ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους τέσσερις κρατούμενους συναντά δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης

Υπηρεσίες Υγείας
Ένας στους τέσσερις κρατούμενους συναντά δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης
«Ένας στους τέσσερις κρατούμενους ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης» ήταν ένα από τα σημαντικά ευρήματα της εκδήλωσης απολογισμού του έργου “Health without barriers”
Τετάρτη, 23/11/2022 - 17:10
— Photo: Φωτογραφία από Ron Lach
News4Health Team News4Health Team
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια η εκδήλωση απολογισμού του έργου “Health without barriers”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέα" και εταίρο το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή".
Στην εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, o οποίος μίλησε για το νέο νόμο 4985/2022 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις καινοτομίες που εισήγαγε το συγκεκριμένο νομοθέτημα στο πεδίο του σωφρονισμού και παραδεχόμενος ωστόσο ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, ιδίως στο πεδίο των υποδομών και της κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό.
Την εκδήλωση χαιρέτησε, μεταξύ άλλων η Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του προγράμματος Active Citizens Fund, και ακολούθησε η πρώτη Ενότητα, υπό το συντονισμό του Γιώργου Καλαμίτση, Προέδρου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, με την παρουσίαση των προηγούμενων προγραμμάτων του Συλλόγου στις φυλακές, εκ μέρους του Στέλιου Αγαπητού, Υπεύθυνου Προγραμμάτων του “Προμηθέα”.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Καλαμίτσης μίλησε για το πρόγραμμα “Health without barriers” και ο Σωτήρης Ρούσσος, Βιοστατιστικός και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους 5 σωφρονιστικών καταστημάτων.
Οι βασικοί άξονες της έρευνας αφορούσαν την υγεία, την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, την περιθωριοποίηση και το στίγμα.
Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας ήταν τα εξής: 1 στους 4 κρατούμενους ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το 32% των συμμετεχόντων έχει κάνει χρήση εντός καταστήματος κράτησης, το 45% απαντά αρνητικά στο αν νιώθει ότι τα θέματα υγείας του τηρούνται απόρρητα/εμπιστευτικά, ενώ υψηλά ποσοστά των συμμετεχόντων δηλώνουν περιστατικά περιθωριοποίησης και στιγματοποίησης εξαιτίας της διάγνωσης HIV ή ηπατίτιδας C, όπως αποκλεισμό από μαγειρείο, κυλικείο, προαυλισμό και περιστατικά αρνητικού σχολιασμού/αποκλεισμού.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το policy brief, που συντάχθηκε βάσει των ευρημάτων της έρευνας, και ακολούθησε σύντομος σχολιασμούς από τις/τους: Καλλιόπη Διαβάτη, Αν. Προϊσταμένη του τμήματος Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης και ΙΑΑΑΒ της Γενικής Διεύθυνσης Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, Στέργιο Γεωργούλα, Παθολόγος στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Σπήλιο Μανωλακόπουλο, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Θωμά Χαχάμη, Π.Ε. Σωφρονιστικού Ενηλίκων, BSc, BEconSc, MHSA, MSCS.
Μεταξύ των βασικών προτάσεων πολιτικής ήταν η καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου υγείας κρατουμένων, η αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών υγείας, η αποσυμφόρηση των φυλακών, η υιοθέτηση πολιτικών μείωσης βλάβης, αλλά και η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένων, κάτι που προβλέπεται από τον νέο νόμο και θα εφαρμοστεί μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Η δεύτερη Ενότητα, υπό το συντονισμό του Προέδρου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, Νίκου Δέδε, ξεκίνησε με εισήγηση του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με το νέο νόμο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους κρατουμένους διευκολύνοντας έτσι την παροχή υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στα σωφρονιστικά καταστήματα, την ίδρυση ψυχιατρικού τμήματος γυναικών κρατουμένων, συνάψεις συμβάσεων κατ΄επισκεψιν νοσηλευτών και τη λειτουργία οδοντιατρικού τμήματος στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο κ. Παπαθανασίου αναγνώρισε ότι η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα, μνημόνευσε τις παρούσες πρωτοβουλίες μείωσης βλάβης, μεταξύ άλλων του ΚΕΘΕΑ, και δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ότι επιβάλλει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των ευάλωτων κρατουμένων.
Όπως ανέφερε, «αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Κοινωνίας των Πολιτών. Αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελούν οργανώσεις, όπως ο “Προμηθέας” και η “Θετική Φωνή”, και θεωρούμε, ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη σχέση που έχουμε αναπτύξει».
Μετά την εισήγηση του κ. Παπαθανασίου ακολούθησε σύντομος σχολιασμός από την Μαρία Παπαδημητράκη, Ειδική Επιστήμονας του “Συνηγόρου του Πολίτη”, η οποία προέτρεψε στην επίσπευση της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την απόδοση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένων και τον Αναστάσιο Σαμουηλίδη, Νομικό Σύμβουλο της “Ένωσης Ασθενών Ελλάδος”, που σημείωσε πως «οι παθογένειες του συστήματος περίθαλψης των φυλακών μοιάζουν με αυτές του ΕΣΥ, αλλά εδώ το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο» και αναφέρθηκε στις σοβαρές συνέπειες της παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων”.
Ο Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, απαρίθμησε τα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα: ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, οι προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, τα επεισόδια βίας, η έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, η έλλειψη αγωγής υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που λειτούργησαν επιβαρυντικά σε όλα τα παραπάνω και ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι στη διάθεση της Πολιτείας για εξεύρεση λύσεων. Όλοι συμφώνησαν ότι η έμφαση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο αντίστοιχο πεδίο είναι κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό.
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση για το ότι το έργο “Health without barriers” προσέφερε σημαντικά στοιχεία που έθεσαν μία κατάλληλη βάση για την πρόταση πολιτικών και για νομοθετικές αλλαγές, όπως αποδεικνύεται και έμπρακτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Η πρόσβαση - κρατουμένων και μη - σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί αναφαίρετο καθολικό δικαίωμα και όχι μερικό προνόμιο, και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό.
Τελευταία τροποποίηση στις 23/11/2022 - 17:14
  • ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπηρεσιες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από τους Γιατρους του Κοσμου
Υπηρεσιες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από τους Γιατρους του Κοσμου 23 Νοεμβρίου 2022
ΥΓΕΙΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αγγείων και Νεύρων 24 Νοεμβρίου 2022
ΥΓΕΙΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αγγείων και Νεύρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά αιτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την Κεραμέως
Patient Talk
24/11/2025 - 18:46

Επτά αιτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την Κεραμέως

H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03

H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1

Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21

Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

MyPBCVoice: Ο σύλλογος Promitheas δίνει φωνή στους ασθενείς με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
03/11/2025 - 15:14

MyPBCVoice: Ο σύλλογος Promitheas δίνει φωνή στους ασθενείς με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα

Σύλλογος «Προμηθέας»: Φωνή στους ασθενείς με πρωτοπαθή χολική χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2025 - 00:03

Σύλλογος «Προμηθέας»: Φωνή στους ασθενείς με πρωτοπαθή χολική χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα

Συνέδριο για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες από τον σύλλογο ασθενών «ΑΡΜΟΝΙΑ»
Patient Talk
15/10/2025 - 15:28

Συνέδριο για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες από τον σύλλογο ασθενών «ΑΡΜΟΝΙΑ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Healthcare Business Awards 2025: Τιμήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές, η καινοτομία και η αριστεία στον χώρο της Υγείας
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:04
Ιουλία Τσέτη στο CEO Initiative 2025: Οι πυλώνες της ηγεσίας του μέλλοντος
Pharma News
25/11/2025 - 18:39
Ασφάλεια παιχνιδιών: Νέοι κανόνες για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 18:11
ΜΗΤΕΡΑ: Για 14η χρονιά του μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων ιατρών στην ελάχιστα επεμβατική γυναικολογική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
25/11/2025 - 17:38
Το Άσυλο Ανιάτων και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ανανεώνουν τη συνεργασία τους
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 17:21
Black Friday: Πώς μπορεί να βλάψει όχι μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 17:06
Οι ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 15:58
CEO Initiative 2025: Από τη σύγκλιση μεγάλων προκλήσεων, στη δημιουργία νέων ευκαιριών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 15:33
Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον
Υγεία
25/11/2025 - 15:09
Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία: Κρίσιμα ζητήματα η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των πρόωρων τοκετών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 14:51
ΕΣΑμεΑ: «Να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία»
Patient Talk
25/11/2025 - 14:28
Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό
Διατροφή
25/11/2025 - 14:04
Χρυσό βραβείο για την Eurolife FFH και το My Health F1rst στα Healthcare Business Awards
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:46
ΙΣΑ: Μηνύσεις και πειθαρχικά για τις παράνομες ιατρικές διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:18
Όπλα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα: Η επιστημονική φαντασία είναι πια εδώ
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:00
Η ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» τιμά τη μνήμη τη δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου
Pharma News
25/11/2025 - 12:42
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 12:00
Πρώτη επιτυχημένη επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 12:00
Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή σε όποιον υποτιμά τη γυναίκα - Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση»
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 11:34
Η διακοπή λήψης ενέσιμου φαρμάκου απώλειας βάρους φέρνει πίσω τα κιλά αλλά και τα προβλήματα υγείας
Υγεία
25/11/2025 - 11:00
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Βιοψία μαστού και διασπορά του καρκίνου: Ένας πολύ επικίνδυνος μύθος
Health Talk
25/11/2025 - 07:29
Γάζα: Η GHF που υποστηριζόταν από Ισραήλ και ΗΠΑ τερματίζει την αποστολή της
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 03:44
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνει στην πρώτη γραμμή κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 00:19
Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία
Υγεία
24/11/2025 - 22:48
Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13
Η ΠΟΜΕΠ ζητεί άμεσα μέτρα για την έλλειψη εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου
Υγεία
24/11/2025 - 21:33
ΓΣΕΕ: Συμπαράσταση στα θύματα έμφυλης βίας και παρενόχλησης με ειδικές δράσεις
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 20:51
Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
24/11/2025 - 20:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo