ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόνος στη φτέρνα: Προγνωστικοί παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές

Health Talk
Πόνος στη φτέρνα: Προγνωστικοί παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας αποδεικνύεται ότι είναι ο πόνος, αφού επηρεάζει το 20% των ενηλίκων. Εκείνος που εμφανίζεται συγκεκριμένα στον άκρο πόδα εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί το 13-36% του γενικού πληθυσμού, έχοντας επιπτώσεις στην κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τετάρτη, 05/06/2024 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

Η εύρεση των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να προστατεύσει μέρος αυτών και σίγουρα εκείνων στους οποίους ο πόνος είναι αποτέλεσμα τροποποιήσιμων παραγόντων.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Musculoskeletal Disorders έδειξε ότι οι προγνωστικοί παράγοντες στον ενήλικο πληθυσμό περιλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία, την ύπαρξη πρινισμού (τρόπος με τον οποίο το πόδι, κατά τη βάδιση, στρέφεται προς το εσωτερικό όταν έρχεται σε επαφή με το έδαφος), τον δείκτη μάζας σώματος, την προσωπική αντίληψη για το επίπεδο της υγείας και κινητικότητας του καθενός.

Η επίπτωση του βάρους

Οι μισοί από αυτούς θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, με κατάλληλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την τακτική άσκηση.
«Τα πόδια, από τον αστράγαλο μέχρι τα δάκτυλα, είναι το πιο παραμελημένο μέρος του σώματος, ενώ από αυτά εξαρτάται η μετακίνησή του για την εκτέλεση ακόμα και των πιο ασήμαντων εργασιών. Ο πόνος σε αυτά μπορεί να γίνει αιτία κινητικής αναπηρίας, να επηρεάσει την ισορροπία και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται με την ηλικία. Τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, όπως και όσοι έχουν ανατομικές δυσμορφίες. Υπάρχουν αναφορές ότι ευθύνεται και ο όγκος του ποδιού, ο οποίος αυξάνεται όταν είναι σε φάση ανάπαυσης, σε πολύωρη ορθοστασία και κατά την άθληση.
Πέραν των παραπάνω παραγόντων κινδύνου υπάρχουν και ανατομικοί λόγοι που οδηγούν στην πάθηση, όπως η πλατυποδία και η έντονη καμάρα του ποδιού. Έχει επίσης ενοχοποιηθεί και η κακή επιλογή υποδημάτων», εξηγούν οι ορθοπεδικοί της Osteon Ortho & Spine Clinic.

Οι δομικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, το γυναικείο φύλο είναι ένας προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης πόνου στην υπαστραγαλική περιοχή. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι οι δομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα παθολογίες σε διαφορετικές ανατομικές περιοχές.
Ένας άλλος ενδεχόμενος λόγος που στις μελέτες φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πονούν στον άκρο πόδα είναι επειδή απευθύνονται συχνότερα σε γιατρούς όταν έχουν συμπτώματα και επιδιώκουν τη θεραπεία.
Από τα αποτελέσματά της φάνηκε επιπλέον ότι ο υπερπρινισμός (όταν η φτέρνα στρέφεται προς τα έξω), όπως και ο υπτιασμός (όταν η φτέρνα στρέφεται προς τα μέσα) μπορεί να γίνουν λόγοι ανάπτυξης πόνου σε αυτήν, επειδή αλλάζουν την κατανομή των δυνάμεων στον άκρα πόδα. Ο πόνος αυτός μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες αρθρώσεις πάνω από τον αστράγαλο.

Επιβεβαίωσε δε η μελέτη ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πράγματι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορες παθολογίες που προκαλούν πόνο στην φτέρνα, συμπεριλαμβανομένης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

«Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία πόνου στη φτέρνα που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ετησίως, λόγω υπερβολικής και επαναλαμβανόμενης φόρτισης της πελματιαίας περιτονίας, μιας ινώδους ταινίας συνεκτικού ιστού που την ενώνει με τις κεφαλές των πέντε μεταταρσίων.
Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι ο πόνος παρουσιάζεται μετά από ανάπαυση και αρχικά μόνο για τα πρώτα βήματα - κατόπιν υποχωρεί. Επίσης, ο ασθενής είναι πιθανότερο να τον βιώνει μετά την άσκηση και όχι κατά τη διάρκεια της.
Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστεί χρόνια και να μειώσει το επίπεδο της δραστηριότητας, αλλά και να γίνει αιτία συμπτωμάτων στα γόνατα, τα ισχία, ακόμα στη σπονδυλική στήλη, επειδή ο πόνος αλλάζει τον τρόπο βάδισης», διευκρινίζει ο Ορθοπεδικός δρ Βασίλης Σακελλαρίου.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Αρχικά, η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η θεραπεία ξεκινά με παγοθεραπεία, διατάσεις, μυϊκή ενδυνάμωση του άκρου ποδός. Πιθανόν να συνεχιστεί με νάρθηκες, θεραπεία κρουστικών κυμάτων και ενεσοθεραπείες.

Ειδικότερα, η εφαρμογή πάγου προσφέρει ύφεση της φλεγμονής, ενώ οι διατάσεις του αχίλλειου τένοντα και της πελματιαίας περιτονίας βοηθούν στην ύφεση του πόνου μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή, και στην αποτροπή της υποτροπής.

Εάν είναι απαραίτητο συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιβοηθητικά λειτουργεί και η περίδεση με ειδικές ταινίες (taping) με τρόπο που να συγκρατείται το πόδι σε μια συγκεκριμένη θέση.

Εννέα στους δέκα ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά από δύο μήνες θεραπείας. Σε όσους δεν υποχωρούν τα συμπτώματα υπάρχει η επιλογή της ενεσοθεραπείας και με τοποθέτηση νάρθηκα κατά την κατάκλιση ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας για λίγες εβδομάδες, προκειμένου το πέλμα να παραμένει σε διάταση. Εάν και με αυτά τα μέτρα δεν βρίσκουν ανακούφιση, συστήνεται στους ασθενείς η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία απελευθερώνεται ή αφαιρείται το τμήμα της πελματιαίας περιτονίας που προκαλεί τον πόνο.

Ο ρόλος των παπουτσιών

Δεδομένης της άμεσης σχέσης των υποδημάτων με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, συστήνεται και η επιλογή υποδημάτων με σωστή εφαρμογή.
«Η συγκεκριμένη μελέτη απέτυχε να περιλάβει τα ακατάλληλα υποδήματα στους παράγοντες κινδύνου, αλλά είναι επιβεβαιωμένο ότι τα σωστά παπούτσια προστατεύουν τον άκρα πόδα, παρέχοντας εμβιομηχανική υποστήριξη και επιτρέποντας την ανακατανομή της πίεσης στο πόδι, μειώνοντας τελικά την εμφάνιση παθολογιών και πόνου σε αυτό.
Είναι διαπιστωμένο ότι η πλειονότητα των ασθενών φορά παπούτσια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το ελάχιστο ή μέγιστο ύψος τακουνιού, δεν είναι ανατομικά, δεν έχουν το σωστό μέγεθος ή έχουν πολύ λεπτή σόλα.
Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες που προτιμούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Φορώντας τα σε τακτική βάση, το μήκος μεταξύ φτέρνας και κεφαλών των μεταταρσίων μειώνεται, η καμάρα μεγαλώνει, το περισσότερο βάρος μεταφέρεται προς τα δάκτυλα και το εύρος της επαφής του μεσαίου τμήματος του πέλματος με σταθερή ίσια επιφάνεια μειώνεται. Όλα αυτά οδηγούν τελικά σε πελματιαία απονευρωσίτιδα και σε πόνο.
Για την αποφυγή του, επομένως, θα πρέπει να επιλέγονται παπούτσια που το ύψος του τακουνιού είναι μεταξύ 2-3 cm, που είναι αρκετά φαρδιά (όχι μόνο γύρω από τη φτέρνα αλλά από το σύνολο του πέλματος), με φαρδιά ανατομική σόλα, που δεν έχουν εσωτερικές ραφές και επιτρέπουν τη ρύθμιση με κορδόνια ή velcro, που παρέχουν επαρκή στήριξη και αντικραδασμική προστασία», καταλήγει ο Ορθοπαιδικός κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.

  • ΠΟΝΟΣ
  • ΦΤΕΡΝΑ
  • ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρβοϊός Β19: Μετάδοση, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Παρβοϊός Β19: Μετάδοση, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση 05 Ιουνίου 2024
Καρδιολογικά νοσήματα και κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε 05 Ιουνίου 2024
Καρδιολογικά νοσήματα και κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση
Υγεία
11/05/2026 - 13:30

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες
Pet
27/04/2026 - 12:00

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Υγεία
13/05/2026 - 16:11
Γαλλία: Υποψία επιδημίας γαστρεντερίτιδας και ένας θάνατος σε κρουαζιερόπλοιο που μπήκε σε καραντίνα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 15:43
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Nέο πρόγραμμα πιστοποίησης για την ψυχική υγεία και την ευεξία στην εργασία
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 14:38
Το γραφείο του 2050: AI, νευροεμφυτεύματα και εικονική πραγματικότητα αλλάζουν την εργασία
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 14:21
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
ΕΛΕΑΝΑ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι αδιάγνωστοι
Patient Talk
13/05/2026 - 13:38
Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09
AstraZeneca, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και ΓΝ Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κλινική Έρευνα
Digital Health
13/05/2026 - 12:42
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00
Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14
"Ρυπογόνο" το τεχνητό φως - Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας
Υγεία
12/05/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo