ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Eίναι επικίνδυνο το…σεξ;

Ψυχική Υγεία
Κορονοϊός: Eίναι επικίνδυνο το…σεξ;
Το συσχετισμό σεξ και κορονοϊού διερευνούν οι επιστήμονες. Τι υπογραμμίζουν ανδρολόγοι σε Ελλάδα και Κίνα.
Τρίτη, 03/03/2020 - 12:07
News4Health Team News4Health Team

Όχι φιλιά, όχι χειραψίες, όχι και σεξ; Την ώρα που επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ο κορονοϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τον συσχετισμό σεξ και Covid-19. Η παγκόσμια ανησυχία έχει γιγαντωθεί και πολλά ερωτήματα για τον εν λόγω ιό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι αν είναι ασφαλές να κάνουμε σεξ ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την σεξουαλική επαφή.

Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορoνοϊού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται - αν εμφανιστούν - συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 - 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά, στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Πιο πολύ άνδρες νοσούν από ό,τι γυναίκες.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ChaoYang του Πεκίνου, διερευνά την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας με αυτόν τον νέο ιό να ξεκίνησε στην Κίνα από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους. Η υπόθεση αυτή διερευνήθηκε σε μελέτη, που έκανε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου σε συνεργασία με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Όπως λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, «στην πόλη Wuhan οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της συχνότητας στις κυήσεις, την ίδια περίοδο που ο ιός εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Από την αρχική αυτή παρατήρηση προχώρησε η ερευνητική ιδέα πως η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλός συγχρωτισμός, που ακολούθησε βέβαια, γιατί δημιουργήθηκε η κριτική μάζα πληθυσμού, που δίνει την αφετηρία αύξησης με γεωμετρική πρόοδο στις επιδημίες, σε όλα τα ιογενή νοσήματα».

Οι γιατροί Long Tian και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ξεκίνησαν έρευνες τα δύο τελευταία χρόνια για τις νέες σεξουαλικές πρακτικές, που συνηθίζονται σε μια περίοδο, που η Κίνα αλλάζει τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο της. Και αρχίζει να διαφαίνεται πως οι νέες γενιές από την πολιτική του ενός παιδιού πέρασαν στην ανάγκη αύξησης του πληθυσμού της χώρας, βλέποντας ότι η οικονομία της θα μεγαλώσει μόνο με την αύξηση νέου και υγιούς πληθυσμού.

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής μετέτρεψε την παραδοσιακή Κίνα σε μια χώρα, που δεν ξεχωρίζει από τις σύγχρονες βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Έτσι, μαζί με την υπερκατανάλωση, ήρθε και η ανάγκη για πολλά παιδιά, αλλά και η χαρά και η απόλαυση της σεξουαλικής ζωής, όπως περίπου συνέβη και την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στην Αμερική.
Οι ερευνητές σκέφτονται, αφού τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βάλει στην λίστα της πρόληψης των ιώσεων - εκτός από τις γνωστές οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού με πολλά άτομα και τα συναφή - και την παράμετρο της σεξουαλικής επαφής.
Να ενημερώνει, δηλαδή, τον πληθυσμό πως η σεξουαλική επαφή είναι κατεξοχήν παράγοντας κινδύνου. Γιατί οι άνθρωποι, εκτός από ανταλλαγή υγρών με τον βήχα και από απόσταση ενός μέτρου, όπως ξέρει πλέον όλη η παγκόσμια κοινότητα, έχουν σωματικές επαφές, φιλιούνται και ανταλλάσσουν υγρά κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Ο Dr Long Tian επισημαίνει χαρακτηριστικά, «η αποχή για μια μικρή περίοδο από το σεξ δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές τη γνώση για μια άλλη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων, πριν γίνουν πανδημίες και μάστιγα για το ανθρώπινο είδος. Όπως με τον ιό HIV το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη απλή και προληπτική μέθοδος μη μετάδοσης, έτσι και με τον κορωνοϊό θα πρέπει, εκτός από τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, την περίοδο που υπάρχει έξαρση».

Αν κάποιος έχει τον κορονοϊό, με ήπια, έστω, συμπτώματα, καλό θα είναι να μην κάνει σεξ μέχρι να γίνει εντελώς καλά, λένε οι ειδικοί, για να μην κολλήσει και τον ερωτικό του σύντροφο. Έτσι κι αλλιώς, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπάνια έχει τη διάθεση ή πολύ, δε, περισσότερο την ενέργεια να κάνει σεξ.
«Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση από όποιον μπορεί να είναι άρρωστος. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τον κορονοϊό, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
Και προσθέτει: «Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει ή ακόμη και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας, είναι εξαιρετικά απίθανο. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε, ακόμη κι αν υποψιάζεστε, ότι τον έχει ο ένας από σας».
Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μέρες προτού εμφανίσει τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο, που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής.
Τώρα ίσως σκέφτεστε «τουλάχιστον ένα φιλί δεν μπορώ να δώσω»; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Όχι! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΣΕΞ
  • ΚΙΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρινοπλαστική: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για τη μύτη σας
Ρινοπλαστική: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για τη μύτη σας 25 Φεβρουαρίου 2020
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει από τον διαβήτη 04 Μαρτίου 2020
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει από τον διαβήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00

Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών
Υγεία
12/03/2026 - 16:00

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV

Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00

Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53
Κοινά μέτρα προστασίας από τον Έμπολα λαμβάνουν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 23:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για ΑΧΕΠΑ: «Παρατείνουμε την ίδια σύμβαση για 30 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 22:33
Παγκρήτια κινητοποίηση υγειονομικών στις 27 Μαΐου για την κατάσταση στο Βενιζέλειο και το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 03:34
Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;
Pharma News
27/05/2026 - 07:18
«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo