ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Eίναι επικίνδυνο το…σεξ;

Ψυχική Υγεία
Κορονοϊός: Eίναι επικίνδυνο το…σεξ;
Το συσχετισμό σεξ και κορονοϊού διερευνούν οι επιστήμονες. Τι υπογραμμίζουν ανδρολόγοι σε Ελλάδα και Κίνα.
Τρίτη, 03/03/2020 - 12:07
News4Health Team News4Health Team

Όχι φιλιά, όχι χειραψίες, όχι και σεξ; Την ώρα που επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ο κορονοϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τον συσχετισμό σεξ και Covid-19. Η παγκόσμια ανησυχία έχει γιγαντωθεί και πολλά ερωτήματα για τον εν λόγω ιό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι αν είναι ασφαλές να κάνουμε σεξ ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την σεξουαλική επαφή.

Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορoνοϊού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται - αν εμφανιστούν - συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 - 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά, στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Πιο πολύ άνδρες νοσούν από ό,τι γυναίκες.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ChaoYang του Πεκίνου, διερευνά την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας με αυτόν τον νέο ιό να ξεκίνησε στην Κίνα από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους. Η υπόθεση αυτή διερευνήθηκε σε μελέτη, που έκανε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου σε συνεργασία με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Όπως λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, «στην πόλη Wuhan οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της συχνότητας στις κυήσεις, την ίδια περίοδο που ο ιός εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Από την αρχική αυτή παρατήρηση προχώρησε η ερευνητική ιδέα πως η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλός συγχρωτισμός, που ακολούθησε βέβαια, γιατί δημιουργήθηκε η κριτική μάζα πληθυσμού, που δίνει την αφετηρία αύξησης με γεωμετρική πρόοδο στις επιδημίες, σε όλα τα ιογενή νοσήματα».

Οι γιατροί Long Tian και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ξεκίνησαν έρευνες τα δύο τελευταία χρόνια για τις νέες σεξουαλικές πρακτικές, που συνηθίζονται σε μια περίοδο, που η Κίνα αλλάζει τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο της. Και αρχίζει να διαφαίνεται πως οι νέες γενιές από την πολιτική του ενός παιδιού πέρασαν στην ανάγκη αύξησης του πληθυσμού της χώρας, βλέποντας ότι η οικονομία της θα μεγαλώσει μόνο με την αύξηση νέου και υγιούς πληθυσμού.

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής μετέτρεψε την παραδοσιακή Κίνα σε μια χώρα, που δεν ξεχωρίζει από τις σύγχρονες βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Έτσι, μαζί με την υπερκατανάλωση, ήρθε και η ανάγκη για πολλά παιδιά, αλλά και η χαρά και η απόλαυση της σεξουαλικής ζωής, όπως περίπου συνέβη και την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στην Αμερική.
Οι ερευνητές σκέφτονται, αφού τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βάλει στην λίστα της πρόληψης των ιώσεων - εκτός από τις γνωστές οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού με πολλά άτομα και τα συναφή - και την παράμετρο της σεξουαλικής επαφής.
Να ενημερώνει, δηλαδή, τον πληθυσμό πως η σεξουαλική επαφή είναι κατεξοχήν παράγοντας κινδύνου. Γιατί οι άνθρωποι, εκτός από ανταλλαγή υγρών με τον βήχα και από απόσταση ενός μέτρου, όπως ξέρει πλέον όλη η παγκόσμια κοινότητα, έχουν σωματικές επαφές, φιλιούνται και ανταλλάσσουν υγρά κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Ο Dr Long Tian επισημαίνει χαρακτηριστικά, «η αποχή για μια μικρή περίοδο από το σεξ δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές τη γνώση για μια άλλη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων, πριν γίνουν πανδημίες και μάστιγα για το ανθρώπινο είδος. Όπως με τον ιό HIV το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη απλή και προληπτική μέθοδος μη μετάδοσης, έτσι και με τον κορωνοϊό θα πρέπει, εκτός από τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, την περίοδο που υπάρχει έξαρση».

Αν κάποιος έχει τον κορονοϊό, με ήπια, έστω, συμπτώματα, καλό θα είναι να μην κάνει σεξ μέχρι να γίνει εντελώς καλά, λένε οι ειδικοί, για να μην κολλήσει και τον ερωτικό του σύντροφο. Έτσι κι αλλιώς, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπάνια έχει τη διάθεση ή πολύ, δε, περισσότερο την ενέργεια να κάνει σεξ.
«Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση από όποιον μπορεί να είναι άρρωστος. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τον κορονοϊό, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
Και προσθέτει: «Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει ή ακόμη και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας, είναι εξαιρετικά απίθανο. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε, ακόμη κι αν υποψιάζεστε, ότι τον έχει ο ένας από σας».
Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μέρες προτού εμφανίσει τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο, που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής.
Τώρα ίσως σκέφτεστε «τουλάχιστον ένα φιλί δεν μπορώ να δώσω»; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Όχι! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΣΕΞ
  • ΚΙΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρινοπλαστική: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για τη μύτη σας
Ρινοπλαστική: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για τη μύτη σας 25 Φεβρουαρίου 2020
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει από τον διαβήτη 04 Μαρτίου 2020
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει από τον διαβήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη

Άνδρες προσοχή: Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο κρεβάτι και δεν τα καταλαβαίνουμε
Ψυχική Υγεία
30/10/2025 - 21:48

Άνδρες προσοχή: Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο κρεβάτι και δεν τα καταλαβαίνουμε

ΕΟΔΥ: Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ
Υγεία
30/10/2025 - 18:02

ΕΟΔΥ: Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα
Υγεία
09/10/2025 - 17:58

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΟΠΑΕ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, στην Κρήτη
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 22:44
Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Patient Talk
12/11/2025 - 22:09
Ακίλε Πολονάρα: Δάκρυα για την επιστροφή του στο σπίτι μετά τη δύσκολη μάχη με τη λευχαιμία
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:47
Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:19
Γερμανία: Ιός πολιομυελίτιδας «άγριου τύπου» ανιχνεύθηκε σε λύματα
Υγεία
12/11/2025 - 20:52
CARDIO LIFE STYLE 2025: Μία μοναδική, ζωντανή γιορτή για την υγεία της καρδιάς!
Υγεία
12/11/2025 - 20:23
Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59
Νέα ανακάλυψη ανοίγει δρόμο σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια
Υγεία
12/11/2025 - 19:14
Περισσότεροι από 1000 δρομείς της Novo Nordisk Hellas στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Pharma News
12/11/2025 - 18:51
Καμπανάκι ΠΟΥ για τη φυματίωση: Σε επίπεδο ρεκόρ οι διαγνώσεις το 2024
Υγεία
12/11/2025 - 18:32
Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
12/11/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 17:41
Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο
Υγεία
12/11/2025 - 17:14
Η ΕΕΦΙΕ στο πλευρό της FairLife L.C.C. για την πρόληψη και την υγεία των πνευμόνων
Υγεία
12/11/2025 - 16:51
Σε Χίο και Ψαρά ο Γεωργιάδης για τα εγκαίνια νέων δομών του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 16:33
Οι έξι προτάσεις EFPIA και Vaccines Europe ενόψει της Ευρωπαϊκής Πράξης για τη Βιοτεχνολογία
Pharma Policy
12/11/2025 - 16:21
Φανατισμός: Πως λειτουργεί στον εγκέφαλο και πότε διαμορφώνεται - Τι έδειξε έρευνα σε ποδοσφαιρόφιλους
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 16:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 14:42
Τι είναι ο κερατόκωνος και γιατί ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει από την εφηβεία!
Health Talk
12/11/2025 - 14:18
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε το χαλάκι του μπάνιου - Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν
Υγεία
12/11/2025 - 14:00
Πεδίο ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών και για άλλους τύπους καρκίνου οι αιματολογικές κακοήθειες
Υγεία
12/11/2025 - 13:41
Έντονες ανησυχίες από συλλόγους ασθενών για τη διαχείριση του πλάσματος αίματος
Patient Talk
12/11/2025 - 12:25
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Στην Αττική οι περισσότεροι ασθενείς που επωφελήθηκαν
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 11:00
Η αυτο-ύπνωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση
Υγεία
12/11/2025 - 10:00
Η πατάτα στην κάλτσα σώζει από το κρυολόγημα;
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γκριζάρισμα μαλλιών: Η ορατή εκδήλωση της μάχης του οργανισμού να θωρακιστεί από τον καρκίνο
Υγεία
10/11/2025 - 15:00
Η λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδέεται με αυτισμό ή ΔΕΠΥ - Νέα έρευνα διαψεύδει τον Τραμπ
Υγεία
10/11/2025 - 09:00
Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα μονοδοσική θεραπεία υπόσχεται μείωση της χοληστερίνης κατά 50%
Υγεία
10/11/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo