ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση μέσω διαδικτύου

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην παγκόσμια κινητοποίηση για την «Πρόληψη ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών» οργάνωσε εντός του Νοεμβρίου πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Τετάρτη, 29/11/2023 - 12:46
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης (International Centre for Missing and Exploited Children - ICMEC) πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα», όπου συμμετείχαν διεθνώς εξειδικευμένοι επιστήμονες με εισηγήσεις. Η συνάντηση εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των παιδιών στο διαδίκτυο.

Κατά την έναρξη της συνάντησης παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση των παιδιών μέσω διαδικτύου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και χαιρετισμοί από τους Πιλάρ Ραμίρεζ αντιπρόεδρο, Εθνική Ανάπτυξη Ικανοτήτων, Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης, τον Μπέντζαμιν Ούσλο Νέισμαν, γενικό πρόξενο των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και τον Κώστα Γιαννόπουλο, πρόεδρο Δ.Σ., «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν θέλουμε να δούμε αλλαγή, πρέπει να ενωθούμε και να εστιάσουμε στη σημασία της πρόληψης. Στο "Χαμόγελο" έχουμε επενδύσει σε δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης τόσο σε παιδιά και γονείς, όσο και σε εκπαιδευτικούς».

Ακολούθησε μια σύντομη διεθνής και περιφερειακή επισκόπηση από την Ζόι Κολπέρτ από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης (ICMEC), για τις δράσεις και το έργο του στην Ευρώπη αλλά και τις συνεργασίες του, η οποία τόνισε: «Ακόμα και ένα παιδί να αγνοείται ή να έχει κακοποιηθεί, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό. Η προστασία των παιδιών εξαρτάται από όλους εμάς, για αυτό και βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα, σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση».

Η κ. Ιωάννα Χαρδαλούπα, ψυχολόγος, από το Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying του Οργανισμού, εστίασε στον ρόλο της πρόληψης στην προστασία των παιδιών και των νέων από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση μέσω διαδικτύου, και ανέφερε τα Κέντρα του Οργανισμού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ζήτημα αυτό, το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, το Κέντρο για Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, το Κέντρο για τη Βία και το Bullying, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις, το Κέντρο Γραμμών 1056, 116000, 116111 και το Κέντρο Smile Academy. Τονίστηκαν ιδιαίτερα και τα εξής βασικά μηνύματα της πρόληψης:

  • Η έννοια του μυστικού: «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια»
  • Η έννοια του ΟΧΙ: «Έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα»
  • Αντιδρώ-Φωνάζω: «Συζητάμε με τα παιδιά, εναλλακτικές φράσεις που μπορούν να φωνάξουν σε περίπτωση που κάποιος αποπειραθεί να τα κακοποιήσει»
  • «Μην αφήνεις κανένα να σε αγγίζει»: Μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά, και αν κάποιος τα αγγίξει να πιστεύουν ότι είναι δικό τους λάθος. Αναγνώριση και ονομασία των ιδιωτικών/ευαίσθητων περιοχών στο σώμα
  • «Ο κακός άγνωστος»: Μπορεί να εκληφθεί από τα παιδιά ότι κινδυνεύουν μόνο από άγνωστα άτομα

Η Σταυρούλα Σπυροπούλου, ψυχολόγος της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 αναφέρθηκε στη σημασία και τον ρόλο των Γραμμών Βοήθειας (1056, 116000, 116111) και στη διασύνδεσή τους με την πρόληψη και τη θεραπεία ενώ υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειωθεί πως το προφίλ του παιδιού που κακοποιείται σεξουαλικά στο διαδίκτυο τυχαίνει να ταιριάζει με του παιδιού που κάνει φυγές σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000. Πρόκειται για κορίτσι 13 ετών». Επιπλέον, ανακοινώθηκε και η άμεση εφαρμογή του CyberTipline του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children - NECMEC), το οποίο αποτελεί κεντρικό σύστημα αναφοράς για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών και δίνει τη δυνατότητα αναφοράς ύποπτων διαδικτυακών δραστηριοτήτων σε βάρος παιδιών.

Στη συνέχεια η Χριστίνα Ιωσηφίδου, ψυχολόγος από το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Ημέρας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε στη θεραπεία και έθεσε ένα ερώτημα προβληματισμού: «Πόσο εύκολο είναι να φτάσει ένα παιδί ή έφηβος στο στάδιο της θεραπείας;», απαντώντας η ίδια: «Συχνά η κακοποίηση δεν αποκαλύπτεται και η θεραπεία είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία που προϋποθέτει σχέση ασφάλειας, σταθερότητας και εμπιστοσύνη».

Η Παναγιώτα Θεοδωρακοπούλου, αστυνόμος Β΄ Ειδικών Καθηκόντων Πληροφορικής από το Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έθιξε το θέμα των σύγχρονων διαδικτυακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν, όπως τα social media, cyberbullying κ.ά. παρουσιάζοντας δύο σχετικά βίντεο.

Η Αργυρώ Ντουντουλάκη, αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, μίλησε για το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αλλά και, τις συμπεριφορές κατά ανηλίκων που είναι αξιόποινες και το πεδίο ενασχόλησης του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας.

Οι μαθητές-εθελοντές του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού, έθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των παιδιών που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου και εξέφρασαν και τη δική τους οπτική για να μην ξανά συμβεί κάτι τέτοιο σε κάποιο παιδί.

Τέλος, ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για τον ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο πώς μπορεί αποτελεσματικά να ενισχύσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες που αποτελούν το προστατευτικό τους περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι μία από τις πενήντα διαδικτυακές συναντήσεις για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των παιδιών μέσω διαδικτύου, που αναλαμβάνει να διοργανώσει το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης, σε πενήντα διαφορετικά κράτη. Επίσης, είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που υλοποιεί το Διεθνές Κέντρο και το οποίο χρηματοδοτείται από το Γραφείο Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. (Office to Monitor and Combat Trafficking in Persons (J/TIP) at the U.S. Department of State).

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ως ενεργό μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCΕ), στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC), στη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών (ISPCAN - International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect), στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children - NECMEC).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διημερίδα για το «ασφαλές νοσοκομείο» στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης
Διημερίδα για το «ασφαλές νοσοκομείο» στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης 29 Νοεμβρίου 2023
Νέα δράση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για τα άτομα με αυτισμό 29 Νοεμβρίου 2023
Νέα δράση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για τα άτομα με αυτισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Aναρτήθηκαν στην ΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 20:06
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 19:39
Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56
Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019
Πολιτική Υγείας
17/12/2025 - 18:22
Αffidea neuraCare Athens: Ο καθηγητής Μητσικώστας μιλάει για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με απλά λόγια
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 17:54
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 4.276 θέσεις επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:32
«My Voice, My Choice»: Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών για προσβάσιμες αμβλώσεις
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:08
Η GSK Ελλάδος στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών
Pharma News
17/12/2025 - 16:34
Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48
Ο ΠΙΣ γιόρτασε τα 100 του χρόνια
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 15:19
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00
Γιατί το φυτικό μπέργκερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Διατροφή
17/12/2025 - 13:00
Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00
Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Υγεία
17/12/2025 - 11:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Διατροφή
17/12/2025 - 08:25
Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο σε 5 νέα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo