ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Σε πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, καλεί τα μέλη της η ΠΟΕΔΗΝ.
Τρίτη, 28/11/2023 - 18:21
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ που προκύπτουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Εφέτος το χειμώνα θα δώσουμε τη μάχη με τις ιώσεις και τις άλλες ασθένειες με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το Ε.Σ.Υ. λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ δεν είναι πιο ελκυστικό στους επαγγελματίες. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.

Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους Νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

Σε χιλιάδες περιπτώσεις υγειονομικών, ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2024. Στη Δημόσια Υγεία αναλογούν 6.500 προσλήψεις. Δεν υποτιμάμε και την μια πρόσληψη στην Υγεία που μπορεί να σώσει ζωές.

Όμως επισημαίνουμε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 6.500 υπαλλήλων θα γίνουν σε τέσσερα- πέντε χρόνια. Όπως συμβαίνει με την προκήρυξη των 4.000 της 7Κ που 4 χρόνια μετά ακόμη οι επιτυχόντες δεν φόρεσαν «άσπρη μπλούζα».

Στους διαγωνισμούς συμμετέχει το συμβασιούχο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση. Θα έχουμε λοιπόν ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού.

Από τα Νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Πώς θα καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια Συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών;

Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 Συμβασιούχων με Νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Προκηρύξεις καθίστανται άγονες. Γιατροί εργαζόμενοι ήδη στο ΕΣΥ συμμετέχουν σε προκηρύξεις και καταλαμβάνουν θέσεις στα ίδια ή σε άλλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία προσλαμβάνουν προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών όχι μόνο γιατρούς, αλλά και άλλες ειδικότητες (νοσηλευτές, παραιατρικό, διασώστες κλπ). Συνεχίζουν ακάθεκτοι να ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιούν το σύστημα. Με «μπαλώματα» και ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνεται το μείζον πρόβλημα της επισφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απαιτείται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Το Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δις ευρώ. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι στο 5% του ΑΕΠ με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 7%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.

Θα υποβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα είναι άνιση η πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα και ο πολίτης θα καλείται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη να αγοράζει υπηρεσίες.

Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δημιουργούνται συνεχή κενά στις παρεχόμενες υπηρεσίες τα οποία καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε μορφής, της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ, η κατάργηση Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων.

Τα κενά από Διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης σε εργολάβους.

Σταδιακά απολύονται 6.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ που υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των Συμβάσεων στις Υπηρεσίες στήριξης παρ’ ότι έχουν ενεργείς Συμβάσεις και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνεχίζουν τους διαγωνισμούς και οι εργολάβοι έχουν εγκατασταθεί ή βρίσκονται προ των πυλών των νοσοκομείων.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι, να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες Συμβάσεις ΣΟΧ.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα που λειτουργούν παράνομα. Διεκδικούμε την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων και προσλήψεις οδηγών στα Νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τις δευτερογενής διακομιδές. Προσλήψεις μονίμων Διασωστών για την πλήρη κάλυψη του ΕΚΑΒ.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά Νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.

Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη Νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα στα Νοσοκομεία.

Στην χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5.3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Ομολογία αποτυχίας του Προσωπικού Γιατρού είναι οι εξαγγελίες για ένταξη των Αγροτικών Γιατρών που δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.500 προσωπικοί γιατροί μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό (εφημερίες στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οικον κλπ). Πώς να πετύχει ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα Επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων.

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η απεξάρτηση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγούνται στην διοικητική αποδιοργάνωση, στη διάλυση, στην ιδιωτικοποίηση. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή παρκάρονται στα Νοσοκομεία επί μακρό χρονικό διάστημά, λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.
Για να ανακόψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών και για να καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ χρειάζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και του ωρομισθίου, κανένας αποκλεισμός εργαζόμενων από το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, Ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων, Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μονίμων εργαζομένων, εκδίωξη των εργολάβων, χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάζα: Αντιμέτωπος με λιμό ο πληθυσμός - Μεγάλος ο κίνδυνος για τα γυναικόπαιδα
Γάζα: Αντιμέτωπος με λιμό ο πληθυσμός - Μεγάλος ο κίνδυνος για τα γυναικόπαιδα 28 Νοεμβρίου 2023
ΕΛΛΟΚ: Όλα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη 28 Νοεμβρίου 2023
ΕΛΛΟΚ: Όλα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17

Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!
Πολιτική Υγείας
22/12/2025 - 15:52

Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!

Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!
Υγεία
19/12/2025 - 20:00

Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προϊόντα ομορφιάς: Τα 10 συστατικά που μια αισθητικός δεν θα έβαζε ποτέ στο πρόσωπό της
Ομορφιά
07/01/2026 - 15:00
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00
Πώς ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να κρίνει αν οι φετινές αποφάσεις για απώλεια βάρους θα έχουν αποτέλεσμα
Υγεία
07/01/2026 - 10:00
Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Υγεία
07/01/2026 - 09:00
Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12
Νοσοκομείο Χανίων: Ορκίστηκε νέα Επιμελήτρια Α΄ στο παιδοχειρουργικό τμήμα
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 21:27
Η ιατροδικαστική έκθεση για τον πυροσβέστη που εντοπίστηκε νεκρός στο όρος Μπέλες
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 20:12
Τατουάζ και υγεία: Μπορεί το μελάνι να συνδέεται με καρκίνο δέρματος ή λέμφωμα;
Υγεία
05/01/2026 - 19:23
«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
«Ο Υπουργός Υγείας δεν διαθέτει κανένα έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή Διοικούσας Επιτροπής»
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 16:12
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Το ηλεκτρονικό χρωματολόγιο που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων
Υγεία
05/01/2026 - 10:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε η σορός της 15χρονης Ελληνίδας
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 08:05
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04
ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα στην Αττική, τον Δεκέμβριο!
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 18:39
«Dry January»: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «καθαρίσει» το ήπαρ από το αλκοόλ των εορτών
Διατροφή
02/01/2026 - 18:21
Οι Πρωτοχρονιές που βάφτηκαν με αίμα τα τελευταία 25 χρόνια
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:48
Ελβετία: Τα «σπινθηροβόλα κεριά» η προφανής αιτία της φονικής πυρκαγιάς - Ταυτοποιήθηκαν 113 τραυματίες
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:24
Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:03
Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:39
Ο Elon Musk σχεδιάζει «μαζική παραγωγή» των εγκεφαλικών τσιπ Neuralink
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo