ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Σε πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, καλεί τα μέλη της η ΠΟΕΔΗΝ.
Τρίτη, 28/11/2023 - 18:21
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ που προκύπτουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Εφέτος το χειμώνα θα δώσουμε τη μάχη με τις ιώσεις και τις άλλες ασθένειες με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το Ε.Σ.Υ. λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ δεν είναι πιο ελκυστικό στους επαγγελματίες. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.

Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους Νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

Σε χιλιάδες περιπτώσεις υγειονομικών, ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2024. Στη Δημόσια Υγεία αναλογούν 6.500 προσλήψεις. Δεν υποτιμάμε και την μια πρόσληψη στην Υγεία που μπορεί να σώσει ζωές.

Όμως επισημαίνουμε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 6.500 υπαλλήλων θα γίνουν σε τέσσερα- πέντε χρόνια. Όπως συμβαίνει με την προκήρυξη των 4.000 της 7Κ που 4 χρόνια μετά ακόμη οι επιτυχόντες δεν φόρεσαν «άσπρη μπλούζα».

Στους διαγωνισμούς συμμετέχει το συμβασιούχο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση. Θα έχουμε λοιπόν ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού.

Από τα Νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Πώς θα καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια Συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών;

Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 Συμβασιούχων με Νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Προκηρύξεις καθίστανται άγονες. Γιατροί εργαζόμενοι ήδη στο ΕΣΥ συμμετέχουν σε προκηρύξεις και καταλαμβάνουν θέσεις στα ίδια ή σε άλλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία προσλαμβάνουν προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών όχι μόνο γιατρούς, αλλά και άλλες ειδικότητες (νοσηλευτές, παραιατρικό, διασώστες κλπ). Συνεχίζουν ακάθεκτοι να ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιούν το σύστημα. Με «μπαλώματα» και ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνεται το μείζον πρόβλημα της επισφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απαιτείται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Το Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δις ευρώ. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι στο 5% του ΑΕΠ με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 7%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.

Θα υποβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα είναι άνιση η πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα και ο πολίτης θα καλείται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη να αγοράζει υπηρεσίες.

Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δημιουργούνται συνεχή κενά στις παρεχόμενες υπηρεσίες τα οποία καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε μορφής, της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ, η κατάργηση Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων.

Τα κενά από Διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης σε εργολάβους.

Σταδιακά απολύονται 6.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ που υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των Συμβάσεων στις Υπηρεσίες στήριξης παρ’ ότι έχουν ενεργείς Συμβάσεις και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνεχίζουν τους διαγωνισμούς και οι εργολάβοι έχουν εγκατασταθεί ή βρίσκονται προ των πυλών των νοσοκομείων.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι, να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες Συμβάσεις ΣΟΧ.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα που λειτουργούν παράνομα. Διεκδικούμε την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων και προσλήψεις οδηγών στα Νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τις δευτερογενής διακομιδές. Προσλήψεις μονίμων Διασωστών για την πλήρη κάλυψη του ΕΚΑΒ.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά Νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.

Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη Νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα στα Νοσοκομεία.

Στην χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5.3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Ομολογία αποτυχίας του Προσωπικού Γιατρού είναι οι εξαγγελίες για ένταξη των Αγροτικών Γιατρών που δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.500 προσωπικοί γιατροί μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό (εφημερίες στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οικον κλπ). Πώς να πετύχει ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα Επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων.

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η απεξάρτηση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγούνται στην διοικητική αποδιοργάνωση, στη διάλυση, στην ιδιωτικοποίηση. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.

Εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή παρκάρονται στα Νοσοκομεία επί μακρό χρονικό διάστημά, λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.
Για να ανακόψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών και για να καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ χρειάζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και του ωρομισθίου, κανένας αποκλεισμός εργαζόμενων από το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, Ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων, Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μονίμων εργαζομένων, εκδίωξη των εργολάβων, χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάζα: Αντιμέτωπος με λιμό ο πληθυσμός - Μεγάλος ο κίνδυνος για τα γυναικόπαιδα
Γάζα: Αντιμέτωπος με λιμό ο πληθυσμός - Μεγάλος ο κίνδυνος για τα γυναικόπαιδα 28 Νοεμβρίου 2023
ΕΛΛΟΚ: Όλα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη 28 Νοεμβρίου 2023
ΕΛΛΟΚ: Όλα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30

Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15

Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο

ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 11:30

ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου κράτησε στη ζωή ασθενή για εννέα μήνες
Υγεία
04/09/2026 - 10:00
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00
Βλεφαροπλαστική: Πέντε μύθοι και η αποκατάσταση της αλήθειας
Health Talk
02/09/2026 - 18:00
ΣΚΠ-i: Το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Digital Health
02/09/2026 - 17:00
Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38
Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 10:22
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;
Διατροφή
02/09/2026 - 11:00
ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 11:30
Β12 χωρίς κρέας; Σπιρουλίνα ειδικής επεξεργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες στους χορτοφάγους
Διατροφή
02/09/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo