ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας, 24ωρη απεργία και πορεία προς το υπουργείο Υγείας μεθαύριο Πέμπτη!

Επικαιρότητα
EUIROKINISSI
Σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση προχωράει η ΠΟΕΔΗΝ, μεθαύριο Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές που εφαρμόζει η ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο χώρος της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 20/02/2024 - 08:02
— Photo: EUIROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση με στάση εργασίας στην Αττική στις 22/2 και 24ωρη απεργία στις δομές υγεία της περιφέρειας. Ταυτόχρονα η ομοσπονδία έχει ορίσει πανελλαδική συγκέντρωση στις οκτώ και μισή το πρωί της Πέμπτης στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας και Πρόνοιας καθώς επίσης και του ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Αιμορραγούμε από προσωπικό χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλύπτουν ένα κενό σε μια υγειονομική μονάδα με τις μετακινήσεις και ανοίγουν ένα άλλο. Κάθε μήνα αποχωρούν εκατοντάδες υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς έστω να αντικαθίστανται με αντίστοιχες προσλήψεις.

Σε σχέση με πέρυσι δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ. Ένας ή δύο υπάλληλοι αντιστοιχούν σε κάθε Νοσοκομείο.

Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων. Παρότι ήταν δεσμεύσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς. Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις υγειονομικούς όταν οι πρόσθετες αμοιβές για φουλ κυκλικό ωράριο είναι περί τα 120ευρώ το μήνα (8 νύχτες, 3 αργίες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά).

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την λήξη των συμβάσεων 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024. Οι συνάδελφοι εργάζονται από το έτος 2015 στην πρώτη γραμμή και μετά από 8-9 χρόνια εργασίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων απολύονται.
Οι 6.000 ΣΟΧ στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με χαμηλούς μισθούς περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, χωρίς να χορηγούν ρεπό και άδειες που δικαιούνται.

Πως είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να ανταπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους.

Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί. Να επιστρέψουν οι απολυθέντες.

Δυσχερής είναι η διαχείριση των ασθενών στα επείγοντα και τις κλινικές των Νοσοκομείων, ειδικά των πνευμονολογικών και παθολογικών περιστατικών. Στα επείγονται η πολύωρη ταλαιπωρία αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένης και στελεχωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Τα φορεία, τα ράντα, η νοσηλεία ασθενών στην διασπορά (σε άσχετες κλινικές) με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύει την επισφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους.

Η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί ριζικά με συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες στα πρότυπα της Σαντορίνης ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Για τη δυσχερή λειτουργία του Συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν Περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όχι μόνο Αναισθησιολόγων αλλά και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί.

Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τα απογευματινά χειρουργεία όμως με το προσωπικό βάρδιας, από τη λίστα αναμονής ΔΩΡΕΑΝ.

Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικός χώρος εργασίας. Οι περισσότεροι Υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στο Εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ με μέτρα και κίνητρα δυστυχώς θα μετράμε συνεχώς απώλειες σε προσωπικό.

Διαφωνούμε ριζικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της Ψυχικής Υγείας που είναι συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ενισχύει τις ΜΚΟ.

Ζητάμε να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε.

Τα κενά από διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Διαφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών. Να προσλάβουν τα Νοσοκομεία διασώστες.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία το επιβεβαιώνουν.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση μισθών
  • Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
  • ΒΑΕ
  • Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους
  • Χρηματοδότηση
  • Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού».
  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγώνη: «Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, δεν συγκρίνεται με τον κορονοϊό»
Παγώνη: «Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, δεν συγκρίνεται με τον κορονοϊό» 19 Φεβρουαρίου 2024
Κρίσιμες ώρες για τον θρυλικό Μανώλη Μαυρομάτη και τη σύζυγό του - Νοσηλεύονται σε μονάδα εγκαυμάτων 19 Φεβρουαρίου 2024
Κρίσιμες ώρες για τον θρυλικό Μανώλη Μαυρομάτη και τη σύζυγό του - Νοσηλεύονται σε μονάδα εγκαυμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16

Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 13:26

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης
Patient Talk
04/05/2026 - 20:49

Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης

ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00

ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03
Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo