ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis

Υπηρεσίες Υγείας
Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis
Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά είναι πλέον προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis που κάνει ένα σημαντικό βήμα για την άρση των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες αυτές.
Τετάρτη, 30/03/2022 - 17:06
News4Health Team News4Health Team

Οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο κατά μία δεκαετία, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων (π.χ. κάπνισμα). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες Ρομά, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε θέματα υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το νέο έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της πολύπλευρης υποστήριξης των νεαρών γυναικών Ρομά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ενδυνάμωση οργανισμών και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πληθυσμούς Ρομά.

Οι λεπτομέρειες και οι στόχοι του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Στην ενημερωτική εκδήλωση που προλόγισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κα Αθηνά Λινού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα κα Θεανώ Αγαλόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης και η Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (Harvard T.H. CHAN School of Public Health) Dr. Margareta Matache. Επίσης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής ΠαιΤΔΕ κ. Χρήστος Παρθένης, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, ειδική σε θέματα Επικοινωνίας της Υγείας κα Αφροδίτη Βελουδάκη και η Διευθύντρια Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Προαγωγής Υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis κα Ντίνα Ζώτα.

«Η διατήρηση και η προαγωγή της υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής ένταξης και προόδου για κάθε νέα γυναίκα, πολλώ μάλλον για νέες γυναίκες Ρομά. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μειώνει τις ανισότητες και καταπολεμά τον ρατσισμό. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τις δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ 2014-2021, που μας δίνουν την ευκαιρία να προσθέσουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, παράλληλα με το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μας παρέχει εχέγγυο επιτυχίας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που το έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση» ξεκινά την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Μέσα από αυτό το πρωτοπόρο έργο, νεαρές γυναίκες Ρομά θα μπορέσουν να εκπαιδευθούν σε θέματα ζωτικής σημασίας, που αφορούν στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και σε αυτά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Καλή αρχή!», δήλωσε η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη Θεανώ Αγαλόγλου.

Στο πλαίσιο του έργου, που θα διαρκέσει έως τις 30-4-2024, θα μελετηθούν με ποσοτική και ποιοτική έρευνα οι ανάγκες και οι αντιλήψεις των γυναικών Ρομά. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην υγεία και πρόληψη (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, πρόληψη γυναικολογικών ζητημάτων, εμβολιασμοί), ανθρώπινα δικαιώματα, ενδοοικογενειακή βία, ψυχική υγεία, και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικά εργαλεία και κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης των γυναικών Ρομά στα συγκεκριμένα θέματα. Στο πλαίσιο του έργου, γυναίκες Ρομά και μη Ρομά θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις. Στη συνέχεια, ως «εκπαιδεύτριες» θα μεταφέρουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν σε γυναίκες Ρομά κάτω των 25 ετών, με στόχο να δράσουν πολλαπλασιαστικά και στις κοινότητές τους. Οι δράσεις του έργου θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές ανά την Ελλάδα (Βόλος, Χαλκίδα, Θήβα, Ζεφύρι, Αγία Βαρβάρα).

Η διαμόρφωση ασφαλούς πλαισίου για τη φοίτηση των μαθητών και μαθητριών Ρομά και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι κομβικής σημασίας για την επαγγελματική́ κατάρτιση των μελών της οικογένειας και για την ευρύτερη καλλιέργειά τους. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε στο πλαίσιο του χαιρετισμού του: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτική, δωρεάν εκπαίδευση, για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καθώς και εθνικής, πολιτισμικής ή κοινωνικής ομάδας».

Τελευταία τροποποίηση στις 30/03/2022 - 17:15
  • ΡΟΜΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PROLEPSIS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης keynote speaker στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης keynote speaker στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management 30 Μαρτίου 2022
Πιστοποίηση του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» 31 Μαρτίου 2022
Πιστοποίηση του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37

Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca

Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00

Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες

Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43

Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;

Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11

Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται
Health Talk
19/01/2026 - 17:42

Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται

Καρκίνος πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη
Υγεία
19/01/2026 - 17:24

Καρκίνος πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ ζητεί αύξηση 30% στην κοστολόγηση των απεικονιστικών εξετάσεων
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 22:44
Σύμπραξη ΠΕΦ-Υπουργείου Παιδείας για την πρώτη δημόσια σχολή στον τομέα του φαρμάκου
Pharma Policy
02/02/2026 - 22:07
CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα
Υγεία
02/02/2026 - 21:23
Και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα social media στους κάτω των 16 ετών
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 20:57
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης
Patient Talk
02/02/2026 - 20:19
ΕΠΕΠΑΔΙΕ: Υπολειτουργούν δομές που αφορούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Health Talk
02/02/2026 - 19:53
Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 19:11
Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας – Τα «ναι» και τα «όχι»
Διατροφή
02/02/2026 - 18:43
Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»
Health Talk
02/02/2026 - 18:06
Η Medochemie επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον - Tα εργοστάσιά της λειτουργούν με πράσινη ενέργεια
Pharma News
02/02/2026 - 17:39
ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 17:16
Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 16:32
Αναλογία μέσης–γοφών: Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον ΔΜΣ;
Υγεία
02/02/2026 - 16:17
Δύο ακόμα μικρά παιδιά στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» με γρίπη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 15:54
Αντίθετοι οι Σύλλογοι Επιστημόνων Μαιών Ελλάδος με το υπό έγκριση καθηκοντολόγιο
Health Talk
02/02/2026 - 15:36
Νέος διευθυντής πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας ο Βέλης Παππάς
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 15:21
Astra Zeneca: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Κίνα και εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Pharma News
02/02/2026 - 15:03
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
Η κληρονομικότητα "αποφασίζει" κατά 50% πόσο θα ζήσουμε
Υγεία
02/02/2026 - 13:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Δυσκολεύεστε σε μια σχέση σας; Αλλάζοντας τακτική μπορεί να αλλάξει η δυναμική
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 12:00
Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές: Τι έδειξε έρευνα στον Καναδά
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 11:00
Φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία: Μπορούν να επιβραδύνουν την εκδήλωση πολλαπλού μυελώματος
Υγεία
02/02/2026 - 10:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Αναβλητικότητα: Δεν είναι απλώς τεμπελιά! Ο ρόλος του εγκεφάλου και των γονιδίων
Ψυχική Υγεία
31/01/2026 - 10:00
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo