ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Σε πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, καλεί τα μέλη της η ΠΟΕΔΗΝ.
Τρίτη, 28/11/2023 - 18:21
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ που προκύπτουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Εφέτος το χειμώνα θα δώσουμε τη μάχη με τις ιώσεις και τις άλλες ασθένειες με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το Ε.Σ.Υ. λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ δεν είναι πιο ελκυστικό στους επαγγελματίες. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.

Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους Νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

Σε χιλιάδες περιπτώσεις υγειονομικών, ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2024. Στη Δημόσια Υγεία αναλογούν 6.500 προσλήψεις. Δεν υποτιμάμε και την μια πρόσληψη στην Υγεία που μπορεί να σώσει ζωές.

Όμως επισημαίνουμε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 6.500 υπαλλήλων θα γίνουν σε τέσσερα- πέντε χρόνια. Όπως συμβαίνει με την προκήρυξη των 4.000 της 7Κ που 4 χρόνια μετά ακόμη οι επιτυχόντες δεν φόρεσαν «άσπρη μπλούζα».

Στους διαγωνισμούς συμμετέχει το συμβασιούχο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση. Θα έχουμε λοιπόν ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού.

Από τα Νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Πώς θα καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια Συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών;

Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 Συμβασιούχων με Νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Προκηρύξεις καθίστανται άγονες. Γιατροί εργαζόμενοι ήδη στο ΕΣΥ συμμετέχουν σε προκηρύξεις και καταλαμβάνουν θέσεις στα ίδια ή σε άλλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία προσλαμβάνουν προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών όχι μόνο γιατρούς, αλλά και άλλες ειδικότητες (νοσηλευτές, παραιατρικό, διασώστες κλπ). Συνεχίζουν ακάθεκτοι να ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιούν το σύστημα. Με «μπαλώματα» και ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνεται το μείζον πρόβλημα της επισφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απαιτείται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Το Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δις ευρώ. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι στο 5% του ΑΕΠ με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 7%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.

Θα υποβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα είναι άνιση η πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα και ο πολίτης θα καλείται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη να αγοράζει υπηρεσίες.

Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δημιουργούνται συνεχή κενά στις παρεχόμενες υπηρεσίες τα οποία καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε μορφής, της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ, η κατάργηση Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων.

Τα κενά από Διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης σε εργολάβους.

Σταδιακά απολύονται 6.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ που υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των Συμβάσεων στις Υπηρεσίες στήριξης παρ’ ότι έχουν ενεργείς Συμβάσεις και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνεχίζουν τους διαγωνισμούς και οι εργολάβοι έχουν εγκατασταθεί ή βρίσκονται προ των πυλών των νοσοκομείων.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι, να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες Συμβάσεις ΣΟΧ.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα που λειτουργούν παράνομα. Διεκδικούμε την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων και προσλήψεις οδηγών στα Νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τις δευτερογενής διακομιδές. Προσλήψεις μονίμων Διασωστών για την πλήρη κάλυψη του ΕΚΑΒ.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά Νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.

Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη Νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα στα Νοσοκομεία.

Στην χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5.3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Ομολογία αποτυχίας του Προσωπικού Γιατρού είναι οι εξαγγελίες για ένταξη των Αγροτικών Γιατρών που δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.500 προσωπικοί γιατροί μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό (εφημερίες στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οικον κλπ). Πώς να πετύχει ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα Επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων.

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η απεξάρτηση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγούνται στην διοικητική αποδιοργάνωση, στη διάλυση, στην ιδιωτικοποίηση. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή παρκάρονται στα Νοσοκομεία επί μακρό χρονικό διάστημά, λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.
Για να ανακόψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών και για να καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ χρειάζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και του ωρομισθίου, κανένας αποκλεισμός εργαζόμενων από το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, Ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων, Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μονίμων εργαζομένων, εκδίωξη των εργολάβων, χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάζα: Αντιμέτωπος με λιμό ο πληθυσμός - Μεγάλος ο κίνδυνος για τα γυναικόπαιδα
Γάζα: Αντιμέτωπος με λιμό ο πληθυσμός - Μεγάλος ο κίνδυνος για τα γυναικόπαιδα 28 Νοεμβρίου 2023
ΕΛΛΟΚ: Όλα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη 28 Νοεμβρίου 2023
ΕΛΛΟΚ: Όλα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση Γεωργιάδη με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας
Πολιτική Υγείας
10/02/2026 - 17:38

Συνάντηση Γεωργιάδη με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ενισχύεται το πλαίσιο αξιολόγησης νέων θεραπειών και τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/02/2026 - 09:25

Ενισχύεται το πλαίσιο αξιολόγησης νέων θεραπειών και τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 15:56

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 12:43

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων - Η διαδικασία

Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 16:32

Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΦΕΤ: Μοναδικός ελληνικός όμιλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην έκθεση WHX Dubai
Pharma News
18/02/2026 - 14:49
Καρκίνος πνεύμονα: Ενημερωτική πρωτοβουλία της FairLife LCC για τον κρίσιμο βιοδείκτη ALK
Patient Talk
18/02/2026 - 14:23
Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33
ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17
Tο «Μέλλον της Υγείας», αντικείμενο διάλεξης του Δρος Αποστολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Cambridge
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 13:01
Η GE HealthCare πλατινένιος υποστηρικτής της ESR στο ECR 2026
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 12:39
Πειραματικό φάρμακο που σχεδιάστηκε για ασθενείς με καρκίνο προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές αντιντόπινγκ
Fitness
18/02/2026 - 12:02
Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/02/2026 - 09:44
Στένωση καρωτίδων: Το «σιωπηλό» αίτιο του εγκεφαλικού επεισοδίου
Health Talk
18/02/2026 - 08:22
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο
Health Talk
18/02/2026 - 03:42
Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06
Καμπανάκι από τους ΩΡΛ προς τους γονείς: Επικίνδυνο το ροχαλητό για την υγεία των παιδιών
Health Talk
17/02/2026 - 22:12
Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27
Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο ασθενούς έπειτα από επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 19:57
Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία
Health Talk
17/02/2026 - 19:21
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις 510 θέσεις σε νοσοκομεία της προκήρυξης 1Κ/2026 του ΑΣΕΠ
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 18:59
Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44
«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου
Patient Talk
17/02/2026 - 18:19
ΙΣΑ: Συμπληρώθηκαν 100 μέρες πετυχημένης λειτουργίας της εφαρμογής αγγελιών
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 17:53
Επιτυχημένη η πρώτη βιοψία παγκρέατος με ενδοσκοπικό υπέρηχο στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
17/02/2026 - 17:29
Τέσσερα προβλήματα των νεφροπαθών προς άμεση επίλυση έθεσε η ΠΟΝ στον Γεωργιάδη
Patient Talk
17/02/2026 - 17:03
MyPBCVoice: Νέο ψηφιακό σημείο αναφοράς για την Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Digital Health
17/02/2026 - 16:34
Το ΕΚΤ προσκαλεί ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς να συμμετάσχουν στο Ιnternational Health Day 2026
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 16:18
Η γυμναστική μάς κάνει πιο ψύχραιμους
Ψυχική Υγεία
17/02/2026 - 16:00
«Μαζί για το Παιδί»: Σημαντικό το ποσό που συγκεντρώθηκε στην επετειακή δημοπρασία των 30 χρόνων
Patient Talk
17/02/2026 - 15:41
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Τιμητική διάκριση στη Β' ΜΕΘ για τη συμβολή της στις μεταμοσχεύσεις
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 15:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo