ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου: Δέκα βασικά δεδομένα για την οφθαλμοπάθεια που πλήττει τους νέους

Health Talk
Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου: Δέκα βασικά δεδομένα για την οφθαλμοπάθεια που πλήττει τους νέους
Φανταστείτε ότι βλέπετε τον κόσμο μέσα από έναν χαλασμένο φακό, που τα κάνει όλα θολά, μουντά και παραμορφωμένα. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουν οι ασθενείς με κερατόκωνο, μία εκφυλιστική νόσο των ματιών που παραμορφώνει τον επιφανειακό χιτώνα τους και προκαλεί σοβαρή διαταραχή της όρασης.
Παρασκευή, 10/11/2023 - 14:52
News4Health Team News4Health Team

Η 10η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου, σηματοδοτώντας μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ασθενών και των οικείων τους.

Με αφορμή αυτή την Ημέρα, ο δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παραθέτει 10 βασικά δεδομένα για τον κερατόκωνο.

1. Ο κερατόκωνος είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική πάθηση. Προκαλεί παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Η λέπτυνση προκαλεί αστάθεια και αλλαγή στο σχήμα του κερατοειδούς, ο οποίος από σφαιρικός γίνεται κωνικός. Ο κωνικός κερατοειδής έχει το μισό σχεδόν πάχος από το φυσιολογικό και σημαντικά παραμορφωμένη πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια. Το επακόλουθο είναι να αποκτά ο κερατοειδής σημαντικά αυξημένη κυρτότητα, κυρίως στο κέντρο του, με συνέπεια να επηρεάζει δραματικά την όραση.

2. Η ακριβής αιτία του κερατόκωνου είναι άγνωστη, αλλά το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο τη γενετική προδιάθεση (έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 16 γενετικοί τόποι που συνδέονται με τον κερατόκωνο), σε συνδυασμό με αλλεργίες. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι επίσης εύκολο να παραμορφωθεί από τραύμα ή από το συνεχές και δυνατό τρίψιμο των ματιών.

3. Παγκοσμίως η συχνότητα του κερατόκωνου υπολογίζεται σε 1 περιστατικό ανά 1.000 ή 2.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι είναι πολύ πιο συχνός στην Ελλάδα, με συχνότητα που ενδεχομένως φθάνει και σε 1 κρούσμα ανά 10-20 άτομα, σύμφωνα με μελέτες της ομάδας του δρ Κανελλόπουλου. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, διότι έχουν ήπια μορφή και δεν έχουν εξεταστεί ποτέ γι' αυτόν.

4. Ο κερατόκωνος προσβάλλει κυρίως νέους (τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία), εξελίσσεται γρήγορα τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (συνήθως μέχρι τα 35 έτη) και στη συνέχεια επιβραδύνεται έως τα περίπου 45 χρόνια. Από κει και πέρα, κατά κανόνα μένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμος.

5. Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες τον εκδηλώνουν με αυξημένη συχνότητα. Περισσότερα από 20 σύνδρομα έχουν συνδεθεί με αυτόν, όπως το σύνδρομο Down και διάφορες νόσοι του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Marfan. Από τους πάσχοντες από σύνδρομο Down, για παράδειγμα, το 5-15% έχουν κερατόκωνο, γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται προληπτικά κατά την εφηβεία και κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

6. Ο κερατόκωνος συνήθως προκαλεί παραμορφωμένες εικόνες, συνεχή αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού (οι ασθενείς αλλάζουν συχνά τη συνταγή των διορθωτικών γυαλιών τους), θολές εικόνες και μονόφθαλμη διπλωπία (οι ασθενείς βλέπουν διπλά είδωλα από το ένα μάτι). Άλλα συμπτώματα είναι ευαισθησία στο φως και άλως γύρω από τα φώτα το βράδυ. Τα συμπτώματά αυτά συχνά είναι πιο έντονα στο ένα μάτι.

7. Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι δύσκολη, κυρίως στα πρώτα στάδιά του, γιατί οι κλασικές οφθαλμολογικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν πάντοτε τις αδιόρατες αρχικά αλλοιώσεις του κερατοειδούς και επειδή τα συμπτώματα των ασθενών θα μπορούσαν να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα στα μάτια. Η πιο σημαντική εξέταση για τη διάγνωσή του είναι η τοπογραφία κερατοειδούς. Είναι μία εξελιγμένη, μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση, κατά την οποία γίνεται χαρτογράφηση της καμπυλότητας σε όλη την επιφάνεια του κερατοειδούς. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το κωνικό σχήμα του κερατοειδούς γίνεται αντιληπτό και με γυμνό μάτι. Η ακριβής διάγνωση είναι πολύ σημαντική, διότι αν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτός ο κερατόκωνος ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά, ο ασθενής μπορεί να φτάσει στο σημείο να χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.

8. Στους περισσότερους ασθενείς, οι οπτικές διαταραχές που προκαλεί ο κερατόκωνος μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (με διορθωτικά γυαλιά ή ειδικούς φακούς επαφής). Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν χειρουργική επέμβαση, για να σταθεροποιηθεί η εξέλιξή του. Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειάζεται ακόμα οπτική διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής, αλλά είναι πιο εύκολη. Οι επεμβατικές τεχνικές που μπορεί να εφαρμοσθούν είναι ποικίλες και επιλέγονται με βάση κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μία διεθνώς διαδεδομένη τεχνική είναι το «πρωτόκολλο της Αθήνας», που ανέπτυξε και πρωτοεφάρμοσε η ομάδα του δρ Κανελλόπουλου. Η τεχνική συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδή με τη μερική, επιφανειακή, τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser. Ο στόχος είναι η εξομάλυνση και η σταθεροποίηση του κερατόκωνου, με παράλληλη μείωση της μυωπίας και του ανώμαλου αστιγματισμού, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή όραση.

9. Μια συχνή παρανόηση με τους ειδικούς φακούς επαφής που χορηγούνται στους ασθενείς με κερατόκωνο, είναι ότι μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξή του. Στην πραγματικότητα, οι φακοί βελτιώνουν την όραση ενόσω η πάθηση εξελίσσεται. Ωστόσο αν οι φακοί επαφής δεν ταιριάζουν καλά στον παραμορφωμένο κερατοειδή, μπορεί να τον επιδεινώσουν, επειδή αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης ουλώδους ιστού σε αυτόν.

10. Η πρόγνωση για τους ασθενείς είναι καλή, γιατί ο ρυθμός της εξέλιξης μειώνεται ή και μηδενίζεται μετά τα 45 χρόνια. Η πάθηση πολύ σπάνια εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ μπορεί να σταματήσει η εξέλιξή της οποιαδήποτε στιγμή. Αν όμως συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει έως την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.

«Ο κερατοειδής χιτώνας είναι υπεύθυνος για την σωστή εστίαση του φωτός στο εσωτερικό του οφθαλμού και οποιαδήποτε παραμόρφωσή του έχει σοβαρές συνέπειες στην όραση», τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος και προσθέτει καταλήγοντας: «Για τους ασθενείς έχει ζωτική σημασία η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μην τρίβουν τα μάτια τους, διότι η επίμονη τριβή μπορεί να προκαλέσει αλλά και να επιδεινώσει την οφθαλμοπάθεια. Αν λοιπόν τρίβετε συχνά τα μάτια σας, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
  • ΟΦΘΑΛΜΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπερηχογράφημα-Triplex Οσχέου: Άμεση διάγνωση για τις παθήσεις των όρχεων
Υπερηχογράφημα-Triplex Οσχέου: Άμεση διάγνωση για τις παθήσεις των όρχεων 20 Νοεμβρίου 2023
Πανδημία πρωτοφανούς μεγέθους ο σακχαρώδης διαβήτης - Τα νέα στοιχεία της IDF 13 Νοεμβρίου 2023
Πανδημία πρωτοφανούς μεγέθους ο σακχαρώδης διαβήτης - Τα νέα στοιχεία της IDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52

«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες

«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης
Patient Talk
24/06/2026 - 00:08

«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2026: Εορτασμός με δύο δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 09:54

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2026: Εορτασμός με δύο δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαίρι: Πότε η ενόχληση στα πόδια δεν είναι αθώα
Health Talk
30/06/2026 - 12:00
Βενεζουέλα: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποστέλλει 14μελες κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών– Διασωστών
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 11:54
Νέα μελέτη αποκαλύπτει γιατί η σκλήρυνση κατά πλάκας εξελίσσεται διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή
Υγεία
30/06/2026 - 11:00
Ανησυχία για την κατάχρηση των GLP-1 φαρμάκων από ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές
Υγεία
30/06/2026 - 10:00
Η τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» τα μάτια και εντοπίζει χρόνιες παθήσεις σε λίγα δευτερόλεπτα
Digital Health
30/06/2026 - 09:00
Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας – Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 08:19
Στον «Άγιο Σάββα» η πρώτη πανευρωπαϊκή χορήγηση νέας θεραπείας για ανθεκτικό δερματικό λέμφωμα
Υγεία
29/06/2026 - 18:19
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
Ξεκινά η δεύτερη διαβούλευση του ΚΕΤΕΚΝΥ για τους καταλόγους ICD-10-GrM και ΕΤΙΠ
Digital Health
29/06/2026 - 16:51
Χείρα βοηθείας προς τους σεισμοπαθείς της Βενεζουέλας απλώνει η ΕΕ
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 16:36
Ο καύσωνας απειλεί περίπου 130 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 16:19
Γιατί τα ηλιοβασιλέματα κάνουν καλό στον εγκέφαλο – Η επιστήμη πίσω από την αίσθηση «δέους»
Υγεία
29/06/2026 - 16:00
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 15:41
Δύσκολη εξίσωση για την Κομισιόν εν μέσω καύσωνα η χρήση των κλιματιστικών
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 15:28
Νοσοκομείο «Μεταξά» και Πανεπιστήμιο Πειραιά συνδέουν την κλινική εμπειρία με την ακαδημαϊκή γνώση
Υγεία
29/06/2026 - 15:24
Ωχρά κηλίδα: Γιατί το καλοκαίρι είναι η πιο επικίνδυνη εποχή για τα μάτια;
Health Talk
29/06/2026 - 15:00
Τι συμβαίνει στο αίμα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι
Υγεία
29/06/2026 - 14:30
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
7 οδηγίες προστασίας του εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού και σπονδυλικής στήλης για το καλοκαίρι
Health Talk
29/06/2026 - 13:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Γιατί δεν πρέπει να ξύνουμε τα τσιμπήματα και τα εξανθήματα
Υγεία
29/06/2026 - 12:30
Ο αποκλειστικός θηλασμός συνδέεται με καλύτερο ύπνο των βρεφών στον πρώτο χρόνο ζωής
Υγεία
29/06/2026 - 11:30
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Φαινυλκετονουρία: Η έγκαιρη διάγνωση μαζί με σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές δημιουργούν νέα δεδομένα
Patient Talk
29/06/2026 - 09:30
Έμπολα στο Κονγκό: Αγνοείται η τύχη σχεδόν 300 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων - Στους 360 οι θάνατοι
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 08:34
ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Ο καύσωνας στην Ευρώπη συνδέεται με τουλάχιστον 1.300 πλεονάζοντες θανάτους
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 08:02
ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά στο Σουδάν
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 07:37
Ο ΕΕΣ βράβευσε 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο τομέας νεότητας
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 03:53
Νέα σειρά προϊόντων βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών από την InterMed
Pharma News
27/06/2026 - 00:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo