ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλίες υψηλού επιπέδου στο UN Global Compact Network Greece για την κλιματική αλλαγή

Επικαιρότητα
PIXABAY
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece «Forward Faster. Κλιματική Αλλαγή: Μια πολυδιάστατη πρόκληση» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με περισσότερες από 80 συμμετοχές.
Πέμπτη, 07/12/2023 - 17:49
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση διασύνδεσε εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό αφενός να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής μέχρι το 2030, και αφετέρου να ενισχύσει τον ουσιαστικό διάλογο και τις συνέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες υψηλού επιπέδου με την κυρία Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, να επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία της μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα και τους πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί είναι ένα βασικό αλλά όχι επαρκές βήμα για τη λύση του προβλήματος. Οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων καθίστανται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ ώστε να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να εμβαθύνουν στην ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε πως «το καλύτερο επιχείρημα έναντι αυτών που αντιστέκονται στις πολιτικές για την κλιματική κρίση είναι πως οι καθαρές τεχνολογίες κοστίζουν φθηνότερα και έχουν κάθε είδους μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για την ανθρωπότητα, για εμάς τους ίδιους, την κοινωνία μας και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «οι πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές επιχειρήσεις ισοδυναμούν με μια πιο πράσινη και πιο ανθεκτική οικονομία. Η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, αλλά μια επένδυση τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στο μέλλον μας σαν κοινωνία».

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Ευάγγελος Σέκερης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως «είναι επιβεβλημένο, τα ζητήματα της κλιματικής δικαιοσύνης, της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προβάλλονται από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, να μας απασχολούν έντονα. Οι προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής στην σταθερότητα μιας χώρας και μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα έχει επιλέξει να αναδείξει ως μία από τις προτεραιότητες της, για την επικείμενη θητεία της χώρας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2025 και 2026».

Από την πλευρά της η κυρία Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Greece, μίλησε για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο φορέας στα τρία χρόνια λειτουργίας του, παρέχοντας μια σειρά από δυνατότητες υποστήριξης των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs.

Κατά τη διάρκεια της πολυσυμμετοχικής συζήτησης που διεξήχθη με επίκεντρο τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπισή τους, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ανέφερε πως «η χώρα μας έχει πετύχει πολλά στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας. Βρισκόμαστε στην έβδομη θέση παγκοσμίως στο ενεργειακό μίγμα, ενώ στόχος μας είναι, μέσα από πολλαπλές παρεμβάσεις, καθαρά μέσα μεταφοράς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ως το 2028 να φτάσουμε το 80% στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων-μελών του UN Global Compact Network Greece που συμμετείχαν στον διάλογο, πιο συγκεκριμένα η κυρία Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil σημείωσε ότι «για την επίτευξη του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C, απαιτείται ταχύς μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος. Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις υποδομές, στην αποδοτικότητα και στις δεξιότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή διεθνής συνεργασία με συντονισμένες δράσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, εύρωστο και εφαρμόσιμο παγκόσμιο πλαίσιο προσαρμογής» και ο κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε., από πλευρά του, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά με την οποία η ΔΕΗ συμμετέχει στην πρωτοβουλία Forward Faster του UN Global Compact Greece για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η ΔΕΗ έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, η υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Όμιλος έχει δεσμευθεί να υποβάλει επιστημονικά τεκμηριωμένους βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών και στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040 στο πλαίσιο του SBTi».

Στον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσεων αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι «το 2023 αποτελεί το έτος απολογισμού για την παγκόσμια δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παρά την πρόοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 που αναδεικνύει τις δυνατότητές μας, υπολείπεται ακόμη πολύ για την επίτευξη των στόχων. Μένει ελάχιστος χρόνος. Στα χέρια μας είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας» ενώ ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, λέγοντας πως «η επιστήμη είναι σαφής. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει πρωτίστως την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την στροφή στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση. Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε δράσεις προσαρμογής στις ραγδαίες αλλαγές που ήδη ζούμε. Μένει να δούμε αν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούμε να ανταποκριθούμε στην τεράστια αυτή πρόκληση».

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα Χριστουγεννιάτικα bazaar του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα
Τα Χριστουγεννιάτικα bazaar του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα 07 Δεκεμβρίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης - Στους 44 οι θάνατοι από Covid-19 07 Δεκεμβρίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης - Στους 44 οι θάνατοι από Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 12:23

Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας

«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28

«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ

Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00

Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060

Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38

Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Affidea αναλαμβάνει την πρόληψη και τη φροντίδα των εργαζομένων που δίνουν ζωή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Υπηρεσίες Υγείας
22/05/2026 - 00:11
Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
21/05/2026 - 23:57
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 23:34
Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση
Υγεία
21/05/2026 - 23:08
Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα
Διατροφή
21/05/2026 - 22:23
Siemens Healthineers: Νέα σειρά επεμβατικών συστημάτων με τεχνολογία Optiq AI
Digital Health
21/05/2026 - 21:59
ΕΛΕΑΝΑ: Aύξηση 20% των διαγνώσεων αυτοάνοσης και αυτοφλεγμονώδους αρθρίτιδας στην Ελλάδα
Patient Talk
21/05/2026 - 21:34
MSD Ελλάδος: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τη βελτίωση και το μέλλον της υγείας των γυναικών
Pharma News
21/05/2026 - 21:07
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
21/05/2026 - 20:41
Εκδήλωση της FairLife LCC στα Ιωάννινα για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
21/05/2026 - 20:16
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση της νόσου
Υγεία
21/05/2026 - 19:49
Ο ΙΣΑ παρέδωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό για ανθρωπιστική αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 19:33
Εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας για παιδιά από τον ΕΕΣ
Ψυχική Υγεία
21/05/2026 - 19:07
Επτά απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις θολούρες του μυαλού
Υγεία
21/05/2026 - 18:49
Περιοδεία Γεωργιάδη σε δομές υγείας σε Ημαθία και Πέλλα και επικοινωνία με αγρότισα που δώρισε νέο ασθενοφόρο
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 18:04
Η Boehringer Ingelheim Hellas στηρίζει με χρυσή χορηγία την 11η εκστρατεία «Με Οδηγό τον Διαβήτη»
Pharma News
21/05/2026 - 17:37
MyPBCVoice: Πακέτο νέων δράσεων για τα άτομα με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
21/05/2026 - 17:23
ΠΑΝΔΗΚΙ: Σημαντική θεσμική εξέλιξη η ακύρωση των αρχαιρεσιών του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 17:04
Συναγερμός στην Ηλεία με μαθητή ειδικού σχολείου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 16:42
Μητσοτάκης: «Σημείο αναφοράς για την Πελοπόννησο το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ»
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 16:19
Οι καρδιοπάθειες φαίνεται ότι μπορεί να ξεκινούν από την ενδομήτρια ζωή
Υγεία
21/05/2026 - 16:00
Δήμος Αθηναίων: Δεν κλείνει ο ξενώνας εξαρτημένων «My Athens»
Ψυχική Υγεία
21/05/2026 - 15:42
Έμπολα: Νέο κρούσμα σε περιοχή της ΛΔ του Κονγκό μακριά από την αρχική εστία
Υγεία
21/05/2026 - 15:25
To 80% για τα προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία είναι θέμα προσωπικής ευθύνης!
Υγεία
21/05/2026 - 15:00
Φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι της κατάθλιψης
Υγεία
21/05/2026 - 14:00
ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:57
Βαρέα και ανθυγιεινά για παλαιούς νοσηλευτές και διασώστες ΕΚΑΒ – Έως και πέντε χρόνια νωρίτερα η σύνταξη
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:44
ECDC: Σε επίπεδα ρεκόρ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη
Υγεία
21/05/2026 - 13:00
Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 12:23
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 11:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo