ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους τέσσερις κρατούμενους συναντά δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης

Υπηρεσίες Υγείας
Ένας στους τέσσερις κρατούμενους συναντά δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης
«Ένας στους τέσσερις κρατούμενους ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης» ήταν ένα από τα σημαντικά ευρήματα της εκδήλωσης απολογισμού του έργου “Health without barriers”
Τετάρτη, 23/11/2022 - 17:10
— Photo: Φωτογραφία από Ron Lach
News4Health Team News4Health Team
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια η εκδήλωση απολογισμού του έργου “Health without barriers”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέα" και εταίρο το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή".
Στην εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, o οποίος μίλησε για το νέο νόμο 4985/2022 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις καινοτομίες που εισήγαγε το συγκεκριμένο νομοθέτημα στο πεδίο του σωφρονισμού και παραδεχόμενος ωστόσο ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, ιδίως στο πεδίο των υποδομών και της κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό.
Την εκδήλωση χαιρέτησε, μεταξύ άλλων η Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του προγράμματος Active Citizens Fund, και ακολούθησε η πρώτη Ενότητα, υπό το συντονισμό του Γιώργου Καλαμίτση, Προέδρου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, με την παρουσίαση των προηγούμενων προγραμμάτων του Συλλόγου στις φυλακές, εκ μέρους του Στέλιου Αγαπητού, Υπεύθυνου Προγραμμάτων του “Προμηθέα”.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Καλαμίτσης μίλησε για το πρόγραμμα “Health without barriers” και ο Σωτήρης Ρούσσος, Βιοστατιστικός και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους 5 σωφρονιστικών καταστημάτων.
Οι βασικοί άξονες της έρευνας αφορούσαν την υγεία, την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, την περιθωριοποίηση και το στίγμα.
Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας ήταν τα εξής: 1 στους 4 κρατούμενους ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το 32% των συμμετεχόντων έχει κάνει χρήση εντός καταστήματος κράτησης, το 45% απαντά αρνητικά στο αν νιώθει ότι τα θέματα υγείας του τηρούνται απόρρητα/εμπιστευτικά, ενώ υψηλά ποσοστά των συμμετεχόντων δηλώνουν περιστατικά περιθωριοποίησης και στιγματοποίησης εξαιτίας της διάγνωσης HIV ή ηπατίτιδας C, όπως αποκλεισμό από μαγειρείο, κυλικείο, προαυλισμό και περιστατικά αρνητικού σχολιασμού/αποκλεισμού.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το policy brief, που συντάχθηκε βάσει των ευρημάτων της έρευνας, και ακολούθησε σύντομος σχολιασμούς από τις/τους: Καλλιόπη Διαβάτη, Αν. Προϊσταμένη του τμήματος Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης και ΙΑΑΑΒ της Γενικής Διεύθυνσης Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, Στέργιο Γεωργούλα, Παθολόγος στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Σπήλιο Μανωλακόπουλο, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Θωμά Χαχάμη, Π.Ε. Σωφρονιστικού Ενηλίκων, BSc, BEconSc, MHSA, MSCS.
Μεταξύ των βασικών προτάσεων πολιτικής ήταν η καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου υγείας κρατουμένων, η αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών υγείας, η αποσυμφόρηση των φυλακών, η υιοθέτηση πολιτικών μείωσης βλάβης, αλλά και η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένων, κάτι που προβλέπεται από τον νέο νόμο και θα εφαρμοστεί μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Η δεύτερη Ενότητα, υπό το συντονισμό του Προέδρου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, Νίκου Δέδε, ξεκίνησε με εισήγηση του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με το νέο νόμο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους κρατουμένους διευκολύνοντας έτσι την παροχή υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στα σωφρονιστικά καταστήματα, την ίδρυση ψυχιατρικού τμήματος γυναικών κρατουμένων, συνάψεις συμβάσεων κατ΄επισκεψιν νοσηλευτών και τη λειτουργία οδοντιατρικού τμήματος στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο κ. Παπαθανασίου αναγνώρισε ότι η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα, μνημόνευσε τις παρούσες πρωτοβουλίες μείωσης βλάβης, μεταξύ άλλων του ΚΕΘΕΑ, και δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ότι επιβάλλει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των ευάλωτων κρατουμένων.
Όπως ανέφερε, «αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Κοινωνίας των Πολιτών. Αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελούν οργανώσεις, όπως ο “Προμηθέας” και η “Θετική Φωνή”, και θεωρούμε, ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη σχέση που έχουμε αναπτύξει».
Μετά την εισήγηση του κ. Παπαθανασίου ακολούθησε σύντομος σχολιασμός από την Μαρία Παπαδημητράκη, Ειδική Επιστήμονας του “Συνηγόρου του Πολίτη”, η οποία προέτρεψε στην επίσπευση της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την απόδοση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένων και τον Αναστάσιο Σαμουηλίδη, Νομικό Σύμβουλο της “Ένωσης Ασθενών Ελλάδος”, που σημείωσε πως «οι παθογένειες του συστήματος περίθαλψης των φυλακών μοιάζουν με αυτές του ΕΣΥ, αλλά εδώ το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο» και αναφέρθηκε στις σοβαρές συνέπειες της παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων”.
Ο Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, απαρίθμησε τα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα: ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, οι προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, τα επεισόδια βίας, η έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, η έλλειψη αγωγής υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που λειτούργησαν επιβαρυντικά σε όλα τα παραπάνω και ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι στη διάθεση της Πολιτείας για εξεύρεση λύσεων. Όλοι συμφώνησαν ότι η έμφαση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο αντίστοιχο πεδίο είναι κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό.
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση για το ότι το έργο “Health without barriers” προσέφερε σημαντικά στοιχεία που έθεσαν μία κατάλληλη βάση για την πρόταση πολιτικών και για νομοθετικές αλλαγές, όπως αποδεικνύεται και έμπρακτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Η πρόσβαση - κρατουμένων και μη - σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί αναφαίρετο καθολικό δικαίωμα και όχι μερικό προνόμιο, και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό.
Τελευταία τροποποίηση στις 23/11/2022 - 17:14
  • ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπηρεσιες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από τους Γιατρους του Κοσμου
Υπηρεσιες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από τους Γιατρους του Κοσμου 23 Νοεμβρίου 2022
ΥΓΕΙΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αγγείων και Νεύρων 24 Νοεμβρίου 2022
ΥΓΕΙΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αγγείων και Νεύρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος ασθενών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα
Patient Talk
13/07/2026 - 21:53

Σύλλογος ασθενών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα

Η Sarantis Health & Care επενδύει στις συνεργασίες και στο μέλλον του ελληνικού φαρμακείου
Pharma News
09/07/2026 - 00:07

Η Sarantis Health & Care επενδύει στις συνεργασίες και στο μέλλον του ελληνικού φαρμακείου

Βραβεύθηκε το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για τις προληπτικές ιατρικές παρεμβάσεις σε κρατούμενους των φυλακών Κέρκυρας
Υγεία
07/07/2026 - 00:12

Βραβεύθηκε το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για τις προληπτικές ιατρικές παρεμβάσεις σε κρατούμενους των φυλακών Κέρκυρας

MyPBCVoice: Webinar για την πρωτοπαθή χολική χολαγγειΐτιδα και τα εμπόδια πρόσβασης στη φροντίδα υγείας
Health Talk
01/07/2026 - 23:29

MyPBCVoice: Webinar για την πρωτοπαθή χολική χολαγγειΐτιδα και τα εμπόδια πρόσβασης στη φροντίδα υγείας

«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52

«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες

Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Patient Talk
26/06/2026 - 18:44

Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέντε συμβουλές για καυτό αλλά και ασφαλές σεξ το καλοκαίρι
Υγεία
06/08/2026 - 22:01
ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22
Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του
Pet
06/08/2026 - 20:49
Επιδημία χολέρας με 239 κρούσματα και 13 νεκρούς στο Τσαντ
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 20:22
Πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση σε νοσοκομείο των ΗΠΑ έσωσε έμβρυο με σπάνια πάθηση
Υγεία
06/08/2026 - 19:17
ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 18:38
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34
Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Υγεία
06/08/2026 - 17:01
Γιαννάκος: Πρωτοφανής πίεση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου - Καταγγέλθηκαν οκτώ βιασμοί γυναικών
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 16:34
Έκτακτα μέτρα και στην Καστοριά κατά της διασποράς της ευλογιάς των προβάτων
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 16:16
Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00
Εθελοντές του ΕΕΣ διέσωσαν δεκάδες οικόσιτα και άγρια ζώα από τις φωτιές στη Δυτική Αττική
Pet
06/08/2026 - 15:42
Βίντεο από την καμπάνια Raise Her Voice για την έγκαιρη αναγνώριση της έμφυλης βίας με έμφαση στις γυναίκες με αναπηρία
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 15:21
Τα κουνούπια τελικά έχουν πράγματι προτιμήσεις στους ανθρώπους - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
06/08/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ορυζώνων στις 10, 11 και 12 Αυγούστου
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 14:41
ΕΔΟΕΑΠ: Συστάσεις για τις επερχόμενες ζέστες - Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας
Υγεία
06/08/2026 - 14:17
Skin dysmorphia: Όταν η εμμονή με το «τέλειο» δέρμα αποτελεί πρόβλημα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 14:00
Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΦ για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων
Pharma Policy
06/08/2026 - 13:54
Γιατί ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος; Ο ρόλος του βιολογικού προγραμματισμού μας
Διατροφή
06/08/2026 - 13:00
ΠΙΣ: Η διορισμένη από το Υπουργείο Υγείας Διοικούσα Επιτροπή δεσμεύεται για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 12:32
Eli Lilly: Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις των ενέσιμων φαρμάκων της για την απώλεια βάρους
Pharma Policy
06/08/2026 - 12:00
Καυτερές πιπεριές και μαρούλια οι πηγές του υγειονομικού τρόμου στις ΗΠΑ
Υγεία
06/08/2026 - 11:00
FDA: Πράσινο φως στο πρώτο εμβόλιο γρίπης mRNA της Moderna – Τι δείχνουν οι μελέτες»
Pharma News
06/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 09:00
Μεγαλώνει πραγματικά η μυωπία μετά την ενηλικίωση; - Τι δείχνουν νέες μελέτες
Health Talk
06/08/2026 - 08:19
Στον σταθμό φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων στα Μέγαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 03:46
Το Πανεπιστήμιο Keele υπέβαλε φάκελο προπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 00:04
Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 23:17
Γεωργιάδης: «Δεν έπεσε η ψευδοροφή στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου, την ξήλωσαν»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 21:53
Ιαπωνικό θαύμα κατά της περιοδοντίτιδας: Καινοτόμος θεραπεία στοχεύει μόνο το βακτήριο-«κλειδί»
Υγεία
05/08/2026 - 21:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34
Eli Lilly: Πρώιμη πρόσβαση στο πειραματικό της φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
Pharma News
04/08/2026 - 14:00
Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo