ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Ισορροπία, Προτεραιότητες και Πολιτικές στην Εποχή της Πανδημίας

Υπηρεσίες Υγείας
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Ισορροπία, Προτεραιότητες και Πολιτικές στην Εποχή της Πανδημίας
Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τη συζήτηση για το πώς οι δημόσιες πολιτικές μπορεί να διασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας, οικονομικής ευημερίας και πολιτικών ελευθεριών - προϋπόθεση όχι μόνο για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων αλλά και για την προετοιμασία των δυτικών κοινωνιών για πιθανές μελλοντικές πανδημικές κρίσεις - το ACG Institute for Hellenic Growth & Prosperity φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς από τομείς που πρέπει να λειτουργούν συντονισμένα για την προστασία της υγείας σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Πέμπτη, 08/04/2021 - 15:43
News4Health Team News4Health Team

Στη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Δημόσια Υγεία, η Ελληνική Οικονομία και Πολιτική Ελευθερία: Ισορροπία, Προτεραιότητες και Πολιτικές στην Εποχή της Πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ACG 150, κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου με εξειδίκευση στη δημόσια πολιτική, την υγεία και τις επιχειρήσεις συζήτησαν τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές και στους τρεις τομείς.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν στην εκδήλωση η Vice President, Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κλώντια Καρύδη, και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner. Μετά και την εισαγωγή από τον συντονιστή της εκδήλωσης, Αντιπρόεδρο Στρατηγικών Πρωτοβουλιών και Εκτελεστικό Διευθυντή του ACG Institute for Hellenic Culture & the Liberal Arts, καθηγητή Loren J. Samons II, η συζήτηση ξεκίνησε με μια βιντεοσκοπημένη δήλωση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δρ. Δόμνας Μιχαηλίδου. Το ψηφιακό πάνελ της εκδήλωσης απάρτιζαν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος & co-Managing Partner του Sani / Ikos Group, Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και Διευθυντής του Health 2030 Genome Center και του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ο εταίρος της Big Pi Ventures, Αρίστος Δοξιάδης, και ο επιδημιολόγος και Ομότιμος Πρόεδρος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας Δρ. Harris Pastides.

Στη δήλωσή της, η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου περιέγραψε τα βασικά μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να ανακουφίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας: Υποστήριξη της απασχόλησης, των μισθών και της αγοράς εργασίας, καθώς και δράσεις για την υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων

πολιτών. «Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις αυξανόμενες ανισότητες σε ομάδες διαφορετικού εισοδήματος, ηλικίας και φύλου, έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η Δρ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, έχει σχεδιάσει άδειες ειδικού σκοπού για άτομα που έχουν ρόλο φροντιστή για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας και έχει εφαρμόσει τα αυστηρότερα πρωτόκολλα και μηχανισμούς για την παρακολούθηση και την προστασία των ατόμων που φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας. «Το 2021, θα επεκτείνουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας με παθητικές και ενεργητικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό μας για την κοινωνική ασφάλιση κατά ¼, θα εκπονήσουμε το σχέδιο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κοινωνική πολιτική που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα εφαρμόσουμε μια δέσμη μέτρων που εστιάζουν στην προστασία των παιδιών, την ανακούφιση της φτώχειας και την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη των πολιτών, τον περιορισμό των ανισοτήτων και τη βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε «γρήγορη αντίδραση όσον αφορά τις επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και την κυβερνητική δράση με στόχο όχι μόνο την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού και την αρωγή στους πιο ευάλωτους, αλλά και την ενίσχυση της έρευνας, την επέκταση των συστημάτων υγείας και την ενίσχυση των υποδομών. Η παραγωγή τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών εμβολίων σε λιγότερο από έναν χρόνο ήταν το πιο εντυπωσιακό αλλά όχι το μοναδικό επίτευγμα. Κατά κάποιο τρόπο, η Covid-19 βοήθησε την αναβίωση του κράτους πρόνοιας». Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός, τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς συστήματος παρακολούθησης και πρόληψης των πανδημιών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ψηφιακών υποδομών σε παγκόσμια κλίμακα, προστατεύοντας τα δεδομένα των πολιτών παγκοσμίως. «Σε εθνικό επίπεδο, το πιο προφανές μάθημα της τρέχουσας πανδημίας είναι ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας», ανέφερε. «Σε τοπικό επίπεδο, σε κοινωνίες σαν τη δική μας που δίνουν προβάδισμα στη συμπόνια έναντι της ορθολογικής σκέψης και προτιμούν τα συνθήματα από τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα, οι μαγικές λέξεις είναι δύο: Αλληλεγγύη και εθελοντισμός», κατέληξε.

Ο Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι η πανδημία υπενθύμισε πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι ο κλάδος του τουρισμού και πόσο αυτός εξαρτάται από τις σωστές πολιτικές, τα εργαλεία πρόληψης, τις επενδύσεις στην υγεία, τη σωστή διακυβέρνηση και τη διεθνή συνεργασία. Σύμφωνα με τον Δρ. Ανδρεάδη, η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τον παγκόσμιο ρυθμό εμβολιασμού, τις εξελίξεις στις ιατρικές θεραπείες και τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, με το τελευταίο να μην έχει ακόμη επιτευχθεί. «Η ισορροπία στη λήψη αποφάσεων σε αυτήν την πανδημία σίγουρα δεν βρέθηκε. Ορισμένες χώρες αγνόησαν τους κινδύνους και δεν έδειξαν την αναγκαία αλληλεγγύη», είπε, δηλώνοντας ότι χώρες στον Νότο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας,

υποστήριξαν τα ανοιχτά σύνορα, ενώ οι βόρειες χώρες, που εξάγουν τουρίστες, δεν το έκαναν. «Αυτή η διαφορά στην προσέγγιση ισχύει ακόμα και είναι πολύ απογοητευτικό να το βλέπει κανείς αυτό», σημείωσε. Ο Δρ. Ανδρεάδης προβλέπει ραγδαίες αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία με ορισμένους τομείς (π.χ. Συνεδριακός τουρισμός, κρουαζιέρες) να ανακάμπτουν μακροπρόθεσμα και άλλους (π.χ. αναψυχή) να ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα. Τέλος, ο Δρ. Ανδρεάδης τόνισε τη σημασία της επένδυσης των τουριστικών επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα και στο να γίνει το τουριστικό προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης τόνισε ότι η έννοια της επιστημονικής έρευνας έχει πλέον εισέλθει στη ζωή όλων. Ωστόσο, όπως περιγράφει ο καθηγητής Δερμιτζάκης, αυτή η «οικειότητα» με την επιστημονική ορολογία έχει επίσης αποκαλύψει αδυναμίες και έχει οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην παράβλεψη επιστημονικών απόψεων, καθώς έχουν γίνει υπερβολικά ανοιχτές στην κριτική. Μια άλλη πτυχή που αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικές κοινωνίες, καθώς ορισμένες τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική βιωσιμότητα έναντι των κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Υπογράμμισε επίσης τις διαφορές στον τρόπο που έχουν ανταποκριθεί διαφορετικές χώρες, τονίζοντας ότι παρά τις αρχικές τους αποτυχίες, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται τώρα να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την ΕΕ χάρη στην ανάπτυξη των εμβολίων και τον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού. «Ο εμβολιασμός είναι ένα βασικό όπλο», τόνισε. «Θα είναι μεγάλη η διαφορά εάν έχουμε εμβολιασμούς σε πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες».

Η ταχύτατη υιοθέτηση εξ αποστάσεως λύσεων και ψηφιακών πρακτικών σε πολλούς τομείς της ζωής υπήρξε μία από τις θετικές εξελίξεις κατά την πανδημία, σύμφωνα με τον Αρίστο Δοξιάδη. Δίνοντας έναν πιο αισιόδοξο τόνο, ο κ. Δοξιάδης τόνισε επίσης την επιτάχυνση των εξελίξεων στον ιατρικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, των θεραπειών και του πολλαπλασιασμού των “point of need” diagnostics - φτηνές συσκευές τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για τη διάγνωση μιας ασθένειας, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. «Στο τέλος, αυτές οι εξελίξεις θα σημαίνουν καλύτερη υγεία με χαμηλότερο κόστος, έξυπνες δαπάνες παρά όλο και περισσότερες δαπάνες», τόνισε. Η τρίτη θετική εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Δοξιάδη ήταν το Brain Regain, που σημαίνει ότι Έλληνες μετανάστες με υψηλή εξειδίκευση επιστρέφουν στην Ελλάδα και εργάζονται από απόσταση. «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι ένα μεγάλο όφελος για το οικοσύστημα καινοτομίας ή ευρύτερα για αυτό που ονομάζεται “οικονομία της γνώσης” στη χώρα».

«Ο κλάδος της δημόσιας υγείας έπαιρνε συχνά, σε διαχρονική βάση, τον ρόλο του “κακού” στην κοινωνία. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι εκθειάζουν την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία και από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας κατηγορούνται για τον περιορισμό των ελευθεριών, είτε πρόκειται για τα ταξίδια είτε για τις κοινωνικές αποστάσεις», σημείωσε ο Δρ. Harris Pastides. «Η δημόσια υγεία μπορεί να υποδεικνύει εμφατικά τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά ο μόνος

τρόπος να τα καταφέρουμε καλύτερα είναι να εκπαιδεύσουμε και να εμπλέξουμε το κοινό, καθώς και να υπάρχει αξιόπιστη ηγεσία» υπογράμμισε. Στο συμπέρασμά του, ο Δρ. Pastides έδωσε έμφαση στο πώς συνδέονται όλες οι χώρες και όλες οι κοινωνικές ομάδες ενόψει της πανδημίας. «Είμαστε όλοι αδελφοί και αδελφές πέρα από όρια και πέρα από σύνορα», σημείωσε

  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βέλη της ΟΕΝΓΕ κατά του πρωθυπουργού
Βέλη της ΟΕΝΓΕ κατά του πρωθυπουργού 08 Απριλίου 2021
Το «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ» εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους υγειονομικούς 08 Απριλίου 2021
Το «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ» εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους υγειονομικούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Στις κάλπες 5.500 οδοντίατροι της Αττικής στις 29 και 30 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/03/2026 - 00:09
Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12
Σύμπραξη ΕΣΑΕ-AstraZeneca για τη διάδοση του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
24/03/2026 - 14:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00
Kατάσχεση 3,5 τόνων ακατάλληλων κρεάτων στον Πειραιά- Προορίζονταν και για νοσοκομεία
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 11:19
Και έσονται οι δύο εις μικροβίωμα ένα! Γιατί τα ζευγάρια έχουν κοινά εντερικά βακτήρια κατά 30%
Υγεία
24/03/2026 - 11:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00
ΚΕΤΕΚΝΥ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα DRG
Digital Health
24/03/2026 - 07:26
2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo