ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis

Υπηρεσίες Υγείας
Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis
Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά είναι πλέον προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis που κάνει ένα σημαντικό βήμα για την άρση των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες αυτές.
Τετάρτη, 30/03/2022 - 17:06
News4Health Team News4Health Team

Οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο κατά μία δεκαετία, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων (π.χ. κάπνισμα). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες Ρομά, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε θέματα υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το νέο έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της πολύπλευρης υποστήριξης των νεαρών γυναικών Ρομά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ενδυνάμωση οργανισμών και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πληθυσμούς Ρομά.

Οι λεπτομέρειες και οι στόχοι του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Στην ενημερωτική εκδήλωση που προλόγισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κα Αθηνά Λινού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα κα Θεανώ Αγαλόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης και η Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (Harvard T.H. CHAN School of Public Health) Dr. Margareta Matache. Επίσης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής ΠαιΤΔΕ κ. Χρήστος Παρθένης, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, ειδική σε θέματα Επικοινωνίας της Υγείας κα Αφροδίτη Βελουδάκη και η Διευθύντρια Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Προαγωγής Υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis κα Ντίνα Ζώτα.

«Η διατήρηση και η προαγωγή της υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής ένταξης και προόδου για κάθε νέα γυναίκα, πολλώ μάλλον για νέες γυναίκες Ρομά. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μειώνει τις ανισότητες και καταπολεμά τον ρατσισμό. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τις δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ 2014-2021, που μας δίνουν την ευκαιρία να προσθέσουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, παράλληλα με το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μας παρέχει εχέγγυο επιτυχίας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που το έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση» ξεκινά την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Μέσα από αυτό το πρωτοπόρο έργο, νεαρές γυναίκες Ρομά θα μπορέσουν να εκπαιδευθούν σε θέματα ζωτικής σημασίας, που αφορούν στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και σε αυτά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Καλή αρχή!», δήλωσε η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη Θεανώ Αγαλόγλου.

Στο πλαίσιο του έργου, που θα διαρκέσει έως τις 30-4-2024, θα μελετηθούν με ποσοτική και ποιοτική έρευνα οι ανάγκες και οι αντιλήψεις των γυναικών Ρομά. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην υγεία και πρόληψη (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, πρόληψη γυναικολογικών ζητημάτων, εμβολιασμοί), ανθρώπινα δικαιώματα, ενδοοικογενειακή βία, ψυχική υγεία, και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικά εργαλεία και κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης των γυναικών Ρομά στα συγκεκριμένα θέματα. Στο πλαίσιο του έργου, γυναίκες Ρομά και μη Ρομά θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις. Στη συνέχεια, ως «εκπαιδεύτριες» θα μεταφέρουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν σε γυναίκες Ρομά κάτω των 25 ετών, με στόχο να δράσουν πολλαπλασιαστικά και στις κοινότητές τους. Οι δράσεις του έργου θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές ανά την Ελλάδα (Βόλος, Χαλκίδα, Θήβα, Ζεφύρι, Αγία Βαρβάρα).

Η διαμόρφωση ασφαλούς πλαισίου για τη φοίτηση των μαθητών και μαθητριών Ρομά και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι κομβικής σημασίας για την επαγγελματική́ κατάρτιση των μελών της οικογένειας και για την ευρύτερη καλλιέργειά τους. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε στο πλαίσιο του χαιρετισμού του: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτική, δωρεάν εκπαίδευση, για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καθώς και εθνικής, πολιτισμικής ή κοινωνικής ομάδας».

Τελευταία τροποποίηση στις 30/03/2022 - 17:15
  • ΡΟΜΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PROLEPSIS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης keynote speaker στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης keynote speaker στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management 30 Μαρτίου 2022
Πιστοποίηση του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» 31 Μαρτίου 2022
Πιστοποίηση του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Health Talk
11/05/2026 - 17:37

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις

Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00

Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του τομέα Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:57
Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32
Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία την ιατρική και την οδοντιατρική πράξη
Digital Health
19/05/2026 - 21:14
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Έμπολα: Δέκα ερωταπαντήσεις για την επιδημία που κηρύχθηκε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Υγεία
19/05/2026 - 20:19
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23
ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49
Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επιδημία του ιού Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα
Υγεία
19/05/2026 - 16:46
ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33
Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Πως ένα τζελ μπορεί να φέρει ένα μέλλον χωρίς ενέσεις ινσουλίνης
Υγεία
19/05/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05
Εμμηνόπαυση και πόνοι στο σώμα: Ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες αγνοούν
Patient Talk
19/05/2026 - 14:00
Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 13:34
N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15
Power peeing: Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν να μην πιέζεστε κατά την ούρηση
Υγεία
19/05/2026 - 13:00
«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας για αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 12:18
Πατίνια: Οι κίνδυνοι τους για τη μυοσκελετική υγεία
Υγεία
19/05/2026 - 12:00
Έμπολα - ΠΟΥ: "Βαθιά ανησυχία" από τις διαστάσεις και την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 11:26
Βρετανία: Αντιμετώπιση ανευρύσματος στον εγκέφαλο μέσω του...ματιού!
Υγεία
19/05/2026 - 11:00
Επιδημία Έμπολα: Υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα επέβαλαν οι ΗΠΑ - Αμερικανός γιατρός μολύνθηκε στο Κονγκό
Υγεία
19/05/2026 - 10:00
Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 09:00
ΕΛΙΚΑΡ: Η υπέρταση αφορά όλους και δεν παρουσιάζει συμπτώματα!
Υγεία
19/05/2026 - 00:04
Γεωργιάδης: «Απόλυτα νόμιμος ο διαγωνισμός του ΕΚΑΠΥ 1/23 αξίας 145.000.000 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 21:13
FairLife: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» στα Ιωάννινα
Patient Talk
18/05/2026 - 20:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo