πέραν των παραπάνω παραγόντων κινδύνου υπάρχουν και ανατομικοί λόγοι που οδηγούν στην πάθηση, όπως η πλατυποδία και η έντονη καμάρα του ποδιού. Έχει επίσης ενοχοποιηθεί και η κακή επιλογή υποδημάτων», εξηγούν οι ορθοπεδικοί της Osteon Ortho & Spine Clinic.

Οι δομικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, το γυναικείο φύλο είναι ένας προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης πόνου στην υπαστραγαλική περιοχή. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι οι δομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα παθολογίες σε διαφορετικές ανατομικές περιοχές.
Ένας άλλος ενδεχόμενος λόγος που στις μελέτες φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πονούν στον άκρο πόδα είναι επειδή απευθύνονται συχνότερα σε γιατρούς όταν έχουν συμπτώματα και επιδιώκουν τη θεραπεία.
Από τα αποτελέσματά της φάνηκε επιπλέον ότι ο υπερπρινισμός (όταν η φτέρνα στρέφεται προς τα έξω), όπως και ο υπτιασμός (όταν η φτέρνα στρέφεται προς τα μέσα) μπορεί να γίνουν λόγοι ανάπτυξης πόνου σε αυτήν, επειδή αλλάζουν την κατανομή των δυνάμεων στον άκρα πόδα. Ο πόνος αυτός μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες αρθρώσεις πάνω από τον αστράγαλο.

Επιβεβαίωσε δε η μελέτη ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πράγματι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορες παθολογίες που προκαλούν πόνο στην φτέρνα, συμπεριλαμβανομένης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

«Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία πόνου στη φτέρνα που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ετησίως, λόγω υπερβολικής και επαναλαμβανόμενης φόρτισης της πελματιαίας περιτονίας, μιας ινώδους ταινίας συνεκτικού ιστού που την ενώνει με τις κεφαλές των πέντε μεταταρσίων.
Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι ο πόνος παρουσιάζεται μετά από ανάπαυση και αρχικά μόνο για τα πρώτα βήματα - κατόπιν υποχωρεί. Επίσης, ο ασθενής είναι πιθανότερο να τον βιώνει μετά την άσκηση και όχι κατά τη διάρκεια της.
Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστεί χρόνια και να μειώσει το επίπεδο της δραστηριότητας, αλλά και να γίνει αιτία συμπτωμάτων στα γόνατα, τα ισχία, ακόμα στη σπονδυλική στήλη, επειδή ο πόνος αλλάζει τον τρόπο βάδισης», διευκρινίζει ο Ορθοπεδικός δρ Βασίλης Σακελλαρίου.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Αρχικά, η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η θεραπεία ξεκινά με παγοθεραπεία, διατάσεις, μυϊκή ενδυνάμωση του άκρου ποδός. Πιθανόν να συνεχιστεί με νάρθηκες, θεραπεία κρουστικών κυμάτων και ενεσοθεραπείες.

Ειδικότερα, η εφαρμογή πάγου προσφέρει ύφεση της φλεγμονής, ενώ οι διατάσεις του αχίλλειου τένοντα και της πελματιαίας περιτονίας βοηθούν στην ύφεση του πόνου μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή, και στην αποτροπή της υποτροπής.

Εάν είναι απαραίτητο συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιβοηθητικά λειτουργεί και η περίδεση με ειδικές ταινίες (taping) με τρόπο που να συγκρατείται το πόδι σε μια συγκεκριμένη θέση.

Εννέα στους δέκα ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά από δύο μήνες θεραπείας. Σε όσους δεν υποχωρούν τα συμπτώματα υπάρχει η επιλογή της ενεσοθεραπείας και με τοποθέτηση νάρθηκα κατά την κατάκλιση ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας για λίγες εβδομάδες, προκειμένου το πέλμα να παραμένει σε διάταση. Εάν και με αυτά τα μέτρα δεν βρίσκουν ανακούφιση, συστήνεται στους ασθενείς η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία απελευθερώνεται ή αφαιρείται το τμήμα της πελματιαίας περιτονίας που προκαλεί τον πόνο.

Ο ρόλος των παπουτσιών

Δεδομένης της άμεσης σχέσης των υποδημάτων με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, συστήνεται και η επιλογή υποδημάτων με σωστή εφαρμογή.
«Η συγκεκριμένη μελέτη απέτυχε να περιλάβει τα ακατάλληλα υποδήματα στους παράγοντες κινδύνου, αλλά είναι επιβεβαιωμένο ότι τα σωστά παπούτσια προστατεύουν τον άκρα πόδα, παρέχοντας εμβιομηχανική υποστήριξη και επιτρέποντας την ανακατανομή της πίεσης στο πόδι, μειώνοντας τελικά την εμφάνιση παθολογιών και πόνου σε αυτό.
Είναι διαπιστωμένο ότι η πλειονότητα των ασθενών φορά παπούτσια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το ελάχιστο ή μέγιστο ύψος τακουνιού, δεν είναι ανατομικά, δεν έχουν το σωστό μέγεθος ή έχουν πολύ λεπτή σόλα.
Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες που προτιμούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Φορώντας τα σε τακτική βάση, το μήκος μεταξύ φτέρνας και κεφαλών των μεταταρσίων μειώνεται, η καμάρα μεγαλώνει, το περισσότερο βάρος μεταφέρεται προς τα δάκτυλα και το εύρος της επαφής του μεσαίου τμήματος του πέλματος με σταθερή ίσια επιφάνεια μειώνεται. Όλα αυτά οδηγούν τελικά σε πελματιαία απονευρωσίτιδα και σε πόνο.
Για την αποφυγή του, επομένως, θα πρέπει να επιλέγονται παπούτσια που το ύψος του τακουνιού είναι μεταξύ 2-3 cm, που είναι αρκετά φαρδιά (όχι μόνο γύρω από τη φτέρνα αλλά από το σύνολο του πέλματος), με φαρδιά ανατομική σόλα, που δεν έχουν εσωτερικές ραφές και επιτρέπουν τη ρύθμιση με κορδόνια ή velcro, που παρέχουν επαρκή στήριξη και αντικραδασμική προστασία», καταλήγει ο Ορθοπαιδικός κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.

  • ΠΟΝΟΣ
  • ΦΤΕΡΝΑ
  • ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρβοϊός Β19: Μετάδοση, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Παρβοϊός Β19: Μετάδοση, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση 05 Ιουνίου 2024
Καρδιολογικά νοσήματα και κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε 05 Ιουνίου 2024
Καρδιολογικά νοσήματα και κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18

Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών

Σημαντική ελληνική συμμετοχή σε νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που εγκρίθηκε από τον FDA
Υγεία
17/09/2026 - 21:12

Σημαντική ελληνική συμμετοχή σε νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που εγκρίθηκε από τον FDA

Νέα στοχευμένη θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
14/09/2026 - 15:16

Νέα στοχευμένη θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15

Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!

Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον
Υγεία
09/09/2026 - 10:00

Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί αυξάνει κατά σχεδόν 1 δισ. δολάρια τις δαπάνες των ασφαλιστικών υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
24/09/2026 - 15:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο ΙΣΑ δήλωσε υποστήριξη της κατηγορίας κατά των δύο γιατρών
Επικαιρότητα
24/09/2026 - 14:21
Αρώματα: Τρεις λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους τα μυρίζουν
Υγεία
24/09/2026 - 14:00
Γήρανση: Η θετική στάση απέναντι της μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Υγεία
24/09/2026 - 13:00
Γνωρίζετε τους αριθμούς της καρδιάς σας; Εβδομάδα μετρήσεων και συμβουλευτικής από την ΕΚΕ
Υγεία
24/09/2026 - 12:15
51 μονάδες παραγωγής και 31 κέντρα R&D στην Ελλάδα ενισχύουν την ευρωπαϊκή φαρμακευτική ασφάλεια
Pharma Policy
24/09/2026 - 12:00
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Κίμωλο
Υπηρεσίες Υγείας
24/09/2026 - 11:04
Σημαντική αύξηση εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Υγεία
24/09/2026 - 11:00
Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται γιατρός
Υγεία
24/09/2026 - 10:00
Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31
Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια
Υγεία
24/09/2026 - 09:00
Εγκαινιάστηκε στη Ρώμη το Mediterranean Network for Haemoglobinopathies
Patient Talk
24/09/2026 - 07:27
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Ινστιτούτο Prolepsis: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα στάδια ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας
Ψυχική Υγεία
24/09/2026 - 00:09
Νέες δομές ψυχικής υγείας σε Κω και Σύρο με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 22:19
Καρδιακές αρρυθμίες: Πότε το «φτερούγισμα» είναι ύποπτο
Health Talk
23/09/2026 - 21:24
Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση»
Υγεία
23/09/2026 - 20:43
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
Patient Talk
23/09/2026 - 19:32
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τη θεραπευτική φιλοσοφία του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
23/09/2026 - 18:56
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Οι παράγοντες που αλλάζουν την όψη των αφτιών μας
Health Talk
23/09/2026 - 17:52
ΕΕΠΕ: «Να προστατευθούν οι πολίτες από μαγικά βότανα, κηραλοιφές και... νανοτεχνολογίες»
Υγεία
23/09/2026 - 17:34
ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback
Pharma Policy
23/09/2026 - 17:11
ΕΣΑμεΑ: Στεγαστική φτώχεια και αναπηρία - Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ
Patient Talk
23/09/2026 - 16:33
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα πριν φανεί απώλεια βάρους στη ζυγαριά
Fitness
23/09/2026 - 16:04
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε
Υγεία
23/09/2026 - 15:00
Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να επανακάμψει μετά από μεταμόσχευση
Υγεία
23/09/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28
Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 19:00
ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:55
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo