ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλίες υψηλού επιπέδου στο UN Global Compact Network Greece για την κλιματική αλλαγή

Επικαιρότητα
PIXABAY
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece «Forward Faster. Κλιματική Αλλαγή: Μια πολυδιάστατη πρόκληση» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με περισσότερες από 80 συμμετοχές.
Πέμπτη, 07/12/2023 - 17:49
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση διασύνδεσε εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό αφενός να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής μέχρι το 2030, και αφετέρου να ενισχύσει τον ουσιαστικό διάλογο και τις συνέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες υψηλού επιπέδου με την κυρία Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, να επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία της μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα και τους πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί είναι ένα βασικό αλλά όχι επαρκές βήμα για τη λύση του προβλήματος. Οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων καθίστανται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ ώστε να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να εμβαθύνουν στην ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε πως «το καλύτερο επιχείρημα έναντι αυτών που αντιστέκονται στις πολιτικές για την κλιματική κρίση είναι πως οι καθαρές τεχνολογίες κοστίζουν φθηνότερα και έχουν κάθε είδους μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για την ανθρωπότητα, για εμάς τους ίδιους, την κοινωνία μας και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «οι πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές επιχειρήσεις ισοδυναμούν με μια πιο πράσινη και πιο ανθεκτική οικονομία. Η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, αλλά μια επένδυση τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στο μέλλον μας σαν κοινωνία».

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Ευάγγελος Σέκερης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως «είναι επιβεβλημένο, τα ζητήματα της κλιματικής δικαιοσύνης, της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προβάλλονται από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, να μας απασχολούν έντονα. Οι προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής στην σταθερότητα μιας χώρας και μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα έχει επιλέξει να αναδείξει ως μία από τις προτεραιότητες της, για την επικείμενη θητεία της χώρας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2025 και 2026».

Από την πλευρά της η κυρία Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Greece, μίλησε για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο φορέας στα τρία χρόνια λειτουργίας του, παρέχοντας μια σειρά από δυνατότητες υποστήριξης των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs.

Κατά τη διάρκεια της πολυσυμμετοχικής συζήτησης που διεξήχθη με επίκεντρο τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπισή τους, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ανέφερε πως «η χώρα μας έχει πετύχει πολλά στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας. Βρισκόμαστε στην έβδομη θέση παγκοσμίως στο ενεργειακό μίγμα, ενώ στόχος μας είναι, μέσα από πολλαπλές παρεμβάσεις, καθαρά μέσα μεταφοράς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ως το 2028 να φτάσουμε το 80% στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων-μελών του UN Global Compact Network Greece που συμμετείχαν στον διάλογο, πιο συγκεκριμένα η κυρία Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil σημείωσε ότι «για την επίτευξη του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C, απαιτείται ταχύς μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος. Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις υποδομές, στην αποδοτικότητα και στις δεξιότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή διεθνής συνεργασία με συντονισμένες δράσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, εύρωστο και εφαρμόσιμο παγκόσμιο πλαίσιο προσαρμογής» και ο κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε., από πλευρά του, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά με την οποία η ΔΕΗ συμμετέχει στην πρωτοβουλία Forward Faster του UN Global Compact Greece για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η ΔΕΗ έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, η υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Όμιλος έχει δεσμευθεί να υποβάλει επιστημονικά τεκμηριωμένους βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών και στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040 στο πλαίσιο του SBTi».

Στον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσεων αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι «το 2023 αποτελεί το έτος απολογισμού για την παγκόσμια δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παρά την πρόοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 που αναδεικνύει τις δυνατότητές μας, υπολείπεται ακόμη πολύ για την επίτευξη των στόχων. Μένει ελάχιστος χρόνος. Στα χέρια μας είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας» ενώ ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, λέγοντας πως «η επιστήμη είναι σαφής. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει πρωτίστως την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την στροφή στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση. Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε δράσεις προσαρμογής στις ραγδαίες αλλαγές που ήδη ζούμε. Μένει να δούμε αν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούμε να ανταποκριθούμε στην τεράστια αυτή πρόκληση».

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα Χριστουγεννιάτικα bazaar του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα
Τα Χριστουγεννιάτικα bazaar του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα 07 Δεκεμβρίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης - Στους 44 οι θάνατοι από Covid-19 07 Δεκεμβρίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης - Στους 44 οι θάνατοι από Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου

Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17

Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης

Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11

Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς

ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου
Pharma Policy
21/09/2026 - 23:00

ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνισμός εν Δράσει: Ο λόγος στη νέα γενιά και τις ανησυχίες της με το BrainExplore
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 18:22
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι ένωσαν τα βήματά τους στο 18ο Greece Race for the Cure
Patient Talk
08/10/2026 - 17:29
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέα μελέτη εντοπίζει πιθανές αλλαγές στο DNA των εμβρύων
Υγεία
08/10/2026 - 16:58
ΕΨΕ: «Να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου»
Ψυχική Υγεία
08/10/2026 - 16:22
Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή
Health Talk
08/10/2026 - 15:57
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Η διάθεση για βοήθεια στον συνάνθρωπο συνδέεται με πιο νεανικό εγκέφαλο
Υγεία
08/10/2026 - 15:00
Η Ρωσία διαψεύδει την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος με υποψία πνευμονικής πανώλης από τη Σιβηρία
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 14:41
Καρκίνος του μαστού: Η μετάλλαξη ESR1 αλλάζει τη θεραπευτική στρατηγική στον μεταστατικό καρκίνο
Υγεία
08/10/2026 - 14:00
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01
Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17
Πλασμαφαίρεση: Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ασφαλής στα σωστά χέρια
Υγεία
08/10/2026 - 10:59
Πρωτοποριακή εμφύτευση διπλοεστιακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα.
Υγεία
08/10/2026 - 10:16
Στα δικαστήρια πάνε οι φαρμακευτικές την κυβέρνηση Τραμπ για την τιμολόγηση των φαρμάκων
Pharma Policy
08/10/2026 - 10:00
Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Ανάγκη καθημερινής βοήθειας για 9 στους 10 με σοβαρή αναπηρία όρασης
Patient Talk
08/10/2026 - 09:03
Δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις πρώτες βοήθειες σε σκύλους
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 00:02
Συναγερμός στον ΙΣΑ: Στέλνει προς διερεύνηση 318 καταγγελίες για αδόκιμες θεραπείες και ιατρικές πρακτικές
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 19:32
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το θρίλερ της Σιβηρίας - Η πνευμονική πανώλη και ο κίνδυνος μετάδοσής της στην Ευρώπη
Υγεία
07/10/2026 - 18:44
Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09
Αγαπηδάκη: «Σημαντική η πρόοδος της εθνικής δράσης κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 17:24
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε τροπολογία για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 16:48
Ρωσικές διαβεβαιώσεις για ανύπαρκτο κίνδυνο επιδημίας πανώλης - Οι τελευταίες εξελίξεις στο θρίλερ της Σιβηρίας
Επικαιρότητα
07/10/2026 - 16:22
Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;
Υγεία
07/10/2026 - 16:02
Θεσσαλονίκη: Στα μέσα Οκτωβρίου η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας των άγριων ζώων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 15:39
Βλεφαροπλαστική: Μια εξατομικευμένη επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα
Health Talk
07/10/2026 - 15:24
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση
Υγεία
07/10/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30
Κανονισμός HTA: Η Κομισιόν επιλέγει τις πρώτες ιατροτεχνολογικές συσκευές για κοινή κλινική αξιολόγηση
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
ΕΙΝΑΠ: Να καταργηθεί άμεσα η νέα πλατφόρμα ενδονοσοκομειακής συνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 17:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo