ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε απεργία οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν να μπει ένα τέλος στο rebate και το clawback, και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Δευτέρα, 16/10/2023 - 12:01
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σε απεργία την προσεχή Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την ίδια ημέρα, στις 12:00 π.μ, κατεβαίνει ο Πανελλήνιος Συλλόγος Φυσικοθεραπευτών.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωσή του ΠΣΦ έχει ως εξής:

«Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ως μέτρο αντίδρασης στα επαίσχυντα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back). Η απόφαση πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Π.Σ.Φ. και επικυρώθηκε από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, κηρύσσοντας ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:00 π.μ.
Εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά και παράλληλα καλούνται σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των claw-back και rebate που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ.
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, παράλληλα ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, που την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της “υπέρβασης”.

Με άλλα λόγια όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από του γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές “τιμωρούνται” με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους!!!

Δηλαδή εργάζονται με μια συμφωνημένη τιμή συνεδρίας 15 ευρώ και στο τέλος επιστρέφουν μεγάλη ποσοστιαία αναλογία από αυτά που εισέπραξαν, δουλεύοντας στην ουσία 2,3 ή και 4 μήνες το χρόνο ΔΩΡΕΑΝ και η συνεδρία καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση στα 5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένας καφές!

Το χειρότερο είναι ότι αυτό το claw-back επιβάλλεται σε υπηρεσίες (φυσικοθεραπεία) και μάλιστα σε υπηρεσίες που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μετά από παραπομπή ιατρού, χωρίς ούτε να ευθύνονται οι ίδιοι για την συνταγογράφηση τους, αλλά και ούτε να μπορούν να αρνηθούν να τις εκτελέσουν.

Από τον Απρίλιο του 2023 άρχισε να εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ, στην παροχή της φυσικοθεραπείας, ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου, με αποστολή εξαψήφιου κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου (OTP), ο οποίος παραδίνεται στο φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο μαζί με το παραπεμπτικό στο οποίο αντιστοιχεί και άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματοποίησή των φυσικοθεραπειών.

Έτσι, η ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ φυσικοθεραπείας ανέρχεται στα 108.000.000€ και υπολείπεται από την ετήσια επιτρεπτή του ΕΟΠΥΥ 30.000.000€.

Γιατί η επιτρεπτή δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ στα 77.700.000 € ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - η υποβληθείσα δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 48.867.092,23 € με επιτρεπόμενο όριο τα 39.000.000 €.
Δηλαδή ετησίως περίπου 20.000.000€ παραπάνω, από την οριζόμενη που μαζί με το rebate, που υπολογίζεται σε 10.000.000€ ετησίως, το “έλλειμα” που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές, φτάνει στα 30.000.000€ ετησίως.

Το ετήσιο “κουστούμι” των 30.000.000 ευρώ που προκύπτει ως “υπέρβαση”, στο τέλος του έτους θα επιστραφεί αναγκαστικά στον ΕΟΠΥΥ από τους φυσικοθεραπευτές.

Το τραγικό είναι ότι οι φυσικοθεραπευτές καταβάλλουν ήδη δόσεις κάθε μήνα για το clawback του 2018-2019 και σε αυτό το ποσό προστίθεται η εκάστοτε μηνιαία υπέρβαση του clawback, δηλαδή θα προστεθεί η δόση για την επιστροφή clawback του 2020, του 2021 και του 2022.

Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την παρακράτηση και του 20% του φόρου, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράττουν τίποτε.

Σημειώνουμε ότι όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας για να αδειοδοτηθούν πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 70 τ.μ. και κατά συνέπεια έχουν αυξημένο λειτουργικό κόστος (ενοίκιο υψηλό, ΔΕΗ, θέρμανση κλπ).

Σε άλλα Κράτη της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, το Κράτος επιδοτεί για το αυξημένο κόστος ενέργειας τους φυσικοθεραπευτές με 16.200.000 ετησίως. Επίσης το Βέλγιο έχει τον ίδιο πληθυσμό και η ετήσια δαπάνη για φυσικοθεραπεία είναι δεκαπενταπλάσια (1.120.000.000 ευρώ), με την ετήσια αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας (από το 2022 στο 2023) να ανέρχεται στα 132.000.000 ευρώ!!!

Αυτό συμβαίνει διότι οι έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν χρηματοδοτείται η παροχή φυσικοθεραπείας στα δημόσια συστήματα υγείας, μειώνονται άλλες δαπάνες υγείας.

Για την Ελλάδα βέβαια αυτό είναι ένα καλό ανέκδοτο.

Γιατί στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι καλύψεις και διευρύνονται οι παθήσεις για τις οποίες χορηγείται φυσικοθεραπεία και παράλληλα για κάποιες παθήσεις η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας είναι εφ’ όρου ζωής (πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση, εγκεφαλικά κλπ), εντούτοις δεν ακολουθείται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές, θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και clawback.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει επίσημα ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας και κατευθύνει τους ασφαλισμένους του προς τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, για να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Π.Σ.Φ. πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον μια ριζική και ουσιώδης μεταβολή των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχτηκαν τα μέρη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ως εκ τούτου προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας:

  • Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος.
  • Την άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών

Ο ΠΣΦ θα ενημερώσει τους ασθενείς με ενημερωτικά φυλλάδια, με καταχωρήσεις στις εφημερίδες, με ραδιοφωνικά μηνύματα και με προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την δραματικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται αυτή η δυσμενής για όλους εξέλιξη, ζητώντας λύσεις ΤΩΡΑ!».

  • ΑΠΕΡΓΙΑ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ έστειλαν ιατρικές βαλίτσες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ έστειλαν ιατρικές βαλίτσες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς 14 Οκτωβρίου 2023
Δημογραφικό: Οι τρεις παράγοντες που καθιστούν αρνητικό το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων 16 Οκτωβρίου 2023
Δημογραφικό: Οι τρεις παράγοντες που καθιστούν αρνητικό το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17

Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη

Καρδιοπαθείς καταγγέλλουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια υλικών μέτρησης INR
Patient Talk
27/05/2026 - 22:18

Καρδιοπαθείς καταγγέλλουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια υλικών μέτρησης INR

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου

Φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση και ζητούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 19:36

Φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση και ζητούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023

ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39

ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την επόμενη τετραετία
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 13:50
Κέντρο καραντίνας για τον Έμπολα ανοίγουν οι ΗΠΑ στην Κένυα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 15:33
Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo