ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή η Εθνική Στρατηγική κατά του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την άμεση έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας και την επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έως και το 2025 για αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σάββατο, 03/02/2024 - 06:09
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας» διενεργήθηκε υπό την Προεδρία του Βασιλη Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθεί το ζήτημα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνικής HPV Εταιρείας), ο Πρόεδρος της Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνόψισε τις βασικές πτυχές της Έκκλησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως ζητήματος δημόσιας υγείας και της ανταπόκρισης σε αυτήν της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινότητας, παρουσίασε δε την επικρατούσα στον τομέα αυτό κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας που εγκαινίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 2020, η νόσος θα έχει εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως εντός ενός αιώνα, εάν επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής στόχοι:

  • Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV),
  • Το 70% των γυναικών να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών,
  • Το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (Εurope’s Beating Cancer Plan), το οποίο, αποδεχόμενο την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., προωθεί ως κύριες δράσεις, μέχρι το 2030, τις εξής:

  • HPV-εμβολιασμό τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ για τα κορίτσια και σημαντική αύξηση του εμβολιασμού για τα αγόρια,
  • Εφαρμογή Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου με νέες κατευθυντήριες οδηγίες για καρκίνο τραχήλου μήτρας (HPV testing από ηλικία 30 ετών και κάθε 5-10 έτη), με στόχο την κάλυψη του 90% του επιλέξιμου πληθυσμού,
  • Εξασφάλιση ογκολογικών κέντρων για σωστή θεραπεία του 90% των ασθενών με καρκίνο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον καρκίνο με παρεμβάσεις τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, τη θεραπεία καθώς και τη διαχείριση ασθενών. Αναφερόμενος στον ιό HPV εξήγησε ότι, «η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βασική μας επιδίωξη έως το 2030 είναι να πετύχουμε τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών, την αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών, την συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία τουλάχιστον του 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή με Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας. Τον Μάρτιο θα έχουμε την πλήρη έναρξη του προγράμματος για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας, το οποίο θα αλλάξει – πιστεύω – την εικόνα της ασθένειας που είχαμε μέχρι σήμερα».

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών, και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μοριακό HPV DNA τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών, τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, λήψη και διενέργεια βιοψίας με δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών εξετάσεων).

Παράλληλα, ο δωρεάν εμβολιασμός έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών θα επεκταθεί έως το τέλος του 2025.
Αναφερόμενη στην αξία του HPV εμβολιασμού η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε πως από τους 122.000 εμβολιασμούς κατά του ιού HPV που καταγράφηκαν το 2019, ο αριθμός έχει τώρα ξεπεράσει τις 300.000. Και πρόσθεσε ότι: «Είναι ένα κοινωνικό στοίχημα και πρέπει να μας βρει ενωμένους. Έχουμε επεκτείνει τον δωρεάν εμβολιασμό, έχουμε ψηφιακό παιδιατρικό βιβλιάριο και θέλω να πιστεύω ότι με την σύμπραξη όλων θα έχουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον στα πλαίσια και της νέας προτεινόμενης Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε την 31η Ιανουαρίου 2024, σχετικά με τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ευκαιρία εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην Υγεία σημειώνοντας ότι «για τις ομάδες πληθυσμού που μπορεί να θεωρούνται αόρατες στην κοινωνία υπάρχουν συμπληρωματικές προσεγγίσεις και με κινητές μονάδες, οι οποίες θα παρέχουν δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες, θα φτάσουμε σε όλη την χώρα, νησιωτική και ηπειρωτική».

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρουσίασε το νέο προτεινόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων του 2024 που προβλέπει επέκταση του HPV εμβολιασμού των ανεμβολίαστων γυναικών και ανδρών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες αυξημένου κινδύνου από την ηλικία των 18 έως την ηλικία των 45 ετών - αντί έως 26 ετών που ήταν μέχρι τώρα - και την ένταξη για πρώτη φορά του εμβολιασμού των ανεμβολίαστων γυναικών που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή του τραχήλου λόγω προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2+). Τέλος, συνόψισε τους βασικούς στόχους που συνιστούν προτεραιότητα, δηλ. την μέγιστη εμβολιαστική κάλυψη, το ηλεκτρονικό μητρώο εμβολιασμών και τις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόνισε δε ότι «κάθε ένας εμβολιασμός αποτελεί μια μικρή νίκη».

Ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έθεσε στο επίκεντρο τόσο την ανάγκη κατάρτισης εθνικής πολιτικής για τον εμβολιασμό και τον πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο, όσο και την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας στην μετά Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εποχή.

Ο κ. Νικόλαος Δέδες, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, μιλώντας για τα δεδομένα κάλυψης και τον εμβολιαστικό ρυθμό, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της εγγραμματοσύνης υγείας των πολιτών όσον αφορά στην προαγωγή της υγείας, την ενδυνάμωση και στήριξη ευάλωτων πληθυσμών και την κινητοποίηση των πολιτών για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους.

O κ. Γεώργιος Καπετανάκης, Προέδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και χαιρέτισε τη νέα Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού. Χαρακτήρισε θετικές τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας και τόνισε την ανάγκη συστηματικής πρόληψης και εμβολιαστικού προγράμματος στα πρότυπα της αντιμετώπισης της λοίμωξης COVID-19.

Τέλος, η κυρία Μένια Κουκουγιάννη, Διευθύντρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καρκινάκι», μιλώντας για την εξάλειψη του ιού HPV, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να παραμείνει εθνική προτεραιότητα και να ενεργοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών με ειδική εστίαση στους γονείς.

Στην συζήτηση συμμετείχαν με παρεμβάσεις και προτάσεις και πολλά από τα παρόντα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων από όλα τα κόμματα, καθώς και δυο μέλη μέσω τηλε-επικοινωνίας.

  • ΒΟΥΛΗ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χατζηδάκης: Κώδικας δεοντολογίας για δάνεια και ασφάλειες ζωής στους επιζώντες από καρκίνο
Χατζηδάκης: Κώδικας δεοντολογίας για δάνεια και ασφάλειες ζωής στους επιζώντες από καρκίνο 02 Φεβρουαρίου 2024
ΕΛΛΟΚ: Οι θεματικές της δεύτερης ημέρας του 8ου ετήσιου συνεδρίου (live) 03 Φεβρουαρίου 2024
ΕΛΛΟΚ: Οι θεματικές της δεύτερης ημέρας του 8ου ετήσιου συνεδρίου (live)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου για την Υγεία είχε διακομματική στήριξη
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 10:23

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου για την Υγεία είχε διακομματική στήριξη

Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Pharma News
31/10/2025 - 17:02

Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09

Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας

Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12

Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»

Τσίμαρης: Δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα των ραντεβού με επιπτώσεις στους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 16:58

Τσίμαρης: Δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα των ραντεβού με επιπτώσεις στους ογκολογικούς ασθενείς

Τον Οκτώβριο τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Πολιτική Υγείας
09/10/2025 - 16:32

Τον Οκτώβριο τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ διεξήγαγε εκατοντάδες προληπτικούς ελέγχους για ΣΜΝ στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 15:18
Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο
Υγεία
04/11/2025 - 15:00
ΣΕΑΑΝ: «Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας του Τζανείου»
Patient Talk
04/11/2025 - 14:41
Νύχια: Αέριο με... εσάνς κλούβιου αυγού αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό στη μάχη κατά των μολύνσεων
Υγεία
04/11/2025 - 14:00
ΙΣΑ: Απαράδεκτη η συλλήβδην στοχοποίηση του συνόλου των ψυχιάτρων της Αττικής
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 13:30
Η Eli Lilly επεκτείνει την παραγωγή της στην Ευρώπη - Κατασκευή νέας μονάδας στην Ολλανδία
Pharma News
04/11/2025 - 13:00
Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα
Διατροφή
04/11/2025 - 12:00
Και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η εξυπηρέτηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 11:35
Νέος θάλαμος χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 11:00
Jesse Eisenberg: Ο κινηματογραφικός Μάρκ Ζούκερμπεργκ θα δωρίσει το νεφρό του σ' έναν ξένο
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 11:00
Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου για την Υγεία είχε διακομματική στήριξη
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 10:23
Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
Μικροβελονισμός ραδιοσυχνοτήτων: Προειδοποίηση από τον FDA για τη δημοφιλή θεραπεία ομορφιάς
Ομορφιά
04/11/2025 - 08:05
Ο ΠΟΥ ζητεί επείγοντα μέτρα για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 07:04
Θεσσαλονίκη: Όλο και πιο «φιλικό» προς βρέφη και γονείς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
04/11/2025 - 03:28
ECDC: Εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας - Τα μεγάλα επιτεύγματα του οργανισμού
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 00:11
ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν απαγόρευση των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων με υδράργυρο
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 23:34
Δύο νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δημιουργούνται σε Σπάρτη και Καλαμάτα
Ψυχική Υγεία
03/11/2025 - 22:11
«Μαγειρεύουμε μαζί για την Καρδιά μας»: Εκπαιδευτική ημερίδα για την υγιεινή διατροφή
Διατροφή
03/11/2025 - 21:23
Κρήτη: Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης στο Κέντρο Υγείας Μοιρών μετά τα γεγονότα στα Βορίζια
Ψυχική Υγεία
03/11/2025 - 20:32
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ευθύνονται για το 20% των θανάτων από καρδιά
Υγεία
03/11/2025 - 20:14
Που μπορεί να οφείλεται ο ξαφνικός πόνος στον ώμο!
Health Talk
03/11/2025 - 19:49
Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα το Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Πώς η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου
Digital Health
03/11/2025 - 17:14
Οργή Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις στο Μαρούσι κατά της δημιουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 16:41
Αντίδραση και από την ΟΕΝΓΕ για τις κλήσεις των ψυχιάτρων σε προκαταρκτική εξέταση
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 16:03
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Πάρτε πίσω την απόφαση για την αποζημίωση των ταινιών μέτρησης γλυκόζης»
Patient Talk
03/11/2025 - 15:38
MyPBCVoice: Ο σύλλογος Promitheas δίνει φωνή στους ασθενείς με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
03/11/2025 - 15:14
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Lavipharm: Στρατηγικής σημασίας η νέα συμμετοχή στη διεθνή έκθεση CPHI 2025 στη Φρανκφούρτη
Pharma News
03/11/2025 - 14:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα το Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo