ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Πανελλαδική ημέρα δράσης για την ανάδειξη της επικινδυνότητας και της ανθυγιειονότητας των επαγγελματιών υγείας-πρόνοιας και των εργαζομένων στη ΕΚΑΒ έχει ανακηρυχθεί η σημερινή μέρα από την ΠΟΕΔΗΝ.
Πέμπτη, 27/06/2024 - 09:28
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως και τις τρεις το μεσημέρι στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας ολόκληρης στην Αθήνα. Σύμφωνα, με τον προγραμματισμό της ΠΟΕΔΗΝ, στις 10:30 θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Στην περιφέρεια οι μορφές δράσης θα αποφασιστούν από τα σωματεία των κατά τόπους νοσοκομείων ή ΔΥΠΕ

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε, οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ. ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ΝΟΣΕΙ!!!

Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.

Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς.

Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο.

Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.

Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει λύση για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.

Έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ.Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.

Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους.

Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις χαμηλές αμοιβές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την άρνηση μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και στα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία εκδόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικράτειας για ακύρωση των αποφάσεων και ένταξη όλων των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, σε μια εκ των κατηγοριών του επιδόματος χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε. Όπως δεν θέλουμε τα χρήματα των ασθενών μέσω της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ (απογευματινά χειρουργεία κλπ)

Εν μέσω χειροκροτημάτων την περίοδο της πανδημίας συστήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εδώ και τρία χρόνια το θετικό πόρισμα της Επιτροπής δεν εφαρμόζεται. Επαγγέλματα Υγείας όπως Νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ (συμβασιούχοι, νεοπροσληφθέντες) που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Παρότι πια έχουμε το ίδιο ασφαλιστικό φορέα το ΕΦΚΑ και κάνουμε την ίδια δουλειά.

Έτσι έχουμε χιλιάδες νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες συναδέλφων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ που βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών ή 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια εργασίας.

Νοσηλεύτριες προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ σε πολύ νεαρή ηλικία και συνταξιοδοτούνται 62 ετών μετά από 45 χρόνια εργασίας. Για κανέναν κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πως είναι δυνατόν με δεδομένη την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, υγειονομικοί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Πρόνοια να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών, ή να αντέξουν να εργάζονται 45 χρόνια;

Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για την ένταξή μας στα ΒΑΕ και απορρίφθηκε. Υπηρετούν στο ΕΣΥ περί τους 2.800 υπάλληλοι με το πρόγραμμα των 4.000 του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ) οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες μισθολογικές αδικίες σε σχέση με κάθε Δημόσιο Υπάλληλο. Εργάζονται 7 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων χωρίς να δικαιούνται ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα.

Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός Νοσηλευτών και Διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμοίβονται με 120 ευρώ συνολικά. Ο μισθός του Γιατρού είναι 1850 ευρώ. Κοροϊδία!!!

Η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια για τους ΤΕ και ΠΕ είναι ανά δύο χρόνια. Για τους ΔΕ και ΥΕ ανά τρία χρόνια. Πρόκειται για άνιση μεταχείριση που πρέπει να διορθωθεί.

Εξαιτίας όλων αυτών ενισχύεται το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ. Πριν τα μνημόνια οι επαγγελματίες υγείας θεωρούσαν το ΕΣΥ ελκυστικό χώρο εργασίας με καλούς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη. Μετά τα Μνημόνια άρχισε ο κατήφορος, η αντίστροφη πορεία. Αναπόφευκτα φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τους υγειονομικούς να αποχωρούν μαζικά από το σύστημα.

Εάν δεν δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα. θα κλείσει την πόρτα».

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • ΕΣΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέντε χρόνια πάσχει από Αλτσχάιμερ η πολυβραβευμένη ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς
Πέντε χρόνια πάσχει από Αλτσχάιμερ η πολυβραβευμένη ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς 27 Ιουνίου 2024
Η δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία στα ξενοδοχεία της Αθήνας σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό 27 Ιουνίου 2024
Η δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία στα ξενοδοχεία της Αθήνας σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
11/11/2025 - 18:22

Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»

O Γεωργιάδης κέρασε γλυκά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ για τα γενέθλιά του!
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 20:51

O Γεωργιάδης κέρασε γλυκά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ για τα γενέθλιά του!

Πανελλαδική 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών -Κλειστά αύριο τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 08:17

Πανελλαδική 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών -Κλειστά αύριο τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 17:12

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών

Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33

Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»

ΕΙΝΑΠ: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 18:38

ΕΙΝΑΠ: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση
Patient Talk
11/11/2025 - 21:34
Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08
«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41
Συναγερμός στην Κεφαλονιά για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 20:19
Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών στο Πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 19:51
Τρεις απλοί και έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία του χειμώνα
Ψυχική Υγεία
11/11/2025 - 19:27
Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
11/11/2025 - 18:22
H επιστημονική ομάδα του Affidea neuraCare χαράζει τη νέα εποχή στη Νευρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
11/11/2025 - 17:57
Καρκίνος μαστού: Πώς το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες
Υγεία
11/11/2025 - 17:39
Συνέδριο ΟΟΣΑ στην Κρήτη για το δημογραφικό - Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 17:16
Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 16:53
Ιατρική ακριβείας, μοριακή ανάλυση και ανοσοθεραπεία αλλάζουν τα δεδομένα στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
11/11/2025 - 16:31
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
Γάζα: Η UNICEF καταγγέλλει το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει να εισαχθούν σύριγγες για τον εμβολιασμό παιδιών
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 15:47
Το Adopto φέρνει μια νέα εποχή στη φιλοζωία στην Ελλάδα
Pet
11/11/2025 - 15:28
Tριχόπτωση: Το επόμενο φαρμακευτικό blockbuster μετά τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους
Pharma News
11/11/2025 - 15:00
Διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό: Γιατί είναι απαραίτητο για το σώμα και το νου και την παραγωγικότητα
Υγεία
11/11/2025 - 14:00
ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει με κάποια ψυχική διαταραχή
Ψυχική Υγεία
11/11/2025 - 12:39
Ο FDA εγκρίνει για πρώτη φορά θεραπεία για ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
11/11/2025 - 12:00
Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο εμβόλιο κατά του κοκκύτη χορηγείται μέσω της μύτης
Υγεία
11/11/2025 - 10:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο
Fitness
11/11/2025 - 07:18
ΠΑΣΟΝΟΠ: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της ένταξης των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 03:41
Το Athens LifeTech Park ξεκινάει την πρώτη ιδιωτική θερμοκοιτίδα βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα
Digital Health
11/11/2025 - 00:06
Νέοι κανόνες για τη συλλογή και ανακύκλωση κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Επικαιρότητα
10/11/2025 - 23:28
Ολοκληρώθηκε στο 4ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικών Μελετών - Προκλήσεις και ευκαιρίες
Digital Health
10/11/2025 - 22:14
Κοινό αντικαταθλιπτικό μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες
Ψυχική Υγεία
10/11/2025 - 21:09
ΕΚΑΒ: Επιτυχής η ανταπόκριση στην υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας
Επικαιρότητα
10/11/2025 - 20:37
Ο FDA ζητεί αφαίρεση της προειδοποίησης του «μαύρου κουτιού» από τα φάρμακα για την εμμηνόπαυση
Pharma Policy
10/11/2025 - 20:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γκριζάρισμα μαλλιών: Η ορατή εκδήλωση της μάχης του οργανισμού να θωρακιστεί από τον καρκίνο
Υγεία
10/11/2025 - 15:00
Η λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδέεται με αυτισμό ή ΔΕΠΥ - Νέα έρευνα διαψεύδει τον Τραμπ
Υγεία
10/11/2025 - 09:00
Νέα μονοδοσική θεραπεία υπόσχεται μείωση της χοληστερίνης κατά 50%
Υγεία
10/11/2025 - 11:00
Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Ο δεκάλογος της σωστής αποθεραπείας
Fitness
09/11/2025 - 08:05
Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo