ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε απεργία οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν να μπει ένα τέλος στο rebate και το clawback, και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Δευτέρα, 16/10/2023 - 12:01
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σε απεργία την προσεχή Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την ίδια ημέρα, στις 12:00 π.μ, κατεβαίνει ο Πανελλήνιος Συλλόγος Φυσικοθεραπευτών.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωσή του ΠΣΦ έχει ως εξής:

«Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ως μέτρο αντίδρασης στα επαίσχυντα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back). Η απόφαση πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Π.Σ.Φ. και επικυρώθηκε από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, κηρύσσοντας ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:00 π.μ.
Εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά και παράλληλα καλούνται σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των claw-back και rebate που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ.
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, παράλληλα ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, που την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της “υπέρβασης”.

Με άλλα λόγια όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από του γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές “τιμωρούνται” με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους!!!

Δηλαδή εργάζονται με μια συμφωνημένη τιμή συνεδρίας 15 ευρώ και στο τέλος επιστρέφουν μεγάλη ποσοστιαία αναλογία από αυτά που εισέπραξαν, δουλεύοντας στην ουσία 2,3 ή και 4 μήνες το χρόνο ΔΩΡΕΑΝ και η συνεδρία καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση στα 5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένας καφές!

Το χειρότερο είναι ότι αυτό το claw-back επιβάλλεται σε υπηρεσίες (φυσικοθεραπεία) και μάλιστα σε υπηρεσίες που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μετά από παραπομπή ιατρού, χωρίς ούτε να ευθύνονται οι ίδιοι για την συνταγογράφηση τους, αλλά και ούτε να μπορούν να αρνηθούν να τις εκτελέσουν.

Από τον Απρίλιο του 2023 άρχισε να εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ, στην παροχή της φυσικοθεραπείας, ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου, με αποστολή εξαψήφιου κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου (OTP), ο οποίος παραδίνεται στο φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο μαζί με το παραπεμπτικό στο οποίο αντιστοιχεί και άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματοποίησή των φυσικοθεραπειών.

Έτσι, η ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ φυσικοθεραπείας ανέρχεται στα 108.000.000€ και υπολείπεται από την ετήσια επιτρεπτή του ΕΟΠΥΥ 30.000.000€.

Γιατί η επιτρεπτή δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ στα 77.700.000 € ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - η υποβληθείσα δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 48.867.092,23 € με επιτρεπόμενο όριο τα 39.000.000 €.
Δηλαδή ετησίως περίπου 20.000.000€ παραπάνω, από την οριζόμενη που μαζί με το rebate, που υπολογίζεται σε 10.000.000€ ετησίως, το “έλλειμα” που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές, φτάνει στα 30.000.000€ ετησίως.

Το ετήσιο “κουστούμι” των 30.000.000 ευρώ που προκύπτει ως “υπέρβαση”, στο τέλος του έτους θα επιστραφεί αναγκαστικά στον ΕΟΠΥΥ από τους φυσικοθεραπευτές.

Το τραγικό είναι ότι οι φυσικοθεραπευτές καταβάλλουν ήδη δόσεις κάθε μήνα για το clawback του 2018-2019 και σε αυτό το ποσό προστίθεται η εκάστοτε μηνιαία υπέρβαση του clawback, δηλαδή θα προστεθεί η δόση για την επιστροφή clawback του 2020, του 2021 και του 2022.

Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την παρακράτηση και του 20% του φόρου, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράττουν τίποτε.

Σημειώνουμε ότι όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας για να αδειοδοτηθούν πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 70 τ.μ. και κατά συνέπεια έχουν αυξημένο λειτουργικό κόστος (ενοίκιο υψηλό, ΔΕΗ, θέρμανση κλπ).

Σε άλλα Κράτη της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, το Κράτος επιδοτεί για το αυξημένο κόστος ενέργειας τους φυσικοθεραπευτές με 16.200.000 ετησίως. Επίσης το Βέλγιο έχει τον ίδιο πληθυσμό και η ετήσια δαπάνη για φυσικοθεραπεία είναι δεκαπενταπλάσια (1.120.000.000 ευρώ), με την ετήσια αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας (από το 2022 στο 2023) να ανέρχεται στα 132.000.000 ευρώ!!!

Αυτό συμβαίνει διότι οι έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν χρηματοδοτείται η παροχή φυσικοθεραπείας στα δημόσια συστήματα υγείας, μειώνονται άλλες δαπάνες υγείας.

Για την Ελλάδα βέβαια αυτό είναι ένα καλό ανέκδοτο.

Γιατί στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι καλύψεις και διευρύνονται οι παθήσεις για τις οποίες χορηγείται φυσικοθεραπεία και παράλληλα για κάποιες παθήσεις η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας είναι εφ’ όρου ζωής (πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση, εγκεφαλικά κλπ), εντούτοις δεν ακολουθείται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές, θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και clawback.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει επίσημα ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας και κατευθύνει τους ασφαλισμένους του προς τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, για να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Π.Σ.Φ. πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον μια ριζική και ουσιώδης μεταβολή των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχτηκαν τα μέρη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ως εκ τούτου προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας:

  • Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος.
  • Την άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών

Ο ΠΣΦ θα ενημερώσει τους ασθενείς με ενημερωτικά φυλλάδια, με καταχωρήσεις στις εφημερίδες, με ραδιοφωνικά μηνύματα και με προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την δραματικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται αυτή η δυσμενής για όλους εξέλιξη, ζητώντας λύσεις ΤΩΡΑ!».

  • ΑΠΕΡΓΙΑ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ έστειλαν ιατρικές βαλίτσες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ έστειλαν ιατρικές βαλίτσες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς 14 Οκτωβρίου 2023
Δημογραφικό: Οι τρεις παράγοντες που καθιστούν αρνητικό το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων 16 Οκτωβρίου 2023
Δημογραφικό: Οι τρεις παράγοντες που καθιστούν αρνητικό το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47

Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ

ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54

ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων

Νέες ειδικότητες και αλλαγές στις προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 20:11

Νέες ειδικότητες και αλλαγές στις προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων

Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:13

Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo