ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας, 24ωρη απεργία και πορεία προς το υπουργείο Υγείας μεθαύριο Πέμπτη!

Επικαιρότητα
EUIROKINISSI
Σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση προχωράει η ΠΟΕΔΗΝ, μεθαύριο Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές που εφαρμόζει η ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο χώρος της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 20/02/2024 - 08:02
— Photo: EUIROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση με στάση εργασίας στην Αττική στις 22/2 και 24ωρη απεργία στις δομές υγεία της περιφέρειας. Ταυτόχρονα η ομοσπονδία έχει ορίσει πανελλαδική συγκέντρωση στις οκτώ και μισή το πρωί της Πέμπτης στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας και Πρόνοιας καθώς επίσης και του ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Αιμορραγούμε από προσωπικό χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλύπτουν ένα κενό σε μια υγειονομική μονάδα με τις μετακινήσεις και ανοίγουν ένα άλλο. Κάθε μήνα αποχωρούν εκατοντάδες υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς έστω να αντικαθίστανται με αντίστοιχες προσλήψεις.

Σε σχέση με πέρυσι δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ. Ένας ή δύο υπάλληλοι αντιστοιχούν σε κάθε Νοσοκομείο.

Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων. Παρότι ήταν δεσμεύσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς. Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις υγειονομικούς όταν οι πρόσθετες αμοιβές για φουλ κυκλικό ωράριο είναι περί τα 120ευρώ το μήνα (8 νύχτες, 3 αργίες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά).

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την λήξη των συμβάσεων 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024. Οι συνάδελφοι εργάζονται από το έτος 2015 στην πρώτη γραμμή και μετά από 8-9 χρόνια εργασίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων απολύονται.
Οι 6.000 ΣΟΧ στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με χαμηλούς μισθούς περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, χωρίς να χορηγούν ρεπό και άδειες που δικαιούνται.

Πως είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να ανταπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους.

Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί. Να επιστρέψουν οι απολυθέντες.

Δυσχερής είναι η διαχείριση των ασθενών στα επείγοντα και τις κλινικές των Νοσοκομείων, ειδικά των πνευμονολογικών και παθολογικών περιστατικών. Στα επείγονται η πολύωρη ταλαιπωρία αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένης και στελεχωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Τα φορεία, τα ράντα, η νοσηλεία ασθενών στην διασπορά (σε άσχετες κλινικές) με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύει την επισφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους.

Η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί ριζικά με συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες στα πρότυπα της Σαντορίνης ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Για τη δυσχερή λειτουργία του Συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν Περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όχι μόνο Αναισθησιολόγων αλλά και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί.

Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τα απογευματινά χειρουργεία όμως με το προσωπικό βάρδιας, από τη λίστα αναμονής ΔΩΡΕΑΝ.

Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικός χώρος εργασίας. Οι περισσότεροι Υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στο Εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ με μέτρα και κίνητρα δυστυχώς θα μετράμε συνεχώς απώλειες σε προσωπικό.

Διαφωνούμε ριζικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της Ψυχικής Υγείας που είναι συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ενισχύει τις ΜΚΟ.

Ζητάμε να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε.

Τα κενά από διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Διαφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών. Να προσλάβουν τα Νοσοκομεία διασώστες.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία το επιβεβαιώνουν.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση μισθών
  • Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
  • ΒΑΕ
  • Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους
  • Χρηματοδότηση
  • Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού».
  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγώνη: «Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, δεν συγκρίνεται με τον κορονοϊό»
Παγώνη: «Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, δεν συγκρίνεται με τον κορονοϊό» 19 Φεβρουαρίου 2024
Κρίσιμες ώρες για τον θρυλικό Μανώλη Μαυρομάτη και τη σύζυγό του - Νοσηλεύονται σε μονάδα εγκαυμάτων 19 Φεβρουαρίου 2024
Κρίσιμες ώρες για τον θρυλικό Μανώλη Μαυρομάτη και τη σύζυγό του - Νοσηλεύονται σε μονάδα εγκαυμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Δάφνη-Ελένη Νικολάου νέα Γενική Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 17:19

Η Δάφνη-Ελένη Νικολάου νέα Γενική Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας

Παραδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας ένα νέο ασθενοφόρο στον Δήμο Ασπροπύργου
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 03:46

Παραδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας ένα νέο ασθενοφόρο στον Δήμο Ασπροπύργου

Καταγγελίες Γιαννάκου για βίαια επεισόδια στο ΚΥ Σπάτων και στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
08/07/2026 - 15:33

Καταγγελίες Γιαννάκου για βίαια επεισόδια στο ΚΥ Σπάτων και στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Παρέμβαση καρδιοπαθών στο Υπουργείο Υγείας για τις προσωποπαγείς θέσεις στο Δημόσιο
Patient Talk
07/07/2026 - 22:14

Παρέμβαση καρδιοπαθών στο Υπουργείο Υγείας για τις προσωποπαγείς θέσεις στο Δημόσιο

Στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου από την ΠΟΕΔΗΝ για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 00:07

Στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου από την ΠΟΕΔΗΝ για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

Αντιδρά ο ΣΕΨ στις αλλαγές που σχεδιάζονται για το επάγγελμα του ψυχολόγου και την ψυχοθεραπεία
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 19:38

Αντιδρά ο ΣΕΨ στις αλλαγές που σχεδιάζονται για το επάγγελμα του ψυχολόγου και την ψυχοθεραπεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 03:49
Ινστιτούτο «Robert Koch»: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στη Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 00:11
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας πραγματοποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή εθελοντική αιμοδοσία
Υπηρεσίες Υγείας
09/07/2026 - 23:24
Σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο «Παπαγεωργίου» από την Danone
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 22:08
Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 21:42
Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση της ελκώδους κολίτιδας σε 12 εβδομάδες
Pharma News
09/07/2026 - 21:17
Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42
ΙΣΠ για τα επεισόδια στο Θριάσιο: «Οι ιατροί δεν είναι σάκοι του μποξ»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 20:06
Οπτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου
Υγεία
09/07/2026 - 19:24
Εργαζόμενοι ΕΟΠΑΕ: «Έκλεισε ο ξενώνας μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων χρηστών στην Αθήνα»
Ψυχική Υγεία
09/07/2026 - 18:31
Θεραπείες προσώπου πριν από τις διακοπές που προετοιμάζουν ιδανικά την επιδερμίδα
Ομορφιά
09/07/2026 - 18:06
Νέο εργαλείο για την ενίσχυση της πρόληψης η πρόσβαση των Επισκεπτών Υγείας στα Εθνικά Μητρώα Εμβολιασμών
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 17:47
Η Δάφνη-Ελένη Νικολάου νέα Γενική Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 17:19
Εξατομικευμένη ιατρική στον διαβήτη τύπου 2 - Το μέλλον περνά από τα γονίδια
Health Talk
09/07/2026 - 16:23
Μπορεί η μυρωδιά της σοκολάτας να βελτιώσει την απόδοση στην προπόνηση;
Fitness
09/07/2026 - 16:00
Η Menarini Hellas επενδύει στην ενημέρωση και την αυτοφροντίδα των γυναικών στην εμμηνόπαυση
Pharma News
09/07/2026 - 15:34
ΟΦΕΤ: Παρουσία στο Health Nexus Forum 2026 για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
09/07/2026 - 15:16
Το βότανο που ξετρελαίνει τις γάτες απωθεί τα κουνούπια!
Υγεία
09/07/2026 - 15:00
Έμπολα: Στους 600 οι νεκροί στο Κονγκό σε 1.759 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Υγεία
09/07/2026 - 14:36
Ο ΙΣΑ ζητά μόνιμη αστυνομική παρουσία στα μεγάλα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 14:18
Ποιο είναι το θερμοκρασιακό όριο συναγερμού για τις αντοχές του σκύλου σας
Pet
09/07/2026 - 14:00
Νέα γενιά εμφυτευμάτων ισχίου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξάρθρωσης
Υγεία
09/07/2026 - 13:00
Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια του Total Eclipse of the Heart, Bonnie Tyler
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 12:54
Σέρρες: Μακάβριο λάθος από τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου - Παρέδωσαν λάθος νεκρό σε οικογένεια
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 12:25
Ζέστη και φάρμακα: Οι κίνδυνοι αλλοίωσης - Οδηγίες για ασφαλή φύλαξη
Υγεία
09/07/2026 - 12:00
Έφυγε από τη ζωή η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, Πάολα Ρεβενιώτη
Υγεία
09/07/2026 - 11:50
Ιός Δυτικού Νείλου: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα για το 2026 - Στην Αγία Παρασκευή ο τόπος έκθεσης
Υγεία
09/07/2026 - 11:14
Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου γρίπης και COVID-19 σε ηλικιωμένους
Υγεία
09/07/2026 - 11:00
Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο: 3 τραυματίες διασωληνωμένοι
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 10:16
«Βlue mind»: Η ψυχοθεραπευτική δύναμη της θάλασσας
Ψυχική Υγεία
09/07/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 14:48
Θεμιστοκλέους: «Ενισχυμένα τα κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών με υγειονομικό προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 16:58
Εννέα χρόνια εθελοντικής προσφοράς από την AbbVie μέσω του «Week of Possibilities»
Pharma News
07/07/2026 - 17:21
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία σε άτομα άνω των 50 ετών
Διατροφή
07/07/2026 - 17:52
Το ΕΚΑΒ Αθήνας επισκέπτεται την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 18:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo