ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis

Υπηρεσίες Υγείας
Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis
Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά είναι πλέον προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis που κάνει ένα σημαντικό βήμα για την άρση των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες αυτές.
Τετάρτη, 30/03/2022 - 17:06
News4Health Team News4Health Team

Οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο κατά μία δεκαετία, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων (π.χ. κάπνισμα). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες Ρομά, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε θέματα υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το νέο έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της πολύπλευρης υποστήριξης των νεαρών γυναικών Ρομά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ενδυνάμωση οργανισμών και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πληθυσμούς Ρομά.

Οι λεπτομέρειες και οι στόχοι του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Στην ενημερωτική εκδήλωση που προλόγισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κα Αθηνά Λινού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα κα Θεανώ Αγαλόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης και η Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (Harvard T.H. CHAN School of Public Health) Dr. Margareta Matache. Επίσης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής ΠαιΤΔΕ κ. Χρήστος Παρθένης, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, ειδική σε θέματα Επικοινωνίας της Υγείας κα Αφροδίτη Βελουδάκη και η Διευθύντρια Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Προαγωγής Υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis κα Ντίνα Ζώτα.

«Η διατήρηση και η προαγωγή της υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής ένταξης και προόδου για κάθε νέα γυναίκα, πολλώ μάλλον για νέες γυναίκες Ρομά. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μειώνει τις ανισότητες και καταπολεμά τον ρατσισμό. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τις δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ 2014-2021, που μας δίνουν την ευκαιρία να προσθέσουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, παράλληλα με το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μας παρέχει εχέγγυο επιτυχίας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που το έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση» ξεκινά την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Μέσα από αυτό το πρωτοπόρο έργο, νεαρές γυναίκες Ρομά θα μπορέσουν να εκπαιδευθούν σε θέματα ζωτικής σημασίας, που αφορούν στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και σε αυτά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Καλή αρχή!», δήλωσε η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη Θεανώ Αγαλόγλου.

Στο πλαίσιο του έργου, που θα διαρκέσει έως τις 30-4-2024, θα μελετηθούν με ποσοτική και ποιοτική έρευνα οι ανάγκες και οι αντιλήψεις των γυναικών Ρομά. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην υγεία και πρόληψη (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, πρόληψη γυναικολογικών ζητημάτων, εμβολιασμοί), ανθρώπινα δικαιώματα, ενδοοικογενειακή βία, ψυχική υγεία, και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικά εργαλεία και κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης των γυναικών Ρομά στα συγκεκριμένα θέματα. Στο πλαίσιο του έργου, γυναίκες Ρομά και μη Ρομά θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις. Στη συνέχεια, ως «εκπαιδεύτριες» θα μεταφέρουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν σε γυναίκες Ρομά κάτω των 25 ετών, με στόχο να δράσουν πολλαπλασιαστικά και στις κοινότητές τους. Οι δράσεις του έργου θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές ανά την Ελλάδα (Βόλος, Χαλκίδα, Θήβα, Ζεφύρι, Αγία Βαρβάρα).

Η διαμόρφωση ασφαλούς πλαισίου για τη φοίτηση των μαθητών και μαθητριών Ρομά και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι κομβικής σημασίας για την επαγγελματική́ κατάρτιση των μελών της οικογένειας και για την ευρύτερη καλλιέργειά τους. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε στο πλαίσιο του χαιρετισμού του: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτική, δωρεάν εκπαίδευση, για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καθώς και εθνικής, πολιτισμικής ή κοινωνικής ομάδας».

Τελευταία τροποποίηση στις 30/03/2022 - 17:15
  • ΡΟΜΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PROLEPSIS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης keynote speaker στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης keynote speaker στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management 30 Μαρτίου 2022
Πιστοποίηση του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» 31 Μαρτίου 2022
Πιστοποίηση του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες
Υγεία
20/11/2025 - 16:58

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες

Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11

Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά

Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51

Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό

Καρκίνος μαστού: Πώς το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες
Υγεία
11/11/2025 - 17:39

Καρκίνος μαστού: Πώς το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Γυναίκες προσοχή: Προπόνηση και ισορροπία, το «κλειδί» για μαραθώνιο χωρίς τραυματισμούς
Health Talk
07/11/2025 - 09:43

Γυναίκες προσοχή: Προπόνηση και ισορροπία, το «κλειδί» για μαραθώνιο χωρίς τραυματισμούς

Μία στις επτά γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη μετά από τον τοκετό
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:21

Μία στις επτά γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη μετά από τον τοκετό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00
Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00
Μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις εργασίες ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 08:07
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13
H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 03:37
Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 00:09
Φωταγωγημένο με πορτοκαλί το κτίριο διοίκησης του Παπανικολάου για τη Βία κατά των Γυναικών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 23:24
Ανανεώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΕΘΑ και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 22:42
Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου και EKEA μαζί για τη ζωή και την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 22:09
CaregIVR: «Εργαλείο» της ΕΕ για την υγεία των φροντιστών χρόνιων ασθενών μέσω εικονικής πραγματικότητας
Digital Health
25/11/2025 - 21:47
Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2025 στην Οφθαλμολογία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 21:13
Πέρασε η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 20:29
Παρουσία Τασούλα τα εγκαίνια της νέας Συσκευής Απώλειας Προσανατολισμού του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 20:11
Η Βουλή των Ελλήνων δώρισε 10 σύγχρονους υπολογιστές στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:46
Healthcare Business Awards 2025: Τιμήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές, η καινοτομία και η αριστεία στον χώρο της Υγείας
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:04
Ιουλία Τσέτη στο CEO Initiative 2025: Οι πυλώνες της ηγεσίας του μέλλοντος
Pharma News
25/11/2025 - 18:39
Ασφάλεια παιχνιδιών: Νέοι κανόνες για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 18:11
ΜΗΤΕΡΑ: Για 14η χρονιά του μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων ιατρών στην ελάχιστα επεμβατική γυναικολογική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
25/11/2025 - 17:38
Το Άσυλο Ανιάτων και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ανανεώνουν τη συνεργασία τους
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 17:21
Black Friday: Πώς μπορεί να βλάψει όχι μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 17:06
Οι ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 15:58
CEO Initiative 2025: Από τη σύγκλιση μεγάλων προκλήσεων, στη δημιουργία νέων ευκαιριών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 15:33
Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον
Υγεία
25/11/2025 - 15:09
Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία: Κρίσιμα ζητήματα η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των πρόωρων τοκετών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 14:51
ΕΣΑμεΑ: «Να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία»
Patient Talk
25/11/2025 - 14:28
Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό
Διατροφή
25/11/2025 - 14:04
Χρυσό βραβείο για την Eurolife FFH και το My Health F1rst στα Healthcare Business Awards
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:46
ΙΣΑ: Μηνύσεις και πειθαρχικά για τις παράνομες ιατρικές διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo