ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Υγείας και ΕνΕΑΠ σε κοινές δράσεις για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ

Επικαιρότητα
Υπουργείο Υγείας και ΕνΕΑΠ σε κοινές δράσεις για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ
Ανακοινώνουν την καμπάνια ευαισθητοποίησης «Rethink Drink», ενώ μαζί με ΣΕΑΟΠ και ΣΕΕ συνυπογράφουν τις ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπεύθυνη επικοινωνία των αλκοολούχων ποτών.
Παρασκευή, 17/05/2024 - 16:02
News4Health Team News4Health Team

Με στόχο να προωθήσουν την υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά ως προς το αλκοόλ, ιδιαίτερα στους νέους, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν τη νέα επικοινωνιακή εκστρατεία "RETHINK DRINK", η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024. Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση, το Υπουργείο Υγείας, η Εν.Ε.Α.Π., το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) συνυπέγραψαν το ανανεωμένο κείμενο των "Κατευθυντήριων Οδηγιών υπεύθυνης επικοινωνίας marketing των ποτών με αλκοόλη", καταδεικνύοντας, έτσι, τη δέσμευση όλων των φορέων για υπεύθυνη επικοινωνία και διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυναν o Πρόεδρος της Εν.Ε.Α.Π., Ισίδωρος Ρεβάχ και ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, ενώ μέσω video την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γενικός Διευθυντής του spiritsEUROPE, Ulrich Adam. Ως ομιλήτριες συμμετείχαν ακόμη η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΕ, Ελένη Δοντά και η Γενική Διευθύντρια της Εν.Ε.Α.Π., Σοφίκα Παπανικολάου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

Σύγχρονη, άμεση και ευρηματική προσέγγιση

Η καμπάνια με τίτλο "RETHINK DRINK", την οποία υλοποιεί η Εν.Ε.Α.Π. σε συνέργεια με το Υπουργείο Υγείας, επιστρατεύει δημιουργικά μία σύγχρονη, άμεση και ευρηματική προσέγγιση, αλλά και τη χρήση διαδεδομένων «ιδιότυπων» εκφράσεων που συνδέονται με την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ. Η ενημερωτική καμπάνια, "RETHINK DRINK", που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των νέων 18-35 ετών, σχετικά με την υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ, θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού 2024, αρχικά με παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα, σε ψηφιακά και έντυπα μέσα, ενώ θα επεκταθεί στο μέλλον τόσο σε επίπεδο μηνυμάτων, όσο και σε κανάλια επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Υπουργείο Υγείας, η Εν.Ε.Α.Π., το ΣΕΕ και ο ΣΕΑΟΠ συνυπέγραψαν την ανανεωμένη έκδοση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών υπεύθυνης επικοινωνίας marketing των ποτών με αλκοόλη», η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις σύγχρονες πρακτικές marketing, καθώς και όλα τα κανάλια επικοινωνίας, έντυπα, ηλεκτρονικά και ψηφιακά, ενώ παράλληλα προβλέπει και παρέχει κατευθύνσεις για την εμπορική προβολή που κάνει η βιομηχανία στα social media, τόσο απευθείας όσο και μέσω τρίτων (influencers). Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες στοχεύουν στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας, την αλυσίδα διάθεσης καθώς και τους προμηθευτές στην ενσωμάτωση και την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της υπεύθυνης επικοινωνίας στη διαφήμιση και προώθηση των ποτών με αλκοόλη. Οι Οδηγίες αντανακλούν τις δεσμεύσεις και αρχές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Spirits Europe για την Υπεύθυνη Επικοινωνία Μάρκετινγκ, όπως αυτή ορίζεται στο πλαίσιο του ICC (International Chamber of Commerce) για Υπεύθυνη Επικοινωνία Μάρκετινγκ Αλκοόλ (2019), αλλά και αυτές της Διεθνούς Συμμαχίας για την Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ (IARD).

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε: «Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την οικογένεια, την εργασία και την κοινωνική ζωή των ατόμων. Η υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την κοινωνία, την Κυβέρνηση και τους φορείς υγείας. Η εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς, ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των νέων. Με την καμπάνια «RETHINK DRINK» ενισχύουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μέσα από αυτές τις συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο υγιή και ασφαλή κοινωνία που προάγει την υγεία και την ευεξία».

ALKOOL 2

Ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα ανακοινώνουμε μια πραγματικά πρωτοποριακή συνέργεια, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε δημιουργικό επίπεδο. Αφενός, σε αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο Υγείας ενώνει τις δυνάμεις του με την ίδια τη βιομηχανία, και μαζί συνυπογράφουμε ένα δεσμευτικό πλαίσιο που οριοθετεί τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούνται και διαφημίζονται τα αλκοολούχα ποτά και στα νέα ψηφιακά μέσα. Αφετέρου, η εξαιρετικά ευρηματική καμπάνια που υλοποιούμε σε συνέργεια με την Εν.Ε.Α.Π., πιστεύουμε ότι μπορεί να αγγίξει πραγματικά τους νέους, αφού με τη σύγχρονη ματιά της κατορθώνει να μιλήσει στη γλώσσα τους».

Ο Πρόεδρος της Εν.Ε.Α.Π., Ισίδωρος Ρεβάχ, δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και να πρωτοπορεί στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και πώλησης αλκοόλ. Αντιλαμβανόμαστε ως χρέος μας να ενημερώνουμε, να εκπαιδεύουμε, να αποθαρρύνουμε και να βοηθάμε στην πρόληψη της αλόγιστης κατανάλωσής του, προωθώντας μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας την υπεύθυνη κατανάλωση των προϊόντων μας. Επιδιώκοντας να μεταβάλλουμε τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αναζητούμε διαρκώς ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασιών με φορείς που προσδίδουν δυναμική και αξιοπιστία το μήνυμά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, λειτουργήσαμε συλλογικά, ως κλάδος, για την επικαιροποίηση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών», ενώ συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία της επικοινωνιακής εκστρατείας υπεύθυνης κατανάλωσης "RETHINK DRINK"».

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΕ, Ελένη Δοντά, ανέφερε: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα Αυτορρύθμισης: προέρχεται από την αγορά και ρυθμίζει την αγορά, αυτοδεσμεύοντας τις επιχειρήσεις και προστατεύοντας των καταναλωτές. Η σύμπραξη με το ΣΕΕ θέτει τους κανόνες αυτούς σε ευρύτερο πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της τήρησης τους, εξασφαλίζει τον έλεγχο και προάγει την εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, δήλωσε: «Οι Έλληνες παραγωγοί παραμένουμε αφοσιωμένοι στον κοινό στόχο του κλάδου των αποσταγμάτων & αλκοολούχων ποτών, να προάγουμε τη γνώση γύρω από το αλκοόλ και να προωθούμε μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας την υπεύθυνη κατανάλωση των προϊόντων μας. Τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά αποτελούν το «απόσταγμα» της γεύσης και της κουλτούρας του τόπου μας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που είναι για εμάς κρίσιμο, το ενήλικο κοινό να τα απολαμβάνει με ποιοτικό και υπεύθυνο τρόπο. Επίσης, υποδεχόμαστε με χαρά την πρωτοβουλία αυτής τής καμπάνιας, η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην καλλιέργεια κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης στο καταναλωτικό κοινό».

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΛΚΟΟΛ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ωνάσειο: Εκτός ΜΕΘ το ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό
Ωνάσειο: Εκτός ΜΕΘ το ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό 17 Μαϊος 2024
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ 17 Μαϊος 2024
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test

Έντονες ανησυχίες από συλλόγους ασθενών για τη διαχείριση του πλάσματος αίματος
Patient Talk
12/11/2025 - 12:25

Έντονες ανησυχίες από συλλόγους ασθενών για τη διαχείριση του πλάσματος αίματος

Υπουργείο Υγείας: Σε όλη τη χώρα από το 2026 οι δωρεάν υπηρεσίες των ΚΟΜΥ
Πολιτική Υγείας
10/11/2025 - 11:43

Υπουργείο Υγείας: Σε όλη τη χώρα από το 2026 οι δωρεάν υπηρεσίες των ΚΟΜΥ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου "Θεαγενείου"- Υποβλήθηκαν πέντε φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Επικαιρότητα
10/11/2025 - 10:52

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου "Θεαγενείου"- Υποβλήθηκαν πέντε φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ: «Αντιστεκόμαστε στην άνοια, δυναμώνουμε τη σκέψη, ενισχύουμε τον άνθρωπο!»
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 03:37
Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Νοσοκομείο
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 00:06
Δήμος Αθηναίων: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καθημερινά τα αδέσποτα ζώα της πόλης»
Pet
19/11/2025 - 23:24
Τα κέντρα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα vouchers για τον αυτισμό
Ψυχική Υγεία
19/11/2025 - 22:42
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Υγεία
19/11/2025 - 22:09
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός
Υγεία
19/11/2025 - 21:43
Tο Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» έλαβε χρυσό και πλατινένιο βραβείο στα 10th Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 21:16
Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas
Υγεία
19/11/2025 - 20:34
COP30: Υγειονομικοί απαιτούν ισχυρή διεθνή δέσμευση για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 20:12
Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης
Υγεία
19/11/2025 - 19:39
ΕΟΦ: Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή και πιστή τήρηση της δοσολογίας και της διάρκειας της αγωγής
Pharma Policy
19/11/2025 - 19:11
Νέα έρευνα: Δυο τσιγάρα την ημέρα αρκούν για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
19/11/2025 - 18:47
ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 18:21
Ο ΙΣΑ ζητάει ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για πιθανή συμμετοχή μελών του σε κύκλωμα συνταγογράφησης
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 17:43
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:57
Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Ποιες διαταραχές ούρησης ή κένωσης σχετίζονται με το WC;
Health Talk
19/11/2025 - 16:44
Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback από τον ΠΣΦ
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 16:32
Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 16:17
Φάρμακο κατά του σακχάρου μπορεί να «ακυρώσει» τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
19/11/2025 - 16:00
Η Novo Nordisk Hellas τίμησε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Pharma News
19/11/2025 - 15:19
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
ΕΟΠΥΥ για την «απάτη των 12 εκατ. ευρώ»: Πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία και όχι νέα περιστατικά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 14:35
Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Χειρουργική συσκευή εντοπίζει τον καρκίνο σε 90 δευτερόλεπτα
Digital Health
19/11/2025 - 13:00
Λουκίδης: Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο - Τι ξέρουμε για το νέο επικίνδυνο στέλεχος γρίπης
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 12:00
Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Συνδέονται με βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα
Διατροφή
19/11/2025 - 11:00
Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo