ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Εργασίας της Συμμαχίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Επικαιρότητα
Συνάντηση Εργασίας της Συμμαχίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας της Συμμαχίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Δευτέρα, 22/05/2023 - 17:07
News4Health Team News4Health Team

Εκπρόσωποι 22 εταιρειών της Συμμαχίας στήριξαν με την παρουσία τους τη συνάντηση που είχε ως πρωταρχικό στόχο τη συνεργασία, τη σύμπνοια και τη σύζευξη για τη δόμηση ενός επιστημονικού, ασθενοκεντρικού και διεπιστημονικού πλαισίου, το οποίο θα συνεισφέρει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η Λίνα Νικολοπούλου έθεσε τα θέματα της συζήτησης και τόνισε πως δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι ένας δύσκολος τομέας, όπου εμπλέκονται πολλές ειδικότητες, προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο είναι η επεξεργασία κοινών θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα της παχυσαρκίας. Ένα από αυτά είναι οι προδιαγραφές λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων παχυσαρκίας.
Υπογραμμίστηκε ότι ο ρόλος της Συμμαχίας δεν είναι να υποκαταστήσει το κράτος, αλλά να το συνδράμει, και ειδικότερα να βοηθήσει το ΚΕ.Σ.Υ. στο έργο του, συντάσσοντας και καταθέτοντας ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για έναν οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Θέσεις υψηλής προτεραιότητας στον οδικό χάρτη θα κατέχουν η εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας και οι προδιαγραφές λειτουργίας των ιατρείων παχυσαρκίας.
Οι πέντε ομιλητές της συνάντησης έθεσαν μέσω των εισηγήσεών τους το πλαίσιο για τις προδιαγραφές λειτουργίας των ιατρείων και των κέντρων παχυσαρκίας.
Ο Νίκος Τεντολούρης στην εισήγησή του «Ιατρεία Παχυσαρκίας: Θέματα & διλήμματα» περιέγραψε τις απαιτήσεις για τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και τη λειτουργία τους, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, και τόνισε τη σημασία που έχει η χρήση της κατάλληλης γλώσσας των επαγγελματιών υγείας προς τους ασθενείς αναφορικά με τους στόχους, τα οφέλη και τις επιλογές θεραπείας.
Στην εισήγηση του Αλέξανδρου Κόκκινου με τίτλο «Η αναγκαιότητα των Ιατρείων Παχυσαρκίας», κομβικό σημείο ήταν η αναφορά στα μείζονα εμπόδια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μη αναγνώριση της παχυσαρκίας ως νόσου με κύρια επίπτωση τη μη διάγνωσή της από επαγγελματίες υγείας, η απόδοση ευθύνης στο άτομο με παχυσαρκία, η μη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και η απουσία αντίληψης των μηχανισμών επαναπρόσληψης βάρους. Ο κ. Κόκκινος, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα, επέστησε την προσοχή σε μια κοινή παρανόηση: η πλειοψηφία των ασθενών και των γιατρών πιστεύουν ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορούν να χάσουν βάρος αν το αποφασίσουν. Στην πραγματικότητα, όμως, η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή.
Η Ευαγγελία Χαρμανδάρη στην εισήγησή της «Ιδιαιτερότητες Ιατρείων Παχυσαρκίας για παιδιά & εφήβους» ανέφερε ότι η ψυχοκοινωνική κατάσταση των παιδιών διαφοροποιείται από αυτή των ενηλίκων, καθώς η ψυχοκοινωνική τους ωριμότητα εξελίσσεται. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό όχι μόνο στα ιατρικά θέματα παιδιών και εφήβων αλλά και για τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης που απαιτείται. Πολύ σημαντική και κομβική είναι η συμμετοχή των γονέων και των κηδεμόνων στην αλλαγή τρόπου ζωής˙ κατά συνέπεια, η ενημέρωση και η εκπαίδευση γονέων και φροντιστών είναι καθοριστικής σημασίας. Αναφέρθηκε επίσης στο στίγμα, τονίζοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στο κοινωνικό στίγμα συγκριτικά με τους ενήλικες, γεγονός που τους κάνει πιο ευάλωτους στην κακοποίηση και τον εκφοβισμό και έτσι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης από τους ενήλικες.
Η Βάια Λαμπαδιάρη στην εισήγησή της «Συντονισμός καταγραφής δράσης Ιατρείων Παχυσαρκίας» αναφέρθηκε στο έργο του ΚΕ.Σ.Υ. Τόνισε τη σημασία ανάπτυξης ενός δικτύου ιατρείων, ειδικά για τον παιδιατρικό πληθυσμό ―ένας τομέας που είναι πολύ δύσκολος, γιατί αφορά τους γονείς, την οικογένεια στο σύνολό της και το περιβάλλον της. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ιατρεία σε κεντρικά τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια νοσοκομεία σε διασύνδεση με την εκάστοτε περιφέρεια. Η εισηγήτρια επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα της καταγραφής στοιχείων του πληθυσμού, της ύπαρξης συστήματος παραπομπής ασθενών, καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου ειδικών ιατρείων με εκπαιδευμένο πιστοποιημένο προσωπικό.
Η Γιούλη Αργυρακοπούλου, στην εισήγησή της «Διαμόρφωση ηλεκτρονικού ιστορικού για την παρακολούθηση των ασθενών με παχυσαρκία», επανέλαβε ότι βάσει κατευθυντηρίων οδηγιών συνιστάται η διεπιστημονική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συνεπώς, η καταγραφή του θεραπευτικού πλάνου σε ηλεκτρονικό ιστορικό είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και της επίτευξης των στόχων από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας. Το πρώτο πράγμα που καλούνται να κάνουν οι επιστήμονες υγείας, λοιπόν, είναι να αναγνωρίσουν, να καταγράψουν και να θεραπεύσουν τη νόσο, ή να παραπέμψουν τον ασθενή, ακόμα κι αν αυτός τους έχει επισκεφθεί για άλλο λόγο. Η ομιλήτρια παρέθεσε τις δυνατότητες που παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως οι σχετικές με την ψυχική υγεία του ατόμου ή και η χρήση επιπλέον εργαλείων π.χ. ερωτηματολόγια.
Ακολούθησε διάλογος αναφορικά με τους προβληματισμούς που τέθηκαν μέσω των εισηγήσεων για τον ρόλο των διαφόρων επαγγελματιών υγείας στο διαμορφούμενο τοπίο, σχετικά με την πρόληψη, την αναγνώριση και τη διαχείριση της παχυσαρκίας, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε στους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια της Συμμαχίας.
Οι εκπρόσωποι των μελών της Συμμαχίας κατέληξαν στο ότι θα επικεντρώσουν τις δράσεις τους, καταρχάς, στα ζητήματα όπου υπάρχει ομοφωνία.
Στόχος όλων των επιστημονικών εταιρειών είναι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας με συνεκτικό τρόπο και να αναπτυχθεί κοινή κουλτούρα, απαραίτητη για τη συνεργασία, τη σύμπνοια και τη συνέργεια.
  • ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  • ACTION4OBESITY

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενημερωτική Ημερίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ενημερωτική Ημερίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 22 Μαϊος 2023
Προειδοποίηση από ΠΟΥ: Καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία 22 Μαϊος 2023
Προειδοποίηση από ΠΟΥ: Καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00

Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της
Pharma News
27/04/2026 - 19:31

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού
Υγεία
27/04/2026 - 17:29

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα

Σημαντικά ετήσια αποτελέσματα για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και αντιμετώπισης παχυσαρκίας του ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
21/04/2026 - 00:07

Σημαντικά ετήσια αποτελέσματα για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και αντιμετώπισης παχυσαρκίας του ΕΔΟΕΑΠ

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00
Τι δείχνουν τα πόδια για την υγεία μας
Υγεία
29/04/2026 - 15:00
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00
Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνδέονται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών
Υγεία
29/04/2026 - 11:00
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
ΗΠΑ: Καταδίκη για την Purdue Pharma για τα θύματα του οπιοειδούς οξυκωδόνη
Pharma Policy
29/04/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo