ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλίες υψηλού επιπέδου στο UN Global Compact Network Greece για την κλιματική αλλαγή

Επικαιρότητα
PIXABAY
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece «Forward Faster. Κλιματική Αλλαγή: Μια πολυδιάστατη πρόκληση» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με περισσότερες από 80 συμμετοχές.
Πέμπτη, 07/12/2023 - 17:49
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση διασύνδεσε εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό αφενός να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής μέχρι το 2030, και αφετέρου να ενισχύσει τον ουσιαστικό διάλογο και τις συνέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες υψηλού επιπέδου με την κυρία Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, να επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία της μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα και τους πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί είναι ένα βασικό αλλά όχι επαρκές βήμα για τη λύση του προβλήματος. Οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων καθίστανται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ ώστε να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να εμβαθύνουν στην ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε πως «το καλύτερο επιχείρημα έναντι αυτών που αντιστέκονται στις πολιτικές για την κλιματική κρίση είναι πως οι καθαρές τεχνολογίες κοστίζουν φθηνότερα και έχουν κάθε είδους μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για την ανθρωπότητα, για εμάς τους ίδιους, την κοινωνία μας και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «οι πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές επιχειρήσεις ισοδυναμούν με μια πιο πράσινη και πιο ανθεκτική οικονομία. Η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, αλλά μια επένδυση τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στο μέλλον μας σαν κοινωνία».

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Ευάγγελος Σέκερης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως «είναι επιβεβλημένο, τα ζητήματα της κλιματικής δικαιοσύνης, της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προβάλλονται από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, να μας απασχολούν έντονα. Οι προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής στην σταθερότητα μιας χώρας και μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα έχει επιλέξει να αναδείξει ως μία από τις προτεραιότητες της, για την επικείμενη θητεία της χώρας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2025 και 2026».

Από την πλευρά της η κυρία Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Greece, μίλησε για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο φορέας στα τρία χρόνια λειτουργίας του, παρέχοντας μια σειρά από δυνατότητες υποστήριξης των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs.

Κατά τη διάρκεια της πολυσυμμετοχικής συζήτησης που διεξήχθη με επίκεντρο τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπισή τους, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ανέφερε πως «η χώρα μας έχει πετύχει πολλά στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας. Βρισκόμαστε στην έβδομη θέση παγκοσμίως στο ενεργειακό μίγμα, ενώ στόχος μας είναι, μέσα από πολλαπλές παρεμβάσεις, καθαρά μέσα μεταφοράς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ως το 2028 να φτάσουμε το 80% στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων-μελών του UN Global Compact Network Greece που συμμετείχαν στον διάλογο, πιο συγκεκριμένα η κυρία Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil σημείωσε ότι «για την επίτευξη του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C, απαιτείται ταχύς μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος. Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις υποδομές, στην αποδοτικότητα και στις δεξιότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή διεθνής συνεργασία με συντονισμένες δράσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, εύρωστο και εφαρμόσιμο παγκόσμιο πλαίσιο προσαρμογής» και ο κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε., από πλευρά του, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά με την οποία η ΔΕΗ συμμετέχει στην πρωτοβουλία Forward Faster του UN Global Compact Greece για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η ΔΕΗ έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, η υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Όμιλος έχει δεσμευθεί να υποβάλει επιστημονικά τεκμηριωμένους βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών και στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040 στο πλαίσιο του SBTi».

Στον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσεων αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι «το 2023 αποτελεί το έτος απολογισμού για την παγκόσμια δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παρά την πρόοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 που αναδεικνύει τις δυνατότητές μας, υπολείπεται ακόμη πολύ για την επίτευξη των στόχων. Μένει ελάχιστος χρόνος. Στα χέρια μας είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας» ενώ ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, λέγοντας πως «η επιστήμη είναι σαφής. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει πρωτίστως την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την στροφή στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση. Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε δράσεις προσαρμογής στις ραγδαίες αλλαγές που ήδη ζούμε. Μένει να δούμε αν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούμε να ανταποκριθούμε στην τεράστια αυτή πρόκληση».

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα Χριστουγεννιάτικα bazaar του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα
Τα Χριστουγεννιάτικα bazaar του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα 07 Δεκεμβρίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης - Στους 44 οι θάνατοι από Covid-19 07 Δεκεμβρίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης - Στους 44 οι θάνατοι από Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 14:48

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη

Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28

Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ινστιτούτο «Robert Koch»: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στη Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 00:11
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας πραγματοποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή εθελοντική αιμοδοσία
Υπηρεσίες Υγείας
09/07/2026 - 23:24
Σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο «Παπαγεωργίου» από την Danone
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 22:08
Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 21:42
Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση της ελκώδους κολίτιδας σε 12 εβδομάδες
Pharma News
09/07/2026 - 21:17
Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42
ΙΣΠ για τα επεισόδια στο Θριάσιο: «Οι ιατροί δεν είναι σάκοι του μποξ»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 20:06
Οπτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου
Υγεία
09/07/2026 - 19:24
Εργαζόμενοι ΕΟΠΑΕ: «Έκλεισε ο ξενώνας μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων χρηστών στην Αθήνα»
Ψυχική Υγεία
09/07/2026 - 18:31
Θεραπείες προσώπου πριν από τις διακοπές που προετοιμάζουν ιδανικά την επιδερμίδα
Ομορφιά
09/07/2026 - 18:06
Νέο εργαλείο για την ενίσχυση της πρόληψης η πρόσβαση των Επισκεπτών Υγείας στα Εθνικά Μητρώα Εμβολιασμών
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 17:47
Η Δάφνη-Ελένη Νικολάου νέα Γενική Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 17:19
Εξατομικευμένη ιατρική στον διαβήτη τύπου 2 - Το μέλλον περνά από τα γονίδια
Health Talk
09/07/2026 - 16:23
Μπορεί η μυρωδιά της σοκολάτας να βελτιώσει την απόδοση στην προπόνηση;
Fitness
09/07/2026 - 16:00
Η Menarini Hellas επενδύει στην ενημέρωση και την αυτοφροντίδα των γυναικών στην εμμηνόπαυση
Pharma News
09/07/2026 - 15:34
ΟΦΕΤ: Παρουσία στο Health Nexus Forum 2026 για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
09/07/2026 - 15:16
Το βότανο που ξετρελαίνει τις γάτες απωθεί τα κουνούπια!
Υγεία
09/07/2026 - 15:00
Έμπολα: Στους 600 οι νεκροί στο Κονγκό σε 1.759 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Υγεία
09/07/2026 - 14:36
Ο ΙΣΑ ζητά μόνιμη αστυνομική παρουσία στα μεγάλα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 14:18
Ποιο είναι το θερμοκρασιακό όριο συναγερμού για τις αντοχές του σκύλου σας
Pet
09/07/2026 - 14:00
Νέα γενιά εμφυτευμάτων ισχίου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξάρθρωσης
Υγεία
09/07/2026 - 13:00
Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια του Total Eclipse of the Heart, Bonnie Tyler
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 12:54
Σέρρες: Μακάβριο λάθος από τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου - Παρέδωσαν λάθος νεκρό σε οικογένεια
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 12:25
Ζέστη και φάρμακα: Οι κίνδυνοι αλλοίωσης - Οδηγίες για ασφαλή φύλαξη
Υγεία
09/07/2026 - 12:00
Έφυγε από τη ζωή η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, Πάολα Ρεβενιώτη
Υγεία
09/07/2026 - 11:50
Ιός Δυτικού Νείλου: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα για το 2026 - Στην Αγία Παρασκευή ο τόπος έκθεσης
Υγεία
09/07/2026 - 11:14
Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου γρίπης και COVID-19 σε ηλικιωμένους
Υγεία
09/07/2026 - 11:00
Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο: 3 τραυματίες διασωληνωμένοι
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 10:16
«Βlue mind»: Η ψυχοθεραπευτική δύναμη της θάλασσας
Ψυχική Υγεία
09/07/2026 - 10:00
Έμπολα: Κρούσματα και σε νέα επαρχία της ΛΔ του Κονγκό - Στους 600 οι θάνατοι
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 14:48
Θεμιστοκλέους: «Ενισχυμένα τα κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών με υγειονομικό προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 16:58
Εννέα χρόνια εθελοντικής προσφοράς από την AbbVie μέσω του «Week of Possibilities»
Pharma News
07/07/2026 - 17:21
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία σε άτομα άνω των 50 ετών
Διατροφή
07/07/2026 - 17:52
Το ΕΚΑΒ Αθήνας επισκέπτεται την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 18:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo