ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία στο επικείμενο 44ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Επικαιρότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία διοργανώνει και φέτος το 44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani - Caravel από τις 28 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 2024.
Τετάρτη, 27/11/2024 - 08:27
— Photo: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
News4Health Team News4Health Team

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, υψηλού επιπέδου και κύρους και θα παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις και κατευθύνσεις στον τομέα της Γαστρεντερολογίας. Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε, πριν την έναρξη του φετινού συνεδρίου, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου συζήτησαν εν συντομία και επεσήμαναν τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού.

Τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε γιατρούς και νοσηλείας στα νοσοκομεία της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία χρειάζονται γαστρεντερολογική αξιολόγηση για διαταραχές του πεπτικού σωλήνα, του ήπατος και του παγκρέατος. Συχνές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος περιλαμβάνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), τη δυσπεψία, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, το ευερέθιστο έντερο, την ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, ηπατικές παθήσεις, όπως η σχετιζόμενη με διαταραχές του μεταβολισμού λιπώδης νόσος του ήπατος, οι οξείες και χρόνιες ηπατίτιδες και η κίρρωση, οι πολύποδες , ο καρκίνος του παχέος εντέρου και σπανιότερα του στομάχου και του παγκρέατος.

Διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία

Κύριο διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό εργαλείο των Γαστρεντερολόγων είναι οι ενδοσκοπήσεις του πεπτικού σωλήνα με πιο διαδεδομένες τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση, την ενδοσκόπηση των χοληφόρων (ERCP) με την οποία αφαιρούνται λίθοι των χοληφόρων ή του παγκρέατος ή τοποθετούνται ενδοπροσθέσεις (stents) στα χοληφόρα ή στο πάγκρεας, καθώς και τους ενδοσκοπικούς υπερήχους μέθοδο συνεχώς ανερχόμενη με διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές. Στο πεδίο των εκτομών πολυπόδων έχει επίσης παρουσιαστεί επαναστατική πρόοδος τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της νεότερης μεθόδου ενδοσκοπικής υποβλεννογόνιας διατομής (ESD), με την οποία είναι δυνατή η αφαίρεση πρώιμων καρκίνων πεπτικού σωλήνα με εξαιρετικά αποτελέσματα, με το πλεονέκτημα να αποφεύγονται ανοικτές μείζονες χειρουργικές παρεμβάσεις, ενώ προσφέρεται ριζική θεραπεία.
Γενικότερα, η εξέλιξη της Γαστρεντερολογίας είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που αφορούν τόσο την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, τη διαγνωστική προσπέλαση, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, τις ηπατίτιδες, τα ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), τις διάφορες κολίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, την νοσογόνο παχυσαρκία.

Τα κακοήθη νεοπλάσματα

Υπάρχουν πλέον νέες θεραπείες για τα κακοήθη νεοπλάσματα του πεπτικού, του ήπατος και του παγκρέατος που έρχονται να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση κακοηθειών που θεωρούνταν ανίατες. Στο πεδίο της πρόληψης των νοσημάτων πεπτικού θα γίνει ιδιαίτερη ανάλυση με αφορμή το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας, στην πρόληψη του ΚΠΕ και επιπλέον θα αναφερθούμε στην πρόληψη και θεραπεία και άλλων καρκίνων του πεπτικού όπως του στομάχου και του παγκρέατος.

Στο πεδίο των λειτουργικών και των οργανικών παθήσεων όπως της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, του ευερέθιστου εντέρου και της εκκολπωματικής νόσου, θα γίνει αναλυτική αναφορά τόσο στα σύγχρονα πρωτόκολλα διάγνωσης, όσο και στα νεότερα φάρμακα που πλέον είναι διαθέσιμα. Επίσης, σημαντικό μέρος του προγράμματος θα αφιερωθεί στη σωστή διατροφή και στον ρόλο της για την υγεία, στις δίαιτες αδυνατίσματος, στο ποια είναι η σωστή και σε ποιες περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας με φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο 44ο ΠΣΓ θα λάβει χώρα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νοσηλευτές Γαστρεντερολογίας, που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των ασθενών με παθήσεις του Γαστρεντερικού, τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, αλλά και αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο, όσον αφορά τη σύγχρονη νοσηλευτική αντιμετώπιση και φροντίδα των ασθενών, από έμπειρους και εξαίρετους νοσηλευτές-ομιλητές.
Τέλος, θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Κοραή την Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Νοεμβρίου από τις 10:00 – 18:00 με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τις ομάδες ατόμων υψηλού και μέσου κινδύνου.

«Ελπιδοφόρο το μέλλον της γαστρεντερολογίας»

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνα Παρασκευά δήλωσε: «Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία ως εταιρεία κορμού της επιστήμης της Γαστρεντερολογίας στη χώρα μας, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην εκπαίδευση των γαστρεντερολόγων, διοργανώνοντας το κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο της ειδικότητας με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων ιατρών για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της Γαστρεντερολογίας. Οργανώσαμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την αξία της πρόληψης και της σωστής διάγνωσης, προκειμένου να αναδείξουμε τη σημασία των τελευταίων εξελίξεων στη γαστρεντερολογία. Η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς ενισχύει τη δυνατότητά μας να παρέχουμε στους πολίτες αξιόπιστη και έγκυρη πληροφόρηση για την υγεία τους. Με αυτές τις ενέργειες, επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία στις γαστρεντερολογικές παθήσεις. Θα ήθελα τελειώνοντας να επισημάνω ότι ο τομέας της Γαστρεντερολογίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει πραγματικά αξιοσημείωτη εξέλιξη. Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην ειδικότητα, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση πολλών Ελλήνων Γαστρεντερολόγων σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού και την επιστροφή τους στη χώρα μας, ενισχύει την ποιότητα της περίθαλψης. Η παρουσία επιστημόνων με διεθνές κύρος και ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εξελίξεις είναι ακόμα ένας παράγοντας που αναδεικνύει τη δυναμική του κλάδου. Το γεγονός ότι οι ασθενείς με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αντιμετωπίζονται με μεθόδους σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, επιβεβαιώνει ότι η Γαστρεντερολογία στη χώρα μας έχει προσαρμοστεί πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης και της ιατρικής πρακτικής. Είναι σαφές ότι το μέλλον της ειδικότητας διαγράφεται ελπιδοφόρο, με σημαντικές προοπτικές για ακόμη περαιτέρω ανάπτυξη».

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Χρυσό βραβείο για τις διακομιδές νεογνών και παιδιών στα Healthcare Business Awards 2024
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Χρυσό βραβείο για τις διακομιδές νεογνών και παιδιών στα Healthcare Business Awards 2024 27 Νοεμβρίου 2024
Ο ΟΗΕ τιμά τους 282 νεκρούς των ανθρωπιστικών οργανώσεων που σκοτώθηκαν στις ανά τον κόσμο συγκρούσεις 26 Νοεμβρίου 2024
Ο ΟΗΕ τιμά τους 282 νεκρούς των ανθρωπιστικών οργανώσεων που σκοτώθηκαν στις ανά τον κόσμο συγκρούσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οκτώ τραυματίες, οι δύο ανήλικα παιδιά, σε τροχαίο με τρία ΙΧ και μια νταλίκα στο Άκτιο
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 16:37
Πρόωρη εκσπερμάτιση και καλοκαίρι: Γιατί συμβαίνει και πως θα την αποφύγετε
Health Talk
14/08/2026 - 16:24
Οκτώ στους δέκα ενήλικες ελέγχουν συστηματικά την υγεία τους από το σπίτι
Υγεία
14/08/2026 - 15:53
Ρόμπι Γουίλιαμς: «Έχω και λίγο αυτισμό και πραγματικά το αγαπώ...»
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 15:08
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 14:23
Ο ΕΕΣ στην πρώτη γραμμή της φωτιάς στη Σίβηρη της Χαλκιδικής
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 13:08
Η «ερωτική βαλίτσα» κάθε ζευγαριού που πάει διακοπές - Μικρά αντικείμενα που μπορούν να ανανεώσουν μια σχέση
Ψυχική Υγεία
14/08/2026 - 12:42
Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48
ΕΟΠΥΥ: Χωρίς οικονομική συμμετοχή η περίθαλψη των εγκαυματιών
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:17
ΕΚΑΒ: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 18:02
Το αίσθημα της αδικίας και η συσχέτισή του με τις θεωρίες συνομωσίας
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 17:46
Βουλωμένα αυτιά από τις καλοκαιρινές βουτιές: Πως συμβαίνει και ποια η αντιμετώπιση
Υγεία
13/08/2026 - 16:39
Νόσος των Λεγεωνάριων: Διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υγεία
13/08/2026 - 16:01
Αντιδρά η ΠΟΕΔΗΝ στην πειθαρχική δίωξη της προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου
Πολιτική Υγείας
13/08/2026 - 15:18
Τα ζώα και οι ασυνήθιστες συμπεριφορές τους σε μια ολική έκλειψη Ηλίου
Pet
13/08/2026 - 14:43
Καθημερινό χάπι GLP 1 για την απώλεια βάρους έλαβε έγκριση χρήσης στην Βρετανία
Pharma News
13/08/2026 - 14:16
Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για το Ψηφιακό Αποθετήριο ζητεί και ο ΙΣΠ
Πολιτική Υγείας
13/08/2026 - 13:38
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 13:04
Αποχή από το σεξ: Γιατί είναι ταμπού και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 12:38
Διατροφικές «βόμβες» στα ράφια: Επτά προϊόντα που δεν πρέπει να αγγίζουμε
Διατροφή
13/08/2026 - 11:49
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά των βακτηριοφάγων
Υγεία
13/08/2026 - 11:04
ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 9 θάνατοι
Υγεία
13/08/2026 - 10:19
«Ο πρόεδρος δεν δείχνει καλά»: Κορυφαίος καρδιολόγος άνοιξε συζήτηση για την υγεία του Τραμπ
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 09:52
Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο χρόνιος βήχας και ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει
Health Talk
12/08/2026 - 17:59
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 17:33
Επαναστατικό ψηφιακό «τεστ» χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες
Digital Health
12/08/2026 - 17:11
Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία; Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να σώσει ζωές
Υγεία
12/08/2026 - 16:41
Κλειστοί οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου για τον κίνδυνο φωτιάς
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 15:48
ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03
Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34
Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44
Διατροφικές «βόμβες» στα ράφια: Επτά προϊόντα που δεν πρέπει να αγγίζουμε
Διατροφή
13/08/2026 - 11:49
Καθημερινό χάπι GLP 1 για την απώλεια βάρους έλαβε έγκριση χρήσης στην Βρετανία
Pharma News
13/08/2026 - 14:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo