ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας, 24ωρη απεργία και πορεία προς το υπουργείο Υγείας μεθαύριο Πέμπτη!

Επικαιρότητα
EUIROKINISSI
Σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση προχωράει η ΠΟΕΔΗΝ, μεθαύριο Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές που εφαρμόζει η ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο χώρος της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 20/02/2024 - 08:02
— Photo: EUIROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση με στάση εργασίας στην Αττική στις 22/2 και 24ωρη απεργία στις δομές υγεία της περιφέρειας. Ταυτόχρονα η ομοσπονδία έχει ορίσει πανελλαδική συγκέντρωση στις οκτώ και μισή το πρωί της Πέμπτης στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας και Πρόνοιας καθώς επίσης και του ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Αιμορραγούμε από προσωπικό χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλύπτουν ένα κενό σε μια υγειονομική μονάδα με τις μετακινήσεις και ανοίγουν ένα άλλο. Κάθε μήνα αποχωρούν εκατοντάδες υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς έστω να αντικαθίστανται με αντίστοιχες προσλήψεις.

Σε σχέση με πέρυσι δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ. Ένας ή δύο υπάλληλοι αντιστοιχούν σε κάθε Νοσοκομείο.

Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων. Παρότι ήταν δεσμεύσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς. Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις υγειονομικούς όταν οι πρόσθετες αμοιβές για φουλ κυκλικό ωράριο είναι περί τα 120ευρώ το μήνα (8 νύχτες, 3 αργίες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά).

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την λήξη των συμβάσεων 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024. Οι συνάδελφοι εργάζονται από το έτος 2015 στην πρώτη γραμμή και μετά από 8-9 χρόνια εργασίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων απολύονται.
Οι 6.000 ΣΟΧ στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με χαμηλούς μισθούς περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, χωρίς να χορηγούν ρεπό και άδειες που δικαιούνται.

Πως είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να ανταπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους.

Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί. Να επιστρέψουν οι απολυθέντες.

Δυσχερής είναι η διαχείριση των ασθενών στα επείγοντα και τις κλινικές των Νοσοκομείων, ειδικά των πνευμονολογικών και παθολογικών περιστατικών. Στα επείγονται η πολύωρη ταλαιπωρία αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένης και στελεχωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Τα φορεία, τα ράντα, η νοσηλεία ασθενών στην διασπορά (σε άσχετες κλινικές) με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύει την επισφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους.

Η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί ριζικά με συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες στα πρότυπα της Σαντορίνης ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Για τη δυσχερή λειτουργία του Συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν Περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όχι μόνο Αναισθησιολόγων αλλά και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί.

Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τα απογευματινά χειρουργεία όμως με το προσωπικό βάρδιας, από τη λίστα αναμονής ΔΩΡΕΑΝ.

Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικός χώρος εργασίας. Οι περισσότεροι Υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στο Εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ με μέτρα και κίνητρα δυστυχώς θα μετράμε συνεχώς απώλειες σε προσωπικό.

Διαφωνούμε ριζικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της Ψυχικής Υγείας που είναι συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ενισχύει τις ΜΚΟ.

Ζητάμε να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε.

Τα κενά από διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Διαφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών. Να προσλάβουν τα Νοσοκομεία διασώστες.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία το επιβεβαιώνουν.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση μισθών
  • Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
  • ΒΑΕ
  • Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους
  • Χρηματοδότηση
  • Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού».
  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγώνη: «Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, δεν συγκρίνεται με τον κορονοϊό»
Παγώνη: «Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, δεν συγκρίνεται με τον κορονοϊό» 19 Φεβρουαρίου 2024
Κρίσιμες ώρες για τον θρυλικό Μανώλη Μαυρομάτη και τη σύζυγό του - Νοσηλεύονται σε μονάδα εγκαυμάτων 19 Φεβρουαρίου 2024
Κρίσιμες ώρες για τον θρυλικό Μανώλη Μαυρομάτη και τη σύζυγό του - Νοσηλεύονται σε μονάδα εγκαυμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12

Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»

ΕΣΥ: Παρεμβάσεις 8,26 εκατ. ευρώ για ΤΕΠ, χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 10:30

ΕΣΥ: Παρεμβάσεις 8,26 εκατ. ευρώ για ΤΕΠ, χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας

Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21

Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 18:57

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19
Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
02/10/2026 - 11:37
Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16
Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58
Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41
«Άλμα Ζωής»: Από το Πεδίο του Άρεως η εκκίνηση του 18ου Greece Race for the Cure
Patient Talk
02/10/2026 - 10:14
Άσκηση και μακροζωία: Και μισή ώρα περπάτημα τη μέρα μπορεί να είναι χρήσιμο
Fitness
02/10/2026 - 09:56
Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29
Επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών η βουβωνοκήλη; - Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
02/10/2026 - 09:03
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία που εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς... αντίκρυσμα
Patient Talk
02/10/2026 - 08:41
Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17
Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η φορολόγηση της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές - Πως φτάσαμε από την απαλλαγή στο 24%
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2026 - 20:17
Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57
Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34
Novartis Hellas: Άνω των 4,3 δισ. ευρώ ετησίως το αποτύπωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα
Pharma News
29/09/2026 - 21:41
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo